NOVI REZULTATI

SOKAZ forum
 <br />SOKAZ forum - Početna<br /> SOKAZ forum

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

serva - ruka sa reketom
Idite na 1, 2  Sljedeće

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> SOKAZ teme
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
zmilko

PostPostano: pon stu 15, 2010 5:02 pm    Naslov : serva - ruka sa reketom Citirajte i odgovorite

Serva iz ruke je serva koju igrač nije bacio 16 cm sa dlana ruke u kojoj ne drži reket.Ali što je sa rukom koja drži reket u momentu bacanja loptice? Ja tumačim da smijem ruku s reketom pokretati u bilo kojem smjeru pa tako i pratiti putanju loptice u zrak i udariti (servirati) u momentu kada zaželim.Dakle bacam lopticu 25 cm u zrak ali ruka s reketom smije slijediti let loptice.Jer nigdje u pravilima ne određuju koja je pravilna ili nepravilna pozicija,kretanje ruke s reketom.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Izra

PostPostano: pon stu 15, 2010 7:39 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

reketom se smije raditi bilo sto osim zakljanjati lopticu od protivnika, ali nije bas da se smije udariti lopticu u bilo kojem momentu nego dok je u silaznoj putanji. baciti lopticu sa ispruzenog dlana 16cm u zrak priblizno vertikalno (nema nabacivanja prema sebi) i udariti na silaznoj putanji. ako me sjecanje dobro sluzi.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
zmilko

PostPostano: pon stu 15, 2010 8:30 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

znači ruka s reketom smije slijediti lopticu u uzlaznoj putanji i tek u silaznoj putanji je dozvoljen kontakt na bilo kojoj visini. bitno je da loptica bude bačena 16 cm u zrak od dlana ruke koja ne drži reket. pa zašto onda prigovori da je to serva iz ruke ako ja slijedim let lopte i udarim je u silaznoj putanji. meni stalno prigovaraju da serviram iz ruke. ali ja samo koristim pravila na ispravan način.
[Vrh]
zalive

PostPostano: pon stu 15, 2010 9:50 pm    Naslov : Re: serva - ruka sa reketom Citirajte i odgovorite

zmilko (napisa):
Serva iz ruke je serva koju igrač nije bacio 16 cm sa dlana ruke u kojoj ne drži reket.Ali što je sa rukom koja drži reket u momentu bacanja loptice? Ja tumačim da smijem ruku s reketom pokretati u bilo kojem smjeru pa tako i pratiti putanju loptice u zrak i udariti (servirati) u momentu kada zaželim.Dakle bacam lopticu 25 cm u zrak ali ruka s reketom smije slijediti let loptice.Jer nigdje u pravilima ne određuju koja je pravilna ili nepravilna pozicija,kretanje ruke s reketom.

serva iz ruke je ako ju je igrač odmah nakon ispuštanja loptice iz ruke odservirao. serva koja nije bar 16 cm bačena uvis je nepravilna serva po ITTF pravilima, no to ne znači da je to nužno i serva iz ruke. tih 16 cm je više zona sigurnosti da se sudac može uvjerit u čistu servu

ne znam zašto ti prigovaraju, možda pokret ruke zbuni protivnike pa zaključe neš krivo. no ima igrača koji prigovaraju ljudima i na dobre serve, i to obično nakon što izgube

to me podsjeća na davna 'podrumska' vremena kad sam ko klinac u parovima servirao servu na sredinu stola s laganim sidespinom koji utjera lopticu unutra s prave strane crte, premda inicijalno izgleda kao da će biti kriva. ono što se redovito događalo je da je previše ljudi vidjelo servu kao lošu, jer su radi leta lopte očekivali lošu. jednostavno je serva zvala na raspravu pa se nije isplatilo servirati na taj način
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Loptica Pong

PostPostano: sri stu 17, 2010 12:02 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Je li pogrešna serva ukoliko igrač ne izbaci lopticu u vis već samo spusti ruku u kojoj je držao lopticu 15-20 cm?
Ova serva u točci odigravanja reketom vizuelno izgleda korektno. A u mečevima se može vidjeti često.
[Vrh]
Apolon

PostPostano: sri stu 17, 2010 12:04 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Mislim da se to nesmije,mislim da loptica znaci treba 16 cm putovati u gornjem smjeru,a ne odma pocet padat.
[Vrh]
zalive

PostPostano: sri stu 17, 2010 12:59 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

da, mora biti izbačena prema gore bar 16 cm i to vertikalno

al nema smisla to prekapat jer pola sokaza servira neregularno. ak baš nije iz ruke u principu se nitko ne buni
[Vrh]
Dren

PostPostano: sri stu 17, 2010 1:26 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Da, i moraš pazit da se loptica vidi prije izbačaja - dakle mora biti vidljiva cijelom svojom putanjom.
Stoga, ne smiješ je bacati od ispod stola (protivnik je ne vidi) mora putovati prema gore vertikalno bar dužinu reketa (to je tih 16 cm), ne bi smila pasti na stol ukoliko bi je pustio da pada a ne udariš je (dakle ne servi sa stola) i ne smiješ je zaklanjati nikojim dijelom tjela ili reketa.

ta da! Smile
[Vrh]
zmilko

PostPostano: sri stu 17, 2010 9:19 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

sve to stoji. 16 cm uvis sa otvorenog dlana itd, ali za ruku sa reketom ništa ne piše da li smije slijediti lopticu u putanji u vis te u silaznoj putanji u bilo kojem momentu kontaktirati lopticu. iz ovih odgpvora kolega koji citiraju pravila na engleskom jeziku,dakle znaju što citiraju,nitko ne spominje ruku sa reketom. možeš je vrtiti kao zvrk samo je bitni da baciš lopticu minimalno 16 cm.
[Vrh]
Iceman

PostPostano: sri stu 17, 2010 10:17 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

zmilko (napisa):
sve to stoji. 16 cm uvis sa otvorenog dlana itd, ali za ruku sa reketom ništa ne piše da li smije slijediti lopticu u putanji u vis te u silaznoj putanji u bilo kojem momentu kontaktirati lopticu. iz ovih odgpvora kolega koji citiraju pravila na engleskom jeziku,dakle znaju što citiraju,nitko ne spominje ruku sa reketom. možeš je vrtiti kao zvrk samo je bitni da baciš lopticu minimalno 16 cm.

mislim da da, znam neke igrace koji to rade da ti odvrate paznju sa servisa...
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.
[Vrh]
zalive

PostPostano: čet stu 18, 2010 9:21 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Iceman (napisa):
zmilko (napisa):

mislim da da, znam neke igrace koji to rade da ti odvrate paznju sa servisa...

čim je iza loptice ta kretnja reketom, po pravilima je, i ne bi trebalo bit problema. međutim raditi to da nekome koncentraciju na servis remetiš je pomalo bedasto, ne igramo za novce (bar uglavnom) Smile zmilko, nadam se da to ne radiš zato

onak s moje pozicije, da se radi o mom servisu, ja bi to promijenio čisto zato da se poštedim rasprave s protivnicima, jer ne volim to pa ako je to način za izbjeći nepotrebnu diskusiju, super
[Vrh]
Dren

PostPostano: čet stu 18, 2010 10:53 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

ehm...da opet na pravilima glumim đavoljeg odvjetnika?!?

ukoliko zmilko pravilno izbaci lopticu i pravi "deceptive moves" s reketom da je to super, dapaće poželjno. Svaki igrač bi trebao imati zbunjujuće pokrete prilikom serviranja jer zapravo serva uglavnom i treba bit takva da je protivnik ne pročita. Profi igrači to rade toliko dobro da ni ne skužiš da te "zajebo" a zmilko ima svoj način Very Happy

Jedini problem je što ljudi njemu spočitavaju servu iz ruke.
To vjerojatno znači da on lopticu nosi prema gore a ne izbacuje je, ili kad je izbaci prati je rukom iz koje je bacio pa izgleda kao da ju je izbacio centimetar dva. Ako makne tu drugu ruku put dole kad izbacuje lopticu, realno može servirati i iz ruke al vizualno će izgledati kao da ju je izbacio 20ak cm. Sve je stvar "varke". u stolnom uglavnom vizualne.

npr. poznato je da protivnik prati lopticu. zbog toga se pri serviranju (između ostalog) loptica baca visoko. jer kad je pratiš u putanji prema dole ne stignu primjetiti koji si pokret izveo reketom te teže kuže spin serve.
[Vrh]
zalive

PostPostano: čet stu 18, 2010 12:12 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

nisam siguran da ovo ima veze s 'deceptive moves', koji se obično izvode da malo izmiksaš pokret, promijeniš smjer prije i/ili poslije kontakta reketa i loptice, da izgleda da si napravio neš drugo. u biti teško mogu pričat a da nisam vidio jer sam možda dobio skroz krivu sliku
[Vrh]
Iceman

PostPostano: čet stu 18, 2010 12:52 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

milko, zelimo filmic da mozemo diskutirat Klanja se
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.
[Vrh]
Dren

PostPostano: čet stu 18, 2010 1:08 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Keiko Okazaki - legenda:

http://www.youtube.com/watch?v=67S5Er0w7hg&NR=1

ili možda...najjači server svih vremena :

http://www.youtube.com/watch?v=eRCvpIAhNGU

ROFL ROFL ROFL
[Vrh]
dajdosta

PostPostano: čet stu 18, 2010 1:38 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

zmilko (napisa):

na slow -mo se vidi da ova čak fintira servu, ko u rukometu Klanja se
http://www.youtube.com/watch?v=43slTzNWkM8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=vTyX7Uc3-v8&feature=related
[Vrh]
zmilko

PostPostano: ned srp 17, 2011 7:17 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

http://www.youtube.com/watch?v=PD02s8uTSzw&feature=related
[Vrh]
ib
Site Admin

PostPostano: ned srp 17, 2011 12:30 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

"it's been illegal to toss non-vertical for a long time, it's simply not enforced."

2.06.02
The server shall then project the ball near vertically upwards, without imparting spin, so that it rises at least 16cm after leaving the palm of the free hand and then falls without touching anything before being struck.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
zmilko

PostPostano: ned srp 17, 2011 2:54 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

ali ruka s reketom smije pratiti lopticu u uzlaznoj putanji pa u silaznoj do momenta kada šlager odluči dati rotaciju loptici.vidljivo kod revers serve
vidi od 1,00 kako to radi.
.

Zadnja promjena: zmilko; ned srp 17, 2011 4:46 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
dajdosta

PostPostano: ned srp 17, 2011 3:01 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Pravila ne kažu da ne smije - znači smije.
Dok god ruka ne zaklanja lopticu protivniku.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> SOKAZ teme
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.