| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
geek
Pridružen/a: 16. 02. 2007. (14:45:02) Postovi: 694 Lokacija: Zagreb
|
Postano: sri stu 27, 2013 4:43 pm Naslov
: Grip |
|
|
Najbolje je to, u cijeloj ovoj raspravi, što ju je pokrenuo Njofra koji 90% stola igra sa BH. Što će njemu promjena gripa ? Mogao bi, da uštedi, sa FH skinuti gumu i zalijepiti foliju, a to ne bi bitno naštetilo njegovoj igri.
P.S. Znam što pišem, sa dotičnim sam na ovogodišnjem Dedi igrao zajedno u paru. _________________ Butterfly Jonyer-H FL
FH: DHS Hurricane3 Neo H37 2.1
BH: DHS Hurricane3 Neo National 2.2
中國膠 (KINESKE GUME) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Pale
Pridružen/a: 15. 10. 2010. (13:28:23) Postovi: 2920 Lokacija: Tumarina jazbina "TOZ"
|
Postano: sri stu 27, 2013 4:45 pm Naslov
: |
|
|
Pa valjda je zato i otvorio tu temu, jer želi naućit igrat i sa forhendom, a ruka mu je zacementirana za bekend  _________________ Znam da ništa ne znam, ali... još uvijek više znam od onog koji ne zna da ništa ne zna!
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
trnac
|
Postano: sri stu 27, 2013 6:34 pm Naslov
|
|
Ah, stati na forhend k'o bandera i cijeli stol držati bekendom... njami...to mi je specijalka, kao nekad Mirku lijevi high kick.
Kako nakon silnih geekovih prigovaranja više ne stojim na FH, otvorila se mogućnost za nove udarce koju treba iskoristiti na najbolji mogući način. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: sri stu 27, 2013 9:20 pm Naslov
|
|
e pa bućo pa bar ti znaš engleski
grip u ovom smislu znaći hvat ili stisak ili držanje ručke reketa. Odnosno kako ti leži reket u ruci, bez obzira na zatvorenost ili otvorenost glave reketa.
bekend grip je u teoriji, onaj u kojem se reket drži dublje u ruci, palac je na gumi ili skoro na gumi a kažiprst je paralelan s donjim rubom gume i viri van ili skoro viri van reketa. kontrolu i snagu dobijaš tako što reketom upravljaš više palcem (uz naravno ruku i zglob) a kažiprst tu više manje - smeta
zbog položaja palca jednostavnije je zakretati kut reketa i eksplozivniji je pokret iz zgloba (počinješ ga pritiskom palca)
Pokret zgloba je (ako držiš šaku dlanom prema dole) - otvaranje šake iznutra prema van - da dlan gleda prema gore. Nema pokretanja šake lijevo - desno.
Takav hvat je tvrd ako ga zadržiš pri forhendu. Palac visoko ti ograničava kretnju zgloba prema naprijed i gore. Stoga je forhend grip labaviji. Dršku ispuštaš malo da ti reket ne leži potpuno u ruci, palac se povlači oko drške a kažiprst iz neultralnog položaja odlazi više ka sredini reketa i on je kontrolna točka i pokretač udarca. veća je kontrola jer bolje osjetiš lopticu preko kažiprsta i zglob zbog otvorenijeg držanja ruke je puno fleksibilniji prema naprijed. Udarci su kontroliraniji i jači s više spina.
Dakle. U teoriji, kad udaraš forhend olabavi se držanje ruke, ostavlja se više fleksibilnosti zglobu i kažiprst "bježi" sredini bekend gume zbog bolje kontrole i veće snage.
kad udaraš bekend reket hvataš bliže glavi i koristiš palac za postizanje bolje kontrole i veće snage.
U praksi, to je skroz zajebana stvar za izvest kako spada. Uobičajeno je da ima malih korekcija iz bekend hvata u forhend (uobičajeno kažiprst bježi malo ka sredini reketa) ali rijetko tko mjenja ekstremno grip iz bekenda u forhend i nazad. Timo Boll je jedan od poznatijih.
S tim da je puno lakše preći iz bekend hvata u forhend hvat. Stoga uobičajeno igrači koji "šiftaju" jednom kad odu u forhend uglavnom i koriste forhend do kraja poena  _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
wolf
Pridružen/a: 01. 12. 2005. (14:45:33) Postovi: 3827 Lokacija: Tumarina jazbina
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: čet stu 28, 2013 2:14 pm Naslov
|
|
jes vidio koliko sam puta napisao teorija i varijacije na riječ?
to je zato što sam u praksi truba  _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Stip
|
Postano: čet stu 28, 2013 2:31 pm Naslov
|
|
Ako se SOKAZovci potrude, možemo izdati i zbornik radova na zadanu temu. Mislim, treneri-profesionalci imaju svojih prednosti, ali širina tema u SOKAZU je nenadmašna:
- razlike u gripu kod igrača preko i ispod 120kg
- grip za 70+ godina
- promjene gripa kod udaranja bekhenda forhend stranom
- grip kod dvoručnog bekhenda
- ... |
|
| [Vrh]
|
|
 |
srale7
Pridružen/a: 05. 10. 2013. (16:50:11) Postovi: 179 Lokacija: Pod stolom