| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
Dinko Š.
|
Postano: pon tra 10, 2017 12:56 pm Naslov
: Sarajevska deklaracija o jeziku |
|
|
Svojedobno sam, krajem osamdesetih, u tjedniku "Danas", razobličio kontradiktornost Miloševićevih perjanica. Naime, tvrdili su da su Srbi u Hrvatskoj jako ugroženi time što im se ne dozvoljava korištenje njihovog jezika. Istovremeno su isticali kako su hrvatski i srpski jedan jedinstveni jezik. Pa ih onda upitah, kako je to moguće ugroziti Srbe u Hrvatskoj time što koriste hrvatski jezik, ako je isti identičan srpskom jeziku?
Sada vidim proturječje kod cijenjenih autora Sarajevske deklaracije o zajedničkom jeziku.
Naime, oni prvo ističu da sve republike mogu "slobodno i samostalno kodificirati svoju varijantu zajedničkog jezika, imenovati ga kako god to žele, te su varijante ravnopravne, niti jedna od njih ne smatra se jezikom, a sve druge samo varijantom tog jezika".
A odmah zatim, oni se, eto, protive "nasilnoj segregaciji tih varijanti zajedničkog jezika po tim republikama".
Tvorcima te Deklaracije očito logika nije jača strana. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
MUNJA2
Pridružen/a: 16. 02. 2015. (18:27:55) Postovi: 680 Lokacija: Zagreb
|
Postano: pon tra 10, 2017 2:05 pm Naslov
|
|
Ja bih najradije izbrisao ovu temu sa ovog Foruma !!!
Ako se počne diskutirati biti će žuči više nego kod nekih tema stolnog tenisa.
Politička prepucavanja (ili ona sa takvom konotacijom) bi trebali biti "OUT" kod našeg Foruma a čini mi se da Dinko mnoge povlači za jezik, ... mene prvo iako me nije teško povući. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
trnac
|
Postano: pon tra 10, 2017 2:37 pm Naslov
|
|
Samo opušteno.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
Pridružen/a: 12. 05. 2005. (22:23:20) Postovi: 5220 Lokacija: Utrine
|
Postano: pon tra 10, 2017 4:06 pm Naslov
|
|
Ja bih također izrazio sreću da funkcioniramo odlično bez puno politike ovdje.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Saša
Pridružen/a: 12. 11. 2011. (14:24:19) Postovi: 1556 Lokacija: Dubrava
|
Postano: pon tra 10, 2017 5:08 pm Naslov
|
|
Neću politiku u moju butigu _________________ Let the force be with you |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dinko Š.
|
Postano: uto tra 11, 2017 9:08 am Naslov
|
|
| Sorry dečki, ne ću vas brzopleto proglasiti brzopletima (brzopletiljama), ali kad bio malo pažljivije pročitali moj tekstić, uočili biste da se u njemu govori samo o logici u lingvistici, a ne o politici (koja mi se gadi). |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|