Registrirani igraci u Sokazu / Zene u Sokazu

rasprave o natjecanjima i aktualnostima u SOKAZ-u

Moderatori/ce: Moderatori,Predsjedništvo

Odgovorite
Poruka
Autor/ica
Izra
Kontakt:

#101 Post Postao/la Izra »

Ikota je napisao/la:Po ovim vašim ( osim drena) postovima mogu zaključiti da su u stvari registrirani igrači dobro došli, Čemu im onda braniti igru u sokazu, ako od njih možemo samo naučiti i iči napred- Jel tako apolon. Da je tebi u ekipi bio jedan profi-registriran igrač sad bi bio 15 liga, anebi se borio za opstanak u 17. :D
neka razlika mora postojati, ipak bio sokaz trebao biti amaterska organizacija nasuprot proficima... medjutim granice se mute kada postoje "amateri" koji su jednako dobri kao neki registrirani igraci, ili bar jednako dobri kao neki registrirani igraci koji predju odredjene godine...

u svakom slucaju mislim da se i bivsim proficima treba dozvoliti rekreiranje. nazalost to sa sobom povlaci posljedicu "profesionaliziranja" sokaza i pojavu placanja igraca. ali kao sto je ib jednom rekao... sokazu moze biti na cast i ponos sto su u njemu zaigrali igraci poput dragutina surbeka.

mislim da je najbolje rjesenje da imamo granicu utvrdjenu godinama, a sad da li je to 40 ili 45 ili 105 o tome se moze raspravljati.
Tomaca
Kontakt:

#102 Post Postao/la Tomaca »

zalive je napisao/la:ja ne vidim kojim se to regulama može spriječiti da lova kola sokazom. meni je ok da ti netko sponzorira sportsku opremu, ali istina je da sastavljanje ekipa plaćanjem malo pogodi duh ovog sporta. ali najbolja pravila na ovom svijetu neće to spriječiti, ne mogu, i tu se ne može učiniti ništa. spriječiti registrirane aktivne igrače da igraju sokaz, to se može, i tu je crta koliko se može učiniti

što se tiče nekakvog momčadskog duha, tu bi se dali romani ispričati. počne od onoga kad škvadra prijatelja zaigra pingač, a nakon toga netko shvati da je prejak za ekipu, da bi realno mogao igrati puno jače lige nego one koje će igrati sa škvadrom. pa ode u jaču momčad. ili pak netko shvati da im je treći igrač rupa, i da bi pun bolje mogli da nabave jačeg igrača. pa nabave nekog, i rupa polako otpadne iz ekipe i igre. pa ili statira i popunjava, ili pak ode iz ekipe u neki slabiji rang. a onda što reći na ekipe čiji kapetani stalno gledaju da pojačaju ekipu nekim jačim igračem. pa imaju svoje ekipe u kojima su upravo oni najslabije karike

ovako kako gledam, sokaz je prepun individualizma, a ja ga doživljavam kao kolektivni, ekipni sport. gdje bitnost ima ekipa ispred pojedinca. no u sokazu mi se čini da nekako više vlada duh da je ekipni format čista forma koja omogućuje pojedincu da ostvaruje vlastitu ambiciju. pri čemu uopće više jedva da je bitno s kime igraš i u kakvim ste si odnosima, dokle god je prisutan neki minimum korektnosti

za mene je ekipa škvadra, a ne skupina individualaca koji svaki gledaju vlastitu guzicu
u pravu si potpuno , al nemoj više skoro si me rasplakao :D
was once Kemilov suigrač
Brod jr.

#103 Post Postao/la Brod jr. »

po meni bi trebalo bit da ako je igrač dovoljno dobar za prvu ligu onda nek i igra prvu ligu a ne neku 5,6,8,,10,12..........!!!!!!!!!
Rekete lomim,gume mi ćelave!!!
Izra
Kontakt:

#104 Post Postao/la Izra »

zalive je napisao/la:
ovako kako gledam, sokaz je prepun individualizma, a ja ga doživljavam kao kolektivni, ekipni sport. gdje bitnost ima ekipa ispred pojedinca. no u sokazu mi se čini da nekako više vlada duh da je ekipni formati čista forma koja omogućuje pojedincu da ostvaruje vlastitu ambiciju. pri čemu uopće više jedva da je bitno s kime igraš i u kakvim ste si odnosima, dokle god je prisutan neki minimum korektnosti

za mene je ekipa škvadra, a ne skupina individualaca koji svaki gledaju vlastitu guzicu
nazalost u slabijim ligama je taj ekipni sokaz duh puno prisutniji nego pri vrhu. ali nemojte krivo shvatiti, ima i u prvoj ligi prave skvadre. :)
Brod jr. je napisao/la:po meni bi trebalo bit da ako je igrač dovoljno dobar za prvu ligu onda nek i igra prvu ligu a ne neku 5,6,8,,10,12..........!!!!!!!!!
a jebiga sad, onda bi ti branio i onome tko je dovoljno dobar za petu da igra sedmu. :zubo:

ja uopce ne vidim problem da jedan arapovic ili mikulec igraju 21. ligu ako im to pricinja gust i ako im je tamo dobra klapa.
Zadnja izmjena: Izra, dana/u uto pro 14, 2010 3:24 pm, ukupno mijenjano 1 put.
ib
Site Admin
Kontakt:

#105 Post Postao/la ib »

zalive je napisao/la:ja ne vidim kojim se to regulama može spriječiti da lova kola sokazom. meni je ok da ti netko sponzorira sportsku opremu, ali istina je da sastavljanje ekipa plaćanjem malo pogodi duh ovog sporta. ali najbolja pravila na ovom svijetu neće to spriječiti, ne mogu, i tu se ne može učiniti ništa. spriječiti registrirane aktivne igrače da igraju sokaz, to se može, i tu je crta koliko se može učiniti
I to nije ništa, nego dosta. SOKAZ sam diktira svoja pravila i prava nastupa, a Hrvatska je mala zemlja s ograničenim fondom igrača koji vrijede para. :)

Nekakav stup obrane plaćeništvu očigledno jest podizanje dobne granice registriranim igračima ili njeno ukidanje (i eventualno spomenuti period pauziranja), jer oni su primarna "roba u izlogu" svima koji odluče biti prvaci.
zalive

#106 Post Postao/la zalive »

ib je napisao/la:I to nije ništa, nego dosta. SOKAZ sam diktira svoja pravila i prava nastupa, a Hrvatska je mala zemlja s ograničenim fondom igrača koji vrijede para. :)

Nekakav stup obrane plaćeništvu očigledno jest podizanje dobne granice registriranim igračima ili njeno ukidanje (i eventualno spomenuti period pauziranja), jer oni su primarna "roba u izlogu" svima koji odluče biti prvaci.
ok, je nešto. no neće spriječiti plaćanje. samo će suziti selekciju plaćenika. i dalje netko tko ima ambiciju imati najjaču ekipu, može platiti najjačim pojedincima koji smiju nastupati, i oko plaćanja se ništa principijelno neće promijeniti

@Izra: vjerujem da je 1. liga drugačija priča, na neki način i mora biti tako, to je elitno društvo i koga ima, ima

sorry tomaca, neću više
ib
Site Admin
Kontakt:

#107 Post Postao/la ib »

zalive je napisao/la:i dalje netko tko ima ambiciju imati najjaču ekipu, može platiti najjačim pojedincima koji smiju nastupati, i oko plaćanja se ništa principijelno neće promijeniti
ali to barem neće biti igrači u jako dobrim godinama koji igraju i jedno i drugo!
i koliko god sam svjestan da se može nać netko tko bi im ponudio više od kluba 1. ili 2. HL (a vjerujem da će ipak pasti interes za kupovinom naslova prvaka SOKAZ-a), toliko će biti pravedno da ne zarađuju na više strana.

uostalom, kada iskeširaš trojicu s prvoligaškim plaćama i završiš drugi u SOKAZ-u :rofl: :vidiga: vjerojatno ćeš iduće godine rađe izvest klince na sladoled :top:
Dren

#108 Post Postao/la Dren »

Izgleda da je konsenzus ostvaren :s: :s: :s:

Sad još ib-e da ti nama sve to staviš crno na bijelo (upravo ovo zadnje što si napisao al u nekom formalnijem obliku prezentativnom sveopćem predsjedništvu udruge a i šire) pa da mi to potpišemo i onda kako prođe prođe.

U istom bloku se može staviti da se predlaže da žene imaju pravo izbora igrati u "Muškoj konkurenciji" (u navodnike jer tak više neće biti samo muška) ili ostati u ženskoj, zbogradi malog broja igračica u sadašnjoj ženskoj ligi. Vidim puno veći otpor ovom drugom prijedlogu jer to vjerojatno znači ukidanje bar jedne ženske lige ako ne i svih i kao posljedicu, "mušku konkurenciju" od 24 lige. U kojoj će žene morati krenuti od zadnje ili predzadnje.
Stoga možda prijedlog o ženama stavit odvojeno da nam ne odbiju oba prijedloga jer im jedan nije "dobar".

Šta kažeš?
zalive

#109 Post Postao/la zalive »

što se tiče reganih igrača i nenastupanja u sokazu, pa znaš ib da se slažemo. ak treba kaj potpisat nema problema

a što se tiče toga tko će na kraju biti prvi u 1. ligi, to je prejaka liga za moje misli, tak da...znaš onu...'frankly, my dear...' ;)
ib
Site Admin
Kontakt:

#110 Post Postao/la ib »

sad još samo na moment pročitaj ponovo što je žacko napisao, a onda zamisli da sokaz nema 22 nego jednu ligu, i da u ligi u kojoj ti igraš nema draži borbe za plasman.

ako su već osuđeni neprestano gledat jedni druge, onda barem da imaju za što igrat i nečemu se veselit. jer i većina njih tamo su rekreativci.

i kad njima dođe u ligu ekipa u sastavu šurbek jr., atiković i knežević, to je isto kao da tebi dođe u ligu ta ista ekipa.

not fun. :flop:
ib
Site Admin
Kontakt:

#111 Post Postao/la ib »

doduše, daleko od toga da žacko spada u prvoligaše koji umiru od dosade u toj svojoj žabokrečini :rofl: :rofl: :rofl: :E: :E: :E: :jumping:
zalive

#112 Post Postao/la zalive »

shvaćam frustracije uključenih...iskreno, čak nemam pojma tko je od ljudi koji igraju za časla registriran kao igrač, a tko nije...al mi se čini da ne možeš spriječit čovjeka da opet okupi najjaču škvadru, dokle god jaki ljudi pristaju igrat za lovu. al u takvoj je situaciji drugo mjesto kao i prvo, treće kao i drugo, itd. uostalom, čak i da nema love, ne možeš spriječiti da se primjerice, udruže tri najjača igrača lige, onako prijateljski, i da ne poharaju

i kaj sad? kaj se pingač igra samo za pobjedu i za osvajanje naslova?

fun je uvijek ovdje, vjeruj; a to kaj je nekima fun jedino kad nekaj osvoje, to je drugi problem
Stip

#113 Post Postao/la Stip »

Čisto da se čuje još jedan glas, slažem se da registrirani igrači 1. i 2. HL ne bi trebali igrati u SOKAZu. Ako ni zbog čega drugoga, onda zato što nije u redu da sjede na dva stolca. Dakle, slažem se s onim što je Burke napisao (negdje na trećoj stranici), uz jednu malu dopunu (baziranu na osobnom iskustvu).

Ako klinac od 14,15,16 godina odluči igrati SOKAZ, trebalo bi mu to omogućiti i bez da prođe godinu dana od ispisa iz kluba. Ja sam nekad davno jednostavno prestao dolaziti na trening, nije mi palo na pamet da idem po ispisnicu. Isto tako i moj kolega koji je - budući da se Rudeš raspadao - kao pionir odigrao par utakmica Yu-lige (prve savezne). Tek kada nas je frend iz osnovne šest mjeseci nakon prestanka treninga pozvao u SOKAZ otišli smo po ispisnicu, i tako prestali biti registrirani. Mislim da u takvim slučajevima nema smisla tražiti godinu dana pauze (možda samo ako odigra nešto u SOKAZu, pa se registrira, pa onda opet hoće u SOKAZ). I nismo bili prejaki za SOKAZ, u 11. (tada predzadnjoj) ligi imali smo 4-5 poraza.

Uzgred, kroz SOKAZ se može napredovati i bez puno treninga (osobno nikad nisam igrao više od tekma plus jedan trening tjedno) - i tako sam došao od predzadnje do prve lige bez plaćenićkih pojačanja. A teško da je to zbog lijepih pokreta koje sam usvojio u Rudešu.
Iceman

#114 Post Postao/la Iceman »

citam vas sve ove dane, i mislim si, dal da nest napisem...

osim ib, zacka, burkea i jos ponekog, jebeno ste skrenuli s teme... :confused:

jasno mi je da svako gleda iz svojeg ugla, i da "profesionalaca" nema toliko u visim ligama, ali ovdje ne pricamo o profesionalcima i placenicima u Sokazu, nego o aktivnim REGISTRIRANIM igracima u Sokazu.

Dok prve nemozemo nikako zakonski regulirat i nikome zabranit da nekom plati pivu/gume/trenirku za igranje u njegovoj ekipi, iz bilo kakvih casnih ili necasnih pobuda, druge, registrirane, kojima stvarno nije mjesto u Sokazu, mozemo regulirat.

i samim tim potezom, efektivno ce se vecim dijelom rijesiti i pitanje profesionalaca u Sokazu...jer oni koji ce ostati na trzistu ce biti jaki Sokazovci, bivsi igraci, kojima je i mjesto u Sokazu, i protiv kojih nitko nema nista protiv sto igraju...a vecina njih su bas to, stari Sokazovci, koji vec imaju svoje ekipe i drustva, i sumnjam da ce se sad nac trojica najjacih igraca iz 3 takve ekipe i formirat jednu umjetnu ekstra ekipu koja ce zarit i palit Sokazom...dobit ce se zanimljivija 1va, a mislim i 2ga liga, i svima, koji igraju taj Sokaz iz gusta, ce opet biti gust igrati...

moj prijedlog je da jedina regulativa bude da li je igrac(ica) registriran(a) u 1voj ili 2goj ligi, te stranim ligama, bez obzira na godine, sto znaci da je dovoljno dobar da igra medju registriranima i kad ima preko 50 ili vise...i ako se takvima dopusti igranje, opet ce se netko nac ko ce skopat par takvih igraca da ih prijavi za igranje par kola "kad ce trebat"...

i naravno, za zene, ista pravila i mozda stvarno, da ide odvojeno, kao 2 prijedloga...

mislim da je skupstina u 3cem mjesecu, ako se ne varam, pa neznam da li je moguce te promjene uvesti vec za narednu proljece sezonu? mozda ib zna bolje...

tolko od mene, ostanite na temi, pliz, da nesto napravimo konacno... :s:

edit: napisano prije post-a od Stipa, ima i u tome nesto, al lako se to kasnije sredi sa nekim amandmanima...
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.
zalive

#115 Post Postao/la zalive »

pa mislim da je što se tiče teme, iceman, sve usuglašeno i dogovoreno. oni kojima je stalo da se to riješi sada bi trebali pokrenuti i neku akciju prema vrhu sokaza, nema se više tu što za pričati. uostalom možeš i sam sastaviti draft teksta, pa staviti na raspravu da se eventualno dotjera u oblik kojim su svi budući potpisnici zadovoljni
Iceman

#116 Post Postao/la Iceman »

ja bih taj dio ipak prepustio nekom pismenijem od mene :s:

tko bi htio na sebe preuzet tu zadacu? mislim da ima par ljudi na forumu koji su jako dobri s rijecima...
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.
dajdosta

#117 Post Postao/la dajdosta »

nakon što tekst bude složen mogu nabavit besplatnu lekturu ako se želi
Brod

#118 Post Postao/la Brod »

A vi ko da se spremate napisat Deklaraciju o nezavisnosti :zmurko:
Ako ti je slaba pamet,moraš imat jaku kičmu!
zacko

#119 Post Postao/la zacko »

Brod, ovi predlagači su razmišljali o cjelokupnoj promjeni Statuta.
Najvažnija promjena bi bila da se zabranjuje momčadima zadržavanje u istoj ligi duže od 5 sezona! Ukoliko se to desi izbacuju se u zadnju ligu zbog očite natjecateljske neambicioznosti! :B:
Samo će nam trebat dobar lektor da to prođe na Skupštini jer bi se neki mogli pobunit! Pa treba dobro upakirat da ni ne skuže. :cheer:
Eto zato takve pripreme! Težak je to posao. :zubo:
geek
Kontakt:

RE:

#120 Post Postao/la geek »

Sokaz bi, prema tome, trebao vratiti sustav natjecanja od prije 3,5 godine, kada su mogli nastupati mladi registrirani igrači i žene u muškoj konkurenciji. Zbog, eventualnog, "namiještanja" može se uvesti obveza registriranim igračima da moraju od početka natjecanja biti registrirani za ekipu, te da moraju nastupiti u najmanje 6 kola. Trebalo bi omogućiti igranje stranim državljanima. Predsjedništvu Sokaz-a bi trebalo zabraniti samovoljnu promjenu sustava natjecanja, bez eksplicitnog glasanja ekipa. Tako bi se i Sokaz transformirao iz nekadašnje socijalističke u demokratsku udrugu.

He, he, he ... Ja nemam dugo iskustvo u Sokazu, 4 godine, ali neke stvari sam shvatio. Vjerojatnost za to sve je 0. Jer Sokaz-om vlada "senilokracija". Osim webmastera, koji, lukavo, nije izrazio svoj stav, treba izračunati prosijek godina članova Predsjedništva Sokaz-a. A, tu su i mnoge "legende"sa svojim neformalnim utjecajem, sa 25 - 30 godina igračkog iskustva, koje ne vole gubiti od mladaca i djevojaka. Kada sam na Skupštini Sokaz-a 2009. pitao zašto je djevojkama zabranjeno igranje u muškim ligama, zašto u istoj ekipi ne mogu biti muž i žena, otac i kćer, majka i sin, 10 minuta sam od Predsjednika slušao izmotavanja, a onda se digao podpredsjednik i izmotavo se još 5 minuta. Svi ostali prisutni, iako je bilo istomišljenika, su "mudro" šutili. Kako nisam odustajao, rečeno mi je da ću odgovor dobiti pismeno. I, dobio sam ga nakon točno 363 dana, 2 dana prije slijedeće godišnje Skupštine, adresiranog na voditelja ekipe. A, u njemu, opet, nije pisalo NIŠTA. Tek toliko da se ne mogu žaliti da odgovor nisam dobio. To je tzv. demokracija "socijalističkog" oblika.
Butterfly Jonyer-H FL
FH: DHS Hurricane3 Neo H37 2.1
BH: DHS Hurricane3 Neo National 2.2
中國膠 (KINESKE GUME)
Odgovorite