|
SOKAZ forum
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
Kemil
Pridružen/a: 13. 05. 2005. (21:30:33) Postovi: 482 Lokacija: Vrbani III
|
Postano: sri lis 19, 2005 9:47 pm Naslov
: Ljepljenje guma, kada, kako, zašto ... |
|
|
Pretpostavljam da je svatko tko duže vrijeme ljepi gume razvio neku svoju idividualnu tehniku ljepljenja.
Da li bi neki dugogodišnji "sniferi" podijelili s nama manje iskusnima svoja iskustva, dakle:
- koliko premaza stavljate na gumu i drvo, koliko minimalno, a koliko maksimalno, koliko premaza uopće ima smisla stavljati ... o čemu sve ovisi broj premaza (debljini postojećeg ljepila, važnosti utakmice, individualno i dr.)
- da li nova guma ima poseban tretman ljepljenja
- koliko je debeo jedan sloj ljepila koji stavljate, da li je to super tanko tako da se ljepilo praktično odmah i suši ili je to malo deblji sloj
- koliko često ljepite gume, da li prije svakog igranja ili npr. jednom tjedno ili duže
- da li čekate da se ljepilo na gumi sasvim posuši ili je dovoljno osjetiti pod prstima da ljepilo više ne hvata
- da li je bitno naljepiti gumu prije nego li se ispuše (padne iz konveksnog položaja kad se žuta spužva napije)
- kad procjenjujete da bi trebalo skinuti ljepilo sa gume (kad se guma više na diže u konveksni položaj, kad je sloj ljepila već debeo, kad ste je premazali već X puta, kad osjetite da guma više ne vuče ...)
- koja je najbolja tehnika za skidanje ljepila, a da se istovremeno skine što manje žute spužve, kako najbolje započeti sa skidanjem prvom komadića
- koliko puta je optimalno skinuti ljepilo sa gume tj. nakon kojeg puta guma više ne vrijedi, naima poznato je da se guma kod spinera koji često lijepe gume guma potroši iznutra jer se žuta spužva uništi od udaraca spinom dok je nabubrena, takav način igranja uništi gumu nekoliko puta brže nego kad se guma ne lijepi
- koliko vam u sezoni kad počne liga traje jedna guma
- možete li opisati liniju opadanja funkcije ljepila tokom vremena npr. u 17h ste svježe naljepili gume (dva sloja guma i drvo) pretpostavimo da je u tom trenutku efekt ljepila 100%, na koliko taj efekt padne za 1h, 2h, 3h, 1 dan, 7 dana, naime nije svejedno koliki je taj efekt u prvom meču i dok igrate zadnji meč nakon možda i 4h od ljepljenja (recimo Šurba zna prelijepiti gume i između dva protivnika na meču)
- koliko prema vama sposobnost hvatanja (vučenja i sl.) gume ovisi o unutarnjem dijelu (stanju spužve i trenutnom ljepilu), a koliko o stanju vanjskog površinskog sloja same gume
- i za kraj, s kojim gumama imate najbolja iskustva kod ljepljenja
- ako ima još, samo dodajte
Tok tok, kako je lijepo čuti taj zvuk, ulijeva sigurnost i zastrašuje protivnika.
ps
Pretpostavljam da će neki htjeti novčanu naknadu za odgovore na gornja pitanja, ne brinite bog će vam platiti.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Iceman
|
Postano: pet lis 21, 2005 5:51 pm Naslov
: |
|
|
boze, Kemile..dok sam to sve pročito, prošla me volja za odgovaranjem...
mogu reči samo svoja iskustva, što sam skužio s vremenom...
znam da sam dobro naljepio kad se guma napuhne, kako si ti to lijepo rekao,prije nego "padne iz konveksnog položaja kad se žuta spužva napije"
to je obično 2 sloja ljepljenja, a treći put, ponekad, stavim tanki sloj i onda na polumokro zaljepim...onda mi je efekt najbolji i guma lijepo zvoni...
guma mi rijetko kad izdrži polusezonu:( _________________ I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
zacko
|
Postano: pet lis 21, 2005 6:59 pm Naslov
|
|
Meni guma izdrži i godinu dana! A ljepim samo tanki sloj i čekam da se potpuno osuši. Ne volim da mi je reket prebrz. A inače mislim da se ljepit isplati jedino ako svaki put ljepiš. I na treningu, jer inače ti reket svaki put drukčije odbija pa se moraš prilagođavat. Mislim da je dobro malo zagrijat reket da bi gume bile malo mekše a ne tvrde ko kamen. Bar ja to radim i onda imam bolji osjećaj.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Kemil
|
Postano: pet lis 21, 2005 8:21 pm Naslov
|
|
| Iceman (napisa): | boze, Kemile..dok sam to sve pročito, prošla me volja za odgovaranjem...
mogu reči samo svoja iskustva, što sam skužio s vremenom...
znam da sam dobro naljepio kad se guma napuhne, kako si ti to lijepo rekao,prije nego "padne iz konveksnog položaja kad se žuta spužva napije"
to je obično 2 sloja ljepljenja, a treći put, ponekad, stavim tanki sloj i onda na polumokro zaljepim...onda mi je efekt najbolji i guma lijepo zvoni...
guma mi rijetko kad izdrži polusezonu:( |
Dio koji se lijepi se sastoji iz dva različita materijala, gume i spužve, i izvitoperi se onda kada se žuta spužva napije i pri tome raširi, a vanjski sloj (sama guma) to ne može pratiti jer ne pije, i onda je logično da se kompletan dvokomponentni sloj izvije.
Iz toga dakle možemo zaključiti da ako se kompletna guma-spužva nije izvitoperila znači da se žuta spužva nije raširila tj. dovoljno napila.
Moje pitanje je da li tako nalijepljena guma ima dovoljan efekt spina ?
Možemo govoriti i o efektu brzine, iako bi pretpostavio da je i brzina proporcionalna širenju spužve koja svojom raširenošću širi i nateže i vanjsku gumu i sve zajedno čini vrlo elastičnim i brzim (što je snaga bez kontrole ) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Kemil
|
Postano: pet lis 21, 2005 8:25 pm Naslov
|
|
| zacko (napisa): | Meni guma izdrži i godinu dana! A ljepim samo tanki sloj i čekam da se potpuno osuši. Ne volim da mi je reket prebrz. A inače mislim da se ljepit isplati jedino ako svaki put ljepiš. I na treningu, jer inače ti reket svaki put drukčije odbija pa se moraš prilagođavat. Mislim da je dobro malo zagrijat reket da bi gume bile malo mekše a ne tvrde ko kamen. Bar ja to radim i onda imam bolji osjećaj.  |
Kad govoriš o zagrijavanju tu misliš na zagrijavanje već naljepljenog reketa prije samog igranja ?, ili si mislio ljepit tople gume ?
Pretpostavljam ovo prvo, jer je logično da je guma kao materijal hvatljivija dok je topla i mekša nego hladna i tvrda, al' ipak da pitam.
100% se slažem da je najgora moguća stvar kad se spiner nauči da mu guma vuče k'o luda (dok je ljepi prije svakog igranja) i onda kad jednom ne naljepiš razlika je drastična.
Još je gora situacija kada dođeš na tekmu u neki vlažni podrum i tamo naljepiš gume. Katastrofa em ljepilo ne drži, em je guma s vanjske strane toliko vlažna da se sva rosi, em ti dođe loptica mokra od znoja.
U takvim situacijama likuju tipovi koji ne igraju toliko na spin nego samo drže loptu nekim dječjim reketima ili gumama s pipcima koje ionako ne vuku.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
zacko
|
Postano: sub lis 22, 2005 9:05 am Naslov
|
|
| Naravno, mislim na zagrijavanje već naljepljenog reketa. Bolje hvata! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ni seta
|
Postano: uto ruj 05, 2006 4:13 pm Naslov
|
|
Ja ljepim kad osjetim da je izgubio brzinu,tj. da su spinovi lako hvatljivi...to se događa i kad je guma zmazana...
Jedan sloj na gume=jedan sloj na drvo...dovoljno |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Free runner
|
Postano: sri ruj 06, 2006 7:18 am Naslov
|
|
Ja lupam dva sloja prije svakog treninga i tekme.Osim ako je guma nova tada idu tri. Guma mi bude optimalna jedno dva sata poslije lijepljenja. Lijepim na friško, znači ne čekam potpuno sušenje (stvar navike).Gume mi izdrže jedno četiri mjeseca, zavisi od intenziteta treniranja i utakmica. Ne bi vjerovali kako pukne, ko da si ju nožem presjeko  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|
|
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.
|
|