NOVI REZULTATI

SOKAZ forum
 <br />SOKAZ forum - Početna<br /> SOKAZ forum

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre)
Idite na 1, 2, 3  Sljedeće

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> SOKAZ teme
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Saša

PostPostano: pon ožu 25, 2019 9:43 am    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

Da li se u SOKAZ mečevima primjenjuje ekspeditivni sustav igra kao obavezan.
"EKSPEDITIVNI SISTEM
Osim kako je predviđeno u 2.15.2 , ekspeditivni sistem će se primijeniti ako je set nedovršen nakon 10 minuta igre ili u bilo koje vrijeme na zahtjev oba igrača ili para.

Ekspeditivni sistem se neće primijeniti, ako je odigrano najmanje 18 poena u setu.

Ako je lopta bila u igri kad je vrijeme isteklo i ekspeditivni sistem će se primjeniti, sudac će prekinuti igru, a nastavit će servirati igrač koji je servirao u prekinutoj igri; ako lopta nije u igri kad će se ekspeditivni sistem primjeniti, igra će se nastaviti tako da će servirati igrač koji je u prethodnoj igri primao servis.

Nakon toga, svaki će igrač servirati jedamput naizmjence do kraja seta, i ako primajući igrač ili par učini 13 pravilnih odbojnih udaraca primatelj će dobiti poen.

Jednom primjenjen, ekspeditivni sistem ostaje u primijeni do kraja susreta.
55

PostPostano: pon ožu 25, 2019 12:09 pm    Naslov : Ekspeditivni sustav igre Citirajte i odgovorite

Jooooj... Pa čemu to? Rolling Eyes
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Spin

PostPostano: pon ožu 25, 2019 3:39 pm    Naslov : Ekspeditivni sustav igre Citirajte i odgovorite

Ha fino pravilo Thumbs up

Kako čemu?

http://www.sokaz.hr/bazaig.php?tip=h2h&id1=2208&id2=2625

Zadnja dva seta trajala su po pola sata, a počelo je krajem trećeg Very Happy

Kako to izgleda;
Trebam servirati, protivnik digne ruku i ide obrisati tenisice.
Polako, 2 minute u jednom smjeru i 2 u povratku.
Serviram,
protivnik hvata lopticu rukom, kaže da nije bio spreman, i ponovno kreće na 4-minutno putovanje da si obriše tenisice o krpu.

Prošlo je 8 minuta, na moju servu nije odigran niti jedan poen a kada će - ne zna se. Wink
Onda se malo igra dok protivnik osvaja poene a kada izgubi ponovno kreće predstava "ubijanje ritma".

Nisu česti takvi slučajevi, 3 u 10 godina, ali se pamte Zubo
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
trnac

PostPostano: pon ožu 25, 2019 3:42 pm    Naslov : Ekspeditivni sustav igre Citirajte i odgovorite

Članak 82. Pravilnika o natjecanjima kaže:
Sva natjecanja odigravaju se prema pravilima ITTF-a.

Kako nije drugačije navedeno, može se zaključiti da je to pravilo u primjeni i u Sokazu.

E sad... Stvarno ne znam jesam li dobro zaključio isto kao i ekipa koja se na to pravilo pozvala Pojma nemam
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
trnac

PostPostano: pon ožu 25, 2019 3:45 pm    Naslov : Ekspeditivni sustav igre Citirajte i odgovorite

Spin (napisa):
Ha fino pravilo Thumbs up

Kako čemu?

http://www.sokaz.hr/bazaig.php?tip=h2h&id1=2208&id2=2625

Zadnja dva seta trajala su po pola sata, a počelo je krajem trećeg Very Happy

Kako to izgleda;
Trebam servirati, protivnik digne ruku i ide obrisati tenisice.
Polako, 2 minute u jednom smjeru i 2 u povratku.
Serviram,
protivnik hvata lopticu rukom, kaže da nije bio spreman, i ponovno kreće na 4-minutno putovanje da si obriše tenisice o krpu.

Prošlo je 8 minuta, na moju servu nije odigran niti jedan poen a kada će - ne zna se. Wink
Onda se malo igra dok protivnik osvaja poene a kada izgubi ponovno kreće predstava "ubijanje ritma".

Nisu česti takvi slučajevi, 3 u 10 godina, ali se pamte Zubo

Takvim likovima predam partiju. Nije često, jednom u 8 godina.
Ja sretan jer se ne moram maltretirati s ______, on sretan jer je pobjedio.
[Vrh]
Stip

PostPostano: pon ožu 25, 2019 6:49 pm    Naslov : Ekspeditivni sustav igre Citirajte i odgovorite

Nekad se igralo 'na vrijeme', u doba setova do 21 to je bilo 15 minuta po setu. I odigrao sam 6-7 takvih partija u SOKAZu. Vjerujem da pravilo vrijedi i danas, ali pimplerima (i hračkarima) usprkos, rijetko set potraje 10 minuta.

A što se 'lika' tiče, pa nisam bez veze skenirao sve one stare biltene. Pogledajte malo tko je bio prvi igrač SOKAZa 1973/4 i 1975/6, a drugi ili treći igrač još u šezdesetima. Iz poštovanja to treba odigrati, pa makar trajalo dva sata.
[Vrh]
ib
Site Admin

PostPostano: pon ožu 25, 2019 7:23 pm    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

Promijenio sam naslov teme, jer neke kovanice trebaju ostati kako su ih zvali naši stari. Raspa nokte

Sljedeće koje mi padaju na pamet su flip In love (a ne flick Mad ) i lov In love (a ne chop Rigo )
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
trnac

PostPostano: pon ožu 25, 2019 10:45 pm    Naslov : Ekspeditivni sustav igre Citirajte i odgovorite

Stip (napisa):
A što se 'lika' tiče, pa nisam bez veze skenirao sve one stare biltene. Pogledajte malo tko je bio prvi igrač SOKAZa 1973/4 i 1975/6, a drugi ili treći igrač još u šezdesetima. Iz poštovanja to treba odigrati, pa makar trajalo dva sata.

Zubo
Lako je tebi reći. Nitko me nije upozorio da "lik" tako igra. Što je najbolje, igra odlično + beskonačne pauze svakih 6 poena = nemam šanse, ali baš nikakve. Čemu maltretiranje, lakše je predati pa bio on i bivši prvak svijeta.
[Vrh]
Saša

PostPostano: uto ožu 26, 2019 9:14 am    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

Upravo sam dobio mail od gospodina Leskoveca u kojem kaže
"....Ekspeditivni sustav ne primjenjuje se u SOKAZ-u.".....
Ja to smatram jerodavnim iako Članak 82. Pravilnika o natjecanjima kaže:
Sva natjecanja odigravaju se prema pravilima ITTF-a.
Koki

PostPostano: uto ožu 26, 2019 9:56 am    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

Primjenjivao se to je sigurno. Kada je to ukinuto?
Saša

PostPostano: uto ožu 26, 2019 10:01 am    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

Sve što znam o tome sam napisao.
Ja sam samo prenio riječi od Stjepana Leskoveca odnosno njegov mail.
E sad da li to znači da se on uopće nije trebao primjenjivati i dali su te partije odigrane važeće ne znam.
Jedino očekujem stručnu ekspertizu od Dinka Š.
Zole000

PostPostano: uto ožu 26, 2019 10:02 am    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

Štp duže meč traje, to je slađe !
Kaj ne ?
Klanja se
[Vrh]
mali ban

PostPostano: uto ožu 26, 2019 11:01 am    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

I meni je logično da se ekspeditivni sistem ne bi trebao primjenjivati u SOKAZU.
On je uveden zbog publike i TV prijenosa a niti jednog od toga u SOKAZ-u baš i nema (uz ponešto iznimaka). Zubo
Taj sistem ne može spriječiti odugovlačenje u meču zbog brisanja, vezanja tenisica i slično...tko to želi raditi, raditi će i u jednom i drugom sistemu.
A po meni, nema smisla ograničavati broj izmjena udaraca jer za većinu od nas, svako uspješno vraćanje loptice preko mreže je uspjeh i mala pobjeda. I zašto bi nekome ograničavali to zadovoljstvo. Ionako nam je svejedno, traje li meč 2 sata ili 2 sata i 30 minuta. Tu smo zbog druženja i zabave. Juhuu

Zadnja promjena: mali ban; uto ožu 26, 2019 11:39 am; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Dinko Š.

PostPostano: uto ožu 26, 2019 11:15 am    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

Tako je.
Inače, pravno gledajući g. Leskovec ima pravo reći da se neko pravilo ne primjenjuje u SOKAZ-u. Nema pravila bez izuzetaka. Nemo regulae sine exeptione. Dakle, to nije kontradiktorno općem pravilu koje se kod nas primjenjuje.
Ako se igrači dogovore, može se igrati na vrijeme, ali nitko vas ne može prisiliti na to.
I u šahu postoji pravilo ubrzanog igranja meča, kad se vrijeme za određeni broj poteza skraćuje.
Veli mi Saša da je zadovoljan s ovim mojim objašnjenjem. Nadam se da je i g. Leskovec.
[Vrh]
Brada

PostPostano: uto ožu 26, 2019 11:18 am    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

Točno Boa !
U tom brojanju nema zabave,a di nema zabave nema ni druženja.
U takvim pretpostavljenim okolnostima treba angažirati SLUŽBENOG sudca koji će suditi po SVIM pravilima Sokaza.
A to više nema blage veze sa rekreacijom i tjelovježbom.
[Vrh]
Koki

PostPostano: uto ožu 26, 2019 1:55 pm    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

mali ban (napisa):
I meni je logično da se ekspeditivni sistem ne bi trebao primjenjivati u SOKAZU.
On je uveden zbog publike i TV prijenosa a niti jednog od toga u SOKAZ-u baš i nema (uz ponešto iznimaka). Zubo
Taj sistem ne može spriječiti odugovlačenje u meču zbog brisanja, vezanja tenisica i slično...tko to želi raditi, raditi će i u jednom i drugom sistemu.
A po meni, nema smisla ograničavati broj izmjena udaraca jer za većinu od nas, svako uspješno vraćanje loptice preko mreže je uspjeh i mala pobjeda. I zašto bi nekome ograničavali to zadovoljstvo. Ionako nam je svejedno, traje li meč 2 sata ili 2 sata i 30 minuta. Tu smo zbog druženja i zabave. Juhuu

Da je Sokaz ponekad Eldorado to znamo no nekakvih normalnih obrazaca ponašanja se treba pridržavati. Zadnji meč koji smo igrali smo počeli u 19.00 a završili u 23.45 a sve napadači. Samo nam još trebala dva lovca-pimplera koji svoje setove igraju po 45 minuta. Pa takvih 5 setova...
Priznat će te da to nema smisla.
Moram napomenuti da inače takva namjerna odugovlačenja meča nisu moguća. kada imaš suca on to ne dozvoljava. Ne istekne vrijeme u tom partijama jel oni dugo pimplaju (jer vjerovatno i ne mogu) nego što su pauze izmežu poena čitava vječnost. Ako to odugovlačenje služi provokaciji, što obično i služi, to ne treba dozvoljavati a ako je netko toliko star i umoran da ne može igrati onda i ne treba. Samo nam još treba da netko umre na utakmici...
Dinko Š.

PostPostano: uto ožu 26, 2019 2:17 pm    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

U nedavnom meču sam igrao protiv petoligaša Drčića, pa sam čak i dobio jedan set. Ali, onda je on počeo taktizirati.
Ja krenem servirati, a on krene do mrežice i briše stol rukom. Uglavnom kad bi on krenuo do mrežice, ja sam servirao u drugu mu stranu i tražio od suca da mi prizna poen. Jer, što li se on ima šetkati i bauljati okolo u trenutku kad mora primati moju servu?
Uglavnom, nakon toga, više nije odugovlačio kad sam servirao.
[Vrh]
Koki

PostPostano: uto ožu 26, 2019 2:24 pm    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

U vezi toga postoji nepisano pravilo. Razumljivo mi je da svi ljudi ne igraju jednako brzo i odstupanja u noramalnim granicama su ok.
Spremnost na primanje servisa se pokazuje kontaktom očima sa serverom. Nakon što si potvrdio da si spreman primiti servis onda nema naknadne "koncentracije" u vidu šetkanja i brisanja ruke o stol. To je nekorektno...
mali ban

PostPostano: uto ožu 26, 2019 11:07 pm    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

Dečki moji, malo ste se udaljili od teme. Kod ekspeditivnog sistema riječ je samo o skraćivanju broja prebacivanja loptica preko mreže u jednom poenu. Sva ostala "produživanja" trajanja meča spadaju u taktičke poteze koji često znaju prelaziti u ne sportsko ponašanje, provociranje protivnika i sve ono što SOKAZ ne bi trebao biti.
[Vrh]
Drogi

PostPostano: uto ožu 26, 2019 11:26 pm    Naslov : Igranje "na vrijeme" (ekspeditivni sustav igre) Citirajte i odgovorite

Dinko Š. (napisa):
Tako je.
Inače, pravno gledajući g. Leskovec ima pravo reći da se neko pravilo ne primjenjuje u SOKAZ-u. Nema pravila bez izuzetaka. Nemo regulae sine exeptione. Dakle, to nije kontradiktorno općem pravilu koje se kod nas primjenjuje.
Ako se igrači dogovore, može se igrati na vrijeme, ali nitko vas ne može prisiliti na to.
I u šahu postoji pravilo ubrzanog igranja meča, kad se vrijeme za određeni broj poteza skraćuje.
Veli mi Saša da je zadovoljan s ovim mojim objašnjenjem. Nadam se da je i g. Leskovec.

APSOLUTNO NETOČNO!!! Dinko:"Ako se igrači dogovore, može se igrati na vrijeme, ali nitko vas ne može prisiliti na to." - OVO NIJE ISPRAVNO
Ako u pravilima SOKAZa stoji da se igra po pravilima ITTFa tada je ekspeditivni sistem sasvim legitimna opcija koju ti nitko ne može uskratiti i može se primijeniti ukoliko se zadovolje uvjeti za isti.

Žalosno je samo da kolega Dinko koji je očito bio ili je još uvijek pravnik (jer se izražava tako) ne zna protumačiti pravila. Ako u pravilima piše jedno tada se to ne može protumačiti kao nešto drugo jer je isto vrlo eksplicitno napisano. Thumbs up
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> SOKAZ teme
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 1 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.