NOVI REZULTATI

SOKAZ forum
 <br />SOKAZ forum - Početna<br /> SOKAZ forum

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

How to: Popravak uništenog drveta

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
srale7

PostPostano: sri ruj 03, 2014 3:19 pm    Naslov : How to: Popravak uništenog drveta Citirajte i odgovorite

Danas ću pokazati kako sam popravio jedno poprilično uništeno drvo. Iskreno, uvijek paztim na svoj reket, sto zbog reketa (drva i guma) sto zbog stola. Ali do sad sam se susreo da dosta skupih drveta koja su bila izubijana kao da je s njima netko cjepao drva, a ne igrao stolni tenis.

Krenimo redom, od forumskog dilera sam kupio drvo koje mi je bilo prodano pod ST dršku, kad sam dosao doma, skuzio sam da se radi o FL, koja je stanjena i samim tim totalno pretanka. Diler se pravdao da Butterfly ionako ima tanke drške, da trebam stavit grip, uglavnom znate kako idu takve priče Zubo

Drvo mi se jako svidjelo i krenuo sam trazit takvo isto, ali sa ST drškom. Igrom slučaja nadjem identično, ali u očajno lošem stanju. Pogledam drvo, provjerim da nema nikakvih većih crackova, dogovorim se za cijenu i kupim ga.

Ovako je drvo izgledalo kad sam ga donio doma:

Uglavnom, cijelo drvo je bilo prekrivenom nekom ljepljivom smolom, pretpostavljam od ljepila, s lijeve strane skroz izubijano, sa desne malo manje. Drške odljepljne i ponovo zaljepljene(krivo)

Prvo sam rastavio cijelo drvo, jer ionako je trebalo cijelo sredit, a morao sam se uvjerit da nema nikakvih napuknuća i sl.

Rastavljeno drvo:

Nakon toga sam krenuo na skidanje te smole sa drveta, krenuo sa benzinom, pa nitrom, veci dio skinuo, ali koliko god da sam skinuo, uvijek je ostalo, kao da je ta smola izbijala iz drveta. Zaključio sam da cu cijelo drvo morat prebrusit, sto sam i napravio iako sam bio svjestan da cu tako skinut i natpis na drvetu te da ce drvo tako izgubiti dio identiteta.

Pobrušeno drvo i drške:

Nakon uvodnih 3 sata čišćenja i brušenja, mogao sam krenuti popunjavati oštećenja. Na drvima koje sam popravljao prije ovog SK7 sam zaključio da je rupe najbolje popunjavati čistim drvofixom. Po "pravilu" bi te rupe trebalo popunjavati sa sitnom piljevinom i drvofiksom, probao sam i to, sa 3 različite piljevine (hrast, jelovina, bukva) i sa različitim granulacijama, uglavnom uvijek je bolji i trajniji rezulat bio sa čistim drvofiksom.
Drške su očišćenje, pobrušene i kvalitetno zaljepljene.

Kao najvažniju stvar sam odabrao Pattex-ov "drvofiks" koji je otporan na vodu, tako da su svi spojevi praktično vječni. (dobio preporuku od poznanika stolara)

Početak punjenja oštećenja:

Glavna stvar kod ove metode i dubokih oštećenja je strpljenje. Stavi se jedan tanak sloj, i onda se čeka 3-4-5 sati da se drvofiks u potpunosti osuši. Tek onda ga se moze pobrusiti i na njega staviti drugi sloj. Ako se dobro sjećam, mislim da je cijeli postupak trajao cca 3 dana.
Postupak se moze ubrzati fenom, ali svejedno, preporučljivo je stavljati sto tanje slojeve drvofiksa, na kraju popuna bude bolja, tj čvršća.

Nakon par ciklusa, zavrsna faza je bila izvlačenje ruba reketa, a to sam izveo uz pomoć pik trake koju san nalijepio uz rub i prazninu popunio drvofiksom:

Ovaj dio je posebno delikatan i tu morate 100% sigurni da je sve suho, tj čvrsto prije brušenja i izvlačenja ruba, jer lako se moze uništit 2 dana strpljivog rada.

Na kraju ide završno brušenje cijelog drveta brusnim papirom 800, tako da je cijelo drvo "smooth". Za kraj ide premaz cijelog drveta politurom za održavanje drveta, čisto da se malo drvo revitalizira.

Od potrebnih stvari treba vam vec spomenuti drvofiks, koristio sam dremel, fan, skalpel, par kistova, brusni papir raznih gradacija i puno volje i strpljenja.

Na kraju, ovako drvo izgleda na kraju:

Fotka di se najbolje vidi novi rub na lijevoj strani drveta koje je bilo jako oštećeno:

I par before/after fotki:

Nakon obnove drveta, s njim sam igrao par mjeseci, drvo je i danas u stanju kao na zadnjim slikama, nista nije otplao ili se odljepilo, sto znači da je cijeli potupak odrađen kvalitetno. Naravno nije na razini nekih high-end popravaka, posto nisam stolar i nemam radionu i alat, ali s obzirom na drvo, mislim da sam napravio dobar posao.

Ispričavam se na ogromnom postu, ali i posao je bio dugotrajan tako da nije moglo kraće Zubo

Ako imate pitanja slobodno pitajte, ako imate neko drvo koje je u sličnom stanju kao ovo sa početka priče, a željeli bi ga vratit u normalno stanje, slobodno se javite. Thumbs up

Hvala na čitanju i LP Pivo
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
DALTON1

PostPostano: sri ruj 03, 2014 3:25 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

A da nije diler mozda tvoj veliki prijatelj Geek? ROFL
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Obi-wan

PostPostano: sri ruj 03, 2014 5:23 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Sviđa mi se kako si to uradio. Klanja se
[Vrh]
geek

PostPostano: sri ruj 03, 2014 8:08 pm    Naslov : Popravak drva Citirajte i odgovorite

Nevjerojatno je to kako se ista stvar može predstaviti na 2 potpuno različita načina ...

Da li je drška na drvu ravna, konkavna, proširena, sužena nije bitno. Manufakture u kojima se proizvode drva (npr. OSP http://rama.hr/?p=1709) omogućuju izbor drške, čak i orijentaciju gripa. Sve su to sitne razlike, koje nemaju bitnog utjecaja na igračke karakteristike drva, kada je ono tvoje i kada se navikneš na njega.

Ali, ono što ja vidim kao problem je što si išao brusiti gornji furnir drva i to je nepopravljivo. Prvo, mogao si ljepilo skinuti otapalom, kako je to opisano http://rama.hr/?p=1438. Drugo, čim si ručno brusio završni furnir to nisi mogao napraviti ravnomjerno, jer je površinu nemoguće prijeći identičan broj puta, istim pritiskom, sa jednako potrošenim brusnim papirom. Treće, profesionalci koji popravljaju drva to nikada ne rade, već mijenjaju cijeli gornji furnir identičnim. Evo, kod mene je jedan NSD na kojem je tako napravljeno.

Zbog svega toga ja bi stavio naslov How to: NOT.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
srale7

PostPostano: sri ruj 03, 2014 8:54 pm    Naslov : Re: Popravak drva Citirajte i odgovorite

geek (napisa):
Nevjerojatno je to kako se ista stvar može predstaviti na 2 potpuno različita načina ...

Bas i ja tako gledam na vas post. Vase konstatacije su na mjestu, ali kao sto sam napisao u prvom postu, popravak nije na razini nekih pravih majstora, jer nisam stolar, nemam radionu i alate i sto je najbitnije u cijeloj priči, vrijednost drveta je 200 kn (u tvornički dobrom stanju). Ako se sjećam, jednom ste na svom blogu napisali da drva realne vrijednosti manje od 300 kn se ne isplati (profesionalno) popravljati, a ja sam jedno drvo koje je bilo praktički za bacit, uz minimalne troškove uspio vratit u zivot i to svojim rukama, praktiči za stolom gdje mi je komp. Čovjeka veseli nesto popravit svojim rukama Smile

Prvo, drvo sam brusio sa brsunim papirom 600, znači jako finom gradacijom, i mjerio debljinu drveta, koja je na kraju 0,1mm tanja od originalne. Otapalo mi nije bilo opcija, sto zbog cijene, sto zbog dobavljivosti.

Drugo, brusio sam ručno, ali sa komadom pluta namjenjenim za brušenje, tako da je brusenje odrađeno najbolje sto se moglo, a ta razlika u debljini završnog furnira i nije od životne važnosti za drvo koje vrijedi 200 kn.

Treće, nisam profesionalac, i mislim da bi bila ludost mjenjat dva furnira na drvetu koje vrijedi 200 kn.

Nevezano za ovo moje drvo, zanima me jel ste otprilike upoznati sa cijenama profesionalnih popravaka?
Na trenutak, zaboravimo realnu vrijednost mog SK7, i da smo recimo htjeli to profesionalno napravit, koliko bi neki pravi majstor to naplatio?
[Vrh]
geek

PostPostano: sri ruj 03, 2014 9:24 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Vidiš što je čovjek ? Prvo si se, ničim izazvan, na početku 1. bloga išao "očešati" o mene. Mogao si hvalospjev svom popravku napisati i bez tog dijela. Ono što nisi napisao je da si rabljeno, po sistemu "viđeno - kupljeno", drvo SK7 koje u Butterfly-ju ima cijenu od cca. 500 kn kupio za 270 kn (iz evidencije). Još da je imalo neku skrivenu manu, ali oblik drške je bio odmah vidljiv ... A, sada tražiš informaciju ?

Ali, odgovoriti ću ti. Cijene popravka se, za mene, kreću od 80 - 100 kn, eventualno, ako je puklo, pa se nadomještaju svi originalni furniri, 150 kn. Ali, to je onda napravljeno profesionalno, prva klasa, kako je to već opisano na http://rama.hr/?p=832.

Drugi puta kada se nađeš u istoj situaciji, imam otapalo.

Da, i još za kraj. Nije to NEKI majstor, nego je to, po mom saznanju, JEDINI pravi majstor. Od drugih sam katkada vidio više štete od koristi.
中國膠 (KINESKE GUME)
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
srale7

PostPostano: sri ruj 03, 2014 10:21 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Cijene popravaka koje ste naveli su sasvim prihvatljive i jasno je da su takvi popravci isplativi kod skupljih drva, ili nekih unikatnih primjeraka.

Ispričavam se sto sam vašeg PRAVOG majstora koristeći neodređenu zamjenicu nazvao "NEKI majstor", jer u tom trenutku (ali i sada) dotičnog nepoznam Zubo

Hvala za info o cijanama popravka Thumbs up
[Vrh]
Guga

PostPostano: sri ruj 03, 2014 11:15 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Srale i Geeeek (ne)prijateljski par...
Kad se budu pomirili, kupit ćemo im dar Beljenje
Iceman

PostPostano: pet ruj 05, 2014 2:43 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

bas Very Happy
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.
[Vrh]
Koki

PostPostano: pet ruj 05, 2014 4:54 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Stvarno ne kužim od kuda potreba za omalovažavanjem? Što bi to trebalo značiti "forumski diler"? Koliko mi je poznato čovjek ima registriranu firmu i trguje stolnoteniskom opremom. Znači ne poklanja je i firma mu se ne zove "socijalna služba siromašnih stolnotenisača".
Znači vidio si drvo i dogovorio cijenu. Dali si ga preplatio (obzirom na stanje) drugo je pitanje no svakako ne možeš reći da nisi vidio što kupuješ..

Ovo mi liči na ovu popularnu situaciju sa kreditima. Uzmeš kredit a onda plačeš na banku i državu kada ga trebaš vratit. kao nisi vidio što potpisuješ...
dada

PostPostano: pet ruj 05, 2014 7:53 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Koki, nemoj uspoređivati neusporedivo...

Ovo gore me ne zanima. Ali ovo
Citat:
Ovo mi liči na ovu popularnu situaciju sa kreditima. Uzmeš kredit a onda plačeš na banku i državu kada ga trebaš vratit. kao nisi vidio što potpisuješ...
bolje nemoj spominjati. Nisu ljudi glupi, i problematika je zasigurno jako složena da bi se omaložavao ljude koji su potpisali i uzeli kod Švicaraca... Znam da usporedba nije bitna, ali svakako je loša.

A kad smo kod trgovanja, činjenica je da su gume skupe, i da svi vole prodati, a neće nimalo odgovarati za prodano. Znači, na gumi se u dva tjedna pojavi mjehur, guma košta 300 kn, i nikom ništa, pa se ti slikaj, kupiš travu, odu čepiči po realnoj procjeni prebrzo i opet nikom ništa. Niti su to jaki udarci, niti se ljepilo, tuniralo, i guma je čuvana, i više puta je valjalo i najednom se to dogodi, a na to ništa ne možeš. LP
[Vrh]
Koki

PostPostano: sub ruj 06, 2014 9:39 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

dada (napisa):
Koki, nemoj uspoređivati neusporedivo...

Ovo gore me ne zanima. Ali ovo
Citat:
bolje nemoj spominjati. Nisu ljudi glupi, i problematika je zasigurno jako složena da bi se omaložavao ljude koji su potpisali i uzeli kod Švicaraca... Znam da usporedba nije bitna, ali svakako je loša.

A kad smo kod trgovanja, činjenica je da su gume skupe, i da svi vole prodati, a neće nimalo odgovarati za prodano. Znači, na gumi se u dva tjedna pojavi mjehur, guma košta 300 kn, i nikom ništa, pa se ti slikaj, kupiš travu, odu čepiči po realnoj procjeni prebrzo i opet nikom ništa. Niti su to jaki udarci, niti se ljepilo, tuniralo, i guma je čuvana, i više puta je valjalo i najednom se to dogodi, a na to ništa ne možeš. LP

Aj dobro...kad već pričamo nevezano za temu..

Ovo sa kreditima (ne samo u švicarcima) svakako nije jednoznačno i priča uvijek ima dvije strane. Za mene je bez svake sumnje da je ulazak u kredit vezan uz švicarski franak bio špekulacija. Banke su bile u špekulaciji (jer su špekulirale sa rastom tečaja franka) a oni koji su uzimali kredit špekulirali su sa nižom kamatnom stopom u odnosu na kredite u Euru ili USD. Vjerojatno nitko nije glup ali svi koji su uzimali kredite znali su što potpisuju. U ugovorima je lijepo pisalo u kojoj valuti se obračunava rata i da je kamata promjenljiva.
što se banaka tiče njihov je križ što su usporedo sa rastom tečaja podigli i kamate. E to nije korektno jer je logično da instrument promjenljive kamate upotrijebe u slučaju pada tečaja švicarskog franka...

Dugo igram stolni tenis i mogu ti odgovorno reći da su se problemi sa buhtlama pojavili sa erom brzog lijepljenja, skidanja ljepila sa guma, upotrebom raznih otapala i tjuniranjem. Tko je kako i sa čime zalijepio gumu, nabrijavao je, tunirao i rastezao zaista nije odgovornost onoga koji je gumu prodao. Nekada davno kada se guma jednostavno zalijepila na reket takvih problema nije bilo i ovi ekcesi su bili potpuna nepoznanica...

p.s.

da se nadovežem na prvu temu. U zadnje je vrijeme popularan "živi zid" i njihova potpora ljudima koji se deložiraju iz svojih nekretnina. populistički mediji kojima je stalo samo do čitanosti uvijek prikazuju samo jednu stranu priče. Sve se uvijek prikazuje kao atak države i banaka na jadne i siromašne. čast izuzecima ali u više od 90% slučajeva ljudi su uzimali kredite, davali nekretnine u hipoteku, pročerdali pare i onda se čude što je banka došla po svoje. O tome se u "izvještajima" ne piše....
Obi-wan

PostPostano: sub ruj 06, 2014 11:14 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Koki (napisa):

Dugo igram stolni tenis i mogu ti odgovorno reći da su se problemi sa buhtlama pojavili sa erom brzog lijepljenja, skidanja ljepila sa guma, upotrebom raznih otapala i tjuniranjem. Tko je kako i sa čime zalijepio gumu, nabrijavao je, tunirao i rastezao zaista nije odgovornost onoga koji je gumu prodao. Nekada davno kada se guma jednostavno zalijepila na reket takvih problema nije bilo i ovi ekcesi su bili potpuna nepoznanica...

Slažem se sa ovim. Ne koristim nikakve egzitične supstance i sve gume koje sam do sada zaljepio su propisno držale bez ikakvih mjehura ili drugih problema.
Zašto bi jedan rekreativac, sokazovac ili takmičar niže lige trebao išta od gore navedenog mi izmiče.
Naneseš tanak sloj vodenog ljepila na drvo i tanak sloj na spužvu, sačekaš 1 minut, priljepiš i lagano bez pritiskanja pređeš valjkom. Na kraju ostaviš par knjiga gore (ne preteško) da stoje nekih 5-10 minuta. I stvar je rješena.
Kako znam da je to dobar način? Pa guma drži, a loptice idu tamo gdje ja to hoću... Wink
[Vrh]
dada

PostPostano: sub ruj 06, 2014 11:42 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Koki, slažem se, potpisujem napisano vezano za kredite i delozaciju...

Igram i ja jako dugo stolni tenis, i izmjenio sam jako puno guma, i samo sam recimo triput imao neugodno iskustvo. Nisam ljepio brzim ljepilom, nisam tunirao, i na Hurricane 3 se stvorio mjehur nakon 2 tjedna, i to ne na komercijalnoj verziji. TSP Curl p1r, otisla tri pipka dosta brzo, a i po travi vidim da ne valja, da nije ista kao i druga, ne znam zasto, mozda je i dobavljac razlicit, ili rok proizvodnje... ne znam, ali znam da mi nije svejedno dati vise do 200 kn, i onda da guma ode samo tako. Puno puta mi je sve odgovaralo, ali kad se to dogodi, svi prodavači su se odmah ogradili, a redovito kod njihm kupujem, pa da su dali sljedecu gumu po nabavnoj cijeni i to bi nesto znacilo.
A zanimljivo je dok sam na svakom treningu lijepio brzim ljepilo, nijednom nije buhtka nastala i guma je dugo drzala i bila dobra.
Smeta me sto na gumi ne vidim ili ne znam pronaći kad je ta guma proizvedena... PS. Ne moram ni napominjati da nakon svakog treninga redestiliranom vodom prodem po gumi i zastitim ju od oksidacije... Zivjeli
[Vrh]
srale7

PostPostano: sub ruj 06, 2014 12:14 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Nemojte me krivo (opet) shvatit ali vasi romani o bankama/kreditima/delozacijama su totalni offtopic za ovaj forum, pogotovo za moju temu koja govori o popravku drveta, stoga bi vas zamolio da prestanete oftopičarit.

Isto tako tema nema nikakve veze za trajnošću guma, mjehurima, tuningom, ljepilima, itd.

Ako imate neko korisno iskustvo/pitanje(vezano uz popravak drveta) slobodno se raspišite, a za sve ostalo, nadjite ili otvorite odgovarajucu temu.

Hvala Thumbs up
[Vrh]
ib
Site Admin

PostPostano: sub ruj 06, 2014 12:49 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Koki (napisa):
Banke su bile u špekulaciji (jer su špekulirale sa rastom tečaja franka)

Zapravo, bankama je ovo zakonski zabranjeno.
[Vrh]
Spin

PostPostano: ned ruj 07, 2014 11:32 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Odličan posao, samo tako naprijed Thumbs up
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.