|
SOKAZ forum
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
silvac
|
Postano: sub ruj 26, 2009 11:48 am Naslov
: Kakve trave su dozvoljene? |
|
|
Ovo je pitanje za prijesjedništvo Sokaz-a i gospodina Pospiša!!!
Dali če se ovo prvenstvo dozvoliti igrati s travama koje su glatke i
koje ne hvataju lopticu,nego samo proklize?
Znate što mislim;nepravilne trave,kao što su one "fenirane".
Usvijetu to nije dozvoljeno.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
bill
|
Postano: ned ruj 27, 2009 8:40 am Naslov
: |
|
|
| Sokaz nije svijet ! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
silvac
|
Postano: ned ruj 27, 2009 11:08 am Naslov
: trava |
|
|
| bill (napisa): | | Sokaz nije svijet ! |
Slažem se .Samo pitam,što če biti dozvoljeno!
Ipak,fenirane i lakirane trave,glatke-upitno je i za sokaz.
Ali.kako svima,tako i meni. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Izra
|
Postano: ned ruj 27, 2009 6:56 pm Naslov
|
|
evo tek toliko da se javim... svejedno mi je hoce li se zabranjene, fenirane, osuncane i oprane-u-ves-masini gume zabraniti ili ne, ali bi mi bilo pomalo zao ljudi koji bi morali mijenjati i traziti nove gume.
vise mi smeta serva iz ruke koja je u sokazu opce prihvacena, a cak i na to sam se vec naucio ne obazirati i prihvatiti kao jedan od cari sokaza. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
sux
Pridružen/a: 09. 10. 2009. (13:53:39) Postovi: 174 Lokacija: Zagreb
|
Postano: ned sij 01, 2012 6:10 pm Naslov
|
|
Zabranjuje se igranje feniranim gumama kao i gume izvan standardne kvalitete.
može li mi tko objasniti na koji način se vrši provjera istih i tko to može zabraniti obzirom da nema ovlaštene osobe (sudac) na utakmicama SOKAZ-a ? |
|
| [Vrh]
|
|
 |
pionirček
|
Postano: ned sij 01, 2012 7:41 pm Naslov
|
|
| uopće mi ih nebi bilo žao ako je nekaj ne dozvoljeno onda doviđenja.odi u sloveniju na turnir pa dođi sa takvom travom.dođe sudac i kaže ti smrdiš to je figurativno i zabrani ti igrati ako nemaš regularne gume zato naši poljodjelci ni neidu na takve turnire.ovim putem se zahvaljujem svom MENTORU koji je prolio tonu znoja da me nauči igrati na zelenjavu ali još učim i uvijek dođe neka kemija zato fuck of za sve neregularno. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: ned sij 01, 2012 11:50 pm Naslov
|
|
sve na stranu. ali sux je iznio dobro pitanje. kako odrediti šta nije dozvoljeno i što znaći "standardna kvaliteta"?
je li sriver star 20 godina koji se ponaša kao antispin standardna kvaliteta jer negdje na njemu izlizano se može nazrjeti ITTF approved, ili standardna kavaliteta znači lista guma koje su po ITTFu dozvoljene ove godine? _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
Pridružen/a: 12. 05. 2005. (22:23:20) Postovi: 5220 Lokacija: Utrine
|
Postano: pon sij 02, 2012 12:16 am Naslov
|
|
Srajver star 20 godina koji se ponaša kao antispin ne bi smio biti "standardne kvalitete za srajver".
Jako teška tema. Evo dva međusobno suprotstavljena zahtjeva:
1.) Ljudi se stalno žale na fenirane trave i prahistorijske beksajde, da se to mora iskorijeniti.
2.) Pratiti ukorak ITTF-ove liste dozvoljenih guma je zamorno, i financijski obvezujuće za ljude koji hodaju po tankim linijama legalnosti.
Ova pisana "intervencija" u biltenu ih nekako pokušava objediniti, u smislu da se igrača koji igra s nečim nadnaravnim može prijaviti, te da on taj reket mora donijeti... nekome iz SOKAZ-a na uvid. Da li nekom sucu članu Udruge (ima ih), da li nekom tijelu, ne znam točno i nemojte me lovit za riječ, probat ću pitat i izdefinirat prvom prilikom.
Znam da zvuči dosta djetinje naivno (tko zna šta taj može donijet na pregled, vjerojatno dva beksajda ), ali zasad nemamo ništa bolje, a da je praktično iskoristivo.
Imate li vi? Rasprava je otvorena.
Npr., što znate o "kriteriju trenja" za primjenu u praksi, kad lopticom prođeš po gumi da bar malo zapinje, jel ima to smisla (jasno, ako neki sudac to napravi), je li pouzdano?
Dodatni problem s listom dozvoljenih guma je taj da ih netko može jednako tako obraditi kao i stare. Može li se nekako protiv toga?
<-- dozvoljena guma |
|
| [Vrh]
|
|
 |
pnyg
|
Postano: pon sij 02, 2012 12:44 am Naslov
|
|
Dren: dobro da si spomenuo vezano za srajver star 20 godina. Dva puta sam imao prilike igrati sa takvim igračima, i teeškom mukom i srećom sam ih uspio pobijediti. Lopta je nakon udarca ili pimplanja sa takvim gumama padala kao da je metkom pogođena.
Što se trava tiče, mislim da su tu sve svodi da li znaš igrati protiv takvih igrača ili ne. Ja sam otprilike djelomično skužio kako treba sa njima, tako da mi je skoro pa svejedno s kojom ružnom travom suparnik igra.
Premda sam primjetio da su se neke preruuužne trave presijavale na svjetlu, te kao da su bile premazane sa nekakvim lakom.
SOKAZ je ipak rekreativno natjecanje, tako da mislim svaka kontrola igrača ili reketa je prije svega financijski neisplativa.
Mislim da bi prije početka tekme sve momčadi trebale na stol staviti rekete sa kojima će se igrati, pa ako bude prigovora od cijele ekipe suparničke momčadi...
Evo čisto kao nekakva ideja.
Ne znam ni sam.. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: pon sij 02, 2012 10:01 am Naslov
|
|
ma, ne ide.
i šta, prigovoriš, a on kaže "a jebi ga kad nemam novaca za kupit drugu"?!?
a i sam znaš da je to poprilično realna situacija - evo i sam već 6 mjeseci skupljam za dvije nove gume
mislim da će se sve svesti na mrtvo slovo na papiru i nadu u fer play - to jest da će ljudi igrati sa gumama koje neće "obrađivat".
Što opet nije baš realno za očekivat.
Tako da će na kraju biti kako je bilo i do sad: prije meča ćeš pitat čovjeka reket, pogledat gume, proć lopticom po njima ako ti se čine nepoznate ili stare ili izlizane...reč, au jebemu bit će gadno (na što će se on lukavo nasmijat ) i probat odigrat što bolje
Svejedno, realno sagledano, ako čovjek zna igrati sa takvim gumama, pobjedit će te. Ako nezna, izgubit će bez obzira što ima.
Najjači su mi komentari tipa "lako je tebi pobjeđivat kad imaš travu/antispin/čelavu gumu.
Nek probaju oni igrat s takvom gumom pa će vidit kako je lako!
kakvu god gumu čovjek ima, da bi te pobjedio treba bit bolji - možda će zbog gume dobit poen dva više po setu, al ostalih 9-10 mora osvojit igrom. boljom od tvoje.
Tako da mene ovakve stvari ne tangiraju. dapače, to mi je nekako dodatna draž igre Doduše nekad popizdim kad izgubim od nekog tko drži reket ko lopatu, nema bekend i zna jednu servu, al samo zato što sam ja nesposoban takvog igrača dobit  _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Iceman
|
Postano: pon sij 02, 2012 4:17 pm Naslov
|
|
eto, slazem se sa ovim trollom iznad
sokaz je sokaz (ovakve pametne analogije sam pokupio od svoje male Sonje koja danima ponavlja recenice tipa "zid je zid" nakon sto je cula negdje "pravila su pravila" )
nisam za nikakve, ali, ama bas nikakve zabrane...jedino za postivanje osnovnih pravila, crvena i crna guma, loptica sa 3 zvjezdice...
raznolikost guma, materijala i nacina igre je bas to sto doprinosi sokazu da bude takvo zanimljivo natjecanje koje svi volimo...  _________________ I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
bigdedi
Pridružen/a: 12. 05. 2005. (23:04:55) Postovi: 678 Lokacija: Velika Gorica
|
Postano: pon sij 02, 2012 4:18 pm Naslov
|
|
| Izra (napisa): | | evo tek toliko da se javim... svejedno mi je hoce li se zabranjene, fenirane, osuncane i oprane-u-ves-masini gume zabraniti ili ne, ali bi mi bilo pomalo zao ljudi koji bi morali mijenjati i traziti nove gume. |
ma nemoj tako, nije ti svejedno, mozda da Šakić promijeni travu za beksajd imo bi sanse za uzeti set
ajmo sada biti barem poluozbiljni:
neznam kako provjeravati da li je guma dalje obradjivana nakon sto je otpakirana, za to bi morao imati jednu novu zapakiranu kontrolnu gumu, pojava fristionless trava smanjila je potrebu za daljnom obradom normalnih trava no ubrzo su takve trave zabranjene, pa smo se vratili na ovaj sustav feniranja koji ne mozemo regulirati... pa i beksajd se nesmije tunirati, a tko ce to i kako provjeravati, isto tako dok lijepis beksajd mozes ga nategnuti, a nakon sto ga ti nategnes, je li to i dalje "standardna" guma, jer nije ista kao i ona zapakirana...
| ib (napisa): | | Pratiti ukorak ITTF-ove liste dozvoljenih guma je zamorno, i financijski obvezujuće za ljude koji hodaju po tankim linijama legalnosti. |
nije zamorno, dvaput godisnje je sasvim dobar tempo, a to sto je financijski obvezujuce uopce ne treba biti predmet rasprave, članstvom u udruzi sokaz prihvatio si zadovoljavati nekakve norme, sokaz nije udruga koja zbrinjava socijalne slucajeve, uostalom ima posve legalnih guma od 70 kn nadalje.
| ib (napisa): | Ova pisana "intervencija" u biltenu ih nekako pokušava objediniti, u smislu da se igrača koji igra s nečim nadnaravnim može prijaviti, te da on taj reket mora donijeti... nekome iz SOKAZ-a na uvid. Da li nekom sucu članu Udruge (ima ih), da li nekom tijelu, ne znam točno i nemojte me lovit za riječ, probat ću pitat i izdefinirat prvom prilikom.
Znam da zvuči dosta djetinje naivno (tko zna šta taj može donijet na pregled, vjerojatno dva beksajda ), ali zasad nemamo ništa bolje, a da je praktično iskoristivo. |
da, donošenje reketa ma pregled je naivno, to je kao kad si ti kao voditelj iso mjeriti sirinu hodnika a ovi su ti premjestili stol u konferencijsku dvoranu, pa si ti mjeri
treba osmisliti nekakav obostrani sustav kazni... toga ima u hokeju... zalis se na neciju palicu, sudac ju mjeri, ako ne prodje test, okrivljeni dobiva iskljucenje, ako prodje test onaj koji se zalio dobiva iskljucenje...
tako da tudji reket smijes uzeti na mecu, i ti ga nosis na kontrolu nekom tijelu sokaza koje odlucuje kakav je reket i tko ce biti kaznjen, to bi se dalo vrlo lijepo formulirati kao pravilo
| dren (napisa): | i šta, prigovoriš, a on kaže "a jebi ga kad nemam novaca za kupit drugu"?!?
a i sam znaš da je to poprilično realna situacija - evo i sam već 6 mjeseci skupljam za dvije nove gume |
i ja vec nekoliko mjeseci skupljam za novu (jednu) gumu, koja je sada stara 15 mjeseci, druga je stara 4 mjeseca (nije ni to novo), ali nije tu rijec o takvim gumama, rijec je o ljudima koji nisu gume nisu zamijenili otkako ih je šurba njima poklonio nakon što je osvojio svjetsko u paru, to definitivno nisu ljudi koji su htjeli zamijeniti gume _________________ Juraj Huber, JT 1234 izgubljeni |
|
| [Vrh]
|
|
 |
drda
|
Postano: pon sij 02, 2012 11:03 pm Naslov
|
|
Slažem se sa bigdediem to su ljudi koji nisu htjeli i niti neće promijeniti gume. To su ljudi koji nisu sportaši, ne priznaju poraze nego samo veličaju svoje pobjede.
Treba to sankcionirati malo je teže ali postoji način kako tome doći na kraj.
mislim da se ovdje igra stolni tenis, a ne NEKI IZMIŠLJENI tenis pa ako treba biti crna i crvena guma i loptica sa tri zvjezdice onda i zabranjene gume treba izbaciti ili mozda napisati svoja pravila igrajmo sa svim i svačim
i teniskim lopticama.
šta bi bilo kad bi zaigrao sa gumom od klompe u crvenoj boji?
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Izra
|
Postano: uto sij 03, 2012 12:30 am Naslov
|
|
| bigdedi (napisa): |
ma nemoj tako, nije ti svejedno, mozda da Šakić promijeni travu za beksajd imo bi sanse za uzeti set |
to je upitno, al zato kad bi on makao s forhenda onaj beksajd i stavio jos jednu travu ne bih se bunio.
ne mogu se bas sloziti da ljudi koji koriste takve trave nisu sportasi. te fenirane trave su najslicnije zabranjenim frictionlesss travama. ljudi koji su ih koristili dok su bile legalne nasli su se u gadnom skripcu jer ih se prisiljava da igraju s necim na sto nisu navikli. da ne govorim da je ta zabrana frictionless trava jako diskutabilna i u cijelom svijetu (citam po stranim forumima) osporavana (i meni osobno besmislena).
zamislite da se zabrane gume poput tenergy-a, calibre, acude i slicnih modernih raketa (sto bi mi bilo draze nego zabrana bilo koje trave)... ljudi bi vjerojatno pribjegli tuniranju, odnosno ilegalnoj obradi gume koja joj mijenja svojstva. ups samo malo, pa to ljudi rade. i to u sokazu. a gle cuda niko se ne buni.
inace, ja bih dozvolio i igranje gumom od klompe i od srca cestitao protivniku kad bi me s tim dobio.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
rope
Pridružen/a: 07. 03. 2006. (08:50:54) Postovi: 1562 Lokacija: Utrine
|
Postano: uto sij 03, 2012 9:17 am Naslov
|
|
| bigdedi (napisa): |
tako da tudji reket smijes uzeti na mecu, i ti ga nosis na kontrolu nekom tijelu sokaza koje odlucuje kakav je reket i tko ce biti kaznjen, to bi se dalo vrlo lijepo formulirati kao pravilo |
ovim si nadmašio sam sebe....
"...čuj taj tvoj reket je neispravan daj ga na pet dana da ga komisija za ispravnost reketa prekontrolira pa ti ga donesem nazad..."
i to bi volio vidjeti
zato sa sobom uvijek nosim 3 reketa
1. fenirana nedozvoljena trava na jednoj strani (naravno nije zaljepljena nego samo prislonjena na reket tako da još više pojačava svoj đavolski efekt) i na drugoj backside guma zaljepljena superglueom
2. dozvoljena trava, lagano fenirana (s njom obično ne igram jer se protivnici žale da ih špigliram i da ne mogu igrat) i tunirani backside zaljepljen vodenim ljepilom
3. čisto pošteni reket sa svim dozvolama i zaljepljen po PS
pa dam protivniku da bira i da mi kaže protiv čega bi igrao
..... bla, bla, bla... i na kraju kao da je nekog briga s čim igram.... |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Zole000
|
Postano: uto sij 03, 2012 1:16 pm Naslov
|
|
| Najbolja TRAVA je zelena trava, nakon druge košnje. HEHE |
|
| [Vrh]
|
|
 |
wolf
Pridružen/a: 01. 12. 2005. (14:45:33) Postovi: 3827 Lokacija: Tumarina jazbina
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
Brod jr.
Pridružen/a: 16. 09. 2005. (15:04:30) Postovi: 994 Lokacija: Tumarina jazbina
|
Postano: uto sij 03, 2012 11:33 pm Naslov
|
|
meni je nekak draže da dojde neko sa feniranom,nauljenom rešpečenom travom a ja ga nasapunam ko beba zvečkicu!
jest da je to fakat rijetko al nije da se ne desi baš nikad!!!  _________________ Rekete lomim,gume mi ćelave!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
wolf
Pridružen/a: 01. 12. 2005. (14:45:33) Postovi: 3827 Lokacija: Tumarina jazbina
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
Koki
Pridružen/a: 14. 05. 2008. (20:30:40) Postovi: 1441 Lokacija: Zagreb
|
Postano: pet sij 13, 2012 11:34 am Naslov
|
|
| pionirček (napisa): | | uopće mi ih nebi bilo žao ako je nekaj ne dozvoljeno onda doviđenja.odi u sloveniju na turnir pa dođi sa takvom travom.dođe sudac i kaže ti smrdiš to je figurativno i zabrani ti igrati ako nemaš regularne gume zato naši poljodjelci ni neidu na takve turnire.ovim putem se zahvaljujem svom MENTORU koji je prolio tonu znoja da me nauči igrati na zelenjavu ali još učim i uvijek dođe neka kemija zato fuck of za sve neregularno. |
Kako sam u Sokazu već odavno zgodno mi se sjetiti geneze-povijesti pojavljivanja fenirane trave. Ako se dobro sječam sve je počelo prije 20-tak godina sa Curl-p1 koju je dobrano "nabrijanu" nabavio Milan Rupić, a nakon njega P2 Željko Glad (kasnije Obrad, Kibauh itd). Ista je učinila da se navedeni dvojac uspe u neslučene visine visokog skora u prvoj ligi. Držim da dobro igram na travu no prvi sudar sa feniranom verzijom je bio traumatičan. Vremenom smo naučili što treba igrat al nije u tome stvar....
Nije da se ne može ali poanta je u tome da moraš igrat nekakav debilni anti pingič da bi dobio te partije a nekom sa strane izgledaju kao da igraju dva tipa koji nemaju pojma..
Nisu te gume bez veze zabranjene. Netko želi reći da je ono što igra Neubauer propagadna stolnog tenisa? Dobro...netko će reći da ljudi tjuniraju beksajde...istina ali ipak da bi igrao sa tim brzim gumama moraš imat nekakvu tehniku i znanje. Promatrajuči tehniku igranja feniramon travom ljudi koje poznajem (Ozvačić, Coha, Zrinski, Drčić) lako je zaključiti da se tehnika svodi na puko postavljanje reketa a trava odrađuje svoje. Kada se tome doda i sastav lige koji je krcat mladim lavovima koji nemaju strpljenja i znanja (nekad bi to bilo puno teže) odigrat potrebno rezultat je tu.
Da ja igram feniranom travom i postignem dobar rezultat mučilo bi me što nad tim rezultatom lebdi oblak sumnje da sam varao.
Naravno...to je samo moj osječaj...
Zadnja promjena: Koki; ned sij 22, 2012 2:53 pm; ukupno mijenjano 1 put. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|
|
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.
|
|