| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
shunqino
Pridružen/a: 07. 03. 2009. (00:25:26) Postovi: 12 Lokacija: Gornja Lomnica
|
Postano: pon svi 10, 2010 8:25 pm Naslov
: |
|
|
Ja bih volio vidjeti drugačije bodovanje igrača u ligi tj. rang-listu.
Po meni je ovaj način čisto nepravedan jer se ne može lista raditi na osnovi samo pobjeda nego treba uzeti u obzir i broj odigranih mečeva.
S obzirom da igram i pikado ligu predložio bih vam da razmislite o njihovom sistemu bodovanja koji je po meni puno pravedniji.
Daklem, tamo osim broja pobjeda veliku ulogu odigrava i postotak osvojenih partija, a boduje se po sistemu postotak plus broj pobjeda.
Primjer SOKAZ:
1. Pero 10:7
2. Štef 9:0
Primjer pikado:
1. Štef 109,00 (9 dobivenih od 9=100%+9 pobjeda=109,00)
2. Pero 68,82 (10 dobivenih od 17=58,82%+10 pobjeda=68,82)
Jer nije fer da netko bez poraza bude iza nekoga tko je izgubio gotovo 50% tekmi al ima pobjedu više. Pogotovo što je realno da bi Štef sigurno skupio tu jednu pobjedu da je odigrao još onih 8 partija.
Naravno, treba i uvesti neki minimum odigranih partija da bi igrač bio u konkurenciji.
U pikadu je to 50% od mogućih odigranih partija jer tamo ukoliko ne dođe do zamjene igrača svaki igrač odigra 4 partije po kolu, a zamjene ulaze obično ako netko izgubi dvije partije tako da i zamjene imaju realnu šansu ući u tu glavnu statistiku.
E sad bi li za pingić bilo fer računati 50% ili 33% odigranih partija ostavljam vama na raspravu, no svakako bi ovo bilo poštenije nego dosadašnji način bodovanja.
Evo tu vam je i cijela tablica moje lige da vidite kako to izgleda...
http://www.zsps.hr/Liga/Statistika_0910/Statistika_B2_Liga.pdf |
|
| [Vrh]
|
|
 |
wolf
Pridružen/a: 01. 12. 2005. (14:45:33) Postovi: 3827 Lokacija: Tumarina jazbina
|
Postano: uto svi 11, 2010 7:14 am Naslov
|
|
Bodovanje pogledaj u Statistici , ne u rang listama , ELO rating , možda bu ti onda nešto jasnije , meni nije hehe  _________________ https://www.facebook.com/silbaotium/ |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Burke
|
Postano: uto svi 11, 2010 7:37 am Naslov
|
|
| shunqino (napisa): | Ja bih volio vidjeti drugačije bodovanje igrača u ligi tj. rang-listu.
Po meni je ovaj način čisto nepravedan jer se ne može lista raditi na osnovi samo pobjeda nego treba uzeti u obzir i broj odigranih mečeva.
|
To bi možda bilo u redu kada bi svi igrači SOKAZA igrali istu ligu.
Međutim, nisi uzeo u obzir da npr. skor 28:5 u 20. ligi ne možeš usporediti sa npr. skorom 10:5 u prvih nekoliko liga.
Osim toga, onda bi netko mogao odigrati 10 mečeva sa 10 najslabijih igrača, sve dobiti i biti ispred onog tko je odigrao 20 mečeva (od toga 10 sa najjačim igračima) i ima skor npr. 15:5.
Razmisli malo
Ne radi se uzalud SOKAZ-ova lista na sličan način kao i ATP lista tj. igraj što više mečeva pa ćeš vjerojatno više i dobiti i biti više na listi.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
dajdosta
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
Burke
|
Postano: uto svi 11, 2010 12:43 pm Naslov
|
|
Pa na to sam i ja mislio, a ranglista je skoro ista stvar. Što više igraš, vjerojatno imaš više pobjeda, pa si više na svim listama. Možda je igrač sa skorom npr. 12:0 bolji od onog sa skorom 16:5, ali i ne mora biti jer nije odigrao sa svima, a rangliste se stvaraju na temelju odigranih (i dobivenih) utakmica, a ne na temelju saznanja (pa makar i objektivnog) da je jedan igrač bolji od drugog.
Osim toga, cilj svakog sporta (pogotovo rekreativnog) je odigrati što više utakmica, a ne samo kad ti paše ili kad moraš!!  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
shunqino
Pridružen/a: 07. 03. 2009. (00:25:26) Postovi: 12 Lokacija: Gornja Lomnica
|
Postano: sri svi 12, 2010 6:14 pm Naslov
|
|
| Pa zato se uvede neka količina mečeva koji se moraju odigrati da bi bio na listi. Uz to neke ekipe imaju više od tri igrača pa se daje i četvrtom da igra na uštrb nekog od boljih, kojeg bi taj bolji da igra vjerojatno dobio. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Jopi
|
Postano: čet svi 13, 2010 5:43 pm Naslov
|
|
Ni ovaj prijedlog mi se ne sviđa. Ima panjeva koji dođu igrat protiv lošijih igrača da bi imali što bolji skor na kraju sezone, valjda gledaju tu listu svaki dan prije spavanja i pokazuju ju djeci i prijateljima. Takvi odigraju 50ak posto mečeva u sezoni. Zamisli da ti je takav prvi igrač lige.
Odigraj ti sve, pa imaj skor 32:1
Meni je 3/1/0 skroz ok sustav.
Što se tiče usporedbe igrača, ELO rating je isto ok ako ti se ne sviđa ovaj pregled po ligama. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: pet svi 14, 2010 7:39 pm Naslov
|
|
a vidiš ni meni se ne sviđa ovaj 3 za pobjedu, 1 za nerješeno. Ne zato što traži napadačku igru kao u nogometu (hehehe ta mi je usporedba čak i smješna) već zato što je zbilja velika razlika između bodova koje dobije ekipa koja je imala 5 pobjeda u meču i one koja je imala 6. Mislim da je puno realnija i da bolje ocrtava odnose snaga među ekipama, opcija 2 za pobjedu 1 za nerješeno.
S druge strane, kako se igra 10 mečeva po susretu, bilo bi posve ok da se boduje svaka pobjeda.
Tako da ukupno možeš osvojiti 10 bodova po utakmici. To bi bilo najrealnije, no nosi svoje probleme - u trenutnom sustavu ( a i onom u kojem bi pobjeda nosila 2 a nerješeno 1) kad se stekne dojam da će se osvojiti svi bodovi, onda ekipe obično ubacuju 4-og igrača da i on stekne malo iskustva i odigra koju. Kod 10 bodova po utakmici 4. igrač bi ulazio samo ako nekom od prva 3 ne ide, ili ih nema. tako da bi se izgubilo na toj, rekreativno - zabavnoj komponenti SOKAZA.
No da bi dobili na vjerodostojnosti odnosa snaga i rezultata, definitivno. Jer ekipa koja cijelo vrijeme pobjeđuje 8-2, 9-1 ili 10-0 može imati isto bodova kao i ekipa koja se provlači sa 6-4 (jer ima jednog iznimno jakog igrača koji obično donese 3+1 pobjedu pa ako ovi ostali ušićare po jednu pobjedu eto 3 boda)
No tada bi zbilja mogao postojati problem namještanja jer nije teško pustiti partiju dvije da bi nekoga zeznuo (izgubiš samo 10-20% bodova što te ne može puno oštetiti) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
wolf
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
Koki
Pridružen/a: 14. 05. 2008. (20:30:40) Postovi: 1441 Lokacija: Zagreb
|
Postano: sub svi 15, 2010 2:28 pm Naslov
|
|
| Dren (napisa): | a vidiš ni meni se ne sviđa ovaj 3 za pobjedu, 1 za nerješeno. Ne zato što traži napadačku igru kao u nogometu (hehehe ta mi je usporedba čak i smješna) već zato što je zbilja velika razlika između bodova koje dobije ekipa koja je imala 5 pobjeda u meču i one koja je imala 6. Mislim da je puno realnija i da bolje ocrtava odnose snaga među ekipama, opcija 2 za pobjedu 1 za nerješeno.
S druge strane, kako se igra 10 mečeva po susretu, bilo bi posve ok da se boduje svaka pobjeda.
Tako da ukupno možeš osvojiti 10 bodova po utakmici. To bi bilo najrealnije, no nosi svoje probleme - u trenutnom sustavu ( a i onom u kojem bi pobjeda nosila 2 a nerješeno 1) kad se stekne dojam da će se osvojiti svi bodovi, onda ekipe obično ubacuju 4-og igrača da i on stekne malo iskustva i odigra koju. Kod 10 bodova po utakmici 4. igrač bi ulazio samo ako nekom od prva 3 ne ide, ili ih nema. tako da bi se izgubilo na toj, rekreativno - zabavnoj komponenti SOKAZA.
No da bi dobili na vjerodostojnosti odnosa snaga i rezultata, definitivno. Jer ekipa koja cijelo vrijeme pobjeđuje 8-2, 9-1 ili 10-0 može imati isto bodova kao i ekipa koja se provlači sa 6-4 (jer ima jednog iznimno jakog igrača koji obično donese 3+1 pobjedu pa ako ovi ostali ušićare po jednu pobjedu eto 3 boda)
No tada bi zbilja mogao postojati problem namještanja jer nije teško pustiti partiju dvije da bi nekoga zeznuo (izgubiš samo 10-20% bodova što te ne može puno oštetiti) |
nekako se cini da je pobjeda 2 a remi 1 bod najrealnija i fer... |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Iceman
|
Postano: ned svi 16, 2010 1:46 pm Naslov
|
|
a ja sam za sustav do 5 bez para bas da izbjegnemo nerjeseno i vecu mogucnost nastimavanja...i parova koje nevolim, hehe  _________________ I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Koki
|
Postano: ned svi 16, 2010 9:00 pm Naslov
|
|
| Iceman (napisa): | a ja sam za sustav do 5 bez para bas da izbjegnemo nerjeseno i vecu mogucnost nastimavanja...i parova koje nevolim, hehe  |
Kako ide procedura kod eventualne promjene pravila? Kako predložiti i kome, tko odlučuje i kada, što je potrebno da se usvoji (večina, natpolovična, dvotrečinska) itd itd....? |
|
| [Vrh]
|
|
 |
wolf
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
dkiri
Pridružen/a: 20. 05. 2005. (19:58:30) Postovi: 580 Lokacija: Peščenica
|
Postano: pon svi 17, 2010 6:29 pm Naslov
|
|
...ma ja mislim da bi nakon parova trebalo odigrati ,,TROJKE"
da vidimo kak se ekipe zajednički snalaze
...i eto nema mogučnosti za 5-5  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
rope
Pridružen/a: 07. 03. 2006. (08:50:54) Postovi: 1562 Lokacija: Utrine
|
Postano: pon svi 17, 2010 6:52 pm Naslov
|
|
| dkiri (napisa): | ...ma ja mislim da bi nakon parova trebalo odigrati ,,TROJKE"
i eto utrina u prvoj ligi
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Izra
|
Postano: pon svi 17, 2010 9:43 pm Naslov
|
|
| rope (napisa): |
i eto utrina u prvoj ligi
 |
da, samo moramo wolfa preseliti u utrine (ili okolicu) i bit cemo nepobjedivi u 3 na 3
| Iceman (napisa): | a ja sam za sustav do 5 bez para bas da izbjegnemo nerjeseno i vecu mogucnost nastimavanja...i parova koje nevolim, hehe  |
nista onda, odi na skupstinu sokaza i objasni im da je to zakon sistem jer sto se manje igra to bolje, a parove definitivno treba izbaciti... jer ih ti ne volis.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
wolf
|
Postano: uto svi 18, 2010 7:40 am Naslov
|
|
| dkiri (napisa): | ...ma ja mislim da bi nakon parova trebalo odigrati ,,TROJKE"
Tako je , to se traži
Ovaj Kirin se ratko javlja al svaka mu je na mjestu  _________________ https://www.facebook.com/silbaotium/ |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Žugec
Pridružen/a: 06. 05. 2008. (19:51:49) Postovi: 366 Lokacija: Gajničanec
|
Postano: sri svi 19, 2010 11:26 pm Naslov
|
|
| Stip (napisa): | | Koki (napisa): | | cvijo (napisa): | | Ne bi li varijanta "2 boda za pobjedu" donijela veću vjerojatnost za dogovaranje mečeva? Mislim, lakše se odreći jednog boda više koji pobjeda donosi - pa ideš na ziher pa se dogovoriš... |
Mozda...
Poanta onoga sto zelim reci je da nema smisla za pobjedu davati 3 boda a za nerijeseno po 1. U nogometu gdje stimuliras napadancki nogomet na pobjedu to ima smisla, no u pingicu?
nepošteno je da jedan bod nestane...
sorry sto se ponavljam... |
Meni se osobno sistem 3/1/0 ne sviđa, pa sam baš išao pogledati zadnjih sedam sezona moje momčadi, koja je i ispadala i išla gore u tom periodu. Kada bi bodovanje bilo po starom (2/1/0), niti u jednoj od tih sezona naš se plasman ne bi promijenio niti za jedno mjesto.
Onako na brzinu, čini mi se da bi se samo u jednoj sezoni promijenilo jedno od mjesta za ići dalje ili ispadanje, a u većini slučajeva čak se nitko ne bi pomaknuo niti za jedno mjesto.
Dakle čini mi se da bez obzira na osobne preference, sistem bodovanja baš i nije tako bitan. A što se kreativnosti uz pivu tiče, bilo je toga i prije, ima i sada, ne znam baš da je itko u stanju zaustaviti kreativce.
Naravno, ja osobnog iskustva s namještanjem nemam , samo prepričavam što su mi rekli... |
Kak nebi bil bitan!!!
U ovoj smo rundi nadmašili sami sebe s 5 xića!
HOČU te polovice!!! Baš hoću!!!
Pa nek bude 4:2? (ko bi to zbrajal nakon kreativnosti) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
bill
|
Postano: pon svi 24, 2010 10:06 am Naslov
|
|
| Sezona proljece 2010 liga 20. pobjednik lige Avanturisti Autokalipse sa jednim porazom ukupno 30 bodova a drugoplasirana ekipa je Caffe bar Arena (koja je i pobjedila prvoplasiranu ekipu) sa 29 bodova zbog dva neriješena rezultata (nijedan poraz). Eto to je argument za one koji su protiv bodovanja 3 za pobjedu a jedan za neriješeno. Da je bodovanje 2 za pobjedu pobjednik bi bio Caffe bar ( što je po mojem i zaslužio) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Koki
|
Postano: pon svi 24, 2010 12:59 pm Naslov
|
|
| bill (napisa): | | Sezona proljece 2010 liga 20. pobjednik lige Avanturisti Autokalipse sa jednim porazom ukupno 30 bodova a drugoplasirana ekipa je Caffe bar Arena (koja je i pobjedila prvoplasiranu ekipu) sa 29 bodova zbog dva neriješena rezultata (nijedan poraz). Eto to je argument za one koji su protiv bodovanja 3 za pobjedu a jedan za neriješeno. Da je bodovanje 2 za pobjedu pobjednik bi bio Caffe bar ( što je po mojem i zaslužio) |
o tome upravo i govorim. U nepovoljnom su položaju ekipe koje su generalno oko 5-5, tj. neriješeno često izgleda kao poraz i prava je nepravda da ako si već došao do 5 pojedinačnih partija da gubiš 2 boda. Netko može doći do 3 boda zato jer su mu došla dva igraca protivničke momčadi...
sistem nije dobar i ne favorizira boljeg što bi trebalo biti pravilo. Dobra su pravila koja favoriziraju boljeg... |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|