NOVI REZULTATI

SOKAZ forum
 <br />SOKAZ forum - Početna<br /> SOKAZ forum

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

novo ljepilo
Idite na 1, 2  Sljedeće

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Izra

PostPostano: ned srp 04, 2010 2:22 pm    Naslov : novo ljepilo Citirajte i odgovorite

jesam ja jedini kome se cini da ovo novo ljepilo ima obrnuti efekt od starog?

znaci od starog ti je guma ziva meka i brza kad je svjeze naljepis, a od ovog novog imam osjecaj da je u pocetku mrtva tvrda i spora i tek nakon prvog treninga ili dva se vrati na normalno stanje.

Confused

inace mislim na obicne stare gume tipa sriver.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
geek

PostPostano: pon srp 05, 2010 9:38 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Pitanje se može podijeliti na dva dijela :

1. vrsta vodenog ljepila - europska i Butterfly ljepilo su tankoslojna i teže se uklanjaju sa spužve, dok su kineska (DHS, Haifu) gušća, deblja i lakše uklonjiva.
2. postupak nanošenja vodenog ljepila - uobičajeni amaterski (rekreativni) način je da se nanose 2 sloja na spužvu, i jedan na drvo. Profesionalci nanose i do 5 slojeva na spužvu, pri čemu pojedinačne slojeve suše fenom.

Nigdje, bar ja nisam našao, ne piše da li se ljepilo može koristiti tokom cijelog vijeka gume, ili je gume potrebeno povremeno prelijepiti. Praksa je različita. Haifu gume, na tuning, tvornički već imaju premazan sloj ljepila, što implicira da gume ne treba ponovno lijepiti.

Kod starih guma, efekat brzog lijepljenja se zadržava 3 - 4 sata. Nakon tog vremena, efekat korištenja klasičnog, brzog ili vodenog ljepila bi trebao biti isti, to jest, nema ga. Za skidanje vodenog ljepila, kod mekanih spužvi, npr. Donic Desto F3 Bigslam (tvrdoća H28) trebalo bi koristiti parafinsko ulje, a za klasično ili brzo ljepilo mineralni terpentin.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
zalive

PostPostano: uto srp 06, 2010 1:28 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

hm, na vodenom ljepilu koje koristim (dandoy) piše da se drvo ne maže, već isključivo spužva. što nije niti čudno, jer drvo pije vodu, pa bi povuklo vodu iz ljepila kod sušenja...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Izra

PostPostano: uto srp 06, 2010 2:59 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Citat:

Kod starih guma, efekat brzog lijepljenja se zadržava 3 - 4 sata. Nakon tog vremena, efekat korištenja klasičnog, brzog ili vodenog ljepila bi trebao biti isti, to jest, nema ga.

tako je... ali efekt bi sa vodenim ljepilom (bez tuninga, feniranja i slicno) u teoriji odmah od pocetka trebao biti nepostojec - dakle obicna guma vulgaris ista prvi dan kao i stoti... ali meni se cini da nije tako. Confused nego da je u pocetku dok ne odradim prva dva treninga skroz mrtva i tvrda a tek drugi ili treci trening se ponasa normalno.

nedavno sam novim ljepilom zaljepio rabljenu gumu koja je jos imala sloj starog ljepila na sebi i ona se ponasala normalno od pocetka. Misli

inace stavim jedan tanki sloj na gumu i jedan tanki na drvo (butterfly free chack)... ako je guma nova zaljepljenu gumu izrezem, odlijepim i onda opet zalijepim istim postupkom (jer mi se tokom rezanja uvijek malo odlijepe rubovi).
[Vrh]
geek

PostPostano: uto srp 06, 2010 5:16 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Onda, stare gume zalijepi brzim ili klasičnim ljepilom, bez prelijepljivanja. Možeš koristiti i kućno izrađeno ljepilo od kaučuka (NH), uz razrjeđivanje benzinom.
[Vrh]
Izra

PostPostano: uto srp 06, 2010 7:16 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

ma ne smeta to meni, stisnem zube prvi trening pa poslije sve stima... samo me zanimalo jesam ja jedini to primjetio.
[Vrh]
zalive

PostPostano: pon srp 12, 2010 4:13 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

na prvih 1-2 treninga (obično ljepilo, i klasično s otapalima i vodeno rade isto) ljepilo drži jače, poslije malo otpusti i tu se stabilizira. možda ti na tvojoj kombinaciji reket-guma paše kada ljepilo malo otpusti
[Vrh]
Burke

PostPostano: sri srp 14, 2010 1:27 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Izra (napisa):
ma ne smeta to meni, stisnem zube prvi trening pa poslije sve stima... samo me zanimalo jesam ja jedini to primjetio.

Nisi jedini primjetio. Jedino što nisi znao da je "nepisano pravilo" kod vodenog ljepila da se guma nalijepi određeno vrijeme prije igranja. Mudri djed
To vrijeme ovisi o vrsti gume, a i o tome koliko se prije ljepljenja ljepilo osušilo. U pravilu bi se ljepilo trebalo potpuno osušiti (da boja postane "prozirna") i onda će trebati najmanje vremena da se guma ponaša onako kako bi trebala. (Da ne ulazim sada u "kemiju"!)
Dakle, normalno je da se guma neposredno nakon ljepljenja ponaša više ili manje "mrtvo". Tek nakon cca 1 dana će se ona ponašati normalno, što znači da gume nalijepiš barem 1 dan prije igranja, a kasnije će ti se uvijek ponašati jednako. Pracka
[Vrh]
škiljo

PostPostano: sri srp 14, 2010 11:46 am    Naslov : ljepilo Citirajte i odgovorite

Nisam se ranije uključio u raspravu jer sam igrač niskih liga,pa bi mogući odgovor bio više treniraj, maje gledaj s čime si ljepio gume.
Prije dva tjedna nabavio TibharGenius sound i zaljepio novim ljepilom.Drvo je umjereno brzo(0FF-)Yasaka soft carbon.Prvi puta mi se činilo užasno sporo i vrlo loše na kontriranju protivničkog napada spinom ili klasičnim drajfom.Jedino je štimao čisti spin i vraćanje jako rezanih servi.Za tri dana ponovo igrao s istim protivnikom,i primjetili velik pomak u brzni i drukčiji odskok kod udarca u stol(katapult).Hvatanje rotacije isto a guma elastičnija i drhtavija.Sljedeći puta još bolji osjećaj-potreban manji zamah i zato bolje kontrolirani zamah za isti udarac.
Tek sad gume imaju predviđena svojstva,ne odljepljuju se rubovi ali me interesira koliko vremena drže ta nova ljepila(MJESEC-DVA,SEZONU??).Postoji verzija koja ide na gumu i drvo Clean fix. i ona koja ide samo na gumu Clean fix extra.Koja je bolja?
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
geek

PostPostano: sri srp 14, 2010 12:09 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

A zašto sve to ne pitaš Arapovića, a on, ako nezna, Tibhar ? Pa, onda odgovor napišeš nama. Napravio bih i ja to sa TSP-om, ali ženska osoba koju kontaktiram u Njemačkoj (Export Manager) uopće ne razlikuje klasično, brzo i vodeno ljepilo, pa su sva daljnja pitanja deplasirana.
[Vrh]
Izra

PostPostano: sri srp 14, 2010 12:42 pm    Naslov : Re: ljepilo Citirajte i odgovorite

Burke (napisa):

Nisi jedini primjetio. Jedino što nisi znao da je "nepisano pravilo" kod vodenog ljepila da se guma nalijepi određeno vrijeme prije igranja. Mudri djed

eto to me zanimalo, hvala. Thumbs up

škiljo (napisa):

Tek sad gume imaju predviđena svojstva,ne odljepljuju se rubovi ali me interesira koliko vremena drže ta nova ljepila(MJESEC-DVA,SEZONU??).Postoji verzija koja ide na gumu i drvo Clean fix. i ona koja ide samo na gumu Clean fix extra.Koja je bolja?

ne znam koja je bolja ali sva ova nova ljepila pretpostavljam drze dosta dugo dok god nije to prvi sloj na novoj gumi i dok ih ne diras (potezanje, provjeravanje koliko dobro drzi, zapinjanje o stol itd).

ako ne stedis na ljepilu mislim da moze izdrzati sezonu bez ikakvih problema.
[Vrh]
zmilko

PostPostano: sri srp 14, 2010 7:01 pm    Naslov : kako skinuti Citirajte i odgovorite

kako se skida vodeno ljepilo sa spužve? a da ne strgaš spužvu. nije valjda glupo pitanje?
[Vrh]
škiljo

PostPostano: sri srp 14, 2010 8:28 pm    Naslov : čišćenje Citirajte i odgovorite

Za čišćeje novih ljepila sa drva i spužva na gumama postoji Tibhar CLEAN COAT u posudici od 25 g.sa spužvicom.
Darko je na god. pa ga nisam htio gnjaviti pitajima o ljepilima,ali sam našao odgovor u katalogu.
Clean fix se nanosi u jednom sloju na drvo i spužvu.Ljepi se nakon 10-tak min.sušenja.
Clean fix extra je nešto intenzivnije,nešto gušće i dulje držeće od Clean fix-a.Nanosi se u obilnijem jednom sloju SAMO NA SPUŽVU. škiljo
[Vrh]
geek

PostPostano: sri srp 14, 2010 11:43 pm    Naslov : Re: čišćenje Citirajte i odgovorite

škiljo (napisa):
Za čišćeje novih ljepila sa drva i spužva na gumama postoji Tibhar CLEAN COAT u posudici od 25 g.sa spužvicom.

Ali, jesi li siguran da Clean Coat nije vodeni lak za drvo, koji služi za premazivanje drva, a ne za skidanje ljepila sa spužve ???

Ponavljam iz vlastitog iskustva - za skidanje vodenog ljepila sa spužve najbolje je parafinsko ulje za svjetiljke, a kako ono služi i za tuning guma, sigurno je da kemijski neće oštetiti spužvu.
[Vrh]
Izra

PostPostano: sri srp 14, 2010 11:57 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

moglo bi ju eventualno natunirati. Zubo

ne vidim zasto uopce skidati novo ljepilo s guma... ionako nije predvidjeno za stalno preljepljivanje pa jedna guma za zivotnog vijeka vidi mozda 5 slojeva ljepila.
[Vrh]
geek

PostPostano: čet srp 15, 2010 5:46 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Izra (napisa):

ne vidim zasto uopce skidati novo ljepilo s guma... ionako nije predvidjeno za stalno preljepljivanje pa jedna guma za zivotnog vijeka vidi mozda 5 slojeva ljepila.

Da, ali kada skidaš gumu sa drva, sloj ljepila ne ostane nedirnut, nego na nekom mjestu ostane na drvu, na nekom ostane na gumi, to jest, površina nije ravna. Nanošenje novog sloja ljepila, bez skidanja starog, uzrokovalo bi neravnine na gumi, što, u krajnjoj liniji, nije dozvoljeno ITTF pravilima (oni mjere isparavanje gume ispod 4 ppm, debljinu gume i spužve do 4 mm i ravninu gume).
[Vrh]
ib
Site Admin

PostPostano: čet srp 15, 2010 6:27 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

prejaki su Mikroval

na kraju će sve to završit tako da će ITTF prodavat rekete ko HGspot gotove konfiguracije kompjutera, zapakirane ko one u Konzumu (samo 10 puta skuplje) s naljepnicama garancije i approvednessa pola preko gume, pola preko drva. Sad
[Vrh]
zmilko

PostPostano: čet srp 15, 2010 6:44 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Šteta za staro ljepilo.ipak je bilo sve jasnije.
Da li ima šanse da se vrati staro ljepilo.Mislim da li ga itko više proizvodi?
[Vrh]
geek

PostPostano: čet srp 15, 2010 8:21 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Nema šanse da se vrati staro ljepilo, slušao sam predsjednika Shararu na konferenciji u Barceloni (ITTF). Staro ljepilo proizvode i prodaju, ali ne izvoze, još neke "marginalne" firme, koje nisu direktno u stolnom tenisu, npr. Lear iz Brna (Vulkan) i Champion iz Bratislave (Elospin). Može se naći i u prodaji u zapadnoj Europi, ali su to stare zalihe (npr. Butterfly Fair Chak prodaje Contra iz Hamburga). Može se proizvoditi i u "kućnoj" radinosti, gdje se na gumeni cement doda triklorethilen ili razrjeđivač gumenog cementa ili n-Heptan. Ma, staro ljepilo imalo je i velikih mana. Kineski igrači, prije mečeva, nanosili su i 10 slojeva ljepila na svoje DHS Hurricane3 gume. To je stvarno bilo besmisleno. A, i preljepljivanje guma prije svakog meča, također, nema smisla. Treba se strpitl još 2 - 3 godine i kvaliteta spužvi će biti na takvom nivou da će biti adekvatne ili bolje od starih, a topsheet-i jednako trajni. Onda će i kontrola lijepljenja reketa postati bespredmetna. Ostaje problem frictionless trava, što se ne može ustanoviti, osim u laboratoriju. Da li netko od čitatelja možda ima TSP Noppen Milch, to je sredstvo koje se proizvodilo i prodavalo iza 2000. godine, a koristilo se da se od "normalne" trave napravi "fricionless" ?
[Vrh]
Izra

PostPostano: čet srp 15, 2010 10:45 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

geek (napisa):
Treba se strpitl još 2 - 3 godine i kvaliteta spužvi će biti na takvom nivou da će biti adekvatne ili bolje od starih, a topsheet-i jednako trajni. Onda će i kontrola lijepljenja reketa postati bespredmetna.

ali naravno cijene starih guma ce ostati iste dok ce butterfly tenerocket 9000 kostati 650kn. i pola sokaza ce svejedno igrati s tenerocketom, od 1. do 20. lige. Bonk!
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.