SOKAZ forum
Pravila stolnog tenisa i njihove promjene
Moderatori/ce: Moderatori,Predsjedništvo
Jopi je napisao/la:Zato jer to nema veze sa stolnim tenisom. Osmislite igru u kojoj držite reket a igrate s prstima, pa se ispričavajte kad imate second ili fifth s reketom.
Pravilo je očito debilno jer se ne može primjenjivat.
Naprotiv, pravilo je lako primjenjivat, jednostavno kad te pogodi u prst igraš dalje.
U samo 2 godine igranja sokaza sam naišao na nekoliko kretena koji ne znaju gubit. Neugodne situacije, skoro došlo do tučnjave.
Jednom sam viknuo "nec" (koji sam vidio) i automatski vratio servu van stola. Onda je protivnik i cijela njegova ekipa pizdila do kraja meča o tome kak sam tražio nec tek nakon što sam fulao vratit servu, što nije istina. I bila je općenito neugodna svađalačka atmosfera a nisam plaćen da igram pingač pa da moram trpit takva sranja, igram zbog rekreacije.
Čuo sam za prijetnje batinama zbog serviranja iz ruke.
Kad bi svi prihvatili pravilo ne bi bilo ko je igrao prstom a nije priznao taj je pizda nego bi se lijepo igralo dalje.
Kad ne bi bilo neca (čovjek je možda uvjeren da nije bilo a ovaj drugi je uvjeren da je bilo), kad bi bilo dozvoljeno serviranje iz ruke opet bi bilo manje svađe.
Ali eto, barem su se neki eventualni nesporazumi rješili dozvolom igranja prstom.
Moja poanta je u tome da svako pravilo koje smanjuje mogućnost nesporazuma i svađe je dobrodošlo u ligi u kojoj igrači (a ima ih svakakvih) sami sude.
Pa nećemo, jesam ja odma rekao da su oni autoritet i da ih treba slušat.
Samo, ovdje raspravljamo, a ne moš raspravljat argumentom "ali to je pravilo i moramo bit tiho
".
Rasprava upravo i služi da ga imamo pravo popljuvat i izrazit mišljenje da je smeće, bez namjere za izać na ulicu s bakljama i vilama.

Samo, ovdje raspravljamo, a ne moš raspravljat argumentom "ali to je pravilo i moramo bit tiho
Rasprava upravo i služi da ga imamo pravo popljuvat i izrazit mišljenje da je smeće, bez namjere za izać na ulicu s bakljama i vilama.
uf, procitao cijelu raspravu...
i misljenja sam da ak je vec pravilo takvo, da bi ga trebali primjenjivat u SOKAZ-u, jer, kao sto su ljudi rekli, jedna stvar manje za posvadjat se sa nabrijanima...
nego, copy paste-am ovo:
Touching the net
Rule 2.10 also states that ...
Unless the rally is a let, a player shall score a point if his opponent, or anything his opponent wears or carries, touches the net assembly.
This means that if you touch the net or the net posts whilst the ball is still in play, you lose the point.
As with moving the table, this usually happens when you rush forward to play a shot and your forward momentum may cause you to touch the net.
par puta sam pitao i suce i ostale znance za sljedeci slucaj...primam servu i ispadne mi reket iz ruke nakon udarca i udara u stol i mrezu, te time ocito zasmeta protivnika (citaj Tugomira
). Dal se primjenjuje gornje pravilo ili?
i misljenja sam da ak je vec pravilo takvo, da bi ga trebali primjenjivat u SOKAZ-u, jer, kao sto su ljudi rekli, jedna stvar manje za posvadjat se sa nabrijanima...
nego, copy paste-am ovo:
Touching the net
Rule 2.10 also states that ...
Unless the rally is a let, a player shall score a point if his opponent, or anything his opponent wears or carries, touches the net assembly.
This means that if you touch the net or the net posts whilst the ball is still in play, you lose the point.
As with moving the table, this usually happens when you rush forward to play a shot and your forward momentum may cause you to touch the net.
par puta sam pitao i suce i ostale znance za sljedeci slucaj...primam servu i ispadne mi reket iz ruke nakon udarca i udara u stol i mrezu, te time ocito zasmeta protivnika (citaj Tugomira
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.
Ova zadnja promjena je samo dokaz da u vrhu ITTF-a sjede sami moroni. Unakazili su jedan lijep sport. Prvo promjena veličine loprtce (pokazalo se da je efekt minoran), pa skracivanje setova sa 21 na 11 zbog kojeg su od nervoznog sporta napravili neurotican, pa smijesna promjena pravila serviranja (gledoh jedan meč kada je jedna sa maramom na glavi oduzela Kinezu servis tvrdeči da nije bacio lopticu dovoljno visoko a bacio je - vidi se na snimci barem metar). I sada ova zadnja notorna glupost. Koga smo vraga onda uveli rigoroznu kontrolu guma (materijala). ittf znakove, mjerili duljnu i trakciju čepića na travama kada sada netko može sa znojnom rukom lupiti lopticu i vratiti je? kako da znaš kakva ti lopta dolazi? Ima li rotacije ili nema , jeli mokra ili ne? Ili će i ruka morati imati ittf znak?
Zadnja dobra promjena pravila je bila uvođenje dvobojnih reketa a nakon toga potop. Tako je to kada krovnu organizaciju vode moroni koji nikad nisu igrali stolni tenis niti za isti imaju osječaj. Jedino što ih vodi je glumatanje inovatora i služba u interesu raznih lobija koji razmišljaju o dominaciji.
Normalno je da nogomet vode bivši nogometaši a košarku košarkaši. takva besciljna lutanja bez cilja i svrhe. Ispod kog kamena su ovi ispuzali....strašno....
p.s.
fascinatno mi je da kada se vremenom pokaže da je neko novo pravilo loše nikom ne pada na pamet da vrati na staro....
Zadnja dobra promjena pravila je bila uvođenje dvobojnih reketa a nakon toga potop. Tako je to kada krovnu organizaciju vode moroni koji nikad nisu igrali stolni tenis niti za isti imaju osječaj. Jedino što ih vodi je glumatanje inovatora i služba u interesu raznih lobija koji razmišljaju o dominaciji.
Normalno je da nogomet vode bivši nogometaši a košarku košarkaši. takva besciljna lutanja bez cilja i svrhe. Ispod kog kamena su ovi ispuzali....strašno....
p.s.
fascinatno mi je da kada se vremenom pokaže da je neko novo pravilo loše nikom ne pada na pamet da vrati na staro....
E pa sad, rasprave radi, moram reći da podržavam ovo pravilo.
Inače, prvo da spomenem; uvijek zovem prst i predajem poen suparniku jer je "takvo pravilo u sokazu" što meni znači - zovi prst da se ne svađaš.
Zato što mi nije bitan taj jedan (ili dva) poena u čitavom meču. zaboga, tu sam da se zabavljam i uživam u igri, pobjeđivao ili ne i tih par poena mi neće to pokvarit. Pa makar i izgubio meč zbog njih.
No, nisu mi jasni ovi protivnici pravila?!? Kao da je loptica od prsta ili dupliča najgora moguća lopta koju može čovjek vratiti i kao da se dešava bar 5 puta po setu, takve su reakcije.
Naprotiv, lopte od prsta su najčešće baloni i lako ih je vratiti. Poneka ima čudnu putanju, al uglavnom ne (al se te najviše pamte pa ih onda neke persone forsiraju)
Dodatno, svaki igrač stolnog tenisa IMA namjeru igrati reketom. Zato što prst udarac je jednostavno nekontroliran i neprecizan - čista sreća.
I konačno, da me smeta toliko igra prstom u stolnom tenisu, onda bi izabrao squash, badminton ili tenis gdje taj problem ne može postojati.
Poneki dodir prsta u stolnom tenisu je specifičnost stolnog tenisa jer doslovno držiš prst na igračoj površini i ovo pravilo stoga i jest dobro jer dodira prsta u stolnom mora biti, a ovako se izbjegavaju sukobi i nedoumice.
A što se tiće protivnika toga, nek si razmisle:
1. koliko puta su zbilja izgubili poen nakon što im je netko lupticu vratio prstom?
2. koliko puta su se iživcirali, ne zato što je ta lopta bila iznimno teška več zato što protivnik NIJE POŠTEN i nije zvao prst?
Ako prihvatite ovo pravilo, problem točke 2. će nestati. Čovjek je odigrao po pravilima. A ako se rješite točke 2. onda ćete skužit da prst lopte uglavnom jednostavne za vratit.
eto toliko od mene.
Inače, prvo da spomenem; uvijek zovem prst i predajem poen suparniku jer je "takvo pravilo u sokazu" što meni znači - zovi prst da se ne svađaš.
Zato što mi nije bitan taj jedan (ili dva) poena u čitavom meču. zaboga, tu sam da se zabavljam i uživam u igri, pobjeđivao ili ne i tih par poena mi neće to pokvarit. Pa makar i izgubio meč zbog njih.
No, nisu mi jasni ovi protivnici pravila?!? Kao da je loptica od prsta ili dupliča najgora moguća lopta koju može čovjek vratiti i kao da se dešava bar 5 puta po setu, takve su reakcije.
Naprotiv, lopte od prsta su najčešće baloni i lako ih je vratiti. Poneka ima čudnu putanju, al uglavnom ne (al se te najviše pamte pa ih onda neke persone forsiraju)
Dodatno, svaki igrač stolnog tenisa IMA namjeru igrati reketom. Zato što prst udarac je jednostavno nekontroliran i neprecizan - čista sreća.
I konačno, da me smeta toliko igra prstom u stolnom tenisu, onda bi izabrao squash, badminton ili tenis gdje taj problem ne može postojati.
Poneki dodir prsta u stolnom tenisu je specifičnost stolnog tenisa jer doslovno držiš prst na igračoj površini i ovo pravilo stoga i jest dobro jer dodira prsta u stolnom mora biti, a ovako se izbjegavaju sukobi i nedoumice.
A što se tiće protivnika toga, nek si razmisle:
1. koliko puta su zbilja izgubili poen nakon što im je netko lupticu vratio prstom?
2. koliko puta su se iživcirali, ne zato što je ta lopta bila iznimno teška več zato što protivnik NIJE POŠTEN i nije zvao prst?
Ako prihvatite ovo pravilo, problem točke 2. će nestati. Čovjek je odigrao po pravilima. A ako se rješite točke 2. onda ćete skužit da prst lopte uglavnom jednostavne za vratit.
eto toliko od mene.
ispada ovak kroz raspravu kao da se neki ljudi doista plaše da bi netko mogao početi namjerno igrati rukom. ja si to fakat nemrem zamisliti, i mislim da bi onaj koji bi to pokušao sebi napravio puno više štete nego koristi. no naijskrenije, uopće ne mogu zamisliti da bi netko to uopće i probao
ne znam kak je vama, no meni se jedna takva lopta dogodi u jednom od 5-10 mečeva
protivnicima valjda niš više, bar ni ne primjetim ak se i dogodi. a ono kaj me zna dosta zahebati su dodiri mreže koji totalno sje...brzinu i rotaciju loptice, a kakvih zna biti dosta u meču. prst problem? ma kakvi, nikad bio
također, zaboravlja se da je slučajno igranje prstom/rukom legalno već ohoho godina, ja ne znam ni otkada, za pravilo sam čuo prije 5-6 godina. dakle, novina nije legalizacija prsta, već seconda
inače se slažem da su neki postupci ITTF debilni, prije svega zabrane guma. a i zabrana speed glue je debilna. no iza toga stoje novac i interesi a ne briga za sport. u svijetlu tih postupaka, pravilo za second je minorno i gotovo posve nebitno
ne znam kak je vama, no meni se jedna takva lopta dogodi u jednom od 5-10 mečeva
također, zaboravlja se da je slučajno igranje prstom/rukom legalno već ohoho godina, ja ne znam ni otkada, za pravilo sam čuo prije 5-6 godina. dakle, novina nije legalizacija prsta, već seconda
inače se slažem da su neki postupci ITTF debilni, prije svega zabrane guma. a i zabrana speed glue je debilna. no iza toga stoje novac i interesi a ne briga za sport. u svijetlu tih postupaka, pravilo za second je minorno i gotovo posve nebitno
S većinom tvog posta se slažem ,ali ovo naprosto nije istinaDren je napisao/la:Naprotiv, lopte od prsta su najčešće baloni i lako ih je vratiti. Poneka ima čudnu putanju, al uglavnom ne (al se te najviše pamte pa ih onda neke persone forsiraju)
Poen dobiven secondom (a i prstom ) ,a priznat , bi po meni bio isto kao da se prizna gol rukom u nogometu ili nogom u rukometu
Poanta priće je u tome da svako dobro pravilo(la) favoriziraju boljeg a ne sretnijeg. Kada mjenjaš pravila ( a u stolnom tenisu je to prečesto. složit će te se) moraš znati što želiš postići. Ovakva lutanja, bez logike i cilja ne vode nićemu.
Veliki tenis je dobar primjer. Njihov vrhunac promjene je dali tie-break ili ne...
Veliki tenis je dobar primjer. Njihov vrhunac promjene je dali tie-break ili ne...
Ma dajte prosim Vas, "ruka nije neutralna ko mrežica" i uspoređivati ruku u s.t. s rukom u nogometu. Bumo prije meča navlačili gumene rukavice na ruke da Vam loptice dolaze uvijek od istog materijala. Pa rukom uopće nije moguće suvislo odigrati namjerno i prije udarca se koncentrirati na to.
Čak su i u nogometu uveli pojam nenamjerne ruke, a to je kud i kamo veća hereza. I to je ok, jer su i za češanje dlaka na ruci o loptu tražili penal.
Ispada da je tim silnim moralistima bod od prsta otel bar tri prvenstva.
Imam osječaj da neki jedva čekaju prst jer im je to bingo poen, a ak nije prijavljen, zgodan izgovor za izgubljenu partiju.
Ja se ne zamaram s tim prstima, već kao praktičan katolik svake Nedelje dežurnom velečasnom izbrojim neprijavljene prste u partiji, izmolim pokoru i na užas svih moralista mirno spavam do idućeg meča.
Čak su i u nogometu uveli pojam nenamjerne ruke, a to je kud i kamo veća hereza. I to je ok, jer su i za češanje dlaka na ruci o loptu tražili penal.
Ispada da je tim silnim moralistima bod od prsta otel bar tri prvenstva.
Imam osječaj da neki jedva čekaju prst jer im je to bingo poen, a ak nije prijavljen, zgodan izgovor za izgubljenu partiju.
Ja se ne zamaram s tim prstima, već kao praktičan katolik svake Nedelje dežurnom velečasnom izbrojim neprijavljene prste u partiji, izmolim pokoru i na užas svih moralista mirno spavam do idućeg meča.
pa kad si već spomenuo, ako te u nogometu lopta slučajno pogodi u ruku uz tijelo, i odbije se u gol, gol će biti priznat, jer se slučajna (napucana) ruka uz tijelo ne sudiwolf je napisao/la:Poen dobiven secondom (a i prstom ) ,a priznat , bi po meni bio isto kao da se prizna gol rukom u nogometu ili nogom u rukometu
- masterinsider
- Kontakt: