Pravila stolnog tenisa i njihove promjene

rasprave o natjecanjima i aktualnostima u SOKAZ-u

Moderatori/ce: Moderatori,Predsjedništvo

Odgovorite
Poruka
Autor/ica
Iceman

#101 Post Postao/la Iceman »

evo, bas smo imali mec sa Caslovom ekipom, i igrajuci sa Belajom, pogodio sam prstom lopticu i viknuo prst, te odma predao poen ,a on je lijepo reko da to pravilo vise ne vrijedi i htio mi vratit taj poen...

tako da, mislim da bi se na iducoj skupstini trebalo dogovorit ocemo to usvojit ili necemo, bez obzira o tome kolko je to nekom glupo ili nije...meni je navika automatski viknut prst, ali ako vecina nece vikat na ocigledne lopte onda se mozda i ja predomislim :confused:
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.
ib
Site Admin
Kontakt:

#102 Post Postao/la ib »

Nego može li itko pronać tu objavu negdje na netu, poželjno na ITTF-ovom sajtu? Neko priopćenje o promjeni pravila, nešto, išta? :eek:

Sama pravila mi se čine nepromijenjena, i jedino što ja znam je iz usta SOKAZ-ovaca :ne zna:

Nije da ne vjerujem ljudima, ali ako je zrelo za spomenut na sastanku predsjedništva ili voditelja, neka službena referenca ne bi bila zgorega.
ib
Site Admin
Kontakt:

#103 Post Postao/la ib »

Usput, ne vidim drugu opciju nego usvojiti pravilo, ova Icemanova pat-situacija s dva poštenjaka je smiješna jednako koliko je simpatična i pohvalna. :top:
Iceman

#104 Post Postao/la Iceman »

haha, bilo bi fora da smo se potukli :lol:

p.s. samo za i.b. ->jos uvijek mi baca kursor ispred smajlica:-P
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.
Dren

#105 Post Postao/la Dren »

Ma i ja ga uvijek zovem, i to toliko glasno da se protivnik sjebe :D

A ništa, za mene je rasprava završena i ostajem pri svom prvom postu - prije tekme pitam protivnika "jel prst poen ili nije?" i kako on kaže tako igramo :cheer:
Izra
Kontakt:

#106 Post Postao/la Izra »

ib je napisao/la: asti šta san jak s ovim protuprimjerima :raspa: :clint:
mislim da je ipak brod jr. dao najbolju usporedbu i okoncao svaku daljnu raspravu:
Brod jr. je napisao/la:Iliti kao da u kuglanju rušiš čunjeve velikim penisom prije nego uopče baciš tu kuglu!!!!! :rofl: :rofl: :rofl:
sve je receno, tema moze pod kljuc. :rofl:
zmilko

#107 Post Postao/la zmilko »

za igranje prstom,namjerno igranje prstom dao bi dva poena protivniku. a ako još pogodi mrežicu ili rub stola i više.ako mi odservira servu prstom pa to je umijeće koje se naplaćuje. violinista,klavirista virtuoz kao pogorelić. pa to svi cijene i plaćaju.pa secreten bi pozvao tog igrača da se pridruži njegovom putujećem cirkusu,snimali bi dvd-e. siguran sam globalni uspjeh.možda bi se država izvukla iz krize prodajući dvd-e kako servirati i udariti lopticu prstom.
zanemarite slučajnost i primite se posla,vježbajte udarac(ce) prstom(ima).
zalive

#108 Post Postao/la zalive »

Izra je napisao/la:ja osobno stolni tenis vidim kao igru koja se igra reketima, ako vec dopustamo prst ne vidim zasto bi se zaustavili kod zgloba kad mozemo dozvoliti igranje do lakta, ramena ili cijelim tijelom.

argumentacija moze biti "zasto se ne bi smjelo igrati nogom kad to ionako ne predstavlja nikakvu prednost".

isto tako argument "to se ionako rijetko dogadja" po meni nema tezinu jer pravila moraju pokrivati sve moguce situacije bez obzira na ucestalost.

rub ili mreza su dio igraceg terena, dok je prst dio igraca. ako igranje rukom postane uobicajeno normalna stvar UVJEREN sam da je samo pitanje vremena kada ce to netko poceti iskoristavati (za vracanje serve ili spustanje jake lopte direkt iza mrezice), dok je rub i mrezu malo tesko nauciti koristiti u svoju korist.

inzistiranje na pravilu o prstu sam uvijek do sad smatrao nesportskim. sad kad je cak i second dozvoljen necu osudjivati nikoga tko se bude htio drzati pravila ali mislim da je pravilo glupo i nadam se da ce se uskoro promijeniti.
pa, zapravo pravila nigdje ne preciziraju prst, preciziraju samo da ne smije biti namjerno. samo se podrazumijeva da imaš suca koji će procijeniti da li je bilo namjerno ili nije, i dosuditi sukladno. i u sokazu imaš suca ali se možda autoritet suca no kako nisu profi i kako su iz jedne od ekipa, to nije isto, i zato imamo potencijalni problem i svađe oko toga
zalive

#109 Post Postao/la zalive »

Brod jr. je napisao/la:mi smo svi prijatelji,poznanici,ljudi nadasve koji bi se trebali medjusobno postovat i podrzavat u ovom kaj radimo!!!
onda poštuj želju nekih igrača da igraju prema pravilima ITTF, a ne prema nekim autohtonim pravilima sokaza :B:

ako ćeš ih smatrati za nesportaše jer insistiraju na pravilima, tada frende, to uopće nije poštovanje
zalive

#110 Post Postao/la zalive »

Izra je napisao/la:inace, evo sto profici misle o igranju prstom...

timo boll na 5:10:
http://www.youtube.com/watch?v=KuSnpWSFcRw
gledao sam samo ovaj, i to je upravo rasprava na temu da li je bio second ili jedan dodir prsta, kako sam shvatio. jer se radi o kolovozu kad je još second bio zabranjen (negdje u rujnu je dozvoljen koliko znam). u svjetlu današnjih pravila ta se rasprava uopće ne bi vodila
zalive

#111 Post Postao/la zalive »

ib je napisao/la:Nego može li itko pronać tu objavu negdje na netu, poželjno na ITTF-ovom sajtu? Neko priopćenje o promjeni pravila, nešto, išta? :eek:

Sama pravila mi se čine nepromijenjena, i jedino što ja znam je iz usta SOKAZ-ovaca :ne zna:

Nije da ne vjerujem ljudima, ali ako je zrelo za spomenut na sastanku predsjedništva ili voditelja, neka službena referenca ne bi bila zgorega.
ovo je c/p s jednog foruma na engleskom, gdje se spominju promijenjena pravila:
2.10.01 Unless the rally is a let, a player shall score a point:

...

2.10.01.06 if an opponent deliberately strikes the ball twice in succession
ta riječ 'deliberately' (namjerno) je dodana jednostruko igranje bilo je otprije dozvoljeno, sad ne stignem potražiti tu formulaciju

EDIT: onu drugu rečenicu ja ne nalazim na stranici s pravilima, pa brišem...
Zadnja izmjena: zalive, dana/u uto stu 09, 2010 10:28 am, ukupno mijenjano 2 puta.
ib
Site Admin
Kontakt:

#112 Post Postao/la ib »

Fala! :top:

Bome dobro su zakopali, nije moglo na manja vrat uć u pravila :rolleyes:
zalive

#113 Post Postao/la zalive »

2.05.07 A player strikes the ball if he touches it in play with his racket, held in the hand, or with his racket hand below the wrist.
pimpl

#114 Post Postao/la pimpl »

...gospodo pa ta sva rasprava za sokaz nije niti bitna. isto je i u zakonu, sve piše, a nitko ga se ne drži. mislim da će, vremenom, uz zvanje prsta, biti obavezno i pokazivanje srednjeg :)
Izra
Kontakt:

#115 Post Postao/la Izra »

zalive je napisao/la: pa, zapravo pravila nigdje ne preciziraju prst, preciziraju samo da ne smije biti namjerno.
preciziraju da se ne smije namjerno izvesti dupli udarac, za prst (ruka do zgloba) samo pise da je dozvoljeno. sto znaci da ako ispruzim prste ruke kojom drzim reket i tako s njima vracam servu - sudac me ne moze sprijeciti jer ne krsim nikakvo pravilo.

vidjeli ovo jednog dana ili ne, meni je pravilo koje to dopusta nebulozno. :ne zna:
zalive

#116 Post Postao/la zalive »

Izra je napisao/la:
zalive je napisao/la: pa, zapravo pravila nigdje ne preciziraju prst, preciziraju samo da ne smije biti namjerno.
preciziraju da se ne smije namjerno izvesti dupli udarac, za prst (ruka do zgloba) samo pise da je dozvoljeno. sto znaci da ako ispruzim prste ruke kojom drzim reket i tako s njima vracam servu - sudac me ne moze sprijeciti jer ne krsim nikakvo pravilo.
ovo je siva zona, trebalo bi se istražiti
zalive

#117 Post Postao/la zalive »

da, dozvoljeno je izgleda, dokle god se radi o ruci koja drži reket, i do zgloba

samo ne znam što bi tko dobio time da to i proba, ruka je kvrgava a moraš njome držati reket
ib
Site Admin
Kontakt:

#118 Post Postao/la ib »

zalive je napisao/la:samo ne znam što bi tko dobio time da to i proba
dobar dropšot :rozi:
nakon što si prvim zabijanjem zicera oćero ćoeka pet metara od stola :cheer:
zalive

#119 Post Postao/la zalive »

ib je napisao/la:
zalive je napisao/la:samo ne znam što bi tko dobio time da to i proba
dobar dropšot :rozi: