SOKAZ forum
 <br />SOKAZ forum - Početna<br /> SOKAZ forum

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Tuniranje guma...
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
zmilko

PostPostano: čet ruj 01, 2011 8:02 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

nerazumijem,zar se i tensor gume tjuniraju. pa to samo profići mogu kontrolirati lopticu.kao da voziš formulu a nisi nikada sjeo u auto jači od 90 konja. užas. pa kako igrati protiv takvih koji ne poštuju pravila.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
pionirček

PostPostano: čet ruj 01, 2011 8:05 pm    Naslov : šatro tuning Citirajte i odgovorite

znam samo da su gume osjetno bolje nisu one toliko brže možda do 20 posto ali bez obzira na brzinu štop kontra spin serva jednostavno je dosta bolje.prije tuninga su bile malo umrtvljene ali možda zato jer su bile na kreangi off a kad su došle na carbon jedna sasvim druga dimenzija .uglavnom treba probati pa onda odlučiti ovako je sve lamentiranje na temu što bi kad bi.dilema je možda samo 1.8 ili 2.0 ovisi kako kome odg.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
geek

PostPostano: čet ruj 01, 2011 8:48 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ma sve to dolazi od ITTF-a. Jer, po pravilima, dozvoljeno je da tvornica tunira gume, a to isto nije dozvoljeno samim igračima. I, tko da ustanovi da li je gumu tunirala tvornica ili ti naknadno ? Čak, postoji pravilo, ako si kupio novu gumu, da je ostaviš na strani 24 - 48 sati, pa tek onda da je lijepiš na reket. A, tuning se izvodi sredstvima na bazi parafinskog ulja, koja su bio razgradiva, te se ne pokazuju na aparatima za testiranje isparavanja guma (ENEZ i novijima).

Kvaliteta tuninga se može mjeriti po dvije karakteristike. Prva je, koliko se tuning dugo zadržava u spužvi, a drugi, koliko je slojeva tuninga potrebno nanijeti da bi se guma izvitoperila (kao kod prethodnog korištenja brzog ljepila). Cijeli postupak tuniranja može trajati do 3 - 4 dana, jer se prvo nanosi 1. sloj, koji se upija do 8 sati, a nakon toga 2., kome treba za upijanje do 1 dan. Nakon toga, treba se čekati da se guma "vrati" u prvobitni oblik, te da više nije masna, a ako to ide teže, treba je lijepiti jakim, DHS-ovim vodenim ljepilom (No. 15) na drvo. Uz to, normalno, ide i zajebancija, ako je guma korištena, treba prvo skinuti staro ljepilo, a i ako tuning "pobjegne" po rubu, između spužve i topsheeta, pa izvitoperi topsheet.

Spužve, različito reagiraju na tuning, porozne (Spring Sponge i Tensori) jače, kompaktne i mekše (japanske) manje. Neke gume su znatno bolje, skoro neprepoznatljive, nakon tuninga, kao npr. Galaxy Moon.

Najlošiji tuning je parafinsko ulje za lampe. Traje do tjedan dana. Služi i za skidanje starog ljepila (brzog ili vodenog) sa spužve.

Znatno bolji su tuninzi od proizvođača stolnoteniske opreme. Najboljim se smatra JUIC Ecolo Expander II. Po mom iskustvu, a i sa stranih TT foruma, traje do mjesec dana i dostatno je nanijeti 2 sloja. Poznatiji su, u našim krajevima, još Tibhar-ov i Yasaka-in.

Haifu (smeđi) tuning je vrhunski za kineske gume, ali kruži samo među profićima. Haifu proizvodi i Water Solubility Bond Glue, pri čemu, broj slojeva koji se nanose određuje krajnju brzinu gume.

Više, manje, probao sam, na svojim i tuđim gumama, sve naprijed navedeno. Mislim da tuning može "poboljšati" gumu za prosječno 10 %, a kod "lijenih" (taj sam) zamjenjuje brzo lijepljenje na mjesec dana.
中國膠 (KINESKE GUME)
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
zmilko

PostPostano: ned ruj 04, 2011 9:26 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

znači jeftina guma i dobar tuning i imam bolju gumu od tenergy-a?
[Vrh]
Burke

PostPostano: ned ruj 04, 2011 11:01 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

zmilko (napisa):

Budimo realni, tuningom možeš malo ubrzati gumu pa eventualno možeš dobiti gumu bržu od tenergy-a, ali takvih već ionako imaš dosta na tržištu i jeftinije su!
Druga je stvar da samim tuniranjem dobiješ gumu bolju od tenergy-a, u što čisto sumnjam, u stvari-gotovo sam siguran. Pfff
Ako ti neka guma više paše tvojoj igri onda ti je ujedno i bolja, ali ako misliš dobiti gumu koja je u praksi kao tenergy, teško da ćeš to postići tuniranjem (možeš dobiti samo blijedu kopiju).
Možda da probaš uzeti nešto od Stige, Donica ili Joole sličnih karakteristika (to bi ti bilo najbliže tenergy-u).
Ja sam npr. igrao s gumom Joola Energy X-tra i prešao na (meni nešto bolji ) tenergy 05fx - premda vrlo sličan po karakteristikama. Joola je međutim duplo jeftinija, ali se i brže troši - pa ti vidi. Pojma nemam
[Vrh]
Izra

PostPostano: ned ruj 04, 2011 12:49 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Burke (napisa):
zmilko (napisa):

Budimo realni, tuningom možeš malo ubrzati gumu pa eventualno možeš dobiti gumu bržu od tenergy-a, ali takvih već ionako imaš dosta na tržištu i jeftinije su!

ne znam... tuning imitira efekt brzog ljepljenja (ali u manjoj mjeri, ne moze imitirati efekt 4-8 slojeva starog ljepila) sto znaci da guma postane meksa, zivlja, ima vecu brzinu ali i rotaciju. dakle opasnija, a istovremeno s dobrom kontrolom jer se smeksa.

moze li tako neka "losa" guma postati bolja od tenergya ne znam, ali tuning sigurno nudi puno vise od povecanja brzine.

svejedno mislim da to treba ostaviti proficima, izbor guma je dovoljno velik da ne moram packati gumu s necim i glumiti alkemicara ne bi li izvukao iz nje dodatnih 10%. nek je guma takva kakva je a za ostalo nek se pobrine ruka.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Burke

PostPostano: ned ruj 04, 2011 4:38 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Izra (napisa):
Burke (napisa):
zmilko (napisa):

ne znam... tuning imitira efekt brzog ljepljenja (ali u manjoj mjeri, ne moze imitirati efekt 4-8 slojeva starog ljepila) sto znaci da guma postane meksa, zivlja, ima vecu brzinu ali i rotaciju. dakle opasnija, a istovremeno s dobrom kontrolom jer se smeksa.

moze li tako neka "losa" guma postati bolja od tenergya ne znam, ali tuning sigurno nudi puno vise od povecanja brzine.

svejedno mislim da to treba ostaviti proficima, izbor guma je dovoljno velik da ne moram packati gumu s necim i glumiti alkemicara ne bi li izvukao iz nje dodatnih 10%. nek je guma takva kakva je a za ostalo nek se pobrine ruka.

Ha, dobro, malo sam karikirao, dobije se ponešto i na nečemu osim brzine, ali koliko taj efekt traje?
To bi se vjerojatno trebalo raditi i više puta na istoj gumi kad efekt popusti, a onda se to svodi na staro ljepljenje (čitaj: zaj...... sa ljepljenjem, a usput ako dobro ne paziš - uništiš gumu ...)
Jednostavije i sigurnije je kupiti gumu koja je već tvornički brža i daje više rotacije pa si miran. Da ne kažem da i tuning košta, a i gomila izgubljenog vremena oko nanošenja slojeva, skidanja, čekanja od više dana, živaca i sl. Ajooj
Na kraju ti dođe jednako skupo! Mad
Ovako fino nalijepim novu gumu i ne diram je dok mi se ne pohaba!
[Vrh]
geek

PostPostano: ned ruj 04, 2011 5:02 pm    Naslov : Tuning Citirajte i odgovorite

Mislim da netko nije shvatio poantu tuniranja guma. Prvo, tuning se radi jednom mjesečno, a "stare" gume su se lijepile prije svakog meča. Drugo, nije problem "naći" bržu gumu ili sa više spina. Tvrđa, ako je iste tehnologije, zadovoljava te uvjete. Ali, za igranje sa tvrđim gumama treba mnogo mekša ruka, brže noge i bolja tehnika. Treće, tuningom se ne može uništiti guma, jer ako bi tuning i "pobjegao" po topsheet-u, nakon max. mjesec dana će ispariti i guma će se vratiti u prvotno stanje.

Da tuning nema smisla, ne bi ga koristile tvornice. Čuo sam priču, nisam provjerio vjerodostojnost, da Tenergy izlazi iz proizvodnje sa spužvom tvrdom kao đon. Onda ga premazuju tuningom, pa ostavljaju 15 dana, pa zatim ponovno nanose tuning. pa opet suše. DHS H3 Neo u verzijama komercijalna, provincijska i nacionalna se razlikuju, među ostalim, u broju slojeva tuninga i načinu nanošenja (na nacionalnu verziju se tuning nanosi i na dio spužve koja je okrenuta topsheet-u).
中國膠 (KINESKE GUME)
[Vrh]
pionirček

PostPostano: ned ruj 04, 2011 9:01 pm    Naslov : šatro tuning Citirajte i odgovorite

živio geek igrao sam sa različitim gumama ali nijedna nije bila ni blizu karakteristikama istih nakon tuninga.uglavnom tenergy se nije ni pomaknuo prije tuninga a guma je bila iz pouzdanog izvora također ista stvar sa stigom jednostavo uzeti ono kaj ti odg naravno slično onom kaj si igrao pa se lagano privikavati.drugo je kad početnik uzme nekaj tako brzo i zahtjevno pa nakon vremena shvati da to nije to jer kak ovome ide na stol a njemu ne.zato tuning uvijek i zauvijek ako je dobro napravljen izdrži i do 2 mj ali to treba i platiti i znati kome dati da radi
[Vrh]
Burke

PostPostano: pon ruj 05, 2011 1:27 pm    Naslov : Re: šatro tuning Citirajte i odgovorite

pionirček (napisa):
uglavnom tenergy se nije ni pomaknuo prije tuninga a guma je bila iz pouzdanog izvora također ista stvar sa stigom jednostavo uzeti ono kaj ti odg naravno slično onom kaj si igrao pa se lagano privikavati.

Ne znam kak to misliš "nije se ni pomaknuo" Misli
Ja igram sam tenergy 05fx (F) i Stiga Boost TS (B), zalijepio sam ih samo jedanput onakve kakve sam ih kupio i nikad više, a karakteristike su im super (jako brze i hvatljive).
Sa Stigom sam odigrao čak 2 sezone.
Možda je stvar u načinu ljepljenja (npr. odmah nakon ljepljenja su gume stvarno "mrtve", ali za cca 1-2 dana od ljepljenja dolaze u svoje "pravo" stanje kada su odlične).
Ja stavljam 1 ili 2 sloja ljepila na gumu i 1 sloj na drvo i 2 dana nakon toga je "sve 5". - naravno, govorim o gumama koje koristim, a dodao bi da se to odsosi i na Jooline gume sa kojima sam prije igrao!
Naravno da je možda za početnika bolje kupiti možda malo sporiju gumu pa joj onda sa tuningom pojačati karakteristike kako ti paše, ne znam...
Ja sam našao gume koje mi leže i nemam ih potrebu mijenjati. Naravno, trebalo mi je vremena da ih nađem...
Osim toga, velika je razlika između tenergy-a 05 i njegove fx varijante (fx je dosta mekša i "dopušta pogreške", pimpl, pa čak i defanzivnu igru, dok sa običnim tenergy-em 05 to nije slučaj)

Naravno, tu je i faktor lijenosti za lijepljenje i tuniranje, a također i faktor da dobro tunirati gumu treba znati, a ja još k tome i nisam kemičar... Zubo
[Vrh]
zacko

PostPostano: pon ruj 05, 2011 2:28 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Meni su ove nove gume baš dobre. Koju god sam probao bila mi prilično ok.
Bolje nego svaki put ljepit ko nekad što mi je tolko išlo na živce da jedno duže vrijeme (par godina) uopće nisam lijepio i igrao sa običnim nezaljepljenim sriverom.
Sad igram sa Andro Hexer gumom i baš je dobra. Preporučio mi ju Radek i stvarno mi paše. Prije probao Andro Plasma koja je isto bila ok samo je malo direktnija i tvrđa. Bar se meni tak čini. Pa mi bolje odgovara taj Hexer.
Tak da se za 200-tinjak kuna mogu nać dobre gume.
Suigrač mi ima Stigu Almanu pa i ta nije loša al ipak mi je Hexer bolji.
I guma mi izdrži bez problema dvije sezone (jest da poprilično malo igram al opet) sa istim efektom kao da sam ju zaljepio nekadašnjim jednim slojem.
Tak da kaj se mene tiče gume nove generacije su zakon! Cheer
[Vrh]
pionirček

PostPostano: pon ruj 05, 2011 5:31 pm    Naslov : šatro tuning Citirajte i odgovorite

sve 5 burke ali hoću reći da neznaju svi tunirati .a sa stigom boost sam igrao 3 pune sezone i pazi sad izleda kao nova a ten 05 izraubana do neprepoznatljivosti nakon samo jedne. zato palac gore za stigu a usto je i duplo jeftinija.a nije baš da ne igram 2 do 3 puta tj.
[Vrh]
Iceman

PostPostano: pon ruj 05, 2011 7:09 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

a gle...tenergy ima svoj gornji sloj hvatljiviji i tanji od ostalih konkurenata, tako da uz tenergy spuzvu koja gumi daje izuzetnu brzinu, ima odlicnu rotaciju i visoki kut izbacaja, tako da se i brze haba, to je neminovno...

ja ju ne tuniram (05), nego ju zalijepim sa obicnim bijelim vodenim ljepilom...i onda samo treba izdrzat 2-3 tjedna cak, da guma malo omekani jer je dosta tvrda nova...kad omekani, onda je to pjesma...mozes povuc spin drajf sa stola punom snagom, i lopta ima idealnu putanju i padne na stol...

probao sam ju tunirat, naravno, ali onda mi je predivlja jer imam jako brzo drvo...
postane mekana i bljutava
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.
[Vrh]
geek

PostPostano: uto ruj 06, 2011 7:00 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Uf, moram opet replicirati. Na trajnost gume vitalno utječu 3 faktora. Prvi je, materijal od kojeg je izrađen topsheet. Pri tome se, gume koje su izrađene od kaučuka, manje habaju, dok one izrađene kombinacijom kaučuka i plastike više. Npr. XIOM Vega Pro je izrađena 95 % od kaučuka (kao i Tenergy i većina kineskih guma), dok je XIOM Vega Europe kombinacija. Drugi faktor je debljina topsheet-a, a treći tvrdoća spužve, ispod gume, jer se mekše, u pravilu, brže habaju. Tenergy dopušta 60 sati igre, Stiga Calibra LT 80 sati, a Stiga Boost TC 120 sati (radi se o profićima, ne amaterima). Važan faktor u održavanju trajnosti topsheet-a je oksidacija, koja nastupa kao posljedica "stajanja", te je gume, nakon igre, poželjno zaštiti odgovarajućim folijama.

U pravilu, smatra se da gume sa poroznom spužvom (Spring Sponge i Tensori) zadržavaju idealna svojstva do 7 dana nakon lijepljenja. Nakon toga, vodeno ljepilo, koje je ušlo u spužvu, se potpuno ukruti u porama, te guma postaje "mrtva". Zbog toga, "sponzoruše" Butterfly-a mijenjaju gumu 1 tjedno. Oni koji nemaju besplatne gume, skidaju ljepilo, ponovno tuniraju gumu, pa preljepljuju.

Kineske gume (DHS H3 Neo, Haifu BW II i sl.) već dolaze sa slojevima tvorničkog tuninga i ljepila na spužvi, tako da je potrebno jedan sloj ljepila nanijeti samo na drvo. To "drži" mjesec dana, nakon čega guma postaje "mrtva".

Za cijelu zbrku je "kriv" ITTF, jer ne obavezuje proizvođače, prije registracije novih guma, da osim "pjesničkih" opisa, ne navode objektivne fizikalne karakteristike (tvrdoća spužve, sastav gume, brzina, spin, kut izbačaja i dr.). Slab sam sa japanskim, pa ne mogu pratiti video recenzije od World Rubber Marketa na Youtube-u. Zbog toga se sve svodi na osobna iskustva i u tome se potpuno slažem sa Burke-om i Iceman-om.

Sve naprijed navedeno nema veze sa Sokaz-om i rekreativnim igračima, ali je dobar vodič u ispravnom razmišljanju.
中國膠 (KINESKE GUME)

Zadnja promjena: geek; uto ruj 06, 2011 9:54 am; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
zmilko

PostPostano: uto ruj 06, 2011 9:44 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

puno sam naučio čitajući postove. ali da li ima starog ljepila da ja ljepim jeftine gume kao sriver svaki dan pa nemam probleme oko kemijskih i fizikalnih karakteristika guma i spužve.
[Vrh]
geek

PostPostano: uto ruj 06, 2011 9:50 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ima, ima, koliko hoćeš, 100 kn litra, proizvodi ga Lear, a zove se Vulkan Champion Repeat. Jedini "sitan" problem je što su oni iz Brna, Republika Češka.
中國膠 (KINESKE GUME)
[Vrh]
zmilko

PostPostano: uto ruj 06, 2011 10:10 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

pa onda ako uđemo u eu mogu i naručiti bez carine i ostalih troškova.a do tada?
[Vrh]
Burke

PostPostano: uto ruj 06, 2011 3:21 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

zacko (napisa):
Meni su ove nove gume baš dobre. Koju god sam probao bila mi prilično ok.
Bolje nego svaki put ljepit ko nekad što mi je tolko išlo na živce da jedno duže vrijeme (par godina) uopće nisam lijepio i igrao sa običnim nezaljepljenim sriverom.
Sad igram sa Andro Hexer gumom i baš je dobra. Preporučio mi ju Radek i stvarno mi paše. Prije probao Andro Plasma koja je isto bila ok samo je malo direktnija i tvrđa. Bar se meni tak čini. Pa mi bolje odgovara taj Hexer.
Tak da se za 200-tinjak kuna mogu nać dobre gume.
Suigrač mi ima Stigu Almanu pa i ta nije loša al ipak mi je Hexer bolji.
I guma mi izdrži bez problema dvije sezone (jest da poprilično malo igram al opet) sa istim efektom kao da sam ju zaljepio nekadašnjim jednim slojem.
Tak da kaj se mene tiče gume nove generacije su zakon! Cheer

Potpisujem sistem kod kojeg kupiš novu gumu, zalijepiš i igraš dok ju ne izraubaš. Zatim ponovo kupiš novu, zalijepiš i izraubaš... Cheer ... i možeš se više koncentrirati na igru i trening, a ne na kemiju.
Na kraju krajeva, konačni rezultat daje ruka, a ne kemija.
Jedino što svaki puta kada skinem staru gumu moram skidati ljepilo sa drva! Mad
[Vrh]
geek

PostPostano: uto ruj 06, 2011 3:25 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ako te to ljuti, koristi onu vrstu gdje ljepilo ostaje na spužvi (DHS No. 15).
中國膠 (KINESKE GUME)
[Vrh]
ib
Site Admin

PostPostano: uto ruj 06, 2011 3:25 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Zdrva je mila majka, skidanje s gume je
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 2 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.