|
SOKAZ forum
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
Dren
|
Postano: uto stu 16, 2010 3:05 pm Naslov
: |
|
|
| zalive (napisa): | | ib (napisa): | Šta ti je ovaj X?  |
potpis  |
X
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
rope
Pridružen/a: 07. 03. 2006. (08:50:54) Postovi: 1562 Lokacija: Utrine
|
Postano: sri stu 17, 2010 2:01 pm Naslov
|
|
| masterinsider (napisa): | | U odbojci možeš prebaciti loptu bilo kojim djelom tjela, jeli tako Rope? |
je, točno
stvarno sam aktivan u praćenju ove teme pa sam tek sad skužio post |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
Pridružen/a: 12. 05. 2005. (22:23:20) Postovi: 5220 Lokacija: Utrine
|
Postano: sub stu 27, 2010 8:22 pm Naslov
|
|
Bok, opet ja!
Došao sam vas samo malo podsjetiti na neka manje poznata stolnoteniska pravila, kažem manje poznata, jer osvjedočeno postoje i neki eminentni suci koji nemaju pojma o njima, ili ako imaju pojma, onda ih namjerno iskrivljuju tijekom meča.
Što bi bilo oke (i išlo na dušu samo sudačkoj organizaciji i sastavljačima ispita) da se time ne hvale okolo u formi pričanja budalaština.
| neko je u pravilima (napisa): | If a player serves or receives out of turn, play shall be interrupted by the umpire as soon as the error is discovered and shall resume with those players serving and receiving who should be server and receiver respectively at the score that has been reached, according to the sequence established at the beginning of the match...
In any circumstances, all points scored before the discovery of an error shall be reckoned.
...when the time limit is reached and the expedite system is due to come into operation, play shall be interrupted by the umpire... |
Hvala na pažnji!  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
smithwicks
Pridružen/a: 26. 08. 2007. (12:25:13) Postovi: 13 Lokacija: Zagreb
|
Postano: ned pro 12, 2010 3:46 pm Naslov
: Re: Pravila stolnog tenisa i njihove promjene |
|
|
| ib (napisa): | jedna trivia u vezi još jedne beskorisne intervencije u pravilima. do nedavno vrijeme nije istjecalo "ako su oba igrača ili para osvojili najmanje 9 poena".
well, odlučili su to POPRAVITI
odnedavno vrijeme ne istječe ako je u setu odigrano najmanje 18 poena.
drugim riječima, razlika je u rezultatu 10:8 -- prije bi krenulo vrijeme, sada više ne.
može li njima tamo biti dosadnije u životu?  |
Treba znati da se meč može igrati ekspeditivnim sistemom bez obzira na vrijeme ako to igrači žele. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
smithwicks
Pridružen/a: 26. 08. 2007. (12:25:13) Postovi: 13 Lokacija: Zagreb
|
Postano: ned pro 12, 2010 4:24 pm Naslov
|
|
| Izra (napisa): | reket mora biti u ruci u trenutku odigravanja, ako odigra reket koji je u zraku smatra se kao da nisi ti odigrao, nego luster, strop itd.
tijelom i reketom se smije dirati stol ali ne smije slobodnom rukom i ne smije ga se pomaknuti.
jesi siguran da profici nemaju nikakvih problema s novim pravilom? ili to samo ovako nisi cuo da se bune pa pretpostavljas? |
Pod rukom se misli šakom. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
sux
Pridružen/a: 09. 10. 2009. (13:53:39) Postovi: 174 Lokacija: Zagreb
|
Postano: pon sij 03, 2011 1:20 pm Naslov
|
|
trenutne prognoze za predsjenika HSTS-a pokazuju da bi to mjesto mogao zauzeti sokazovac Zlatko,samim time bilo bi dobro da se pravila stolnog tenisa primjenjuju jednako (serva iz ruke,zabranjene gume,ljepilo ...)  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Izra
|
Postano: čet lis 27, 2011 5:33 pm Naslov
|
|
o hai.
ljudi evo ja odlucio dic temu iz mrtvih.
razlog je taj sto ocito ljudi jos uvijek nisu upoznati s pravilom o prstu/sekendu.
dakle: po pravilima je dozvoljeno igrati rukom do zgloba (kao i uvijek), ali je isto tako dozvoljen i dupli, simultani ili "skoro simultani" udarac, ako nije izveden namjerno.
http://www.ittf.com/ittf_handbook/hb.asp?s_number=2.10&
dakle "sekend" je dozvoljen.
srecom na mecu nije doslo do nikakve rasprave, ali sam pricao o tome s kemom pa mi je poceo objasnjavati da sam se sigurno zbunio jer ljudi opcenito brkaju pojam prsta i sekenda.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Kemil
Pridružen/a: 13. 05. 2005. (21:30:33) Postovi: 482 Lokacija: Vrbani III
|
Postano: uto stu 01, 2011 1:12 pm Naslov
|
|
Pozdrav Tonči.
2.10 A POINT
2.10.1 Unless the rally is a let, a player shall score a point
2.10.1.6 if an opponent deliberately strikes the ball twice in succession;
Dakle: "Igrač dobiva poen, ako protivnik namjerno udari loptu dvaput zaredom".
Ako recimo igramo ti i ja, i ja nakon tvojeg servisa:
1) udarim lopticu backhand-om i to dijelom sa gumom, a pri tom i dijelom sa kažiprstom.
2) udarim lopticu lagano gumenim dijelom reketa uz dršku, ali je udarim ponovo i gornjim dijelom reketa, u praksi to izgleda nešto kao nošena lopta
3) udarim lopticu zglobom ispod zapešća, ali je nakon toga zahvatim i reketom tj. udarim je dvostruko
Sva tri slučaja slučaja su dvostruki udarac, s time da je prvi slučaj teže vidljiv, drugi malo više, a treći očigledan zbog različitih materijala.
Ključna riječ "namjerno" ovdje ne definira tehnički nego sociološki pojam, tko može tvrditi da li sam dvostruki udarac napravio namjerno ili slučajno.
Kako je pravilo napisano tako da se ne može jednoznačno pravilno tumačiti poen mislim da je autor indirektno htio reći da se dvostruki udarac ne tolerira (mogli bio onda i trostruki ...) u slučajevima kada je to očigledno da je poen neispravan.
A opet dozvoljen je dvostruki udarac nenamjerno, a to su opet slučajevi kod kojih je i diskutabilno utvrditi da li je dvostruki ili nije.
U praksi su dakle rijetke situacije gdje će igrač koji napravi dvostruki udarac zaustaviti igru ako situacija nije očigledno "dvostruka". A opet takav igrač će vjerojatno zaustaviti igru u suprotnom slučaju jer bi to bilo krajnje nesportski i smiješno.
Zaključak, da li je dvostruki udarac dozvoljen ili ne?
Pravilo kaže da dozvoljen ako nije postojala namjera tj. da nije dozvoljen ako je postojala namjera.
Bez želje da ti lupam kontru izrazit ću svoj osobni stav, a to je da dvostruki udarac nije dozvoljen, ali se toleriraju situacije u kojima je diskutabilno odrediti da li je bilo dvostrukog udaraca ili da ga je bilo, ali je on tehnički odrađen kao i jednostruki tj. nije bilo značajne prednosti uslijed njega.
Na kraju, prst i sekend su dva različita pojma, a definiraju ih i različita pravila. Prst je igranje rukom ispod zapešća, a sekend je igranje dva puta zaredom (bilo čim ispod zapešća).
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: uto stu 01, 2011 1:36 pm Naslov
|
|
Riječ "namjerno" je zapravo presudna, jer je ona dodavana naknadno u pravilo. Dakle, mijenjali su pravilo samo da bi je ubacili unutra.
A mijenjali su pravilo i ubacivali riječ samo zbog jednog razloga - da bi dozvolili "duplo" igranje, jer ako odigraš prstom i reketom, to nisi napravio namjerno.
Intervencija je takva kakva je pretpostavljam da je razlog olakšati suđenje.
Vjeruj mi, da su htjeli zabraniti dvostruki udarac, znali bi to pretočiti u rečenicu.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Izra
|
Postano: uto stu 01, 2011 1:53 pm Naslov
|
|
| Kemil (napisa): |
Na kraju, prst i sekend su dva različita pojma, a definiraju ih i različita pravila. Prst je igranje rukom ispod zapešća, a sekend je igranje dva puta zaredom (bilo čim ispod zapešća). |
jasno da jesu i prije su se razlikovali utoliko sto je prst bio dozvoljen a sekend nije. zbog toga je vecina igraca zvala "sekend" cak i ako bi odigrali prstom.
ali unazad par mjeseci pravilo je promijenjeno, tako da i prst i sekend dodju na isto - dozvoljeni udarac. zato vise nitko ne zove nista, osim sokazovaca koji se jos nisu privikli na pravilo.
moj osobni stav je u pocetku bio da cu i dalje zvati "prst" ili "sekend" ili sto vec i dati protivniku poen, ali kako se ovo pravilo sve vise prihvaca trudim se (uz prethodni dogovor s protivnikom) naviknuti da je to sad dozvoljeno. makar mi u toj situaciji jos uvijek povremeno pobjegne uzvik "PRST!" u pol poena.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: ned sij 27, 2013 11:42 am Naslov
|
|
Samo da prijavim da upravo gledam stream ženskog polufinala austrijskog Pro Toura i da sam upravo doživio da
Sudac.
Prekine poen.
I da upozorenje za uspravan izbačaj loptice.
NA VISOKOJ.
servi.
Stvarno nisu normalni. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Izra
|
Postano: ned sij 27, 2013 11:44 am Naslov
|
|
| ib (napisa): | | Samo da prijavim da upravo gledam stream ženskog polufinala... |
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Izra
|
Postano: ned sij 27, 2013 11:55 am Naslov
|
|
al da, najcesce odaberu neku servu tek toliko da vjezbaju strogocu, dok im serve koje su stvarno na granici ili preko nje obicno promaknu.
nemam pojma kako bi se to moglo rijesiti. od ostalih pizdarija s pravilima, jun mizutani je objavio da sabotira medjunarodne turnire dok god ittf ne nadje nacin da otkrije tunirane (boostane) gume.
william henzel kao jedan od rijetkih koji ne koriste tuning (ili bar tako kaze) smatra da je to pravilo opcenito glupo i da bi tuning trebali dozvoliti pa da svi legalno tuniraju i gotovo. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: ned sij 27, 2013 11:56 am Naslov
|
|
| Izra (napisa): | | al da, najcesce odaberu neku servu tek toliko da vjezbaju strogocu, dok im serve koje su stvarno na granici ili preko nje obicno promaknu. |
Pa kud su baš visoku odabrali, ko prstom u da ne rećen šta? <-- capt. Picard |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|
|
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.
|
|