| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
Čupa
|
Postano: pon lis 24, 2011 11:49 am Naslov
: Držanje reketa |
|
|
ispostavilo se, eto, da mnogi sokazovci ne znaju držati reket. stvar postaje tim gora, jer takvih ima ne samo među običnim pukom, već, zamislite, i među vodećim ljudima ne samo u predsjedništvu sokaza već i u administraciji ovog foruma.
slika govori više od tisuću riječi:
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
grm
|
Postano: pon lis 24, 2011 1:06 pm Naslov
: držanje reketa |
|
|
Držanje reketa je fleksibilan pojam... u "našem narodu" ima više metaforičku dimenziju (najčešće kao uvreda).
Naravno da tema ima u širem smislu i neku psihoanalitičku težinu (drške i loptice, tj. što zapravo muči onaj dio populacije koji se referiraju na iste), ali ostavimo to za dublje analize (ah taj Edip i strah od kastracije; nikad ne znaš u kojem će se obliku utjeloviti) :-)
...zato evo nekih referenci na tu temu:
http://www.youtube.com/watch?v=qSco3QBTiFY
http://www.youtube.com/watch?v=cP-i6nNoc7A |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: pon lis 24, 2011 1:55 pm Naslov
: Re: držanje reketa |
|
|
| grm (napisa): |
Naravno da tema ima u širem smislu i neku psihoanalitičku težinu (drške i loptice, tj. što zapravo muči onaj dio populacije koji se referiraju na iste),
|
aiiii
ove psihologe fakat nije baš najlakše shvatiti...jel to oćeš reći da neki ljudi drže reket samo sa dva prsta jer su navikli "igrat" s kraćom drškom i manjim lopticama?
p.s. tjek misli...s čim se inače igraju tenisačice koje koriste dvoručni bekend?
 _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
grm
|
Postano: pon lis 24, 2011 2:38 pm Naslov
: drška |
|
|
Eh moj Drene ti i ovakvu "ozbiljnu temu" dovedeš gotovo do lakrdije :-)
Malo se šalim, ali ipak ako su "drške" kraće veća je potreba za kompenzatornim mehanizmima.
... ti obrasci su šire poznati; gledaj to kroz kupnju velikih automobila, izgradnju što viših nebodera, itd.,
...dakle sve što je hipertrofirano podliježe preispitivanju
Ponekad se rađe mjeri dužina tuđe drške, da se izbjegne vrednovanje svoje, znaš na što mislim....
Ma, i krajem 80-tih je postojao je problem profesionalnih igrača koji su upadali u zadnjim kolima (čak i iz Ljubljane) i spašavali ekipe. Ljudi su se bunili i tome se stalo na kraj na određeno vrijeme. U to vrijeme to je imalo i socijalu težinu. Većina SOKAZ-"ovaca" su bili "šljakeri" po firmama i nije im bilo drago da ih tamburaju neki unajmljeni gunovi, tj. nisu željeli biti "ovce". U SOKAZ-u se traži i samoaktualizacija, tako da kad unaprijed znaš da ćeš biti speglan od profesionalca onda liga gubi smisao. Ovako, svako se nadao da može dobit gotovo svakog i u tome mi se čini da je dio vitalnosti SOKAZ-a. Kad je sve jasno, nestaje čarolija... Neću više, mogao bih te pobijediti u frekvenciji riječi, a to nikako ne bih  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
Pridružen/a: 12. 05. 2005. (22:23:20) Postovi: 5220 Lokacija: Utrine
|
Postano: pon lis 24, 2011 2:51 pm Naslov
: |
|
|
Mogao bi pobijedit i u "di si bio kad je grmilo" nagradnoj igri
Apeliram da ova tema ostane o lopticama, drškama i kompleksima, jer ako se pretvori u onu zatvorenu progutat će je moderatorski mrak.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Norrin
|
Postano: pon lis 24, 2011 4:34 pm Naslov
|
|
Mislim da je grm točno objasnio loptice, drške i ostalo.
A ne vjerujem da će ova tema biti edukacijska u nastavku, ako ga uopće bude. ( joj se smiješi) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: pon lis 24, 2011 4:51 pm Naslov
|
|
grm je etablirani psihoanalitičar stolnotenisaća, drški, reketa i gumica općenito.
Stoga ga pažljivo čitajte, svaka mu je misao zlatna!  _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Čupa
|
Postano: uto lis 25, 2011 9:24 am Naslov
|
|
drago mi je da se javljate vi koji ne znate držati reket.
za ostale sam znao, ali iznenađenje je da i Norin spada u tu grupu.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Brod
Pridružen/a: 13. 05. 2005. (07:14:13) Postovi: 2880 Lokacija: Tumarina Jazbina
|
Postano: uto lis 25, 2011 9:36 am Naslov
|
|
Opće nije bitno kak se drži reket,jedino je bitno da se svaka lopta stavi na stol!
Jel tak drug Čupa!  _________________ Ako ti je slaba pamet,moraš imat jaku kičmu! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
grm
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
rogi
|
Postano: sri lis 26, 2011 10:18 am Naslov
|
|
 _________________ "Don't wish it was easier, wish you were better" - Jim Rohn |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: sri lis 26, 2011 10:25 am Naslov
|
|
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Čupa
|
Postano: pet lis 28, 2011 1:28 pm Naslov
|
|
| Brod (napisa): | Opće nije bitno kak se drži reket,jedino je bitno da se svaka lopta stavi na stol!
Jel tak drug Čupa!  |
u lošoj sam formi, bolje bi mi pristajalo - sretan sam kad stavim na stol  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Kemil
Pridružen/a: 13. 05. 2005. (21:30:33) Postovi: 482 Lokacija: Vrbani III
|
Postano: uto stu 01, 2011 6:20 pm Naslov
|
|
Mislim da je način držanja reketa izuzetno važna stvar, nekima će se možda činiti da je taj sitan detalj (radi se o milimetrima) manje bitan u odnosu na ostatak igre (odlučivanje, postavljanje, zamah ...), mnogi ne primjećuju kako sami drže reket, a kamoli kako ga protivnik drži.
Npr. ako protivnik drži rub reketa bliže palcu radi se o igraču sa izrazitom forehand igrom, ako je bliže kažiprstu radi se o backhand igri.
Dapače ako se rub reketa izrazito drži blizu palcu igra se backhand strane je gotovo nemoguća kod takvog igrača.
Ne postoji "ispravan" način držanja prije bismo rekli najpogodniji način koji omogućava izvođenje različitih tehnika.
Koliko je važan način držanja reketa govori i činjenica da treneri smatraju da način držanja reketa određuje smjer u kojem će se početnik dalje razvijati i to se kasnije teško mijenja.
ps
Znate li da je prvi način držanja reketa u Evropi u Engleskoj bio penholder, a ne Evropski shakehand način. Za to je postojao i vrlo jednostavan razlog ...?, no unatoč tome se Evropski način smatra klasičnim načinom, a ne penholder. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Wang Li Čin Ka
|
Postano: uto stu 01, 2011 7:12 pm Naslov
|
|
| Kemil (napisa): |
Ne postoji "ispravan" način držanja prije bismo rekli najpogodniji način koji omogućava izvođenje različitih tehnika.
|
Tocno.
Uglavnom, koliko sam ja primijetio:
Kod izrazitog forhend hvata reket je u osnovnom polozaju zatvoreniji na forhendu nego kod neutralnog hvata (a otvoreniji na bekendu).
U pravilu zatvoreniji reket, tj manji kut prema horizontali = mocnija tehnika, veca snaga udarca.
Druga strana je pasivnija, jer izmedju ostalog zahtijeva vise korekcije u zglobu.
Nekakav kompromis uvijek postoji.
Ta se razlika lijepo vidi kod izrazitih forhend (wang li qin) i bekend igraca (dima ovtcharov, kreanga).
(nemogu se sjetiti nijednog igraca sa neutralnim hvatom - hao shuai mozda??)
A onda postoje jos i igraci sa varijabilnim hvatom kao sto su recimo timo i zhang jike.
Tako zhang jike gotovo svaki prijem servisa i igru sa stola pocinje sa ekstremnim bekend hvatom, cak i palac ide malo gore, a onda kako se poen razvija, u slucaju loopanja od stola šalta u forhend hvat, što se pogotovo dobro vidi kad igra protiv lovaca, recimo hyuka jer nema potrebe za igranjem bekendom.
Ako pak mora igrat brzu kontru sa stola forhendom a reket mu je u bekend hvatu onda korigira iz zgloba, jer nema vremena za promjenu hvata.
S time sto timo, manijak, zna cesto i vrti reket (ne twiddla) valjda da mu bolje sjedne. Ne kuzim kako to stigne s obzirom na brzinu danasnjeg stolnog tenisa, ali u zadnje vrijeme je poceo igrat i desnom rukom pa ocito mu to nije problem
Tako da hvat reketa zapravo diktira citavu strategiju igre.
Zato mi nije jasno kako to da penholderasi, kod kojih promjena hvata doduse postoji, ali je puno manja, nikako nemogu u stolnom tenisu izdominirati shakehandase.
Nevjerojatno mi je da s obzirom na toliki napredak stolnog tenisa jos nije evolucija iznjedrila koji je stil igranja shake vs pen uspjesniji.
(na nacin na kloji je evolucija igre izbacila lovce iz citave price)
Sto je najludje, penholderi koji bi u pravilu trebali dominirati u kratkoj igri i igri pri stolu, su dobili Xu Xina ljevaka koji je pak cisti looper i tek sa poludistance vadi mast protivnicima.
Mislim da kinezi namjerno stvaraju takve hibride cisto da vide sto ce donijeti...zato me zanima sto je sljedece?
Kinez koji napada travom na stolu, lovi hurricaneom i igra s obje ruke  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: uto stu 01, 2011 8:13 pm Naslov
|
|
| Wang Li Čin Ka (napisa): | | (na nacin na kloji je evolucija igre izbacila lovce iz citave price) |
ADMIN --> <-- FORUMAŠ
evolucija je gadna stvar  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: uto stu 01, 2011 11:22 pm Naslov
|
|
Npr. ako protivnik drži rub reketa bliže palcu radi se o igraču sa izrazitom forehand igrom, ako je bliže kažiprstu radi se o backhand igri.
Dapače ako se rub reketa izrazito drži blizu palcu igra se backhand strane je gotovo nemoguća kod takvog igrača. |
ovo baš i ne kužim? držat rub reketa bliže palcu?...nego kažiprstu?
jel moš malo bolje pojasnit (detaljnije) ili slika? zbilja me zanima
ps
Znate li da je prvi način držanja reketa u Evropi u Engleskoj bio penholder, a ne Evropski shakehand način. Za to je postojao i vrlo jednostavan razlog ...?, no unatoč tome se Evropski način smatra klasičnim načinom, a ne penholder. |
ae, koji razlog?
pa jel ti moš napisat nešto bez cliff hangera? il se vježbaš za scenaristu nove sapunice?  _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Wang Li Čin Ka
|
Postano: sri stu 02, 2011 8:51 am Naslov
|
|
| ib (napisa): |
evolucija je gadna stvar  |
nemoj mene, boga ti
ja sam dobar
sto se mene tice, ja bi vratio frictionless trave, i iz proracuna subvencionirao razvoj mladih lovaca
steta bi bilo da nemozemo gledat nove hyukove i chenove, ali bojim se da ce bit tako ako se igra nastavi ovako razvijat iz jednostavnog razloga sto lovac mora u cca 15g. razvoja usavrsit vise elemenata igre nego napadac, jer lovac mora biti i obrambeni igrac i napadac u jednom... |
|
| [Vrh]
|
|
 |
geek
Pridružen/a: 16. 02. 2007. (14:45:02) Postovi: 694 Lokacija: Zagreb
|
Postano: sri stu 02, 2011 9:11 am Naslov
|
|
Ja ih ne bi subvencionirao. Čak bi uveo dodatni porez na lovce, nemaju šanse. Pogledaj meč Zang Jike - Joo Se Hyuk. Jozo nema nikakve šanse. Zang je toliko siguran u FH spinu i drži ga na BH lovu travom. I što Jozo može 3 m od stola ? Loviti dok ne pogriješi ili digne loptu ili dok Zeng ne skrati loptu ili je ne drajfa ili spina u FH stranu ... Zeng ima puno izbora, Jozo samo jedan - grešku protivnika. Ali, ovi današnji Kinezi malo griješe. I zato je, kod njih, svaki materijal hendikep. _________________ Butterfly Jonyer-H FL
FH: DHS Hurricane3 Neo H37 2.1
BH: DHS Hurricane3 Neo National 2.2
中國膠 (KINESKE GUME) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: sri stu 02, 2011 9:22 am Naslov
|
|
| geek (napisa): | | Ja ih ne bi subvencionirao. Čak bi uveo dodatni porez na lovce, nemaju šanse. |
Kakva je ovo logika? Jel bi i npr. nacionalne manjine dodatno oporezovao?  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|