|
SOKAZ forum
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
D-Tech
Pridružen/a: 08. 08. 2011. (19:44:09) Postovi: 229 Lokacija: Maximir
|
Postano: pon pro 05, 2011 5:45 pm Naslov
: |
|
|
| Kad smo već kod "tvrdih" drva, trebam savjet. Šta stavit na forehand - mekšu ili tvrđu gumu (backside). Fh mi prvenstveno služi za spin-drajf (ulaz),a pimpl pokrivam sa travom. Koristim čvrsto i tvrdo drvo i do sad sam koristio mekše gume tipa sriver i tackiness što je dobro za kontrolu ali mi sad treba brži Fh, pa sam mislio probat sa tvrđim gumama ali opet ne pretvrdima jel ću tad izgubit dwell time. Jel netko koristi Tenergy 05 na tvrđem drvu? Mislim da bi kombinacija mogla bit ok iako tenergy spada pod tvrđe gume, ali ima "vlastiti" dwell time. Katapult efekt je dosta visok, a na brzinu bih se naviknuo vremenom. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
geek
Pridružen/a: 16. 02. 2007. (14:45:02) Postovi: 694 Lokacija: Zagreb
|
Postano: uto pro 06, 2011 8:25 am Naslov
: FH guma |
|
|
U prethodnom napisu ima više pogrešnih tvrdnji.
Prvo, moramo razlikovati 2 spina. Prvi je "kineski", gdje se lopta rotira tangencijalnim dodirom, i tu, gume koje su više grippy, odnosno tacky će imati bolji spin. Drugi je "europski", tj. mehanički, gdje se lopta "deblje" hvata, tako da se spin generira ulaskom lopte u spužvu. Kod prvog, tvrđa guma će imati jači spin, kod drugog mekša. U pravilu, tvrđa spužva će biti i brža, ali će imati manji dwell time. To se odnosi i na Tenergy. Nadalje, tvrđa guma će bolje rezati, ali će, u pravilu, biti teža za blok.
Za igranje sa Tenergy-em treba imati školski pokret i brze noge, jer je to guma za profesionalce, a ne amatere. To je, kao da mene, kao vozača, netko stavi u Schumacher-ov Ferrari. Nema smisla. O tome da Tenergy ima neki posebni dwell time, također, ne bi.
Za rekreativne igrače posebno su dizajnirane i prilagođene Tensor gume njemačke firme Elastomer (XIOM, Tibhar, Donic, Joola, Palio, Andro, Yasaka i dr.). U pravilu, rade se u 3 tvrdoće spužve i 3 geometrije topsheet-a. Lakše su, optimirane da puno lopti pada na protivničku stranu stola. I znatno su jeftinije.
Koga interesira, neka prouči site :
http://tinyurl.com/7ltvb49 _________________ Butterfly Jonyer-H FL
FH: DHS Hurricane3 Neo H37 2.1
BH: DHS Hurricane3 Neo National 2.2
中國膠 (KINESKE GUME) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Čupa
|
Postano: uto pro 06, 2011 11:13 am Naslov
|
|
meni nije jasna ta podjele na kineski i europski spin.
na primjer Wang Liqin ili Kong Linghui - koju vrstu spinova ti momci vuku? po ovome bi to bio europski a njih dvojca kinezi?!
je li ta podjela opstojna u današnje vrijeme, je li možda zatarjela, postoji li neka druga podjela možda, jel to razlika između načina držanja reketa pa od tuda proizlaze te razlike u spinu, ima li uopće u povlačenju spina takvih razlika koje bi mogle generirati nekakvu podjelu
evo recimo tvoj spin geek, meni to nije kineski spin a teško da je i evropski. što sad?  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
geek
Pridružen/a: 16. 02. 2007. (14:45:02) Postovi: 694 Lokacija: Zagreb
|
Postano: uto pro 06, 2011 11:31 am Naslov
|
|
Podjela još uvijek postoji. Kineski je znatno duži, izvodi se iz skoka, cijelim tijelom, ruka ide skroz naprijed. Pokušaj isti pokret izvesti sa DHS Hurricane3 Neo (s čime igra većina kineza na FH) i Tenergy (europljani) i vidjeti ćeš.
Ja sam van kategorije, jer, zbog neispravne tehnike, vučem side spin. To shvatiš u momentu kada te loptica, kod štopa, pogodi u ruku. Osobno, nemam tehniku i noge za igranje sa tacky gumom na FH (imao sam više neuspjelih pokušaja). _________________ Butterfly Jonyer-H FL
FH: DHS Hurricane3 Neo H37 2.1
BH: DHS Hurricane3 Neo National 2.2
中國膠 (KINESKE GUME) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Ivek
Pridružen/a: 17. 04. 2008. (14:32:42) Postovi: 197 Lokacija: Jastrebarsko
|
Postano: pon pro 19, 2011 10:28 pm Naslov
|
|
U postu prije obećao sam recenziju Ultra BlueStreak drva proizvođača BBC www.bladesbycharlie.com pa evo nešto po uzoru na strane forume.
Drvo sam isprobao koristeći slijedeće kombinacije guma: FH – Tenergy 05 2.0, Nimbus Sound 2.0, Gambler Outlaw 1.9; BH - Tibhar Grass D Tech OX, XIYING 979 OX, National Pogo OX, sve tri u crvenoj boji.
Forhand
Ovo drvo definitivno spada najmanje u OFF- kategoriju. Ispod furnira nalazi se sloj karbona koji ga čini vrlo brzim. Bez obzira na to ima vrlo dobru kontrolu, najbolju je pokazalo u kombinaciji sa Nimbusom. U odnosu na balsa drvo koje trenutačno koristim, osjetno je tvrđe i brže, sa nešto manje kontrole i osjetno kraćim „dwell time-om“ što me tjeralo na kraće i brže pokrete prilikom izvođenja udaraca ali udarci (spin, drajf) su daleko jači i direktniji. Štopanje sam izvodio bez problema čak i sa (pre)brzim Tenergy-em. Ipak ukupno gledano za FH mi se najbolji pokazao Gambler Outlaw.
Backhand
Pasivno blokiranje protiv topspina i sidespina sa svakom od isprobanih trava u početku mi je stvaralo dosta problema, trebalo mi je nešto vremena da namjestim pravilan kut drva i olabavim zglob ruke. Očito je puno veća tvrdoća drva imala utjecaja na to. Najbolja guma za pasivni blok pokazala se XIYING 979 koja je i najsporija. Ipak najviše obrnute rotacije davala je Grass D Tech. Nakon blokiranog spina mojem protivniku bilo je vrlo teško ponovo povući spin, većina ih je završila u mrežici. Isto je vrijedilo i kod tzv. chop blok-a gdje je obrnuta rotacija bila još jača.
Iako u svojoj igri ne koristim klasičan lov već uglavnom blokiram protivničke napade, pokušao sam „zaloviti“ nekoliko loptica što mi baš nije išlo najbolje tako da o ovom elementu igre baš i nemam puno komentara. Ono što sam uspio vratiti na stol vratilo se sa strahovito puno rotacije. Ako loptice nisu bile previsoke, protivnik je morao vrlo kratkim dodirom gurati prema naprijed i gore da bi prebacio na drugu stranu stola.
Napadačka igra - u ovom elementu ovo drvo se pokazalo daleko bolje od drva koje sad koristim. Napad na rezane loptice izvodio sam daleko lakše, učinkovitije i sa puno većom snagom i brzinom. Zabijanje visokih podignutih loptica “zicera“ koje su vrlo česte nakon protivnikovog odigravanja na travu, išlo mi je skoro kao sa backside gumom, u ovom slučaju najbolja mi se pokazala Grass D Tech trava koja je i najbrža. Za ovaj udarac inače obično okrećem reket što me često košta gubitka vremena i prilike za dobitak čistog poena.
Zaključak: Ovo drvo je odlično za onoga tko treba nešto bržu kombinaciju od većine kombinacijskih drva. Razlika u brzini između FH i BH ipak nije toliko velika kako to specificira proizvođač. Prema mojem mišljenju svrstao bi ga u kategoriju off/all+ ili možda off/off- . Od dosad isprobanih drva ovo mi se pokazalo najboljim za OX travu, pogotovo za Grass D Tech koju trenutno koristim. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
hrvoje
|
Postano: uto pro 20, 2011 1:50 pm Naslov
|
|
Baš si se potrudio oko ovog. Znači po ovome zaključak bi bio da je tvrđe drvo daleko bolje za travu... Ostaje samo odabrati "pravu" gumu za forhand.
GD Kris se pokazao dobrim, prema specifikacijama na sporijoj strani ima završni koto furnir koji mu daje tvrdoću što pojačava kontra rotaciju trave. Čak i cijena nije loša, pitanje je samo koji model od tri dostupna odabrati.
Da li netko koristi Nexy Ikarus drvo? Čitao sam dosta dobrih recenzija o tom drvu. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|
|
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.
|
|