NOVI REZULTATI

SOKAZ forum
 <br />SOKAZ forum - Početna<br /> SOKAZ forum

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Muke pri vraćanju serve s jakim backspinom

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Obi-wan

PostPostano: ned vel 12, 2012 1:24 am    Naslov : Muke pri vraćanju serve s jakim backspinom Citirajte i odgovorite

Dakle ono što mene muči, a primjetih da i mnoge druge amatere to isto muči...
Jako teško vraćam servise sa puno backspina. Nikako nisam zadovoljan svojim push (enjem) udarcem kojim vraćam servu. Ako raspalim spin to onda obično završi u mreži. Imam dosta problema sa objektivno slabim igračima koji imaju samo tu servu i ništa više. Dok ja imam krasnih udaraca, ali ne i odgovor na tu servu. Moj brat je još gori na tom polju. Uglavnom, neiskusni igrači su tu najslabiji i jasno mi je da se vježbom dobijaju najbolji rezultati. No, par savjeta sigurno nije naodmet...
O čemu trebam voditi računa kada vraćam servu sa puno backspina?
Treba li mi guma sa mekom, srednjom ili tvrdom spužvom za kroćenje tih servi?
Igra li debljina spužve također ulogu?

Puno sam napredovao u ovih par mjeseci otkada se aktivnije bavim stolnim tenisom, promjenio ponešto opreme. Nisam još našao ono pravo. Nakon dužeg vaganja kupio sam Yasaka extra drvo jer je dosta povoljno, kažu da je dobro za učenje i razvijanje tehnike. Savjet za gume koje bi išle uz ovo drvo bi dobro došao. Trenutno mislim da bi Mark V gume bile dobre za mene...

Što se Yasake tiče, drva su dosta povoljna, samo da su te proklete gume malo jeftinije (ne mislim samo na Yasaka gume već općenito - koštaju kao da su od zlata).

Zadnja promjena: Obi-wan; ned vel 12, 2012 10:25 am; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ib
Site Admin

PostPostano: ned vel 12, 2012 2:00 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Pa otpimplaš ju nazad. Confused

Ako si je već prepoznao, i siguran si da je rezana ko smrt, otvoriš skroz reket (skoro do horizontalnog položaja ako treba) i samo ga postaviš na loptu, ili čak lagano prema gore poguraš pokret da si siguran da retern neće zapet u mrežu.

Manje rezanu servu možeš prepimplat i klasičnim pimplom, otvoreni reket i pokret više prema naprijed.

Vrsta i debljina spužve imaju donekle utjecaj, ali to je sekundarno. Prvo izvježbaj pokret jer ćeš onda znati odigrati ga sa svakom gumom, poslije se bacaj na nijanse. Sigurno ti za izbor gume nije najvažniji parametar otpimplavanje serve. Mig
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
zacko

PostPostano: ned vel 12, 2012 8:33 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ib ti je sve lijepo objasnio.
Znači moraš samo razlikovat koliko je rezana serva. Ako je jako onda nesmiješ davat puno svog pokreta nego se sve svodi na otvoren reket i preuzimanje tuđe rotacije. Ako je srednje rezana onda već možeš svašta sa takvom loptom (od punog pimpla do napada).
Al to moraš naučit jer su to osnove osnova-vratit rezanu servu pimplom ma kako rezana ona bila. Bez toga nema ni iole ozbiljnog pingača.

Trebo bi nam još reći u kojem smislu ti smeta takva serva. Vraćanje ti ide uvijek u mrežu ili ti lopte idu izvan stola. Po tome bi lakše skužili gdje griješiš jer postoje obje opcije (da ti je prezatvoren reket pa sve ide u mrežu il da ti je preotvoren reket i još previše pokreta daješ pa sve leti van).

Kao što je i Ib rekao-gume i drva ti sa tim imaju malo veze. Vjerojatno nemaš pravilan pokret. Oprema se više poštimava po tvojem osnovnom izboru igre (dal si napadač il lovac) te vrsti najjačeg oružja. Vraćanje serve pimplom to nikome nije. To većina ljudi zna sa bilo kojim gumama.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Obi-wan

PostPostano: ned vel 12, 2012 10:23 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Meni nikako ne odgovara ta bekspin igra (mislim da je to što vi kažete pimplanje, nisam još u terminologiji) tako da je moja želja što prije prebaciti igru na topspin i što duže lopte. Tu je problem. Odserviraju mi jako zarezano i onda ide sljedeće: ili prebacim stol, ili završi nisko u mreži ili najčešće moj return ode visoko i bezopasno i onda server može ili još više zarezati (bekspin) ili me ubiti topspinom.
Inače, ako se izvučem od te serve i razmjena ode na duge topspin lopte, najčešće poen završi u moju korist...

Koliko sam shvatio, treba vježbati prepoznavanje kakva je serva:
Na jako odrezane jako otvoren reket bez puno pokreta.
Na srednje odrezane manje otvoren reket, pokret prema naprijed ili čak topspin napad.
[Vrh]
zacko

PostPostano: ned vel 12, 2012 10:47 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Hm, sad je još pitanje šta za tebe znači jaki bekspin!?
Čisto sumnjam da je to isto što i ja i Ib mislimo pod tim.
Zašto? Zato jer si rekao da ti se return najčešće digne visoko pa protivnik može šta hoće s tom loptom. Na jako rezanu loptu ćeš dosta teško dignuti visoku loptu. Ona je jako agresivna i zabija se ili u mrežu ili ide brzo van stola.
Isto tako pišeš da bi ti brzo razvio topspin igru. To baš i nije tako lako ako ti netko početno odservira kratku jako rezanu servu. Onda moraš otpimplat kak god jako želio razvit topspin igru.
Također sam skeptičan da neznaš otpimplat rezanu servu a kažeš da si dobar u igri topspinova. Vjerojatno isto koristiš krivi izraz.
Kad meni il Ib-u i većini na ovom forumu kažeš topspin to je nešto što je jako brzo i jako rotirano i treba puno vremena da se na to odgovori topspinom. To se najčešće može vidjeti na televiziji. U Sokazu rijetko (samo kod nekih igrača u višim ligama).
Ti vjerojatno misliš na klasičnu kontra igru (udarac na udarac bez pimplanja).

Tak da ćeš morat naučit vraćat rezanu servu htio-ne htio. Kao što sam već rekao- to je osnova bez koje se ne može u ping pongu. Da ne govorim da ćeš kad to naučiš vidjeti da je to najlakše za vratit. Puno je teže vidjet dal je serva jako rezana, polurezana, flah, ili jako na gore. A svaka od tih servi se drukčije vraća. Tako da imaš još puno toga za naučit.
Ali to učenje je i zabavno. Sretno! Cheer
[Vrh]
Obi-wan

PostPostano: ned vel 12, 2012 10:56 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Hvala na odgovorima.
Dali ste mi dosta za sažvakat i uvježbat pa se bacam na posao.
Juhuu
[Vrh]
a_marko

PostPostano: ned vel 12, 2012 1:57 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Hmm..
sličan problem je imao moj frend u igri samnom. Promijenio je tibhar sinus u friendship transcend. Ova friendshipova guma koju je stavio ponaša se tako da puno bolje "hvata" protivničku rotaciju, ali naravno i daje. Ajmo reći ima bolji spin. Nas dvojica smo igrali sa dosta tog pimplanja (rezanja) i kad je promijenio tu gumu, strašno je počeo griješiti. Jako puno loptica mu je išlo u mrežicu. Onda smo došli do zaključka. Njegova prijašnja igra se sastojala od toga da je on na moju rezanu lopticu radio dodatni rez. Osim što je prihvaćao tu rotaciju, on je dodatno tu lopticu rezao. Sa ovom gumom to mu je jako teško. I na moj backspin on sada samo postavi reket i lagano tu lopticu pokretom ruke prema gore - prebaci. Ne trudi se davati joj dodatnu rotaciju. A zbog rotacije koju loptica dobiva od mene ima i dovoljno brzine, ide jako nisko, a opet ima i dobar backspin.
Eto i reklama za gumu friendship transcend... s obzirom da nova dođe 10 dolara na ebay-u sa poštarinom... jako dobra guma.

pokušaj tako igrati. Loptice ti lete van upravo zbog toga sto ju ti pokusavas doadatno rezati. Treba vježbati, ali može se. Frend je tu igru sada već savladao i ako mu pošaljem imalo dužu rezanu lopticu - gotov sam. In love
[Vrh]
Obi-wan

PostPostano: ned vel 12, 2012 5:04 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Hvala na savjetima. Thumbs up
[Vrh]
Izra

PostPostano: sri vel 15, 2012 1:05 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

http://www.youtube.com/watch?v=SdEoCT55usU

ako ti ide u mrezu okreni lice reketa vise prema plafonu, ako ti loptica leti nebu pod oblake okreni reket skoro pa okomito na stol. sad ovisno o tome koliko je rezana nadji pravi kut izmedju ta dva ekstrema. i samo njezno i lagano s osjecajem.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Obi-wan

PostPostano: sri vel 15, 2012 5:00 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Hvala.
Dat ću sve od sebe... Smile
[Vrh]
Hvatljivi

PostPostano: uto vel 21, 2012 12:00 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Sve prije rečeno o tehnici od iskusnih kolega stoji. Kvaka je zapravo u prepoznavanju količine dolazne rotacije i to dolazi s iskustvom. Dobri serveri te zbune sličnim pokretom s različitom kol. rotacije i natjeraju na grešku. Tako jako rezanu servu teško možeš prebaciti prek stola, vjerojatno je bila manje rezana ili uopće ne, a pokret guranja pre jak.
Za one koji pak isključivo krvnički režu serve (pogotovo izraženo kod servisa "iz ruke") nikako ne pokušavati vratiti lopticu rezom već jako gurati otvorenim reketom prema gore i kontakt s lopticom raditi odmah nakon odbijanja.
Najčešća greška je želja za savršenim vraćanjem, koje redovito završi u mreži.
Nek vraćanje bude i višlje za svaki slučaj, TO te ostavlja u igri, a ujedno i provjerava napadačke mogučnosti protivnika.
[Vrh]
Obi-wan

PostPostano: uto vel 21, 2012 7:26 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Sve ima smisla.
Točno je to u pitanju - prepoznavanje serve.
Od kada sam dobio savjete i obraćam pažnju, već ide nabolje!
Hvala.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.