Kad bismo svi imali istu opremu, to bi onda dovodilo do jednoumlja. Kao da u utrkama auta, formule, svi imaju sve isto. Shvaćam što se time želi postići, a to je da sposobnost vozača dođe do izražaja... Osnivanje u sokazu paralelne lige hardbat-ovaca, ne vidim da može škoditi, (ne poznajem sokaz), ali da svi igraju s takvim reketom, mislim da je to bedastoća. Problem je u ljudima, ne u reketu. Nepoznavanje rotacije koju daje trava, i gume, samo je mana svakog igrača, i gledajući hardbat kao način da se tomu dođe na kraj, je apsurd. Zatim, ovo za nemogućnost varanja u hardbatu, to je kao da u košarci, rukometu uvedete da nema fizičkog kontakta jer neki igrači igraju nepošteno. Ljudi će uvijek naći način da varaju, a misleći da će hardbat u tome pomoći, mislim da je to kriv pristup... Osobno, volio bih da postoji neka liga gdje se može igrati hardbat, oduševljen sam hardbatom, ali to je neusporedivo s današnjim stolnim tenisom. Nećemo miješati kruške i jabuke. Tako da uspoređivanje nema svrhe. Što je bolje... ? Svakom je nešto bolje. Kada bi se pokazao dovoljan interes igrača za hard bat, vjerujem da bi se nešto u Hrvatskoj pokrenulo... tako da ljude ne treba "prisiliti", treba im dati mogućnost da to zavole... a to sigurno nije prelazak sokaza na hardbat, već osnivanje paralelne lige hardbata samo ukoliko postoji interes za to... a zna se kako se to toga dolazi...
Heh, pretpostavljam da se većina billovog posta odnosi na mene, pa evo replike:
I sam sam napravio isto kao i vi, pročitao sve o hardbatu (ne samo na hardbat.com) pogledao filmiće i ostale stvari, proučio pravila (pogledati p.s.)
I zbilja mi se čini interesantno. No kao i svaki drugi sport, stolni tenis se razvijao s napretkom u tehnologiji, psihologiji i načinima treniranja. Posve je normalno da se bilo koji sport u kom se koriste rekviziti mjenja s vremenom. To nije rezolutno odbacivanje onoga što je bilo prije, dapače takve stavove prezirem (i prezirem etiketiranje promjena i napretka kao rezolutno odbacivanje onoga što je bilo prije)
Ovo je "stari" stolni tenis i ima svoje draži. Definitivno.
U drugim stvarima se večinom slažem - i ja igram stolni jer to volim i jer se volim podružiti. Dapače, slažemo se i u nećem što se prividno sukobljavamo - da je profesionalni stolni tenis (na koji se, doduše u 50tim pozivaju svi hardbataši a da nigdje ne vide nit znaju kako se tad igrao amaterski stolni tenis - što oni jesu) svijet daleko od našeg amaterskog. No tvrdim da Ma Lin (dobro možda baš i ne on jer je izraziti spin igrač al Joo See Hyuk npr.) da je od malena igrao sa hardbatom, bi svejedno bio nepobjediv za sadašnje hardbataše, odnosno da tu oprema zapravo ne igra nikakvu ulogu.
Hardbat jeste arhaizam. I ne, nije stvarnost naše SOKAZovske kreacije i mogućnosti. Stolni tenis jest. A da bi se većina SOKAZovaca bolje snašla sa hardbatom u globalnim okvirima, definitivno se slažem. No oni igraju stolni tenis, ne? Da im se igrao hardbat, već bi ga do sad igrali
Slažem se da je nezrava ambicija smrt bilo kakve rekreacije. No ako ćemo u potpunosti zanemariti sadašnji stolni tenis i preći na hardbat, kako se uopće možemo usuditi reći da igramo stolni tenis?!? Kad igramo hardbat? I imamo li pravo buniti se protiv nekog tko ima acrilyte-triple carbon + max tenergy tjuniran ako nas razbije ko beba zvečku (kad čovjek igra po pravilima stolnog tenisa?)
Hardbat nije rješenje za probleme koje navodite. Više je isprika za nesposobnost, i stoga me i smeta što se od kvazi igrača koji zbog svoje bolesne ambicije (i nemogućnosti ostvarenja iste) nameče kao rješenje.
Nitko ga nije sprječavao da igra hardbat sa svojim roštiljašima i dobro se zabavi...no oni moraju pljuvati po običnim stolnotenisačima, umanjivati njihove sposobnosti (ma to je samo zbog opreme) trud i talent u ime nekih "starih dana". Nije mi jasno kako ne shvačaju da rade istu stvar zbog koje prozivaju druge - potpuno negiraju sadašnji stolni tenis nauštrb nekog starog iz "boljih" vremena. Al njihovo odbijanje sadašnjeg stolnog tenisa "je pravi put" samo zato što je to njihov put?!?
ja nemam ništa protiv hardbata, dapaće jako mi je interesantan. Ali bome nemam ništa ni protiv stolnog tenisa kakav je sad, i on mi je interesantan. Loš sam, čak i u SOKAZovskim okvirima, al me to ne brine Igram da se zabavim (i igrat ću i hardbat iz istog razloga)
I ne, ne branim stolni tenis zbog njega samoga. Branim samo pravo ljudi da igraju neki sport a da ih ne pljuju drugi koji nisu u stanju (financijskom, sportskom, bilo kojem) biti jednako dobri i stoga traže opravdanja za svoj neuspjeh.
p.s.
Moram se ipak osvrnuti na neke stvari. I ja sam proučavao hardbat pa me zanima gdje je bill dobio neke informacije (jer ih ja nisam našao)
Daklem, po onome što sam ja našao, hardbat je stolni tenis kakav se igrao 50tih i sa identičnim pravilima. Stoga:
Citat:
bill:
5. servis se izvodi isključivo spinom na gore u lijevo protivničko polje
6. ako loptica kod servisa dodirne mrežicu ili rub stola servis se ponavlja
7. primatelj servisa ako smatra da je servis neispravan ili toliko jak da je neuhvatljiv može tražiti ponavljanje pod uvjetom da nije ni pokušao da ga vrati
8. povratak servisa mora biti chop ( doljnja rotacija ) što dublje u stol servera, pa nakon toga server igra po želji
nisam našao ova pravila. (i btw kako se regulira točka 7? meni može svašta bit prebrzo )
ono što jesam našao:
5. servis se izvodi na isti način kao i u običnom stolnom tenisu, ali nije nužno baciti lopticu 16cm samo mora biti bačena i udarena dok je u padu.
6. ako loptica dodirne mrežicu ili stalke koji drže mrežicu, a inače je ispravna (dakle pala na obje strane stola), ponavlja se (rub se ne spominje)
7. ništa takvoga (ali se može tražiti ponavljanje ako nisi spreman, odnosno ako je igrač odservirao prebrzo - ne prebrzu lopticu, nego bez pripreme)
8. loptica se može vratiti kako hoćeš, ali mora biti na protivnikovu stranu stola (kao u običnom stolnom tenisu) _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!!
Kako se onda zove ono što se igralo do pojave backsidea, antispina, trave????
hardbat i jest najbliži travi.
pravilo 24. stolnog tenisa kaže:
"A side of the blade used for striking the ball shall be covered with either ordinary pimpled rubber, with pimples outwards having a total thickness including adhesive of not more than 2mm or sandwich rubber, with pimples inwards or outwards, having a total thickness including adhesive of not more than 4mm.
Ordinary pimpled rubber is a single layer of non-cellular rubber, natural or synthetic, with pimples evenly distributed over its surface at a density of not less than 10 per sq. cm and not more than 30 per sq.cm."
Ordinary pimpled rubber (za nepoznavatelje engleskog) bi bila uobičajena guma s pipcima. Kažu bez spužve, dužine kraće od 2mm.
Jedino OX trave i OX short pimples (opet trava, mada je čest i na softu) zadovoljavaju te uvjete.
travaši koji igraju OX s obje strane reketa su u stvari per exalance harbataši _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!!
short pimples bi bio soft, a ox short pimples soft bez spuzve.
hardbat ipak najvise slici na soft bez spuzve.
Slažem se.
Ipak, malo je to kod nas čudno definirano.
Koliko ja znam "englezi" imaju long pips (kod nas trava) mid pips (kod nas - nema?) i short pips (kod nas soft)
Isto tako, soft se kod njih odnosi na spužvu - spužva koja je mekana (oko 32 gradi) je soft i na nju može bit nakeljena bilo kakva guma (iako je najčešći slučaj short pips).
Tako da je fakat teško na naški razlikovat i koristit pravu terminologiju _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!!
Dragi kolega Dren! Već sam vam prigovorio da ste površni, potrudite se i naći ćete pravila hardbata iz Amerike otkuda hardbat i potiće. Molim vas ne diskutirajte o travi jer ste tu vrlo tanki. Hajde da završimo to osobno dopisivanje jer ćemo pokvariti čitav post.
Svima na znanje NITKO NIKOGA NE SILI NI NA ŠTA ako sam poželio i preporučio da se proba valjda to nije toliko zlo, a za još neke koji su isto tako površno izletjeli sa strahom od jednoumlja pitanje: Zar sada ne postoje ograničenja za ping pong? S vašim argumentima se moglo osporavati pravilo o debljini obloge, pravilo o servisu, pravilo o ubrzanoj igri, pravilo o ljepilima i sto drugih pravila koja su ograničavala ping pong.
Usto zadnji put ponavljam...prvo pogledajte i probajte pa onda slobodno odlučite da li odbaciti ili prihvatiti, ovako bez ikakvog argumenta je čisto pljuvanje...sada se povlačim na duže vrijeme, možda se javim najesen. Želim svima ugodan ljetni odmor!
Dragi kolega bill!
Znam da ste mi prigovorili da sam površan, čak ste prigovorili i mom poznavanju engleskog jezika
Naravno spuštate diskusiju na osobnu razinu još jednim prigovorom o mom poznavanju trave, o kojem vi, uz dužno poštovanje ne možete ništa reći, jer nikako ne znate koliko ja dobro poznam i povijest stolnog tenisa i materijale koji (su) se koriste.
S druge strane, ja nisam prigovorio uopće vašem mišljenju već mišljenjima osoba koje citirate, a na vaš post o pravilima sam upitao gdje ste to našli, jer ja nisam. Nisam htio tvrditi da ne razumijete engleski pa ste krivo protumačili (preveli) pravila, jer bi to bilo nepristojno, pa sam upitao. Šteta što nisam dobio odgovor.
Inače, pravila igranja hardbata sam pokupio sa stranica o standardnom (klasičnom) hardbatu: http://www.hardbatclassic.com/?rules i tamo nema ni spomena ovim vašim pravilima, pa me zbilja zanimalo odakle vam to.
Pogotovo jer (ukoliko ste u pravu) to znači da ima par različitih tumačenja pravila odnosno različitih pravila igranja hardbata, što mi se čini iznimno čudnim. Kako me hardbat zbilja interesira, htio sam prikupiti što više informacija, i naravno, izlučiti točne. Čisto zbog toga što svemu pristupam studiozno, a ne površno. _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!!
Pa bill govorite drugima da krivo čitaju, a to i sami ponajviše radite. Svakom se može dogoditi da nešto krivo protumači, to je ok... pa što onda. No, poistovjećujete neke stvari, nažalost, krivo. Prvo, nitko nije rekao da je zlo probati. Naravno da nitko nikoga ne sili, pa rečeno je da hardbat nije ništa loše, dapače, i da se zna način na koji se može možda hardbat uvesti... I sad ovo : "" površno izletjeli ?"" čemu to... mislim da ste vi najviše površno izletjeli, a ponajmanje dren i ja... Opet se miješaju kruške i jabuke. Nitko nije rekao da pravila ne trebaju postojati ! Dapače, naravno da neka pravila trebaju biti. I velika je razlika govorimo li o pravilima servisa, ili koje gume treba zabraniti. Nije sve od jednake važnosti. Za neke stvari uvijek će postojati različita mišljenja, i to je normalno, nekima smetaju neke trave, nekima ne. Ali pravila da se stolni tenis igra sa dvije gume, različite boje, i pravila o servisima, su posve druga stvar u odnosu na ljepilo itd. Zatim, pravila o servisu, naravno da je uvedeno da se servis mora baciti najmanje 16 cm, jer ako toga ne bi bilo, kad bi svatko servirao akko bi htio, cirkus bi nastao. Od toga da igrač osim što servira iz ruke, da zavrti lopticu prije nego što odservira... ma de, mogu romane pisati čega sve ne bi bilo, debljina podloge, opet kažem, postoji jako veliki izbor od ox do max. od tisuće vrsta trava i guma... i to je zbilja jako daleko od jednoumlja. A razlozi koje ste naveli za hardbat, su besmisleni (to je samo moje osobno mišljenje)... Tako da, sve u svemu, nikako mi nije jasno kako se mogu poistovjećivati krucijalna pravila stolnog tenisa s reketima koji u potpunosti mijenjaju današnji stolni tenis... Živjeli, lijepo se odmorite
apropo serviranja iz ruke, od jednog zaljubljenika u stolni tenis sam čuo priču (ali nisam našao potvrdu na netu - ruku na srce nisam se ni ozboljno potrudio)
Naime, na neko natjecanje momčadi u Australiji (neznam koje) ludi šveđani išli brodom. Ono 2 mjeseca putovanja na natjecanje
Naravski da je to bio brod opremljen za opako treniranje, i naravski da ništa drugo nisu ni imali za radit.
U svakom slučaju nakon nebrojenih treninga, jedan od igrača je čisto iz zezancije počeo bacati lopticu tako da bi je stisnuo između palca, kažiprsta i srednjaka (pa kako izleti) i servirao čisti flah udarac.
Naravski da je rotacija u stvarnosti bila divlja i nepoznanica ne samo njegovim protivnicima nego i njemu samom a ne flah, i naravski da nitko to nije mogao vratit
Pomeli su konkurenciju na tom natjecanju.
Nakon toga je uvedeno pravilo da se loptica mora izbacivati iz pruženog dlana, 16 cm u vis.
Čini mi se kao urbana legenda, al zvuči zabavno _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!!
Pridružen/a: 14. 05. 2008. (20:30:40) Postovi: 1441 Lokacija: Zagreb
Postano: pon svi 14, 2012 9:15 pm Naslov
:
Norrin (napisa):
Ne valja to što su protivnici znali da moraju voditi barem 19:16 u setu da bi ga dobili ako je on trebao idući servirati, jer bi od svojih 5 servi uglavnom dobio 4 (s time da mu bar 2 protivnik uopće ne vrati, a još 2 mu digne zicera), zahvaljujući uglavnom skrivanju servisa (koje je tada nažalost bilo dozvoljeno), po mom mišljenju.
A pitanje od g. Milkovića i mene zanima, čisto iz znatiželje.
u ono su vrijeme svi skrivali serve pa waldnerova serva u tom smislu nije bila izuzetak. Svi su skrivali a on je bio i ostao jedan od najboljih servera na svijetu. dakle nije štos u skrivanju....
Mislim da se bill malo prevario...pravila po kojima se igra hardbat su USATT pravila (dakle ista kao i za obični stolni tenis, uz male izmjene - ima se pravo lupat nogom u poenu, baca se loptica u vis i udara u padu, al ne mora bit 16 cm i reketi moraju bit hardbat s istim gumama s obje strane)
Ovo što on spominje su LIHA pravila (nisam našao što bi bilo LIHA )
Pretpostavljam da su to pravila za hendikepirane ljude. No fakat neznam. _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!!
Eto rekao pa porekao. Nisam izdržao da prije odmora još jedanput ne pogledam Forum. Drago mi je da kolega Dren niste više tako eksplicite protiv hardbata ...vjerujem da ćemo s malo sreće uskoro i odigrati koji meć u toj disciplini. Ako se nađemo slijedeće sezone u istoj ligi obećajem da ću igrati sa hardbat reketom, ne samo protiv vas nego sve mečeve.
No da opet nešto pojasnim: Nikada i nigdje nisam izjavio da niti vi niti kolega vam Dada ne znate engleski, provjerite ...svrstao sam vas zbog prezimena među ljude kojima engleski nije materinji jezik.
Ako sam pogriješio ispričavam se!
Inače ja sam taj koji ne zna engleski i zato me takve konstatacije ne ljute niti vrijeđaju. Ja se ustvari samo služim engleskim što je daleko od znanja, pa iako sam proveo čitav radni staž u firmama kojima je primarni engleski, svi pravilnici uputstva i propisi su na engleskom nikad se ne ću ljutiti ako netko kaže istinu a to je da ne znam engleski.
Sada kad smo i to riješili pređimo na ono što vas je naljutilo ...moja konstatacija da ste kao i velika većina ljudi površni.
Molim vas presudite sami
- nepotpuno ste pročitali ono o porazima od roštiljaša
- preskočili ste iako je IB lijepo upozorio "deri po lijevoj strani" LIHA pravila
- niste našli što su to LIHA pravila iako vam to piše
- krivo protumačili foot-stamping koji je zabranjen u bilo kojoj fazi igre ...kao DOZVOLJEN?
Pa sada ako vi kažete da to nije površnost evo primite javnu ispriku i za to.
Evo ako smo i to raščistili nema razloga da ne odem na odmor mirna srca a kad se sretnemo zovem rundu (za početak)...
p.s. vjerujem da ste vidjeli da i Joo Se Hyuk igra hardbat
Eto rekao pa porekao. Nisam izdržao da prije odmora još jedanput ne pogledam Forum. Drago mi je da kolega Dren niste više tako eksplicite protiv hardbata ...vjerujem da ćemo s malo sreće uskoro i odigrati koji meć u toj disciplini. Ako se nađemo slijedeće sezone u istoj ligi obećajem da ću igrati sa hardbat reketom, ne samo protiv vas nego sve mečeve.
nažalost izgleda da nećemo, fakat smo loši ove sezone
al probat ću navratit do mladosti pa da odigramo treningić. Pogotovo sa hardbatom, to mora bit zabavno (to sam tvrdio cijelo vrijeme. meni se sviđa hardbat, ne sviđa mi se kako ga promoviraju)
bill (napisa):
No da opet nešto pojasnim: Nikada i nigdje nisam izjavio da niti vi niti kolega vam Dada ne znate engleski, provjerite ...svrstao sam vas zbog prezimena među ljude kojima engleski nije materinji jezik.
Ako sam pogriješio ispričavam se!
Inače ja sam taj koji ne zna engleski i zato me takve konstatacije ne ljute niti vrijeđaju. Ja se ustvari samo služim engleskim što je daleko od znanja, pa iako sam proveo čitav radni staž u firmama kojima je primarni engleski, svi pravilnici uputstva i propisi su na engleskom nikad se ne ću ljutiti ako netko kaže istinu a to je da ne znam engleski.
Svi mi griješimo, no tu su drugi da nas isprave. bitno je da je rasprava zdrava a ne osobno vrijeđanje. Na sreću, mislim da smo ovdje zadržali diskusiju na pravom putu
bill (napisa):
Sada kad smo i to riješili pređimo na ono što vas je naljutilo ...moja konstatacija da ste kao i velika većina ljudi površni.
Molim vas presudite sami
- nepotpuno ste pročitali ono o porazima od roštiljaša
- preskočili ste iako je IB lijepo upozorio "deri po lijevoj strani" LIHA pravila
- niste našli što su to LIHA pravila iako vam to piše
- krivo protumačili foot-stamping koji je zabranjen u bilo kojoj fazi igre ...kao DOZVOLJEN?
Pa sada ako vi kažete da to nije površnost evo primite javnu ispriku i za to.
Evo ako smo i to raščistili nema razloga da ne odem na odmor mirna srca a kad se sretnemo zovem rundu (za početak)...
p.s. vjerujem da ste vidjeli da i Joo Se Hyuk igra hardbat
Dakle nisam se naljutio, već pokušao skrenuti pražnju da mislim da niste u pravu i da bi volio dobit objašnjenje.
A zašto niste u pravu je:
1. "One reason I switched was I had been embarrassed at a barbeque when I was unable to play with the primitive hardbats everyone was using. I wanted to learn how to play with a hardbat so that I wouldn't be embarrassed in that way before."
Roštilj. nema kluba, nema dvorane. Poslije je počeo trenirati u dvorani i tamo bio najlošiji jer koristi hardbat. (ali pazi motiva...osramotio se jer nezna igrat s hardbatom?!?!? )
2. Nisam preskočio, dapače. prvi link s lijeve strane je RULES (Pravila)
pod točkom 2 na tom linku su 2. RULES koja kaže: The rules of play are the same as defined by USATT, except for the areas of scoring, clothing, and foot-stamping.
Dakle igra se po pravilima Američke stolnoteniske organizacije sve osim što se igra do 21, a USATT navodno je u potpunosti usklađen sa ITTF pravilima.
3. Ne nisam našao što je LIHA, možete li mi pomoći? Očito je da nisu pravila hardbata, jer se jako razlikuju od pravila stolnog tenisa - USATTa (ITTFa) i igra se do 20 (na 19:19 se igra tko prije 5, ako bude 4:4 ponovo ko prije 5 dok neko ne pobjedi najmanje 5:3 )
4. e tu sam ga zbilja zeznuo. Pročitao sam u RULES da su pravila ista kao u stolnom tenisu osim bodovanja, odjeće i lupanja nogom (kako lupanje nogom nije dozvoljeno po ITTF pravilima s kojima je USATT navodno usklađen, nisam ni čitao foot-stomping sekciju već smatrao kad se već razlikuje - da je dozvoljeno. Površno, istina )
Eto, ja se nadam da smo sad zbilja rasčistili većinu.
Uživajte u odmoru, a na jesen kad malo smire vručine nađemo se kod vas na treningiću _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!!
Baš ste zločesti i ne puštate me u more! (šala)
Evo zbilja zbiljski zadnji puta čitam forum do jeseni.
Da ne bi imali nesanicu do jeseni reči ću vam gdje piše što su LIHA pravila
Čim ste kliknuli na LIHA otvorila vam se stranica gdje na vrhu piše najvećim slovima LIHA PRAVILA KORIŠTENA NA USA OPEN 2011g.
Pošto su USATT pravila zadnji puta modificirana 30.06.2009 g. prezentirao sam LIHA kao mlađa. Ubrzo sam se uvjerio gledajući partije na youtube-u da su hardbat pravila fleksibilna i mogu se primjenjivati strože ili blaže za pojedine turnire što se naravno u raspisu objavi. Ovo pišem zato što se pojedinci ismijavaju nečemu što ne razumiju, no nema veze glavno je da više ne spaljuju neistomišljenike na lomačama.
To nema veze s vama i oni sami znaju koga se to tiče, a vama jedna dobra ideja: kupite u nekoj veletrgovini reket za 25 do 35 kuna, pomoću pegle ili benzina (bolje pegla) odlijepite gumu pa je zalijepite na golo drvo kao ortdoks(sa čepićima na gore) i imate hardbat reket. Probajte igrati i za kratko vrijeme ćete se uvjeriti u ono što Scott Gordon tvrdi, takav reket daje nevjerojatni balans obrane i napada, odnosno brzo ćete izjednačiti obranu i napad (to priznajmo u SOKAZ-u ima svega desetak igrača), naravno na nivou vaše snage. Ja sam se već sada nakon pet dana igranja odlučio definitivno baciti travu i igrati sa dva dr Evil-a, u SOKAZ-u dok se kad, tad ne stvori dovoljna količina hardbatovaca.
Ako vam se ne dopadne otkupljujem reket po punoj cijenipo povratku sa odmora.
A sad definitivno idem u vodu...bok!
Moram još samo jedanput izaći iz vode pošto mi prijatelj Dren nije žustro replicirao u vezi pojma LIHA.
Kad već nije on nadao sam se da je ova rasprava ( što joj je bio jedini cilj) zainteresirati ponekog sokazovca koji će iz znatiželje proroštati po internetu i oprati obadvojicu.
Dakle LIHA je kolokvijalni filipinski izraz za ono što bi mi rekli brusni papir a Amerikanci sand paper.
Dakle osim hardbata pojavio se i sand paper ( reketi sa nalijepljenim brusnim papirom ).
Nije se pojavio prvi puta jer su Filipinci do pedesetih godina prošlog stoljeća svoj vrlo popularni sport igrali koristeći rekete sa lihom. Sada iz sentimentalnih razloga i razloga sličnosti sa hardbat igrom nastoje popularizirati ( makar u Americi dosta uspješno ) LIHA takmićenja.
Za nas je to malo prerano jer još ne znamo što da mislimo o hardbatu.
Dakle USATT pravila vrijede za hardbat!
Dren slobodno me upucaš zračnom puškom ako još pisnem prije jeseni !
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.