| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
nedam se
|
Postano: pon svi 21, 2012 7:01 pm Naslov
: ljevaci su bolji |
|
|
| gledam koreja open. ljevaci razvaljuju dešnjake. ljevaci definitivno imaju prirodnije i kvalitetnije pokrete.samo me čudi da ni jedan ljevak nije prvak svijeta!!! ruši mi teoriju. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
grm
|
Postano: pon svi 21, 2012 8:42 pm Naslov
: ljevaci |
|
|
Eh nije baš tako, evo ovak` iz glave Stellan Bengston 1971, Gatien 1993. svjetski prvaci.
Statistički gledano ljevaci su slabije zastupljeni u populaciji oko 10 posto.
Glede čistoće pokreta ne bih se složio, ljevacima forhend najčešće ide malo u sidespin (i sam sam ljevak). Ljevaci bi trebali biti nešto brži, ali i impulzivniji (utrka hemisfera u procesitranju informacija, što i nije uvijek prednost). Ipak je više ljevorukih obilježilo tenis... |
|
| [Vrh]
|
|
 |
nedam se
|
Postano: uto svi 22, 2012 5:52 am Naslov
: |
|
|
da sjetio sam se kasnije za ovu dvojicu.
u 100 rangiranih sokaza samo su tri ljevaka. to nije 10 posto. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: uto svi 22, 2012 7:43 am Naslov
|
|
Heh, neznam. AL definitivno imam svoju teoriju
Daklem. Kao ljevak primjetio sam neke stvari i na osnovu toga došao do nekih zaključaka.
Ljevaci nisu ništa bolji od dešnjaka, no imaju neke prednosti.
Dijagonala forhend - forhend kod dešnjaka ide na bekend ljevaku, a to je najčešći smjer igre. Stoga ljevak ima više prilika koristiti bekend, što mu čini bekend izraženijim i boljim. Uz to navika igranja protiv dešnjaka im je prednost a dešnjacima protiv ljevaka nedostatak iz istog razloga iz kojeg je trava neugodna - nema puno travaša, nema puno ljevaka, ne igra se često protiv njih (a oni igraju često protiv sličnih tebi) i griješi se. duboki rez na bekend sad postaje zicer na forhendu i slično.
Ista stvar je i sa sajd spinom. Pokret na kojeg si navikao da daje sajd sad daje sajd na drugu stranu.
Plus zbilja im je lakše dati sajd spin (odnosno bježi im kod forhenda, al može se to pretvoriti u prednost. Mislim da je to posljedica bekend orjentacije - side spin je lakše dati odnosno mora ga biti ako duboko držiš reket kako je uobičajeno za bekend i pozicioniraš se bekend stranom više prema stolu da bi vratio onaj forhend sijagonalni napad dešnjaka)
Taj sajd spin ako je izražen izvlači dešnjaka puno na bekend stranu, onemogućuje kvalitetnu kontru forhendom, i ako se izvede, ostaje cijeli stol prazan za dobar štop.
Kombinacija neuobičajeno dobrog bekenda (u usporedbi sa dešnjacima), zrcalne situacije na koju dešnjaci nisu naviknuti ko ljevaci, forhend sajd dijagonale koji bježi od igrača i bekend sajd paralele koja bježi u igrača zna biti neugodna. No, ne čini znatnu razliku na visokom profesionalnom nivou.
Od profesionalaca ljevaka, trenutno je najbolji Timo Boll, al recimo ja ga ne volim, previše mi je švabo. Mehanički, taktički, kontrolirano, uvježbano. Dobro to izgleda, ali mi nema duha (nemojte me sad ispravljat, to je moje mišljenje i ne planiram ga mjenjat zbog 3 kul udarca)
Drugi je Jun Mizutani, i on mi je puno draži
Varira gadno u formi, ali kad igra dobro onda mi ga je gušt gledat mada za razliku od Tima, nema izraženo dobar bekend (mada se fantastično brani njime iz daljine)
Interesantan mi je i Li Yang zbog specifične igre i on mi je jedan od onih u čiju bi se igru želio ugledati (al sam nesposoban )
Čovjek igra blizu stola i agresivno, koristeći sve prednosti ljevaka i činjenice da ih je manje pa su igrači nenaviknuti na to.
Od ovih starih, meni je Appelgren legendaran. 4 svjetska, 9 evropskih, dvaput pobjednik europa kupa i jednom svjetskog kupa  _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
bigdedi
Pridružen/a: 12. 05. 2005. (23:04:55) Postovi: 678 Lokacija: Velika Gorica
|
Postano: uto svi 22, 2012 7:58 am Naslov
|
|
| nedam se (napisa): | | u 100 rangiranih sokaza samo su tri ljevaka. to nije 10 posto. |
među 10 je 1, među 20 su 2, među 30 su 3, među 40 ih je 4... među 70 ih je 6.... onda vec pomalo dolaze ljudi za koje neznam jesu li ljevaci ili desnjaci _________________ Juraj Huber, JT 1234 izgubljeni |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: uto svi 22, 2012 8:05 am Naslov
|
|
Isse, zaboravio sam na "zlatnu ljevicu hrvatskog športa", Antuna Stipančića, Tovu.  _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
geek
Pridružen/a: 16. 02. 2007. (14:45:02) Postovi: 694 Lokacija: Zagreb
|
Postano: uto svi 22, 2012 10:02 am Naslov
: China |
|
|
Gledao sam zadnje svjetsko juniorsko prvenstvo, da vidim što i kako će se igrati u skoroj budućnosti. Normalno, prva 3 mjesta za Kineze. Ali, što je meni bilo interesantno, svi lijevoruki, shakehand grip, i nisu toliko protivnike "razvaljivali" FH, koliko BH. _________________ Butterfly Jonyer-H FL
FH: DHS Hurricane3 Neo H37 2.1
BH: DHS Hurricane3 Neo National 2.2
中國膠 (KINESKE GUME) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
grm
|
Postano: uto svi 22, 2012 3:03 pm Naslov
|
|
Evo malo gledam svjetsku rang listu od 2. svibnja 2012.
...među prvih 20 čak 8 ljevaka, ispada velikih 40 posto, ili 3 u prvih 10 dakle 30 posto (u odnosu na 10 posto populacije), dakle bez okolišanja možemo zaključiti da su ljevaci statistički uspješniji u ping-pongu. Imamo i aduta za svjetsku titulu u liku Xu Xina... a evo i malo "lijevih" za čavrljanje uz zrnca kave...
http://www.indiana.edu/~primate/left.html
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
nedam se
|
Postano: uto svi 22, 2012 3:44 pm Naslov
|
|
možda griješim ali ja poznam po imenima samo trojicu.Mikulec,Kavur i Orišković.
Isprika izostavljenima.
A nijedan ne igra sa softom na backhandu. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Izra
|
Postano: uto svi 22, 2012 3:59 pm Naslov
|
|
sad sam se sjetio kad me ko klinca trener htio ubit nakon sto me vidio da se potpisujem s lijevom rukom (inace igram desnom).  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: sri svi 23, 2012 7:38 am Naslov
|
|
| nedam se (napisa): | možda griješim ali ja poznam po imenima samo trojicu.Mikulec,Kavur i Orišković.
Isprika izostavljenima.
A nijedan ne igra sa softom na backhandu. |
a zašto bi igrao softom na bekendu?
Iako ja smatram da je uzrok okolina, ipak pogledao sam malo po netu, i sad...kažu da su "neke" (najjače mi je to neke ) studije pokazale da ljevaci imaju
- bolju percepciju prostora
- bržu komunikaciju između desne i lijeve strane mozga
- veću kreativnost
sve poprilično dobro za stolni tenis.
Isto tako, kažu da je izrazita povezanost između dominantne ruke i sporta. S tim da sportovi gdje se igra 1 na 1 imaju znatno veći broj ljevaka. Primjer: stolni tenis, badminton, tenis, borilačke vještine. Mačevanje naprimjer ima 50% ljevaka!
Izra, nisu svi ljudi izraziti ljevaci odnosno dešnjaci.
Ima ambića - ambidexteriozni - rade sve podjednako dobro, ambisinistrični - rade s obje ruke podjednako loše (u sokazu poznati pod nazivom čokljavci) i križanci, oni koji neke stvari rade bolje jednom rukom a neke drugom. Ljevaci su obično križanci jer je to uvjetovano okolinom (recimo ja sam puno bolji s mišem s desnom rukom nego s lijevom, iako sam dosta koristio miša za ljevake) ali nije nužna uvjetovanost okolinom. (recimo ja isto tako dominantno držim desnom svo oruđe gdje se koriste obje ruke )
Ti vjerojatno spadaš u skupinu križanaca kao i ja  _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
japanac
|
Postano: sri svi 23, 2012 7:46 am Naslov
|
|
Drene , nemoj zaboraviti šah ! Koliko je svjetskih prvaka ljevaka ? Vjerojatno svi  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: sri svi 23, 2012 7:57 am Naslov
|
|
ahahah
Inače, što se tiče sokaza, mislim da rang lista ipak nije reprezentativna. Naime puno se bodova da osvojiti na turnirima, a pitanje je koliko ljevaka pohađa ta događanja.
Puno bi bolje bilo vidjeti (recimo napraviti studiju ili anketu) uspješnosti ljevaka po ligama.
Naprimjer, u 18toj ligi poznam 3 ljevaka (uključujući mene)
sva trojica su u prvih 20 igrača lige (od mogućih 49) što je po meni poprilično dobar rezultat. _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
wolf
Pridružen/a: 01. 12. 2005. (14:45:33) Postovi: 3827 Lokacija: Tumarina jazbina
|
Postano: sri svi 23, 2012 9:37 am Naslov
|
|
Inače, što se tiče sokaza, mislim da rang lista ipak nije reprezentativna. Naime puno se bodova da osvojiti na turnirima, a pitanje je koliko ljudi kojima prezime počinje na Ž pohađa ta događanja.
Puno bi bolje bilo vidjeti (recimo napraviti studiju ili anketu) uspješnosti ljudi kojima prezime počinje na Ž po ligama.
Naprimjer, u prvoj ligi poznam 3 ljudi kojima prezime počinje na Ž
sva trojica su u prvih 20 igrača lige (od mogućih 46) što je po meni poprilično dobar rezultat
 _________________ https://www.facebook.com/silbaotium/ |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: sri svi 23, 2012 11:03 am Naslov
|
|
tvoja studija, tvoj posao i ideja. ako te zanima povezanost uspješnosti u stolnom tenisu sa početnim slovom prezimena, go for it.
No da te upozorim, ameri tvrde da ljudi koji se prezivaju sa slovima uz zadnjeg dijela abecede uglavnom imaju problema sa samopouzdanjem (jer su uglavnom zadnji u svemu, a često se ide u hrpe stvari abecednim redom)
Isto tako se pokazalo da je puno više profesionalnih sportaša koji su rođeni u prva 3-4mjeseca kalendarske godine.
Naime, kako profesionalno treniranje počinje sve ranije (sa sve mlađim uzrastima) i s obzirom na činjenicu da se igrači djele u skupine po naprednosti (napredna, srednja, početnička itd) uz činjenicu da u tako ranoj dobi razlika između fizičke snage, koordinacije itd između djeteta starijeg recimo 8 mjeseci (rođen u 1.mjesecu naspram onoga rođenog u 9.tom) i mlađeg je uglavnom znatna.
Naravno da ovaj stariji u "generaciji" je inicijalno uspješniji (odnosno ima bolje predispozicije) . Naravno da on upadne u "naprednu grupu". Naravno da sa naprednom grupom rade uglavnom najbolji stručnjaci. Naravno da u najboljim uvjetima i s najboljim stručnjacima ta djeca brže napreduju. Jaz između njih i ostalih se produbljuje i na kraju...
veliki broj profesionalnih sportaša rođeno do 1.4.
zabavno zar ne? _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
wolf
Pridružen/a: 01. 12. 2005. (14:45:33) Postovi: 3827 Lokacija: Tumarina jazbina
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
dada
|
Postano: sri svi 23, 2012 11:18 am Naslov
|
|
Ako to ameri tvrde, onda je zbilja tako ... Kako onima koji treniraju sa ljevacima odgovaraju ljevaci, i nije im nikakav problem igrati s njima, dok mnogim dešnjacima je... Mislim da je tu sve jasno, i da mali postotak igra neku ulogu oko motoričkih sposobnosti, osjećaja ruke...
Ja ne znam nijednog ljevaka sad ovako na prvu, a da nema dobar bekend blok... Činjenica je da bilateralni trening odigrava bitnu ulogu, Kinezi su to provjerili... A ta podjela na ljevake i desnjake, striktno, jer u tamo neki člancima piše nešto, ništa ne govori, već samo služi kao izvor zabave... Kada budem vidio konkretne dokaze o uspješnosti ljevaka itd., povjerovat ću...  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: sri svi 23, 2012 1:48 pm Naslov
|
|
| dada (napisa): | Ako to ameri tvrde, onda je zbilja tako
Kada budem vidio konkretne dokaze o uspješnosti ljevaka itd., povjerovat ću...  |
ae i ja imam rezerve prema svemu što ameri zaključe
No evo ovaj primjer koji je dao grm, da među prvih 20 ima čak 8 ljevaka (40%) u odnosu na 10% unutar ukupne populacije...to bi trebao biti konkretan dokaz  _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
dada
|
Postano: sri svi 23, 2012 2:00 pm Naslov
|
|
Krivo, nismo se razumjeli. Ne mislim ja da ljevaci nisu uspješni, dapače... nego govorim da striktna podjela da su ljevaci uspješniji jer imaju bolju percepciju prostora
- bržu komunikaciju između desne i lijeve strane mozga
- veću kreativnost
-brži su
- itd.
e to mi ne pije vodu... ali dobro, "neke" studije su to rekle ... time su i sami svi rekli heh. Meni je recimo zanimljivije što kažu da deblji ljudi imaju bolji osjećaj u ruci... I tu isto ima primjera koji idu tome u prilog. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: sri svi 23, 2012 2:15 pm Naslov
|
|
kad je teža pa je lakše "osjetit"
heh i tu se slažem...je kaže se, neke studije al ja još uvijek stojim kod one svoje početne premise - dobri su (smo) jer nismo uobičajeni.
S druge strane, na wikipediji i piše da je to razlog (ahahah po jednoj od studija) zašto uopće postoje ljevaci. Jer u fizičkom kontaktu, zbog neuobičajenosti (ko očekuje šamar s lijeve strane? ) imaju kompetetivnu prednost. I kao primjer se navode sportovi koji su uglavnom 1 na 1. (stolni, tenis, badminton, judo, mačevanje)
Primjer iz prošlosti: U srednjem vijeku sve stube su desno orjentirane jer osoba koja se brani (pod pretpostavkom da je dešnjak - dakle 90% obrane) može zamahnuti puni zamah mačem, dok napadaču smeta zid (ako je dešnjak). No, ljevaci odozdo posve pristojno mogu zamahnuti
Očito je da ako si bio ljevak i dobro baratao mačem, kad bi išao u osvajanje zamkova mogao si skupit zavidan broj odsjećenih nožica  _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|