NOVI REZULTATI

SOKAZ forum
 <br />SOKAZ forum - Početna<br /> SOKAZ forum

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

i još malo o servisu...

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Dren

PostPostano: pet lip 08, 2012 7:34 am    Naslov : i još malo o servisu... Citirajte i odgovorite

evo jučer se razvila zanimljiva rasprava o servisu.
Naime, kad serviram neke serve, stojim skroz s desne strane stola (cijelim tijelom) ali iza server linije (one paralelne s mrežom) i uz rubnu liniju, desnu.
Isto tako kad serviram, serviram sa strane, odnosno loptica da je pustim da padne na pod bi pala iza stola ali i izvan prostora omeđenog rubnim linijama (ako zamislimo da se one protežu u beskonačnost iza stola)

Sad, dobio sam primjedbu da je ta serva nelegalna jer "serverski prostor je omeđen sa te tri linije, dvije rubne i paralelnom i loptica mora biti unutar tog prostora". Uvažio sam primjedbu jer je dana prijateljski i s uvjerenjem, a sam nisam nikad proučavao tu problematiku. Znam u ovih 25 godina igranja da je nužno da bude loptica iza server linije, za rubnu se nisam zabrinjavao...pogotovo jer evo tek prije par dana sam i počeo servirat sa strane (ekšli, drugi trening da koristim tu servu:D).

Sad, kako mi je ta serva zbilja interesantna za usavršit jer stvara probleme protivnicima, zanima me tumačenje.
Pogledao sam pravila, nigdje se ne spominje ta rubna linija pri serviranju.
Pogledao sam par profesionalaca koji to isto rade, bez kazni (doduše mnoge stvari protivne pravilima se ne kažnjavaju pa tu ne morem pričat o primjeru)
Stoga, molim učene sokazovce da mi kažu njihovo tumačenje pravilnosti ovakvog serviranja (loptica i reket iza zamišljenog produžetka linije paralelne s mrežom ali i izvan - sa strane - prostora omeđenog zamišljenim produžetkom rubnih linija okomitih na mrežicu) što u profi stolnom, što u sokazu...znamo da u sokazu se stvari tumače svakojako pa i sokaz varijanta mi je interesantna.

Zanima me jer se jednostavno ne volim svađat i raspravljat ako nisam u pravu ROFL
bigdedi

PostPostano: pet lip 08, 2012 8:18 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

ah... In love sokaz In love ma kakve rubne linije stola, gluposti.... smijes stajati/servirati pored stola, a da si iza "produžene osnovne linije" stola

a kada se vec svi osjecaju pozvano da ti daju prijateljske savjete, evo da i ja probam sa nekoliko, ali stvarnih prijateljskih:

1. savjet: u sokazu imas puno "vrsnih" poznavatelja pravila stolnog tenisa (medju njih pogotovo ubrajam stolnoteniske suce), to su u pravilu ljudi koji nemaju zavidno znanje stolnog tenisa... osobno također smunjam u njihovo poznavanje pravila... stoga: izbjegavaj razgovor o stolnom tenisu/savjete istih, mijenjaj temu na npr. lošu igru hrvatske nogometne repke na euru

2. savjet: serviranjem pored stola gubis veliki dio taktike serviranja, a dobivas malo bolji kut za neke blesave serve u protivnikov ekstremni bekend... (sada mi se cini da si negdje napisao kako si ljevak, pa bi to bio ekstremni forhend, sto takve serve cini jos beskorisnijima).. a gubis mogucnost serviranja paralele, i serviranja brze/duge serve Thumbs up Thumbs up Thumbs up
rogi

PostPostano: pet lip 08, 2012 9:46 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ovo je iz službenih pravila ITTF-a:

"From the start of service until it is struck, the ball shall be above the level of the playing surface and behind the server's end line, and it shall not be hidden from the receiver by the server or his or her doubles partner or by anything they wear or carry."

Sad još moramo vidjet što je "server's end line", a to možemo naći ovdje:

"Definition: The endline is a line that overlaps the end of each player's side of the table, and extends indefinitely in both directions.
Players commonly say endline when they actually mean the end of the table."

Prilično jasno što se mene tiče!
Fulir
Dren

PostPostano: pet lip 08, 2012 9:53 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

ahahaha Very Happy
hvala na savjetima Klanja se

što se tiće korisnosti serve, to je ova serva: http://www.youtube.com/watch?v=7GptsNdbHPg

kao što vidiš, Šlager se baš i nebi složio sa beskorisnošću iste.
Pogotovo što otvaram forhend, jako ju je teško vratit ikako osim topspinom koji posve uspješno kontriram forhendom na cijelom stolu In love
Dodatno, ne radi se tu o nekim ekstremima. Moja loptica pada 5-10cm od ruba sa strane. tako da mogu i hook servu sa suprotnim spinom poslati dešnjacima u kratki bekend a primjetio sam da kombo sa top ili down tomahawkom (koliko god loš bio) u lakat dešnjaka stvara iznimne probleme - naime na ovoj razini igre čim stanem na rub oni se (što zbog ove hook paralele, što zbog forhend dijagonale) spremaju za ekstreman bekend ili ekstreman forhend. Loptica u lakat sa suprotnom rotacijom dovodi do zbilja zabavnih vračanja. Zabavnih za pospremit gdje zaželiš jelte Very Happy
Doduše trebam čučnut i tomahawkit je u zadnjem trenu jer se prije toga pripremam ko da ću jednu od ove dvije prijašnje, al relativno me dobro to ide.
brzi tomahawk u bekend mi se nije pokazao iznimno uspješnim jer lopticu često dobijem u ekstremni forhend (na koji sam doduše spreman) ali uglavnom ne stignem se vratiti u dobru poziciju poslije forhenda i to mi je nezgodno. jedino pomaže dosta sajdspina na forhend spinu no i onda obično stignem lupit samo bekend spin ili čak i lovim bekendom. Ako malo ubrzam noge možda i to postane opcija al za sad ne valja Very Happy
wolf

PostPostano: pet lip 08, 2012 10:37 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Dren (napisa):

to je ova serva: http://www.youtube.com/watch?v=7GptsNdbHPg

To ti samo misliš da je to ta serva Ruga se Facepalm Jumping Laughing Laughing Laughing Zubo
Izra

PostPostano: pet lip 08, 2012 10:38 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

osnovna forhend "pendulum" serva, skroz jednostavna a opet nezgodna kad ju servira ljevak desnjaku ili desnjak ljevaku u forhend.

sve gledam, nije mi jasno zasto bas zelis stajati TOLIKO ekstremno sa strane da ti je loptica van postranicne linije stola, onda sam jos jednom procitao i shvatio da ti je samo tijelo sa strane. pa bar tu ne bi trebalo biti nikakve rasprave, tijelo moze biti i sa strane i pod stolom i nad stolom, samo je bitno da je loptica "behind the end line" i da ju ne skrivas.

samo pazi kad to serviras nekome u forhend jer je serva idealna za malo pustiti lopticu da padne i onda ti je zasajdati oko mrezice. In love

http://www.youtube.com/watch?v=nQlyuVcT8Lw
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
55

PostPostano: pet lip 08, 2012 11:04 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ma zna on to dobro Pfff ... već je jednom od dešnjaka dobio jednu takvu Eeeek! , iako je i on dobro odreagirao na tu vrlo tešku loptu, ipak se slažem s Izrom Pojma nemam ... makar on zaboravlja da mi čokljamo u 18.-17. ligi, a on u 3., tj. 2. Laughing Laughing Laughing
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Dren

PostPostano: pet lip 08, 2012 1:02 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Izra (napisa):
osnovna forhend "pendulum" serva, skroz jednostavna a opet nezgodna kad ju servira ljevak desnjaku ili desnjak ljevaku u forhend.

sve gledam, nije mi jasno zasto bas zelis stajati TOLIKO ekstremno sa strane da ti je loptica van postranicne linije stola, onda sam jos jednom procitao i shvatio da ti je samo tijelo sa strane. pa bar tu ne bi trebalo biti nikakve rasprave, tijelo moze biti i sa strane i pod stolom i nad stolom, samo je bitno da je loptica "behind the end line" i da ju ne skrivas.

samo pazi kad to serviras nekome u forhend jer je serva idealna za malo pustiti lopticu da padne i onda ti je zasajdati oko mrezice. In love

http://www.youtube.com/watch?v=nQlyuVcT8Lw

ae In love
kad stojim sa strane, imam bolji kut. zbog mog sajda i pozicije loptice, takav udarac koji ti spominješ se da vratit jer lopta dolazi meni a ne bježi od mene. ako gađaju preko mrežice, uglavnom je teško to dati na forhend i uglavnom dolazi na moju bekend stranu.
Ako je želim lupit forhendom moram se još izvuč u večini slučajeva.
U svakom slučaju, to je u eksperimentalnoj fazi Zubo
Ako se nešto dobro izrodi iz toga, super. ako ne, opet dobro.

Al evo izrodilo je raspravu o serviranju sa strane u odnosu na rubove stola pa sam za svaki slučaj to htio razjasnit
Dren

PostPostano: pet lip 08, 2012 1:14 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

wolf (napisa):

To ti samo misliš da je to ta serva Ruga se Facepalm Jumping Laughing Laughing Laughing Zubo

Aaaa vidi našeg wučića - odma pa u sridu Zubo
Naravno da nije ni približno takva, al radim na tome. :čokljo:

Mislim da će bit iznimno popularna kod iznimno forhend orjentiranih igrača (jer se na prijemu serve drže dosta na bekendu) izrazitih bekend igrača (jer to neznaju uopće vratit) i kod bekend travaša koji uvijek servu primaju travom a ne tvirlaju.
Dovoljan broj "poklonika" da se isplati usavršit Very Happy Very Happy Very Happy
Pale

PostPostano: pet lip 08, 2012 1:49 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Da Dren u pravu si Thumbs up
Sorry, ali bio sam 100% uvjeren da je to nepravilno, jer nikad, ali nikad nisam nigdje vidio da neko izbacuje lopticu van rubne linije.
Ovaj tvoj film koji si postavio to baš lijepo prikazuje.
Jebiga sorry, bila je dobra namjera.

Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Dren

PostPostano: pet lip 08, 2012 2:24 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ma ne beri brigu Thumbs up
Kao što rekoh, suci toleriraju svašta u profesionalnom stolnom tenisu, pa tko je mogao znati da je to zbilja po pravilima? a kako fakat nisam nikad vodio računa o tom, nisam ni znao. Pa sam išao provjerit, i upitat naše "stručnjake"
I evo sad smo mi čokljavci iz 18, 19 i tih "jakih" ROFL liga naučili nešto Thumbs up

još samo da naučim servirat tu servu Zubo
Obi-wan

PostPostano: ned lip 17, 2012 8:25 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Pravila jasno kažu da serva mora biti izvedena iza krajnje linije servera (koja se proteže na obje strane u beskraj).
Rubne linije pravila ne spominju i samim tim, možeš otići i 3 metra na stranu i servirati sve dok si iza zamišljenog produžetka krajnje (end) linije.
Ako netko kaže drugačije, to se kosi sa ITTF pravilima...

Loptica stoji na otvorenoj šaci, iznad razine površine igranje (ali ne i iznad površine igranja Wink ), baca se približno okomito najmanje 16 cm i ne smije biti skrivena drugom šakom.
Udara se reketom ili šakom koja drži reket do zgloba.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.