| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
LiChin
Pridružen/a: 24. 11. 2007. (20:49:51) Postovi: 143 Lokacija: North
|
Postano: pet srp 13, 2012 6:23 pm Naslov
: efekt druge gume |
|
|
Mislim na ove nove, ne znam sad kako je bilo sa starima, tada o tome nisam razmisljao niti se cinilo da efekt postoji.
Ono, zalijepis na forhend, i onda ti ovisno o tome sta zalijepis na bekend, ta guma na forhendu na neki nacin mijenja performanse ove gume na bekendu... I to ne bas zanemarivo, kao i do 10ak - 15 %. Citao sam nesto o tome na stranim forumima, koliko sam shvatio najvecim dijelom kod te promjene se valjda misli na brzinu.
Spomenuto govorim, prijatelj na hybrid wood zalijepio calibru na forhend vegu pro na bekend, i na to isto drvo tenergy 05 fh i tu istu vegu pro bh... I doslovno kao da nije isti reket... calibra je precudna, ili je dugo stajala na lageru ili je nesto drugo, ne znam. vega pro je normalna u kombinaciji s tenergy-em, reket nema vibracija ni icega. Brzo, ali dobra kontrola. Dok u kombinaciji s calibrom je premalo kontrole na njoj, jednostavno odbija cudno, elasticnije, ima drukciji ton (vega pro)... a rijec o istoj gumi. tko je ovdje lud?
btw calibra je max debljina, vega pro 2.0, tenergy je 2.1mm. _________________ Play whatever style you want. Don't let others dictate how you have to play, but listen to advices in order to improve. Your style could be an extension of your personality. The more styles the game has, the richer it is. Bring something to the game. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Iceman
|
Postano: sub srp 14, 2012 3:27 pm Naslov
: |
|
|
savrseno normalno...
forhend strana je jako ovisna o bekend strani...
meni je puno trebalo da se naviknem kad sam na bekendu imao max gumu i presao na 0.6mm...cijela kombinacija je bila osjetno laksa i mijenjala mi cijeli pokret i filing na forhendu...
i sad opet, presao na travu bez spuzve na bekendu, imam 100 rubova kad vucem brzi spin sa forhendom, opet se promjenilo teziste...
tako da...kao sto rekoh na pocetku, savrseno normalno...  _________________ I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
Pridružen/a: 12. 05. 2005. (22:23:20) Postovi: 5220 Lokacija: Utrine
|
Postano: sub srp 14, 2012 5:15 pm Naslov
|
|
Topik za hipohondre.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
LiChin
Pridružen/a: 24. 11. 2007. (20:49:51) Postovi: 143 Lokacija: North
|
Postano: ned srp 15, 2012 12:12 pm Naslov
|
|
razlika izmedju max debljine i 0.6mm je ogromna pa i u samoj masi guma, da to jest normalno.
ali kvragu, calibra max i tenergy 05 2.1 (sta je prakticki max jer bty gume od 1.9mm odgovaraju debljini drugih proizvodjaca od 2.0mm, odnosno 2.1mm je u biti ono sto je kod nekoga 2.2mm a kod nekoga max, ovisno o proizvodjacu) - zar bi razlika mogla biti tolika da mi dvije skroz slicne, nove gume na fh (u smislu napadacke, prakticki ista debljina, kut) toliko drukcije djeluju na ovu gumu na bh... opet mi nema logike...
znaci kad zalijepi calibru na fh a vegu pro na bh s tim se jednostavno ne moze igrat, divlje je i vega na bh odbija cudno, jednostavno ne valja... a kad samo promijeni fh i stavi tenergy, cili reket, a pogotovo vega na bh procvjeta
nije da je bas jasno
ma nek se drzi t05 ocito... bar sto se ove kombinacije tice _________________ Play whatever style you want. Don't let others dictate how you have to play, but listen to advices in order to improve. Your style could be an extension of your personality. The more styles the game has, the richer it is. Bring something to the game. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Iceman
|
Postano: ned srp 15, 2012 11:05 pm Naslov
|
|
spuzva od tenergy-a je izuzetno gusta i teska, tako da ti je zbog toga razlika... _________________ I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: pon srp 16, 2012 7:40 am Naslov
|
|
Ma nije calibra toliko lakša...al ipak mislim da je iceman na dobrom tragu.
Definitivno je balans drugačiji, vjerojatno je s tenerđijem teži na glavu (bekend lakše ide zbog toga, recimo stoga slijedi - ako je vega na bekendu, normalno da ćeš je onda i bolje koristiti...+ teži reket, veća masa i udarni moment, stoga loptica bolje zagrize gumu kod apsolutno istog i isto brzog udarca itd.)
No zanimljivost je što na višem nivou tu stvar ne staje.
Naime čitao sam raspravu jednog proizvođaća reketa koji kaže da prilikom izrade reketa na njegovu brzinu utjeću svi slojevi u reketu.
Dakle, ako pokušaš raditi combo drvo (s jedne strane sporo s druge brzo) i ako uspiješ spojiti recimo pola drveta koje je inače def i pola drveta koje je inače off u jedno drvo, dobit ćeš sa sporije strane all- a sa brže u najboljem slučaju off- a ne def i off combo.
Posve je moguće da se taj utjecaj može primjeniti i na naljepljene gume, a u tom slučaju bi spužva druge gume trebala imati utjecaja.
No kod debljih guma mi se to čini nekako "long shot" i iako definitivno utjeće mislim da je zanemarivo...odnosno da večinu tog efekta čini, kako je iceman rekao - balans reketa. _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Iceman
|
Postano: pon srp 16, 2012 4:51 pm Naslov
|
|
ne, ima i ovo veze sta si reko...mozes probat stavit istu gumu na bekend i zalijepit je jednom sa bijelim ljepilom, a drugi put ju dobro natjunirat (hrvatska rijec:-) pa zalijepit i opet ces vidjet da ti forhend bolje odbija kad natjuniras bekend gumu...
zakljucak ti je, sve ima veze:-))) _________________ I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: uto srp 17, 2012 7:16 am Naslov
|
|
ehehe, sad će ljudi počet mjerit i temperaturu i vlagu u zraku, dokle smo stigli  _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
keko
Pridružen/a: 02. 06. 2012. (20:59:44) Postovi: 27 Lokacija: Zagreb
|
Postano: pon srp 23, 2012 5:37 pm Naslov
|
|
 _________________ I'll be back...... |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Obi-wan
|
Postano: ned srp 29, 2012 4:38 pm Naslov
|
|
Pa ulogu vjerovatno igra težina. Ako je jedna guma teška, i reket će naravno biti teži. Također ako je jedna guma puno teža od druge nagađam da bi to moglo stvoriti neku disproporciju.
E sada, da li jedna guma može kroz vlastitu spužvu i drvo djelovati na odbijanje one druge? Vjerovatno može malo, ali da li mi to možemo osjetiti fizički ne znam.
Ono što sigurno znam je da to možemo osjetiti psihički.
Naime, ako vam je jedna guma jako tvrda, a druga jako meka, svaki udarac tvrdom mogao bi vam se učiniti još tvrđi, brži i nekontroliran dok bi vam se svaki udarac ovom mekom gumom mogao učiniti kao da udarate pekmezom od šljiva... Možemo slično primjeniti i na dvije gume totalno različitih osobina glede spina.
Meni osobno zato najbolje odgovara da imam na reketu dvije iste gume.
Također, kako smo ovdje većinom rekreativci (neki početnici, neki koji bi se mogli i takmičiti, ali ipak rekreativci), možda je najbolje izbjegavati vrhunska takmičarska brza drva i gume tipa Tenergy, Accuda, Omega, Rakza, Hexer, Hurricane3 isl. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Iceman
|
Postano: pon srp 30, 2012 7:04 pm Naslov
|
|
hm, neki od nas igraju 1vu ligu sokaza, i nama trebaju ti tenergy-i ko suho zlato  _________________ I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Obi-wan
|
Postano: pon srp 30, 2012 8:12 pm Naslov
|
|
| Iceman (napisa): | hm, neki od nas igraju 1vu ligu sokaza, i nama trebaju ti tenergy-i ko suho zlato  |
Ispravka onda:
Ako ne igrate prvu ligu sokaza, klonite se brzih guma. Te gume su rezervirane samo za prvu ligu sokaza...  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Burke
|
Postano: pon srp 30, 2012 9:45 pm Naslov
|
|
| Obi-wan (napisa): | | Iceman (napisa): | hm, neki od nas igraju 1vu ligu sokaza, i nama trebaju ti tenergy-i ko suho zlato  |
Ispravka onda:
Ako ne igrate prvu ligu sokaza, klonite se brzih guma. Te gume su rezervirane samo za prvu ligu sokaza...  |
Trebali su ti tenergyji i za 2. ligu, a također i za 3.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Obi-wan
|
Postano: uto srp 31, 2012 12:06 am Naslov
|
|
Ne pretjeruj.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
Pridružen/a: 12. 05. 2005. (22:23:20) Postovi: 5220 Lokacija: Utrine
|
Postano: uto srp 31, 2012 8:33 am Naslov
|
|
Ne pretjeruje.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Obi-wan
|
Postano: uto srp 31, 2012 7:59 pm Naslov
|
|
Sada je dosta.
Medalju za skromnost, dodijelit ću nekom drugom...  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Iceman
|
Postano: sri kol 08, 2012 10:46 am Naslov
|
|
Haha, pozdrav sa plaže iz Italije.  _________________ I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|