| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
55
|
Postano: uto tra 23, 2013 2:59 pm Naslov
: |
|
|
Savjetujem onima koji ne znaju igrati protiv "materijala" (a htjeli bi naučiti) da si prvo nabave knjigu kojoj ne znam naziv, ali ima je u sveučilišnoj knjižnici, i pročitaju i dobro nauče teoriju o tome kako se loptice ponašaju kada se odbiju od takvog čega... Mislim da se cijela sekcija u knjizi zove "igra protiv materijala"... Tek nakon toga prionuti poslu u praksi!  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Pale
Pridružen/a: 15. 10. 2010. (13:28:23) Postovi: 2920 Lokacija: Tumarina jazbina "TOZ"
|
Postano: uto tra 23, 2013 3:26 pm Naslov
|
|
Trava je ko žene, sve su iste , a nijedna nema veze jedna sa drugom.
Tak da mislim da ovaj odlazak u sveučilišnu može pomoći nekih 30%.
Najviše pomaže igra i samo igra protiv materijala, trave, softa ili antispina.
To je moje skromno mišljenje sedamnaestoligaša  _________________ Znam da ništa ne znam, ali... još uvijek više znam od onog koji ne zna da ništa ne zna!
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
trnac
|
Postano: uto tra 23, 2013 3:47 pm Naslov
|
|
55, budi "malo" precizniji.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
55
|
Postano: uto tra 23, 2013 4:53 pm Naslov
|
|
Imao sam prije dvije godine iskustvo da gostujemo kod ekipe koja je imala travaroša s relativno puno pobjeda i relativno malo poraza. 20. liga, proljeće 2011., Vlado Petričević. Jako mi je stalo da dobijemo meč, jer sam dva kola prije (bolestan s temperaturom za poludit) izgubio od klinaca iz STK Zagreb sva tri meča ...
Ja sam igrao kao oporavljenik, Miki s teško ozlijeđenim koljenom, znao sam da moram dobiti minimalno dva singla i na konju smo!
Pa sam zivkao svoje sokaz poznanike: "Ej, igram večeras protiv travaša, što da radim?" Uuuuu... trava ti je zajebana totalno... Ali kako da igram? Ma ne znam ti ja to, auuuuu... nahebo si skroz...
Pa sam zivkao svoje bivše učenike, praktički profesionalne stolnotenisače s istim pitanjem, a odgovori su bili u stilu: "Šta? Trava? Ma hebeš travu ... profa, samo Vi njega razbijte!
Muko moja, što da radim!? ... kad ono odjednom ... Ionako sam štreber, vjerujem u znanje ; raspitam se po knjižnicama gdje bi moglo biti literature o stolnom tenisu itd... Padne izbor nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja po antikvarijatima na sveučilišnu knjižnicu!
Imate li te knjige? Imamo... Bih li ja to mogao posuditi? Ne, ne... isključivo za čitaonicu... pronađemo ti mi knjige (bile su dvije), skinemo prašinu s njih i počnem ja čitati. Jedna je bila od Zdenka Uzorinca, a za drugu se ne mogu sjetiti tko je autor...
Pogledam malo po sadržaju i odmah pronađem sektor koji se zove "igra protiv materijala", u kojem je opisano ponašanje i nekakve prosječne, zajedničke karakteristike gume KRATKI ČEPIĆI (SOFT), ANTISPIN i DUGAČKI ČEPIĆI (TRAVA). Što se s njima može a što ne, za što su dobre a za što nisu, način kako igrati protiv njih!
Govorim samo o stjecanju OSNOVA, smatram da je uvijek teorija jako važna kao baza, da ne lutaš sam po mraku .
Prije toga sam igrao tri ili četiri puta protiv travaša, letjela je loptica na sve strane!
Navečer sam pobijedio gospodina Petričevića 8:11, 12:10, 11:4, 11:5. Osvit Somek je slučajno bio tamo i pitao Kapetana Mikija i Daniela, zar mi treniramo protiv trave!? A oni mu kažu da ne treniramo i zašto pita to? Kaže on zato što gospodin za stolom (a to sam bio ja ) igra potpuno "školski" protiv trave... i stvarno smo imali puno izmjena i filing da vladam igrom bio je izvrstan!
Dakle, radi se o "čokljoligama", gdje ni travaši nisu baš posebno kvalitetni, ali definitivno POSTOJE NEKE ZAKONITOSTI igre protiv "materijala" i dobro ih je biti svjestan, a onda tek početi polako to prakticirati na treninzima ili mečevima!
dtrnski, nadam se da sam pogodio bit onoga što nisi shvatio. Kaži što misliš o tome!  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
Pridružen/a: 12. 05. 2005. (22:23:20) Postovi: 5220 Lokacija: Utrine
|
Postano: uto tra 23, 2013 5:16 pm Naslov
|
|
Asti profesionalizma, bravo Petre!
Ma zakonitosti postoje, al nije da ljudi trebaju pročitat knjigu. Dovoljno da stojiš i ponavljaš im najbitnije ko kvočka na treningu jedno 10 minuta uz paralelnu igru, i konture će se same počet nazirat.
Filozofija trave i materijala se zaista može sažeti u doslovno par rečenica tipa:
1) Nije hvatljiva - ne zadaje rotaciju niti je prima ili izbija.
2) Trava samo prebaci tvoju rotaciju nazad, što se tebi čini kao "suprotan predznak"
3) Kad zapimplaš dođe flah ili blago spinana, kad zaspinaš dođe jako rezana.
Nakon šta učenik apsolvira gornju fiziku, kreću osnove taktike:
4) Nemoj vuć dva spina zaredom po travi. Nemoj.
5) Travi smetaju mrtve lopte, znači kratka flah serva je ono što najčešće želiš.
6) Nemoj vuć dva spina zaredom po travi, prepimplaj drugu, pogledaj pod 3) doće ti flah lakši za ulaz.
7) Suzdrži se od drugog spina, molim te.
8) Aj dobro, probaj pa ćeš vidjet da ne ide. Aj moš još jednom probat.
Po meni je efektnije kad se s ovim susretnu za stolom, tipa da nakon svake rečenice ide demonstracija, pa makar i ako je prvi put vide, nego dok čitaju knjigu. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
D-Tech
Pridružen/a: 08. 08. 2011. (19:44:09) Postovi: 229 Lokacija: Maximir
|
Postano: uto tra 23, 2013 5:38 pm Naslov
|
|
Tu ima jako puno varijacija, i jako puno načina igranja sa travom. Lovci idu u jedan koš, a blokeri u drugi. Za točke 1, 2 i 3 se donekle slažem, ali za ovo ostalo garantiram da i 55 i bukovski imaju osmjeh na licu. Kako se samo može drugi spin lijepo povući na travu, ali samo vi dajte, gurajte rezane, budete vidjeli šta je gore.  _________________ Welcome to the DARK SIDE  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: uto tra 23, 2013 5:42 pm Naslov
|
|
S kakvom ti ono travom igraš?
I šta stvarno misliš da je bolje dovest čokljavca koji želi naučit igrat protiv trave preko puta tebe, i reć mu: Sori frende, ovo ti je Veger i resistance is futile. Sretno!
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
D-Tech
|
Postano: uto tra 23, 2013 5:48 pm Naslov
|
|
Moja trava je meni najbolja. Vjeruj mi po pitanju reza Dornenglanz je ubojitiji (zato sam ti naveo dva dobra primjera), rez = kill.
Pa šta pobogu plašiš ljude, a ja sam tako dobar dječarac... ja se volim sa svima podružit.  _________________ Welcome to the DARK SIDE  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: uto tra 23, 2013 5:55 pm Naslov
|
|
Ne berem ovo rez = kill.
S ludim profesorom moram priznat da nisam igrao otkad je metio travuljagu (nadam se da ćemo više riješit kakav trening ješčuo 55), s tobom isto od prošlog ljeta, ali s Mariom sam sad imao priliku na turniru.
I dalje stojim pri tvrdnji da je trava trava, i da blokere i lovce ne treba promatrati toliko različito, barem dok im se gume ponašaju.. normalno za travu Istina je da me Abram fino blitznuo prvi set ko nekog jadnika, al jednom kad sam se privikao mu više nisam davao baš puno zicera, a igrao sam naravno samo ono što ja znam o igranju na travu. A to je uglavnom znanje protiv lova.
S druge strane, vidio sam šta radi ekipi koja mu digne zicer s jedne ili druge strane.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
D-Tech
|
Postano: uto tra 23, 2013 5:55 pm Naslov
|
|
Ali čekajte malo, kad svi naučite igrati protiv materijala šta ćemo onda mi bogeci radit? Šta bi onda kao trebali stavit "normalne" gume i igrat s njima, čak i trenirati da nekog pobijedimo, ma svašta. Bolje je ovako, staviš travu i odmah možeš igrati prvu ligu sokaza, a još i sprdaš one zgubidane što po cijele dane proljevaju znoj po dvoranama, koji papci  _________________ Welcome to the DARK SIDE  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: uto tra 23, 2013 5:58 pm Naslov
|
|
Šta meni govoriš, pa ja sam od tvojih.
ib -> <- D-Tech |
|
| [Vrh]
|
|
 |
trnac
|
Postano: uto tra 23, 2013 6:00 pm Naslov
|
|
55, u stvari mi je trebao samo naslov knjige.
Iz iskustva mogu reći da je prvo i osnovno u igri protiv trave (materijala) - igrati bez straha.
Ostalo moram još učiti.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
D-Tech
|
Postano: uto tra 23, 2013 6:02 pm Naslov
|
|
Sad bih te quotao ali nesmijem. Rez = kill iliti rez -(agresive push-balon-drajf)- kill _________________ Welcome to the DARK SIDE  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
trnac
|
Postano: uto tra 23, 2013 6:05 pm Naslov
|
|
| Igrati s travom nije nimalo lako. Tko očekuje da će mu trava nadomjestiti sve igračke nedostatke je u debljoj zabludi. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: uto tra 23, 2013 6:06 pm Naslov
|
|
Vegsy, objasnit ćeš mi kad se vidimo.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
D-Tech
|
Postano: uto tra 23, 2013 6:07 pm Naslov
|
|
Ma znam IB da si ti jedan od "naših", to je bilo upućeno onim drugima, nazovimo ih "normalnima"
IB budemo se dogovorili  _________________ Welcome to the DARK SIDE  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
trnac
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
Topspin
|
Postano: uto tra 23, 2013 7:14 pm Naslov
|
|
Kao što rekoh lociram neispravnu travu nakon 2 sec., vidim tko igra stim, ne kažem ništa, ako je neki stariji čovjek potpuno ga razumijem, ali kada vidim da neki mladunac igra stim, razmišljam koji je to karakter ?, zna da je neispravna a igra snjom .
55-ica i bukovski imaju trave po standardu EU pa nevidim problem.
Poznata je stvar da su glatke trave neugodnije za protivnika 50 % nego recimo trava spinlord. Pa onda ti veliki igrači sa glatkim travama neka igraju sa standardnom travom pa da vidim kako su veliki.
Neću više o travama  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
D-Tech
|
Postano: uto tra 23, 2013 7:32 pm Naslov
|
|
Nismo svi za EU, tamo će nas samo nabit na...Ljudi probudite se, otrgnimo se iz ralja monotonije i ugnjetavanja, vrijeme je da izađemo na ulice uzdignute glave i kažemo, da, ja igram sa nekad dozvoljenom travom koja je još DOZVOLJENA u Sokazu, a ostali veliki moralisti neka se grizu.
IB ti baš znaš "zakačit" ljude.  _________________ Welcome to the DARK SIDE  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Izra
|
Postano: uto tra 23, 2013 7:39 pm Naslov
|
|
| s druge strane glatka trava ovisi manje vise iskljucivo o onom sto joj das, dok "obicne" trave (pogotovo sa spuzvom) mogu koliko toliko varirati rotaciju. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|