|
SOKAZ forum
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
D-Tech
Pridružen/a: 08. 08. 2011. (19:44:09) Postovi: 229 Lokacija: Maximir
|
Postano: sri kol 14, 2013 8:00 pm Naslov
: Hondromalacija patele |
|
|
Dakle nakon godine i pol dana jakih bolova u koljenu odlučio sam otići kod pravog ortopeda i nakon rentgenskih snimki dijagnosticiran mi je patelofemoralni poremećaj - hondromalacija patele.
Jedina terapija preporučena od ortopeda je ubrizgavanje hijeluronske kiseline.
Zamolio bih savjete i iskustva onih koji su to imali/imaju, koje vježbe za jačanje muskulature, vožnja biciklom, plivanje...?? Hvala. _________________ Welcome to the DARK SIDE  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: sri kol 14, 2013 9:25 pm Naslov
: |
|
|
Ajoj.Kada čujem ili vidim da nekoga boli koljeno, odmah zaboli i mene.
Čuo sam već nekidan da imaš ozbiljnih problema s koljenom i da ne igraš. Nažalost, imam ''bogato iskustvo'' jer sam bio na operaciji - oba
Na jednom ''samo'' meniskus, a na drugom meniskus, hrskavica, a prednji križni ligament je puknuo 60 posto vlakana.
Prošao sam more terapija i oporavaka, i izgubio jedno 3-4 godine ozbiljnog bavljenja sportom.Vidio sam te par puta kako igraš i imao si na čini mi se oba koljena one remenčiće za patele.Ja ti mogu reći da sam probao ogroman broj koljenica, remenčića i raznih pomagala za koljena i da koristi ima samo od kvalitetne koljenice i naravno vježbanja i jačanja mišića kvadricepsa kako bi se dodatno ustabililo koljeno.
Ja se danas recimo ne usuđujem ići skijati bez koljenice na obje noge (to što mogu skijati nakon svega, smatram velikim uspjehom.Naravno, lagano bez ludovanja, ali ipak je skijanje največe opterećenje za koljena), čija je funkcija ustvari više psihološka, ali ipak drže stalno mišiće u lagano napetom stanju, fino ugrijane i sigurno smanjuju vrijeme reakcije u kritičnim situacijama što je odlučujuče kod izbjegavanja ne daj bože nove ozljede.Pingič igram uglavnom bez njih, ali su uvijek u torbi i kada osjetim da dolazi do zamora, ipak ih stavim (uglavnom samo na lijevo koljeno jer njega prije počnem osječati).Ne znam kod kojeg doktora si bio i koliko je stručan za ozljede koljena, ali ono što ti ja mogu reći to je da povečana kilaža nikako ne radi u tvoju korist i trebao bi ju pokušati smanjiti (naravno, to je lako reći, a teže postići.I ja imam 15 kila previše koje sam nakupio POSLIJE ozljeda koljena, i zato sam odustao od košarke, nogometa i ostalih kontakt sportova).Vježbe jačanja kvadricepsa svakako pomažu i možeš ih raditi praktički uvijek, recimo i kad gledaš TV.U svakom slučaju otiđi barem po još jedno mišljenje (recimo dr.Hašpl u Krapinskim toplicama) i nemoj se zaletavati s tim inekcijama.Ja bih svakako na tvom mjestu kupio kvalitetnu koljenicu (npr.Bauerfiend) za rasterećenje opterečenja koljena koja je napravljena od materijala da ti se noga ne znoji, posebno za lijevo ili desno koljeno, sa silikonskim uloškom.Nije preskupa za ono što pruža cca 400-500 kuna, a važno je to što od takve prave koljenice ne atrofiraju mišići (što sigurno nije slučaj kada koristiš neke obične koljenice ili zavoje).U svakom slučaju želim ti potpuni oporavak i pozdravi mi Davida. _________________ The Only Way Is Up...rutinski
Zadnja promjena: Guga; čet kol 15, 2013 7:41 pm; ukupno mijenjano 1 put. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
D-Tech
|
Postano: čet kol 15, 2013 11:53 am Naslov
|
|
Hvala Guga, ma već sam lud oko tih koljena, konstantno me bole oba i odlučio sam smanjiti maximalno aktivnosti, ali ni to puno nepomaže. Prošlu sam sezonu odigrao praktički bez treninga, a sad već 2 mjeseca mirujem, ali me i dalje bole. Bio sam kod ortopeda u klinici Akromion (u ZG-u je podružnica iz Krapinskih toplica), ali tamo su samo zainteresirani za tisućice (ortoped mi je preporučio dvije terapije, jedna košta 5000 a druga 10000kn, sa dužinom djelovanja od 6-12 mjeseci)tako da moram otići kod drugog koji je zadužen za "naš sloj" ljudi.
Pitanje je dali da počnem sa laganim jačanjem mišića dok me još koljena bole (bicikl, lagana opterećenja) ili da pričekam da bol popusti (ovo mogu čekati godinama)? Tu su oprečna razmišljanja kod raznih ortopeda, a odlazak kod fizijatra se ne preporuča jer me može razvalit. _________________ Welcome to the DARK SIDE  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: čet kol 15, 2013 12:28 pm Naslov
|
|
Da, veliko je to sranje i onaj koji to nije prošao ne može si niti zamisliti kak to izgleda.Kada sam ja bio u procesu rehabilitacije (ko zna kojem po redu ), da mi je u tom trenutku netko samo ponudio da mogu normalno hodati (a posebno po stepenicama gore, dolje) bio bi sretan ko malo dijete.O bilo kakvom trčanju, pa i laganom nisam niti razmišljao, a neki sport mi se činio kao znanstvena fantastika i uopće me nije interesirao.Tako da ti je to sve sasvim normalno, pa se brineš, a ustvari i ne znaš šta će se dogoditi i koji je to stupanj ozljede jer može djelovati i gore nego što ustvari je.
Možda nema smisla ići kod dr.Hašpla u Krapinske Toplice po drugo mišljenje (to je ustvari Akromion) jer pitanje dali će ići s mišljenjem protiv kolege iz iste bolnice, iako je dr.Hašpl jedan od naših top stručnjaka za ozljede koljena.Ono što ti sigurno neće štetiti, a može pomoći je kao što sam rekao : sjediš navečer na fotelji (koljeno taman malo izvan ruba fotelje), gledaš TV, jednu nogu ispružiš ravno u zraku, vodoravno s podom, stopalo napneš što više prema sebi, zategneš kvadriceps i tako držiš nogu u zraku koliko god možeš dugo.Pa onda male varijacije, isto tako noga ravno, ali okrenuta (zarotirana) u lijevo, pa zarotirana u desno.Kada ti se mišići malo ojačaju, kupiš si one utege (imaš u Hervisu) recimo 1,5-2,5 kg na čičak za nožne zglobove i tako si povečaš opterečenje.I ista vježba.Možda ti se to čini bez beze i da nema koristi, ali vjeruj mi da ima.Dan po dan.Kada te prođe bol nakon nekog vremena (a nadam se da hoče) ima još puno vježbi koje možeš naći i na netu, a valjda su ti ih dali i u Akromionu.I još jedna stvar, to svima kažem koji žele poslušati - BUROWOV ŽELE - mast koja košta samo 20 kuna.Koriste je svi rukometaši, a oni su fakat izudarani ko konji i znaju šta im koristi.Mast je 3-4 puta jeftinjija od svih razvikanih krema i masti za ozljede, a pomaže garantirano.Koristim ju već godinama, a isto tako i mnogi moji frendovi.Nema je za kupiti u svim apotekama, ali ima npr. u gradskoj ljekarni Kralja Držislava 6.Super djeluje na sva istegnuća, upale, hematome i osim toga ne smrdi i kao što sam rekao nije skupa.Kada sam godinama koristio recimo Deep Heat ''osjetili'' su me na 100 metara daljine, a cijenu bolje da ne spominjem.Od mene za sada toliko, i nadam se da češ se oporaviti.Inače, poslati ču ti jedan broj na pm da ne radim baš sada tu nekakve reklame, u svakom slučaju čovjek je spasio i mene od još po neke operacije koljena i 10-tak mojih rođaka i prijatelja da ne završe na operacijskom stolu.Čujemo se  _________________ The Only Way Is Up...rutinski |
|
| [Vrh]
|
|
 |
55
|
Postano: čet kol 15, 2013 7:57 pm Naslov
|
|
Bogu hvala da si konačno saznao od čega patiš ... Imam hondromalaciju (ili hondropatiju) patele na oba koljena , dobra vijest je da postoji fizikalna terapija koja pomaže , a postoji i iznimno jednostavna invazivna metoda koja ti može na neko vrijeme pomoći.
Objasnit ću ti sve kada se nađemo!  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
D-Tech
|
Postano: čet kol 15, 2013 7:59 pm Naslov
|
|
Pa di si Petre, ajde javi se kad stigneš u Zg pa ćemo se podružit. _________________ Welcome to the DARK SIDE  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
55
|
Postano: čet kol 15, 2013 8:30 pm Naslov
|
|
Stigao sam večeras, ujutro opet putujem na , ali od subote sam trajno u Purgeraju!  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
wolf
Pridružen/a: 01. 12. 2005. (14:45:33) Postovi: 3827 Lokacija: Tumarina jazbina
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|
|
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.
|
|