NOVI REZULTATI

SOKAZ forum
 <br />SOKAZ forum - Početna<br /> SOKAZ forum

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Različito držanje reketa za FH i BH
Idite na 1, 2  Sljedeće

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
trnac

PostPostano: uto stu 26, 2013 1:21 pm    Naslov : Različito držanje reketa za FH i BH Citirajte i odgovorite

U uputama na YT-u vezano uz držanje reketa nigdje se ne spominje da je "grip" za FH neznatno drugačiji od gripa za BH. Of kors, pričamo o šejkhendu.

Jedino se ovdje priča o tome:
http://www.youtube.com/watch?v=td8su4Z0gqE

Iskustva?
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ib
Site Admin

PostPostano: uto stu 26, 2013 3:16 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Što ja znam o stolnom, grip bi morao biti isti.

Ruka može bit savijena i spigana u zglobu ovako ili onako, ali da reket pleše u ruci u toj desetinki sekunde dok ideš po loptu lijevo ili desno... Ne ne

EDIT:
Sad gledam ovdje: http://www.tabletennisdaily.co.uk/forum/showthread.php?1407-Forehand-and-backhand-grips

Izgleda da možda ne mislim na pravu stvar pod "grip". Ja sam pričao o gripu u teniskom smislu otvaranja i zatvaranja reketa ("grip"/"hvat"), odnosno male rotacije drške u ruci.

Ovi izgleda misle samo na položaj kažiprsta. Tu nemam neko strogo mišljenje, ali čini mi se da moj prst stoji jednako na oba udarca. Pojma nemam
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
geek

PostPostano: uto stu 26, 2013 3:32 pm    Naslov : Grip Citirajte i odgovorite

Jednostavno. Sa BH gripom nećeš moći pogoditi FH i obrnuto. Zato postoji neutralni grip, a prilagodba se radi dinamički, automatski, u igri. Dođe mi njofra, neću o imenu, ekipi, i kaže : "Izvrsna mi ona tvoja BH guma, sve pada na stol, ali FH guma niš ne valja, sve leti preko". Imao je kompletan BH grip.

Imam jedno 10 videa na tu temu ...
中國膠 (KINESKE GUME)
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Lin Chi Na

PostPostano: uto stu 26, 2013 3:35 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ja mislin da si ipak ti to malo krivo shvatija.
čovik u videu stvarno govori o promjeni gripa (rotacija reketa). bte. to i ja radim. a i neki MALO bolji igrači od mene, tipa Timo Boll Zubo
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ib
Site Admin

PostPostano: uto stu 26, 2013 3:50 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

A šta je je, pogledao sam jedno 15 sekundi do dijela di vrti kažiprst. Zubo

Netko (napisa):
Netko prije njega (napisa):
"You absolutely should not !! " .... Table Tennis is too fast a game to let you change grips

99% agree, I saw a clip on youtube and in this clip Werner Schlager said that you should not change your grip for fore- and backhand. It cost too much time and when you are under pressure, the grip changing can fail .....
but ofc no rule without exception, Timo Boll does change between forehand and backhand grip. He internalized this process perfectly

Eto na. Moj je jači od tvoga - Schlager je ipak bio svjetski prvak. Beljenje

Moguće da je individualno. Poslije sam vidio savjet da ako netko trenira na dnevnoj bazi može razmišljat o tome, rekreativci bolje ne.
[Vrh]
Izra

PostPostano: uto stu 26, 2013 3:59 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

postoji drzanje reketa koje vise naginje bekendu ili forhendu, ali svjesno mijenjati drzanje ovisno o udarcu nema smisla. sitne korekcije se automatski naprave kod iskusnih igraca cesto bez da su oni toga uopce svjesni.
[Vrh]
trnac

PostPostano: uto stu 26, 2013 4:04 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

@geek, ako nije problem šibni mi linkove u inbox. Mučos gracias Thumbs up

@lin chi na
Video sigurno nije objavljen za igrače klase Timo Boll nego za nas smrtnike. Ono što lik pokazuje mi ima rezona jer sam malo probao prtljati s time. Bekend daleko bolje radi ako jagodicu palca stavim negdje na cent, cent i pol od ruba gume, a kažiprst stavim uz sam rub gume.

Kod FH-a je stvar drugačija. Sada je palac na samom rubu gume, a kažiprst pod kutem "pada" preko gume.
[Vrh]
cvijo

PostPostano: uto stu 26, 2013 5:03 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ma ko je taj Timo Boll Very Happy
Imao sam privilegiju gledati na treningu dva igrača čija tehnika je za mene apsolutno savršenstvo u vizualnom i tehničkom smislu i koje sam kao klinac nastojao maksimalno kopirati - Waldnera i pokojnog Tovu Stipančića. Kod obojice je reket "plesao" u ruci, odnosno nisu imali čvrsti grip nego bi ga lagano korigirali ovisno o udarcu, i to ne samo u bh/fh varijanti nego i kod paralele/dijagonale. Istina, tada je pingić bio sporiji, ali budimo realni - pričamo o stvarima koje pokušavamo primijeniti u Sokazu, a tu nema bombardera. Ok... osim Žuvele Smile

Ovdje se vidi labavo držanje reketa i promjena gripa nakon bh udarca:

http://www.youtube.com/watch?v=P_8o-QNErsQ
No, ko je taj Timo Boll? Juhuu
[Vrh]
ib
Site Admin

PostPostano: uto stu 26, 2013 5:24 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Zato i nije stigo na iduću jer mijenja grip. Hihihi
[Vrh]
cvijo

PostPostano: uto stu 26, 2013 5:30 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ma Waldi mijenja grip između udaraca, na cca 0:08.
Isse... !
[Vrh]
Lin Chi Na

PostPostano: uto stu 26, 2013 5:46 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

cvijo (napisa):
Ma ko je taj Timo Boll Very Happy
No, ko je taj Timo Boll? Juhuu

To je onaj šta mu onaj čelavi iz jazbine sve poštopa Plazi jezik
[Vrh]
D-Tech

PostPostano: uto stu 26, 2013 6:26 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Puno ima varijacija na tu temu, većina igrača ne mijenja grip, ima onih koji mijenjaju položaj kažiprsta i lagano rotiraju reket, ali ima i onih koji za dobar bekend izbacuju cijeli palac na gumu kao npr Kreanga, a čovac baš i ne igra sporo Zubo
Iceman

PostPostano: uto stu 26, 2013 8:12 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

davno jos, dok sam igrao s Kovacicekom u ekipi sam mu rekao da ne mijenja grip za bekend jer da nece moc igrat forhend...

ali ostalo mu, pa dan danas ima sjajan bekend, ali kad mu zapimplas po sredini stola, malo prema forhendu, nema sanse da povuce spin...

znaci, rekao bih, ne treba mijenjati grip osim ako to ne mozes napraviti u brzini da o tome ni ne razmisljas...sto ce reci, samo najbolji igraci...

znaci zakljucak je NE treba mijenjati grip :-)
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.
[Vrh]
dada

PostPostano: uto stu 26, 2013 8:58 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Jednom prilikom sam pitao gosp. Baničeka o toj temi pa evo stavljam što mi je odgovorio...
Citat:
Velik broj igrača, pa i vrhunskih, mjenja hvat reketa. Mala promjena u hvatu je u redu i pomaže kod kvalitetnijeg izvođenja udaraca, ali nije nužna. Dobra tehnika je zasigurno važnija, pa promjena u hvatu reketa je manje bitna za kvalitetu lopte, ili je ona minimalna. Velike promjene u hvatu otežavaju povezivanje elemenata, posebno u brzoj igri bliže stolu.
Ja sam osobno za to da se igrači uče jednom hvatu, a oni će si kroz trening i natjecanja to prilagoditi kako njima najviše odgovara. S time da treba paziti da to ne rade prenaglašeno. Treba ih učiti kako koristiti prste kod udaraca. Naprimjer, kod backhanda je palac gore, koliko-to je individualno, ali oko sredine, i aktivan je kontaktu zajedno sa kažiprstom, a kod forehanda je palac dole a kažiprst je aktivan.
[Vrh]
trnac

PostPostano: uto stu 26, 2013 10:47 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Hvala dada. Thumbs up

Zadnji dio citata o korištenju prstiju je upravo ono na što sam i ciljao.
[Vrh]
ib
Site Admin

PostPostano: uto stu 26, 2013 11:29 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Što, naravno, nije promjena gripa.

A u biti šta ja pametujem, pa ja rotiram dršku za 180 stupnjeva. Ruga se Brukica
[Vrh]
trnac

PostPostano: uto stu 26, 2013 11:39 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

E to je ono što ne znam jer sam truba. Facepalm

A što JE promjena gripa? Smile
[Vrh]
ib
Site Admin

PostPostano: sri stu 27, 2013 10:42 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Pa po meni je to rotiranje reketa u nepomičnoj ruci koja ga drži.
Zdravoseljački, "otvorenost" i "zatvorenost" reketa.

Po toj nekoj logici Kreanga i Linčina koji vuku bekend spin ko divljaci imaju recimo naglašeno "zatvoren" bekend hvat (kad okrenu ruku na bekend, bekend guma gleda više "u stol") jer im je tada sigurnije da mogu jače potegnut bez da izleti vani.
Da takav hvat okrenu na forhend, reket bi gledao u protivnika ili u nebo, i s tim ne mogu ubacit forhend na stol, pa zato, uz zglob, moraju mijenjat i zarotirat i dršku (time i glavu reketa) da zatvore forhend držanje.

Po meni sve to dosta ovisi i o stilu igre - za izrazite spinere ovo vjerojatno ima više smisla, jer zatvoreniji hvat vjerojatno daje više rotacije (usporedba iz neba - pogledajte kako Nadal drži forhend hvat u odnosu na većinu ostalih tenisača).
S druge strane, blokeri i kontraši na stolu sigurno manje mijenjaju grip, jer a) imaju puno manje vremena i b) njima paše taj neutralan, otvoreniji grip s obje strane, jer je upravo to dobar kut za samo žvajznut po lopti.

Ove nijanse s prstima mi nisu baš u toj definiciji gripa, to mi više spada pod neku osnovnu fiziku - mislim da svatko na forhendu malo više koristi kažiprst, a na bekendu malo više palac nego na kontra strani.
To mi je, ono, kako se zglob i ruka generalno bore s problemima inercije i gravitacije. Zubo
[Vrh]
wolf

PostPostano: sri stu 27, 2013 11:06 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Jel ti čitaš majlove ili samo forumariš Rospija
ib
Site Admin

PostPostano: sri stu 27, 2013 11:15 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Samo se ovdje pravim pametan Srami se
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.