|
SOKAZ forum
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
srale7
Pridružen/a: 05. 10. 2013. (16:50:11) Postovi: 179 Lokacija: Pod stolom
|
Postano: pon pro 09, 2013 12:41 pm Naslov
: ESN gume |
|
|
Posto nas dosta ima/koristi ESN gume, otvaram jednu generalnu temu namjenjenu pitanjima, odgovorima i oipćenito raspravi o ESN gumama.
Za početak:
ESN Germany (http://www.esn-tt.de/index.html) je vodeća europska tvrtka koja proizvodi gume (spužva+topshit), a zanimljivo je to da ne prodaju gume pod svojim imenom, vec razvijaju proizvode i onda ih prodaju već etabliranim stolnoteniskim brandovima, koji ih prodaju krajnjim kupcima. Popis brandova kojima je ESN glavni ili sporedni dobavljač je poprilično velik, ja cu navesti samo one nama poznatije, odnosno brandove s kojima se mozemo susresti u Sokaz-u
1.Andro
2.Tibhar
3.Donic
4.Joola
5.Xiom
6.Yasaka
Vazno je da pojednini brandovi (npr. Xiom) sve svoje gume u ponudi nabavljaju od ESN-a, dok pojedini brandovi (Yasaka) imaju svoju proizvodnju, a dio svog asortimana nabavljaju kod ESN-a (konkretno Rakza 7 i 9, Pryde 30 i 40 su made by ESN, ostalo je made by Yasaka)
Riječ "Tensor" je registrirani zaštitni zrak i njegov vlasnik je ESN Elastomer GmbH.
Isto tako su patentirane tehnologije pod nazivom "Bios" i "Hyper elasto"
Sve "Tensor", "Bios" i "Hyper elasto" gume su označene pripadajućim logom, osim Donica, Tibhara i Yasake, koji su vjerojatno kupili prava na spomenute tehnologije i nazivaju kako njima odgovara.
Posto znam da na forumu ima dosta tehnički potkovanih članova, sad slijede samo pitanja
1. Zanima me dali postoji neka tablica sa svim aktualnim ESN gumama, i koje mozemo vidjet koje gume su jednake? Npr. guma Tibhar 5Q, zanima me koji ekvivalnet toj gumi pod brandom Xiom, Donic, Joola?
Nasao sam jedan super popis, di su sve ESN gume svrstane u svoju generaciju, jedini je problem sto je tablica iz 2008, tako da nema bas puno veze sa danasnjim gumama:
http://ooakforum.com/viewtopic.php?f=44&t=3906
2. Stvar koja me uzasno iritira, to su data shetovi guma pojedinih brandova. Tu je najbolji definitivno Tibhar, koji ima .pdf sa svim mogućim karakteristima guma (brzina, kontrola, spin i tvrdoća spužve) i iz jednog lista A4 se sve lijepo vidi i sve je jasno da ne moze biti jasnije. Da se sami uvjerite:
Joola je tu jos jedina koja navodi točnu tvrdoću spužve, ostali imaju američku soft/medium/hard kategorizaciju bez navedenog točnog broja i tu nastaje problem, jer pod kategoriom "medium" se mogu naći gume od 40-47° tvrdoće, a to je dosta velika razlika.
Vrhunac gluposti je XIOM, di sve svoje karakterietike pojedinih guma daje kroz neke grafike, koje su totalno nejasne i pri tome totalno neusporedive jedna s drugom, odnosno od dvije gume, tesko je shvatiti koja je brza, koja ima bolji spin ili kontrolu, tvroću da ne pričam.
A jos veci vrhunac gluposti i općenite neozbiljnosti je to da na službenoj stranici imaju katalog iz 2012, gdje naravno nema njihovih najnovijih guma koje su izasle 2013. godine
Ni ostali nisu puno bolji, jedino Joola navodi tvrdoću spužve brojem, i imaju neku normalnu tablicu sa svim gumama gdje se jasno vide pojedini parametri.
Konkretno, jucer sam kupio polovnu Donic Bluefire M2 gumu i sad pokušavam utvrditi koja je tvrdoća spužve na toj gumi(guma je btw. odlična, ali meni je svaka postena guma odlična, jer sam do neki dan igrao sa linoleumima ). Na sluzbenoj stranici tog podatka nema, googlanjem dolazim do različitih informacija:
http://www.tenismesa.es/en/action-continguts.continguts+subcat-1717/DONIC+Bluefire+series.htm
Di kazu da je:
Bluefire M1: with a relatively hard blue sponge (47,5°)
Bluefire M2: with a blue medium sponge (42,5°)
Bluefire M3: with a blue soft sponge (37,5°)
drugi izvor:
http://schoeler-micke.tabletennis-shop.de/en/Rubbers/Donic-Bluefire-M1.html
Di kazu:
The Bluefire M1 with its 47,5° hardness of sponge is the first version in the proven Formula FD3-technology with inbuilt speed glue effect.
The softer Bluefire versions M2 (45°) and M3 (40°) will be available shortly.
E sad, kome vjerovati?
PS. Sve informacije u postu su iznesene s najboljom namjerom, ali s obzirom na moje skromno znanje i iskustvo postoji mogućnost (nenamjerne)pogreske, ako uočite slobodno recite, ispravit cemo. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: pon pro 09, 2013 12:53 pm Naslov
: |
|
|
Stvarno si uložil truda, svaka čast
Mislim da je tu dosta kompetentan za dati svoje mišljenje striček Geek.
Bumo vidli dal bu se uključil u raspravu. _________________ The Only Way Is Up...rutinski
Zadnja promjena: Guga; pon pro 09, 2013 3:11 pm; ukupno mijenjano 1 put. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
geek
Pridružen/a: 16. 02. 2007. (14:45:02) Postovi: 694 Lokacija: Zagreb
|
Postano: pon pro 09, 2013 1:41 pm Naslov
: Geek |
|
|
Striček Geek ima sve te tablice, tvrdoće, geometrije, sastave topsheet-a (guma/plastika), vrste spužve (otvorene/zatvorene pore), kut izbačaja, tvornički tuning ... A, preko "manekena" ima i poznanike koji rade u ESN-u na testiranju guma ...
Ali nema vremena i volje pojedinačno odgovarati, jer za X mjeseci se opet netko javi kome sve to treba iz početka objašnjavati ...
Zbog toga sam napravio novi web, koji ću pustiti u rad do Božića, na kojem ću sabrati sve svoje recenzije i opservacije, a onda ću ih u blogu i širiti.
O XIOM gumama znam sve, pa ću na svako daljnje pitanje poslano PM-om odgovoriti. XIOM ima u ponudi 17 modela guma od ESN-a (serije Vega, Omega IV, Omega V, Sigma I, Sigma II, Tau).
Za ESN se zna da ima slijedeće tvrdoće spužve :
1. mekana (37,5 - 40)
2. srednja (42,5 - 45)
3. tvrda (47,5)
4. kineska (52-57)
Treba izabrati relativnu tvrdoću (meko, srednje, tvrdo). Točna tvrdoća nije važna. Naime, pri istoj tvrdoći, npr. 47,5, guma sa geometrijom Tenergy 05 (kraći i širi pipci), će djelovati tvrđe i imati će više spina, a manje brzine, od one koja je napravljena prema geometriji Tenergy 64 (uži i duži pipci). Tu još, da ne bi bilo sve tako jednostavno, postoje i druge geometrije. Težine guma se, također, bitno razlikuju kao i kut izbačaja lopte. Prema tome, moraš znati što želiš od gume, a ja ću ti reći koja je za to najbolja. _________________ Butterfly Jonyer-H FL
FH: DHS Hurricane3 Neo H37 2.1
BH: DHS Hurricane3 Neo National 2.2
中國膠 (KINESKE GUME) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: pon pro 09, 2013 3:16 pm Naslov
|
|
Pa to te ja pitam.
Konkretno i jezgrovito.Bez okolišanja i ravno u "vugla".
Jesi sad videl Srale kad se stručnjak "ufati tipkovnice"  _________________ The Only Way Is Up...rutinski |
|
| [Vrh]
|
|
 |
trnac
|
Postano: pon pro 09, 2013 3:45 pm Naslov
|
|
Ti bokca, još jedan (srale op.a.) koji govori geekovim jezikom  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: pon pro 09, 2013 3:58 pm Naslov
|
|
| dtrnski (napisa): | Ti bokca, još jedan (srale op.a.) koji govori geekovim jezikom  |
To su ti - Klingonci  _________________ The Only Way Is Up...rutinski |
|
| [Vrh]
|
|
 |
srale7
|
Postano: pon pro 09, 2013 9:11 pm Naslov
|
|
Ovu temu sam zamislio kao database za ESN gume, sa razno raznim tablicama tvrdoće i sličnim podacima koje pojedini brandovi iz njima poznatog razloga jednostavno skrivaju. Isto tako pitanja i odgovi dobrodosli, iskustva, testovi i sl.
Ja cu probit led sa tablicom tvrdoće spužve za XIOM gume. Tablicu je kao odgovorna mail dobio jedan član mytabletennis.net foruma i on je u tablicu dodao klasifikacijau sa kutije (soft/medium/hard) i tablica na kraju izgleda ovako:
Inače izvor je tu:http://mytabletennis.net/forum/forum_posts.asp?TID=59370&title=xiom-sponge-hardness-published-anywhere
Molio bih Geeka da potvrdi ili demantira podatke u tablici, čisto da znamo da smo 100% sigurni.
Isto tako, ja jos nisam 100% siguran koja je tvrdoća na Donic Bluefire M2, a volio bih to znat, stoga ne dozvolite da zivim u neznanju  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
geek
|
Postano: uto pro 10, 2013 8:34 am Naslov
|
|
Greške :
XIOM Vega Elite 37,5
XIOM Omega IV Europe 45
U svemu ima još jedna "kvaka". Nije svejedno kada je guma dizajnirana, tj. iz koje je generacije. Npr. XIOM Vega Japan je najnovija generacija (2013.).
Butterfly rijetko izdaje nove gume i, očito, temeljito ih testira (promašili su model 25). Kod ESN-a, novo dizajnirane izlaze barem 2 puta godišnje. Pri tome, katkada, novija generacija nije nužno i bolja.
Za Donic znaš koga treba nazvati. _________________ Butterfly Jonyer-H FL
中國膠 (KINESKE GUME) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
cvijo
|
Postano: uto pro 10, 2013 11:51 pm Naslov
|
|
Geek, ima li guma koja je IDENTIČNA Donic Acudi S3?
Savršena mi je za BH. Sve osim cijene... _________________ Stiga Dynasty Carbon
BH: Tibhar MX-D
FH: Tibhar Hybrid K-3 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
cvijo
|
Postano: čet pro 12, 2013 10:55 am Naslov
|
|
Geek? _________________ Stiga Dynasty Carbon
|
| [Vrh]
|
|
 |
zmilko
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
geek
|
Postano: čet pro 12, 2013 1:51 pm Naslov
|
|
| cvijo (napisa): | Geek, ima li guma koja je IDENTIČNA Donic Acudi S3?
Savršena mi je za BH. Sve osim cijene... |
Koliko mi je znano ovdašnja cijena Donic Acuda S3 je 230 kn. Pandan bi bila XIOM Omega IV Elite, po istoj cijeni. Prema tome, sve to nema smisla, pa zato nije bilo ni odgovora ...
ESN gume koštaju kod nas, zanemarimo 6 - 7 godina stare generacije koje su se jako trošile (npr. Joola Energy X-tra), od 190 - 250 kn, povoljnije nema nigdje. Povoljniji su jedino kineski tensori (130 - 150 kn), ali pri tome treba znati izabrati gumu, paziti na tvrdoću, te ih prethodno odgovarajuće tunirati. _________________ Butterfly Jonyer-H FL
中國膠 (KINESKE GUME) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
cvijo
|
Postano: čet pro 12, 2013 2:45 pm Naslov
|
|
Ok, hvala. _________________ Stiga Dynasty Carbon
|
| [Vrh]
|
|
 |
srale7
|
Postano: pet sij 10, 2014 11:46 am Naslov
|
|
Nadam se da ne kršim nikakva forumska pravila i da se nitko nece naljutiti na mene, mozda ste vec i vidjeli, ali ja sam tek danas i poprilično sam oduševljen [Geekovom stranicom].
Odličan posao Geek  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|
|
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.
|
|