Izborna skupština - tajna?

rasprave o natjecanjima i aktualnostima u SOKAZ-u

Moderatori/ce: Moderatori,Predsjedništvo

Odgovorite
Poruka
Autor/ica
trnac

#141 Post Postao/la trnac »

ib je napisao/la: A sad ozbiljno, Koki i dtrnski, par stvari:

1.) Zašto ste po defaultu nepovjerljivi prema voditeljima liga? I oni su "politika" za vas?
2.) Mislite li da im netko izdaje naredbe ili sugestije na njihov izbor?
3.) Predložite bolji sustav za izbor predstavnika liga od postojećega.
1.) Nisam nepovjerljiv prema voditelju lige. Kako je @Koki to jasno istaknuo, predstavnik lige bi trebao predstavljati igrače te lige, a kao takav bi trebao biti izabran od strane igrača te lige. Ne od voditelja, nego igrača.

2.) Ne. Predstavnici lige bi jedini trebali biti izabrani direktno od strane članova Sokaza, a onda se ispostavi da i njih bira samo jedna osoba. Privid demokratskog izbora je glasanje na Skupštini.

3.) Mandat predstavnika lige bi trebao biti na 2 godine. Izbor bi trebao biti na kraju sezone kada se upoznaju svi igrači lige. Svaka ekipa ima 3 glasa. Ne moraju biti nužno za 3 različite osobe, više glasova može biti za istu osobu. Svi se glasovi šalju voditelju lige (vidiš da nisam nepovjerljiv prema njima) putem maila, SMS-a, poštom, na forumu,... koji onda s osobom s najvećim brojem glasova prvo razgovara o članstvu u Skupštini, upoznaje je s pravima i dužnostima i ako je sve OK, formalno je "predlaže" Skupštini koja je onda službeno i izabire.
ib
Site Admin
Kontakt:

#142 Post Postao/la ib »

Procijenjeno je da je voditelj najbolja jedna osoba, ako predstavnika bira jedna osoba. Slažeš li se s tim, ili imaš bolju - jednu osobu?
I zar je ta ideja zaista takva katastrofa kakvom je pokušavate prikazati? :rolleyes:

Nadalje, ovo pod 3. je najkonstruktivnija stvar od tebe na topicu dosad, i samim time pravo osvježenje. :top:
Nije mi jasno zašto tim tonom nisi mogao započeti. :ne zna:

Meni se jako sviđa, uz modifikaciju da bi možda bilo najpraktičnije staviti to glasanje u sklopu prijavnice za proljetno prvenstvo (ali biraš predstavnika za ligu od jeseni prije), jer je Skupština najčešće početkom proljetnog prvenstva.
Rok od dvije godine je također dobra ideja, jer ide ruku pod ruku s ažurnim stanjem.
Čak mi se i tri glasa sviđaju, jer da je samo jedan, lako bi se dobilo 12 različitih ljudi, i onda nemaš ništa.
Usput, ja bih stavio da u slučaju istog broja glasova, predstavnika između njih određuje npr. voditelj lige. :E:

Još možemo razmišljati i diskutirati o ovome, ako nađem kakvu manu, sa zadovoljstvom, cinizmom i optužbama ću je prokomentirati :E: ali zasad mi je baš dobra ideja.

I za kraj, kako bi to rekao Jura :cerek:
JEL TO BILO TEŠKO?
ib
Site Admin
Kontakt:

#143 Post Postao/la ib »

I samo da ponovim, žao mi je da se nitko nije dotakao na podatak o preko 20 forumaša od 60 ljudi u Skupštini.

Po mom mišljenju, efektivno veći doprinos demokratizaciji i transparentnosti SOKAZ-a je to šta oni ovdje laprdaju 24-7-365 :cerek: nego jel vas tko pokrao izborom predstavnika vaše lige koji će se javiti i pojaviti jednom godišnje.

Eo vam svima :B:
trnac

#144 Post Postao/la trnac »

Na prvi post:
:brukica:

Na drugi post:
Predstavnik lige bi trebao biti "narodski", igrač iz puka, jednak ostalima.
Nekoliko voditelja lige je odabralo zaista odlične ljude, nemam primjedbe. I ja bi glasao za njih. :top: Ali za neke baš i ne bi glasao.
ib
Site Admin
Kontakt:

#145 Post Postao/la ib »

dtrnski je napisao/la:Na prvi post:
:brukica:
Ovo meni na glavu ili sebi? :ceka:
dtrnski je napisao/la:Nekoliko voditelja lige je odabralo zaista odlične ljude, nemam primjedbe. I ja bi glasao za njih. :top: Ali za neke baš i ne bi glasao.
Pa ovo i jest demokracija po knjizi, ne kužim komentar. :ne zna:
Ako očekuješ da bi ti se glasanjem po prijavnicama svi sviđali, to može značiti samo da planiraš pravo mamićevsko agitiranje. :cerek: :top:
trnac

#146 Post Postao/la trnac »

Meni, nego kome :zubo:

:horor: Napisao si riječ koja se ne spominje. :eek:

Možda izabrani predstavnik lige neće biti i moj izbor, ali ću znati da ga nije izabrao jedan čovjek nego cijela liga.
ib
Site Admin
Kontakt:

#147 Post Postao/la ib »

dtrnski je napisao/la: ali ću znati da ga nije izabrao jedan čovjek nego cijela liga.
Ako i na tom Zboru budeš laprdao dok se glasa, nećeš ni tada znati. :vidiga:

Ne znam šta se ne spominje. :misli:
trnac

#148 Post Postao/la trnac »

:no: i :velikouho: :zubo:

Odoh sada prileć, treba danas nešto i raditi...

Ne spominje se ono na "m" ;)
ib
Site Admin
Kontakt:

#149 Post Postao/la ib »

"može"? :confused:

Ja mislio "demokracija" ili "agitiranje", a kad ono najobičniji glagol. :pfff:
Pale
Kontakt:

#150 Post Postao/la Pale »

Blago nama siromašnima jer imat ćemo život vječni ;)
Znam da ništa ne znam, ali... još uvijek više znam od onog koji ne zna da ništa ne zna!

Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)
Iceman

#151 Post Postao/la Iceman »

@ib Mamic se ne spominje, plavuso :zubo:
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.
Pale
Kontakt:

#152 Post Postao/la Pale »

Iceman je napisao/la:@ib Mamic se ne spominje, plavuso :zubo:
Čuj sad njega :rofl:
Znam da ništa ne znam, ali... još uvijek više znam od onog koji ne zna da ništa ne zna!

Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)
zacko

#153 Post Postao/la zacko »

vdtrnski
3.) Mandat predstavnika lige bi trebao biti na 2 godine. Izbor bi trebao biti na kraju sezone kada se upoznaju svi igrači lige. Svaka ekipa ima 3 glasa. Ne moraju biti nužno za 3 različite osobe, više glasova može biti za istu osobu. Svi se glasovi šalju voditelju lige (vidiš da nisam nepovjerljiv prema njima) putem maila, SMS-a, poštom, na forumu,... koji onda s osobom s najvećim brojem glasova prvo razgovara o članstvu u Skupštini, upoznaje je s pravima i dužnostima i ako je sve OK, formalno je "predlaže" Skupštini koja je onda službeno i izabire.
Prijedlog nije loš samo što mislim da je malo prenadobudan te će imat iste zamjerke kao i ovaj dosadašnji. Prema mojem voditeljskom iskustu većina igrača je inertna. Morat ćemo ih natjeravat da glasaju i to bi moglo predstavljat probleme. Onda kad se izglasuje netko pa recimo bude glasova 5 od 12 ekipa uvijek će se javit opet netko da on nije glasao itd...
Nisu ljudi toliko zainteresirani za ova pitanja kolko se čini na forumu. Pogotovo jer SOKAZ solidno funkcionira kroz ovih 64 godine i čini se kao da sve ide po loju.
Ne vidi se sastrane da zapravo određena mala skupina ljudi (mala u odnosu na sveukupno članstvo) od cca 30-ak ljudi ipak vodi ovu organizaciju na volonterskom principu gubeći dosta vremena a u krajnjoj liniji i nešto novaca da bi neki mogli "pingat i šutit". I onda kad ti voditelji liga (najčešće višegodišnji) dobe ovlast da samo predlažu (ne određuju!!) po 1 člana Skupštine onda zapravo ove kritike idu na račun njih.
Meni se čini da je ovaj sadašnji sustav ok zato jer ipak voditelji liga imaju određena saznanja kakav je tko u kojoj ligi (ima nas svakakvih) i tko je zainteresiran za pitanja Udruge.
To što se desilo da je samo 34 od 60 članova Skupštine došlo na Izbornu skupštinu je po meni više sramota tih Skupštinara jer ne vjerujem da je itko izabran a da nije bio pitan da li se želi prihvatit te funkcije. Ako nešto prihvatiš onda se o tome i brini.
Slažem se da bi mandat vjerojatno trebalo skratiti na 2 godine jer je period od 4 predugačak (svašta se desi u 4 god) ali je pitanje kako to izvest.
Isto tako prijedlog da ekipa ima 3 glasa je ne baš najbolji. Tko će mojeg suigrača natjerat da glasa. Što ako ja glasam umjesto njega (mailom, sms-om-tko će to provjeravati)!? Moj suigrač niti nezna tko mu je voditelj lige a kamoli da glasa. Opet će bit da neka manja skupina ljudi odlučuje. I to govorim o svojoj ekipi koja igra godinama u dvije lige i zna sve igrače u njima jer se stalno sastajemo. A tek kakvo je stanje u nižim ligama gdje je veća fluktuacija ljudi mogu si samo zamišljati i pretpostavljati. Glasat ćeš o nekome koga si vidio jednom u životu i možda ga nikad više nećeš vidjeti.

Tak da mislim da kompliciramo stvari.
Po meni je najbitnije da se u Skupštinu izabere nekakav presjek ljudi (da ne budu svi iz jedne lige nego ravnomjerno raspoređeni po ligama), da su ti ljudi zainteresirani za SOKAZ (da recimo imamo cca 70% dolaznost na taj jedan sastanak godišnje) i da se ne boje izrazit svoje mišljenje. Mislim da je zato reguliranje da voditelj lige predlaže po 1 člana Skupštine ok. On bi trebao znati te stvari. Možda nije najdemokratičnije ali je efikasno. A nitko bar kolko ja znam nije voditeljima nametao koga će predložit iz svoje lige. Bar meni nije.
I u državi netko kreira liste koje biramo pa niti to nije najbolji sistem. Al baš da očekujemo da će SOKAZ imat bolji sistem od države je zanimljivo.

Pogotovo jer se na Zboru stvarno može stat i reć: Meni se čini da bi bolji prijedlog bio da je XY član Skupštine iz Z lige i z razloga tog i tog i tog.... Pa molim da se glasuje i o mom prijedlogu. I onda lijepo Zborovci (svi članovi SOKAZ-a) izaberu tko im se čini bolji kandidat.

Uostalom to se otprilike desilo i na Skupštini i tako sam upao u Predsjedništvo. Bez ikakvih problema ili intriga. Wolf se digao-predložio i imali smo tajno glasanje. Bez obzira na prijedlog Predsjedništva koje je smatralo da ima bolje kandidate izglasali su eto između ostalih i mene. I eto mene unutra.
Tako isto netko na sljedećoj Izbornoj može doć-dić se i reć mislim da ovaj Žacko nije radio dobro svoj posao i da bi bolji kandidat bio recimo Dtrnski. I onda se glasuje o tome. Dovoljno demokratično po meni.

Isto tako mislim da moramo bit svjesni da je jedan čovjek puno doprinio da SOKAZ uđe u 21. stoljeće. Modernizirao ga je (web), otvorio javnu raspravu o svemu (forum), predložio neke po meni dobre novitete (žene, registrirani, 14 ekipa itd...). SOKAZ naočigled i usprkos svim kritikama u ovih 10-ak godina ide naprijed. I to sve zbog truda i zalaganja prvenstveno jednog čovjeka koji je to godinama radio volonterski. :lux:

Nabacivanje po svemu tome mislim da više govori o tima koji pišu nego o njemu. Neki su dugo u tom SOKAZ-u pa ne vidim da su nešto konkretno doprinijeli ili pokrenuli svih ovih godina dok su neki drugi relativno kratko u njemu (bilo je puno takvih kroz godine koji već nakon 5-e sezone prestanu s igranjem jer se "otpale" i prebace recimo na pikado il tenis) pa misle da sve treba mijenjati (jer se njima tako čini iz perspektive odigrane 4 sezone i poznavanja 100 SOKAZ-ovaca).

Nije loše kritizirati al bi bilo puno bolje da su to konstruktivne kritike koje u sebi sadrže i prijedloge kako nešto poboljšati (evo npr. zadnji prijedlog Dtrnsk-og). Nisam primijetio da na neki pozitivan i dobar prijedlog Predsjedništvo nije barem raspravilo ako ne i prihvatilo ga.
Mislim da će tako biti i nadalje.
Pale
Kontakt:

#154 Post Postao/la Pale »

G zacko koje ste lige voditelj?

edit: Sram me bilo , 3.
Zadnja izmjena: Pale, dana/u pon lip 02, 2014 10:06 am, ukupno mijenjano 1 put.

trnac

#155 Post Postao/la trnac »

Nakon prospavane noći prijedlog da se prijavnica iskoristi kao glasački listić mi se čini odličan. Prijavnica ima težinu službenog dokumenta, sve ekipe je moraju poslati i mogućnost manipuliranja je svedena na minimum, gotovo je i nema.
Prijavnica ima potpis kapetana ekipe i raspodjela glasova je na samoj ekipi. Kapetane ekipa treba dobro informirati i većih problema ne bi smjelo biti.

Prijavnica kao glasački listić se može iskoristiti i za neka druga pitanja za koje se odluči da će se glasovati na taj način.

zacko, dao si kontradiktoran stav.
Prvo konstatiraš da su voditelji lige najbolje upoznati s igračima svoje lige, da bi nakon toga dozvolio cijelom Zboru (ne samo igračima te lige) glasovanje za nekog kandidata kojeg je netko ad hoc predložio par minuta prije glasovanja. Ne čini mi se baš OK.
Pale
Kontakt:

#156 Post Postao/la Pale »

Znaći ja bi na jesen trebal glasat za predstavnika 14. lige, a za predstavnika 11. lige koju bum igral bu glasali ljudi koji su igrali 11. ligu i sad odlaze gore ili dolje. Manjina ostaje. :confused:

Ili bum glasal za 11. ligu u kojoj većinu ljudi ne poznam :confused:

Sorry al ne kužim.
Zadnja izmjena: Pale, dana/u pon lip 02, 2014 10:44 am, ukupno mijenjano 1 put.

dizi

#157 Post Postao/la dizi »

Evo, radi pojašnjenja odabira voditelja liga, napisat ću kako sam ja bila odabrana. Jedan dan me je nazvao Krešo Bolfan, voditelj 18. lige u kojoj sam tada igrala i rekao da me predlaže za nekakvog predstavnika i da dođem na Skupštinu tamo i tamo u to vrijeme, a da ako neću i ne moram doći. U tom trenutku uopće nisam imala pojima o čemu se radi i rekla sam da ne znam da li ću doći. I to je bilo to. Onda sam odlučila da ću ipak doći jer me zapravo zanimalo o čemu se tu uopće radi. I tek kada sam došla na to okupljanje u Panorami sam shvatila za što sam zapravo bila odabrana i koga zapravo predstavljam. Nakon svega, sada mi je drago da sam član Skupštine i bila sam prisutna na ovoj posljednjoj te smatram da je bila poprilično konstruktivna i zanimljiva.
No također se slažem s nekima ovdje da bi predstavnike liga trebali odabirati igrači te lige, a ne voditelji. Jer na primjeru mog slučaja ja Krešu Bolfana do tada nisam poznavala niti sam ikada s njim komunicirala. On je o meni možda nešto znao preko nekih mojih postova na forumu i moje inicijative o vraćanju žena u mušku ligu. I to je bilo sve.
Znam da bi bilo jako komplicirano odabirati predstavnike liga svake polusezone, ali mandat od četiri godine je predugačak, jer pitam se koga li sam ja ove sezone ili koga ću sljedeće sezone predstavljati iz 18. lige kada gotovo nikoga ne znam tko tamo igra. Stoga mislim da je prijedlog da se predstavnici biraju na dvije godine i da ih glasanjem odabiru igrači lige koju predstavljaju, a ne voditelji jako dobar.
Pale
Kontakt:

#158 Post Postao/la Pale »

Dizi morat ćeš sa Krešom u redoviti obilazak dvorana i upoznavanja ekipa i uvjeta igranja :zubo:

@dtrnski nemaš p.p.

zacko

#159 Post Postao/la zacko »

@Ikota
3. lige

@DTrnski
Nije kontradiktorno. I sam sam rekao da nije najdemokratičnije i da su u 90% slučajeva presudni voditelji liga. Samo što sam podržao voditelje jer imaju najbolji uvid u igrače svoje lige. A zbor može opet drukčije odlučit jer je to smisao demokracije i svi imaju pravo glasa. Vlada predlaže al Sabor se može ne složit (makar je rijetko).
Sviđa mi se ovaj tvoj prijedlog s prijavama samo mislim da nema smisla da glasuju 3 igrača nego ekipa. Koja je vjerojatnost da će igrači iste ekipe različito glasat? I dal moji suigrači uopće vide prijavnicu!? Moji sigurno ne! Oni samo caltaju prijavninu. ;)

@dizi
Zbog fluktuacije ekipa (igrača) kroz polusezone nemoguće je izabrati predstavnike liga u Skupštini koji će odražavati trenutak glasanja u Skupštini. Jednostavno imamo previše prelaza iz lige u ligu (pogotovo u nižim lgama). Slažem se da je 4 godine predugačak period. 2 godine bi bilo optimalno. Samo moram podebljat da će se i 2-godišnje razdoblje moći kritizirat jer nije reprezentativno.
Vidiš da je Wolf ipak dobro predložio jer si došla i aktivno sudjeluješ. To je bio i bit predlaganja. Bar se meni tako čini. :)
trnac

#160 Post Postao/la trnac »

Prijedlog prijavnice kao glasačkog listića je dao ib :top:

Napisao sam da ekipa ima 3 glasa. Ni moji ne vide prijavnicu, ali svakako će na prijavnici biti glasovi raspoređeni kako dogovorimo na pivkanu. :)
Odgovorite