|
SOKAZ forum
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
Guga
|
Postano: pet stu 20, 2015 6:54 pm Naslov
: Gugin mač - Excalibur...by Ross Leidy |
|
|
Dakle......stigao je
Od milja ću ga zvati Excalibur jer je to sada moj mezimac i nikada mu neće nedostajati ni jedno perce, odnosno daščica.
Red je da takav reket ima i neki nadimak ''od milja" samo što ovo nije - mač Kralja Artura nego je ovo "oštrica surovo-lukavog Guge"
Još nije udario niti jednu lopticu , ali bude valjda danas navečer.
Nakon dugih 6 mjeseci čekanja eto i njega, stigao je Guga - Excalibur
Fakat sam dugo čekao na njegovu izradu, poslao brdo mailova, razmišljao šta ću i kako ću ?
Ali...isplatilo se.
Na kraju ostaje dilema dali s njime igrati stolni tenis ili ga staviti u staklenu vitrinu kraj televizora,
u dnevni boravak i gledati malo u televizor, a malo u njega
Cijeli proces izrade je popraćen sa slikama koje sam redovito dobijao na mail,
a trajao je 10-15 dana jer je majstor Ross perfekcionista u svom poslu, a kao što sam već rekao lista čekanja je jako, jako dugačka i radi se eventualno na 2-3 drva istovremeno,
pošto je njegov osnovni posao izrada drvenih kajaka i kanua.
Evo, da krenemo :
jednom davno, u mračnoj šumi, nastao je on...svemogući Excalibur !
ovdje je bio izrezan oblik
tu se vidi nakon ljepljenja, sastav drva
samo je provizorno postavljena, neobrađena drška
sada je drška obrađena i zaljepljena
eto njega na mom stolu, stigao iz Amerike
provjera težine, fakat je 88 grama...
reket sada više nije ''ćelav'', naljepljene su gume, a kao što vidite stigao je u mekanoj brušenoj futroli zajedno s potvrdom autentičnosti i zadovoljavanju ITTF pravila, serijskim brojem i uzorkom sastava drva (ovaj mali ovalni komadić zakvačen za futrolu).Osim toga je bio dodatno zaštičen s dva zaštitna zračna jastuka u velikoj kutiji za transport da se izbjegne i najmanja mogučnost bilo kakvog oštečenja prilikom transporta iz daleke nam Amerike (šta bi sada reko Amerigo Vespući ).
U svakom slučaju apsolutni profesionalizam
Na slici drška izgleda dugačka zbog kuta slikanja, ali je samo 3 milimetra dulja od skoro svih reketa koji su serijski proizvedeni u Aziji i dostupni kod nas, a moje je mišljenje da je ova dužina puno bolja za nas Europljane (tako mi je sugerirao i majstor Ross).
grijehota bi bila takav reket nositi u nekakvoj običnoj futroli, pa sam nabavio ''odgovarajuču drvenu pećinu'' za ovu rijetku zvijerku...s finim satenom iznutra da mu jelte, bude mekano & udobno.
ne bi se ja zvao Guga da nisam stavio i neke znakove čiste individualnosti,
odnosno mali ''tač'' da se odmah zna čiji je to reket.
ošo Excalibur na ''dremku'' dok ne dođe trenutak da izađe na svjetlo dana
Cijelo vrijeme sam aktivno sudjelovao u izradi drva putem maila, a u definiranju karakteristika i određivanju svega i svačega se išlo zaista u najveće detalje.
Sve u svemu, izmjenio sam s majstorom 42 maila.
Moguće je napraviti drvo kakvo god zamislite u svojoj glavi i jedino ograničenje je činjenica da Ross ne radi s carbonom i ostalim modernim materijalima, nego isključivo i samo s drvetom.Ali...u ponudi je ustvari neograničeni broj vrsta drva.Dostupne su sve moguće i nemoguće vrste i dosta njih za koje većina od nas nije nikada ni čula.Neke od takvih, egzotičnih vrsta drva su :
Afričko mrtvo drvo,
Crveni Cedar,
Aljaški Cedar,
Tasmanijsko Crno drvo,
Crveno Srce,
Krvavo drvo,
i naravno sva ''obično uobičajena drva'' tipa Balsa, Ružino drvo, Kiri, Orah, Tikovina i tako dalje...
Ograničenja u vrsti drveta jednostavno nema.Kaj si zamislite to...može
Naravno da je za svako drvo navedena i njegova tvrdoća i žilavost pa je mogućnost kombinacija ustvari beskonačna
Znači, može se birati :
vrsta reketa ofenzivni defenzivni ili kombinirani za svaku stranu različiti sastav,
oblik glave,
težina drva,
balans,
sastav drva,
broj slojeva drva,
tvrdoća,
brzina,
duljina drške,
oblik drške,
izgled drške,
ornamenti koji se graviraju na dršku,
vrsta drva od kojih se radi drška...
Zaista je izbor takav da se čovjek mora duboko zamisliti što i kako odabrati
Na Tabletennis database je moguće pročitati sastave velike većine najpoznatijih svjetskih drva i njihove karakteristike, pa se može ustvari kopirati neka kombinacija (da ne otkrivaš toplu vodu) + dodati neke izmjene po svom vlastitom ukusu i potrebama.
Treba reći da je kvaliteta izrade opisana jednom riječi - BESPRIJEKORNA i ne možete pronaći ali niti najmanju i najsitniju greškicu u izradi.
Naravno da takvo drvo ima i cijenu koja nije mala.Ona je u rangu skupljih Butterfly drva, a dali će ovo drvo ''i da igra'' tako ili još i bolje ''to će da vidimo''
Jedno je sigurno, a to je da u ljepoti "šije" sva moguča drva koja sam ikada vidio i da je jedino i jedinstveno na ovim i širim prostorima. Naravno da čovjek ima popis kome je sve u svijetu radio drvo i za sada se (zaključujem po tekstovima na svjetskim forumima i našoj komunikaciji) taj broj po meni kreće oko cca.300-400 drva.
Mišljenja o kvaliteti koju u igri pružaju ova drva se lako mogu pročitati na internetu, a osim toga se ovo drvo (uz još samo jednog ''manufakturera iz Litve'') nalazi u Tabletennis database bazi drva uz bok svih ostalih svjetskih poznatih proizvođača.
Ja sam izabrao drvo ovih specifikacija :
brzina - OFF-
dimenzije glave - 152 x 158 mm
kompozicija - 5 slojeva drva
baza - Kiri
srednji sloj - Mahagonij
vanjski sloj - Breza
težina - 88 grama (ja sam htio 85, ali je ispalo 88 grama)
debljina - 6.2 mm
duljina drške - 103 mm (99,9 % drva na našem tržištu ima dršku duljine 100 mm zbog toga jer su prizvedena u Aziji čiji stanovnici imaju manje i ''kraće'' ekstremitete.
Tu ne mislim samo na ruke (valjda je istina, da ih barem u nečemu ''šijemo'' ).
Mogu reći da je izvrstan osjećaj kada aktivno sudjeluješ u izradi vlastitog ''mača'' za mlaćenje iznenadjenih i uvredjenih protivnika i još pogotovo kada nastane ovakvo (eto, da budem malo subjektivan) remek-dijelo
Frančić i Fijačko mogu biti sretni da ga nisam imao prije par dana, jer bi tek onda ''bilo belaja'' ,
a Kaća bu mi već stal za stol
Sada sam se vratil iz podruma gdje sam reket isprobao protiv robota i prvi dojmovi su odlični.
Kontrola savršena, brzina taman kako mi paše, a dalje bumo vidli kada probam malo odigrati i sa živim protivnikom
Vidim da me Ivek pita za cijenu.Cijena nije mala, uostalom ima dosta drva koja koštaju više od 200E (eura), a ovo drvo košta 145$ (dolara) + još nešto za posebnu naručenu dršku od Canxan Negra drva i Purpleheart drva (Afričko mrtvo drvo i Krvavo drvo, a žuta boja mi je najdraža, to već skoro svi znaju zar ne ?) + shipping.
Znam, puno je to love, ali jebi ga...pa jednom se živi i nebum naručival ovakvo drvo svaki mjesec, pa niti svaku godinu jer se nadam da je Toto Kutunjo (''to to'').A ako ne daj bože ne bu ''to to'' onda uvijek imam svoju Xiom Hayabusu,
a ovo ide kak sam rekel u staklenu vitrinu kraj televizora i ne bu mi žal  _________________ The Only Way Is Up...rutinski
Zadnja promjena: Guga; pon ruj 10, 2018 8:24 pm; ukupno mijenjano 31 put/a. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Ivek
Pridružen/a: 17. 04. 2008. (14:32:42) Postovi: 197 Lokacija: Jastrebarsko
|
Postano: pet stu 20, 2015 10:41 pm Naslov
: Guga - Excalibur... |
|
|
Stvarno izgleda svjetski.. Taman da onak poluotvorenu kutiju izložiš u nekoj vitrini. Prava "svetinja"
Zaboravio si (ili možda nisi ) napisati jednu poprilično bitnu "sitnicu"... Kolko te (ako nije tajna) koštala ova priča?  _________________ "Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better."
Samuel Beckett |
|
| [Vrh]
|
|
 |
MUNJA2
Pridružen/a: 16. 02. 2015. (18:27:55) Postovi: 680 Lokacija: Zagreb
|
Postano: sub stu 21, 2015 5:00 am Naslov
: |
|
|
| IZVANREDNO ! Moje poštovanje tvojoj poduzetnosti. I ovo do sada, prije upotrebe, je dovoljno za vrhunski gušt. Cijena nije bitna u cjelokupnoj ovoj priči. Sa zanimanjem i oduševljenjem sam čitao svaku tvoju riječ. Baš si nešto mislim ..... lijepo je imati JEDINSTVEN REKET. Sve mi se čini da će sada još netko (da ne kažem "ja") dobiti slične ideje. BRAVO !! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: sub stu 21, 2015 11:22 am Naslov
|
|
Hvala, hvala...drago mi je da vas ima koji ne misle da sam "izgubil kompas"
Moj dugački post ima čak 23 izmjene zato jer sam prvo dodavao jednu po jednu sliku, a na kraju sam pisao komentare uz već postavljene slike.
Nije uopće jednostavno kak se čini a pošto je reket savšen i post mora biti savršen bez i jedne greške, zar ne ?
Meni osobno je također veliki gušt imati jedinstveni reket i sreo sam već dosta igrača u Sokazu koji imaju drvo koje je jedinstveno, a s kojim igraju godinama.
Ili su npr.stavili neku posebno obrađenu dršku na svoje drvo, ili su dodatno obrađivali glavu, a vidio sam ih i nekoliko s ručno napravljenim drvima.
Svi ti reketi su jedinstveni, jedino nisu toliko ekstravagantni kao ovaj moj.
Kada sam prije godinu dana vidio ta drva Ross Leidy na internetu nisu mi prestala izlaziti iz glave.
Od 50-tak različitih modela koji su nastali kao "sulude ideje" razno raznih rekreativaca širom svijeta njih 10-tak su mi bili toliko fascinantno lijepi da su mi reketi svih mojih poznanika
(uključujući i moj) više ličili na drvene toljage, nego na lijepe rekete za stolni tenis
Naravno da mi je u glavi za mjesec-dva sazrijela odluka da ću i sam naručiti jedno takvo drvo...
Pošto svi mi nismo profesionalci, mislim da možemo od reketa tražiti i nešto više,
a ne samo igračke karakteristike.
Jednostavno je šteta da većinu ovakvog reketa prekrivaju gume
Koga interesira na net-u postoji jedna tema Ross Leidy drva u kojoj su pisali ljudi širom svijeta (ponajviše iz Australije), gdje su stavljali slike svojih Ross Leidy reketa i opisivali igračke karakteristike.Tema je dugačka čini mi se 50-tak pisanih stranica i fakat se ima kaj za čitati. _________________ The Only Way Is Up...rutinski |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Iceman
|
Postano: sub stu 21, 2015 2:29 pm Naslov
|
|
gz
je, vidio sam ih dosat na ooak forumu, prekrasni reketi...
ja se ne bi nikad usudio tak skupo drvo narucit bez probe...  _________________ I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
trnac
|
Postano: sub stu 21, 2015 3:02 pm Naslov
|
|
Ledeni, pa on je probao reket. Paše mu uz majicu i hlačice. Njemu dosta  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: sub stu 21, 2015 3:19 pm Naslov
|
|
| Iceman (napisa): | gz
Je, vidio sam ih dosta na ooak forumu, prekrasni reketi...
Ja se ne bi nikada usudio tak skupo drvo naručiti bez probe...  |
Buš probal moj Excalibur
Jedini preduvjet ti je da budeš elegantno obučen. _________________ The Only Way Is Up...rutinski |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
Pridružen/a: 12. 05. 2005. (22:23:20) Postovi: 5220 Lokacija: Utrine
|
Postano: sub stu 21, 2015 3:37 pm Naslov
|
|
Šta? Se ovdje? Događa?  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
a_marko
Pridružen/a: 12. 11. 2011. (19:28:55) Postovi: 393 Lokacija: Zagreb/Hrv. Kostajnica
|
Postano: ned stu 22, 2015 3:34 pm Naslov
|
|
Bravo Guga! Valjda ćeš mi dati da probam to drvo prije nego pojedemo one ćevape na kraju sezone.
Nego, mene zanima druga stvar! Gdje si kupio taj lijepi kofer za drvo? I koja je bila cijena ako nije tajna. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: ned stu 22, 2015 6:30 pm Naslov
|
|
Naravno da svi moji prijatelji mogu isprobati drvo kada se sretnemo negdje na pingiću ili se možemo dogovoriti ciljano baš za probu reketa.
Kofer sam kupio preko - Ebay Deutschland :
http://m.ebay.de/itm/Tischtennis-Holzkoffer-/321924016538?nav=SEARCH
Napravljen je od pravog drva i imaš dvije varijante, svjetlo smeđi i tamno smeđi (boja čokolade).Unutra je memorijska pjena presvučena s finim tamno plavim satenom (obje varijante su unutra iste), a cijena je 49E (Eura).
Koferi napravljeni od aluminija (npr. Joola) ili skaja (npr. Donic) koštaju 30-35E (Eura), pa u usporedbi s njima ovaj kofer izgleda daleko skuplje i finije. _________________ The Only Way Is Up...rutinski |
|
| [Vrh]
|
|
 |
trnac
|
Postano: pon stu 23, 2015 1:09 pm Naslov
|
|
| Jel te se smije pobjediti dok igraš s tim reketom? |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Pale
Pridružen/a: 15. 10. 2010. (13:28:23) Postovi: 2920 Lokacija: Tumarina jazbina "TOZ"
|
Postano: pon stu 23, 2015 1:17 pm Naslov
|
|
Iskreno... ja sam prvo pomuslio da si preuredio onaj kofer za komplet vadičepa ili kompleta žlice, vilice, nož one male za desert.
uz taj reket bi najbolje odgovarala ona vezica za tomahawk kakvu ima Zagor i da ga nosiš obješenog za pasom, da se vidi.  _________________ Znam da ništa ne znam, ali... još uvijek više znam od onog koji ne zna da ništa ne zna!
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: pon stu 23, 2015 2:45 pm Naslov
|
|
| dtrnski-trnac (napisa): | | Jel te se smije pobjediti dok igraš s tim reketom? |
Ne... _________________ The Only Way Is Up...rutinski |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: pon stu 23, 2015 2:50 pm Naslov
|
|
| Ikota~sova (napisa): | Iskreno... ja sam prvo pomislio da si preuredio onaj kofer za komplet kompleta žlice, vilice, nož one male za desert. |
Je, jebemti, ovak na slici malo podsjeća na kofer u kojem je pribor za jelo
Ali u živo je već druga priča, osim toga izvana je kofer - kofer, ali kada ga se otvori onda dolazimo do poante cijele priče zar ne ?  _________________ The Only Way Is Up...rutinski |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: pon stu 23, 2015 3:15 pm Naslov
|
|
svaka čast Guga
svojevremeno sam si obećao istu stvar kod istog proizvođača.
Tip je legenda. Ima još jedan u Austriji koji radi jako slično (zaboravio sam ime ali je neš u stilu on i sinovi ) pa su mi njih dva u najužem izboru.
A onda sam skužio Nexy i njegovu priču i onda sam rekao - e sad, ubišteme
I odustao skroz.
Dobro, baš i ne skroz. Odlučio sam za 40i rođendan si složit radionicu drva u podrumu
Čitav život se svako ljeto bavim obradom drva...doduše zadnjih par godina kad sam na godišnjem - prvi susjed mi ima radionicu sa svim živim čudesima, čiča je brodograditelj i visio sam u njoj od kad znam za sebe.
Logo sam napravio, napravio i popis alata...i financijski plan (bome nije jeftino, al će bit gušt)
Problem je nabava furnira u različitim debljinama, više zbog problema distribucije i oštećenja nego raspoloživosti. Kod nas ih ima jako malo. No za početak ima dovoljno. Bilo bi fora sam radit furnire al to mi je fakat preskupo.
Plan je da iz moje radionice bude izlazilo jedno drvo godišnje (zapravo dva jer planiram raditi kopiju svakog drveta koje napravim) pa ako poživim, možda cijela jedna liga bude igrala s njima
Jedino se bojim, obzirom na moje sposobnosti planiranja, da će taj plan zaživit tek u penziji  _________________ Brod jr.: najbitnije je da kad pokušaš uvaljat nekaj"stranog" nekom stranom ak taj strani odgovori nekom stranom igrom,onda mu ziher odgovoriš sa nečim stranim!!! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Pale
Pridružen/a: 15. 10. 2010. (13:28:23) Postovi: 2920 Lokacija: Tumarina jazbina "TOZ"
|
Postano: pon stu 23, 2015 4:42 pm Naslov
|
|
| Guga (napisa): | | Ikota~sova (napisa): | Iskreno... ja sam prvo pomislio da si preuredio onaj kofer za komplet kompleta žlice, vilice, nož one male za desert. |
Je, jebemti, ovak na slici malo podsjeća na kofer u kojem je pribor za jelo
Ali u živo je već druga priča, osim toga izvana je kofer - kofer, ali kada ga se otvori onda dolazimo do poante cijele priče zar ne ?  |
Ma normalno  _________________ Znam da ništa ne znam, ali... još uvijek više znam od onog koji ne zna da ništa ne zna!
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Iceman
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: pon stu 23, 2015 6:19 pm Naslov
|
|
Da, kod vlastite izrade će prvi problem biti (i to financijski) nabavka kvalitetnih alata, a onda slijedi možda još veći problem - nabavke kvalitetnih vsta drva raznih debljina.Kao i kod svake proizvodnje one najkvalitetnije sirovine "maznu" velike zvijerke (veliki proizvođači), i samim time dobiju ogromnu prednost u utrci kod proizvodnje kvalitetnog proizvoda.
Uzalud ti i alati i znanje, ako nemaš kvalitetnu sirovinu.Zbog toga su automatski svi mali proizvođači, manufaktureri u samom startu u podređenom položaju, odnosno - zaostatku
Uvijek nasreću postoji i pokoji izuzetak, a to su u slučaju proizvodnje drva za pingić već navedeni Ross Leidy, Nexy, onaj Litvanac, pa taj Austrijanac...
Ali kao što je vidljivo, sve njih možemo izbrojati na prste jedne ruke  _________________ The Only Way Is Up...rutinski |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: pon stu 23, 2015 6:34 pm Naslov
|
|
Sve sam to pročitao.Taj lik Ross po odgovorima i razmišljenju djeluje kao ok tip, veliki entuzijast & perfekcionist u onome što radi (obrada drva).
Kaj se tiče teme o njegovim reketima, možeš samo gledat i plakat jer bi ja da mogu odmah iste sekunde uzeo jedno 10-tak komada samo na osnovu slika i komentara o specifikacijama
Doduše, ima jedan lik na tom forumu koji ima ni više ni manje nego 6 (šest) komada Valjda svake godine naručuje po jedan novi
Mislim da je to ipak pretjerivanje, jer svatko od nas igra samo s jednim te istim reketom zar ne ? (doduše, kada nađe onaj pravi)... _________________ The Only Way Is Up...rutinski
Zadnja promjena: Guga; ned stu 29, 2015 1:10 am; ukupno mijenjano 2 put/a. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Iceman
|
Postano: pon stu 23, 2015 6:51 pm Naslov
|
|
a to je vec u sferi kolekcionarstva i novaca...
jebote, da zivimo u normalnoj drzavi sa normalnim standardom, ne bi trepnuo prije narucivanja par komada i izd.kavanja sa ovakvim ili onakvim furnirima  _________________ I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|
|
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.
|
|