|
SOKAZ forum
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
bduralija
Pridružen/a: 03. 03. 2009. (09:18:13) Postovi: 827 Lokacija: Uz travu na rubu parka Maksimir
|
Postano: čet sij 14, 2016 3:29 pm Naslov
: Temperatura u dvorani |
|
|
Članak 54.
Temperatura u dvorani gdje se igra utakmica mora iznositi najmanje 15 stupnjeva C.
ovaj članak je katastrofa...
ne piše uopće na kojoj se visini mjeri temperatura, da li na 5 cm, visini stola ili 2 m...
sinoć u L(Grrr)edicama temperatura između 8 - 12 stupnjeva C...
koji termometar je vjerodostojan!? ima ih od par kuna do par stotina kuna i više... treba li imati valjani atest za period u kojem se obavlja mjerenje...
sinoć sam se smrznuo i sada šmrcam, ali to je SOKAZ, ljudi uživaju da ti podvale, obećaju fair uvjete i garantiraju minimalnih 15, a nemreju dati ni 12... no ima igrača kojima je i 10 super i odmah se skidaju, a mene to zaledi i obuvam duple čarape i ne pomaže...
kažu protivnici da je hladnoća stvar stava i glave... znači mogli smo imat i manje od 8...
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Iceman
|
Postano: pet sij 15, 2016 11:32 am Naslov
: |
|
|
po meni niste trebali igrat...neznam kakva je daljnja procedura, ali ja ne bi igro... _________________ I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn my inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
bduralija
Pridružen/a: 03. 03. 2009. (09:18:13) Postovi: 827 Lokacija: Uz travu na rubu parka Maksimir
|
Postano: pet sij 15, 2016 1:45 pm Naslov
|
|
i dalje šmrcam... da, ali ovdje je riječ o čistoj navlakuši... kako reći suigraču koji je putovao 30 minuta autom do dvorane, sorry nećemo igrati vrati se doma...
problem je što utakmicu dogovaraju kapetani ekipe telefonskim razgovorom, a čiji sadržaj ostaje nepoznat suigračima, jer oni samo dobe informaciju ponuda je ta i igra se taj dan u toliko sati... a to što sam unaprijed rekao da ako ne mogu osigurati min. 15 C, možemo im mi osigurati dvoranu gdje je iznad 18 C i da odigramo u normalnim uvjetima, protivnički kapetan i dalje inzistira da se tekma odigra u Ledicama gdje se smrzavamo...
procedura je totalno nejasna... jer termometar se može staviti iznad grijalice i reći pa u tom dijelu dvorane imamo iznad 15, a u pravilniku nije napisano gdje i kako se to mjeri...
bila je i interesantna opaska na visoke temperature u pravilniku, naime neki igrači na >+30 C igraju slabije... i da svakako mora pisati iznad koje temperature se ne bi trebalo igrati...
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ozvacic
|
Postano: pet sij 15, 2016 9:33 pm Naslov
|
|
"...Dvorana je opremljena najkvalitetnijim stolovima,taraflex specijalnim stolnoteniskim podom,dobrom rasvjetom,grijana i ima garderobe.Postoji mogućnost individualne poduke sa profesionalnim trenerom..."
Ha ha,ovu glupu i sto godina staru reklamu po biltenima sokaza čitamo vec pun k godina.
Danas bi puno ispravnije i fer bilo napisat recimo ovak:Dvorana u Gredicama,vec duze vrijeme jedna od teških rupčagetina stolnoteniskih oronulih u Zagrebu sa smrdljivim wc-om..hladna po zimi ko vrag,a ok po ljetu jer nije vruce prejako...opremljena najgorim mogucim taraflexom,stolovima koji ni prije 10 g nisu spadali među najbolje a kamoli danas...mozda spadaju oni u kartonskim kutijama uskladisteni...mjesta nema dovoljno u sirinu radi ogromnih stupova...taman da je tamo i waldner trener a ne arapovic ja ne bi dolazio trenirat vise. _________________ Nittaku Shake defence
Friendship 729 super fx 2.2
Tsp curl p1r 1.5 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Zdenko
Pridružen/a: 30. 09. 2005. (11:52:54) Postovi: 341 Lokacija: Dubrava
|
Postano: sub sij 16, 2016 3:45 pm Naslov
|
|
| Ne znam samo zašto ne reagira službeno sokaz i ne proglasi dvoranu kao neadekvatnu za igranje. Priče tipa kako vama tako i nama u ovakvim uvjetima nikako ne drže vodu. I mi smo tamo imali utakmicu i rekli smo nikad više. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Kemil
Pridružen/a: 13. 05. 2005. (21:30:33) Postovi: 482 Lokacija: Vrbani III
|
Postano: ned sij 17, 2016 6:29 pm Naslov
: Fredice, Frečko, Froz ... i ostali zimski ugođaji |
|
|
Da, Fredice, Frečko, Froz, ... i ostali zimski ugođaji.
Stolni tenis je kompliciran i osjetljiv sport ...
1. Premali prostor
Pored stola, iza stola, iznad stola.
Ovo je uvjet koji je najteže zadovoljiti ako ga u startu nemaš, jednostavno prostora ili ima ili nema, osim ako ne namjeravaš rušiti zidove.
Isto tako nije isto da li je prostor za igranje omeđen betonskim zidovima ili stupovima, ili službenim arenama koje su za razliku od prvih relativno bezopasne (arene na samom zidu ne računam).
Radi se o psihološkom pristupu, zidu ili areni.
U prostoru koji je preuzak u širinu, u igri protiv igrača na poludistanci ili distanci, zna se, samo udarci što više u stranu, nikako u dubinu, i to po mogućnosti sajd.
2. Neispravan stol
Stara, izlizana, oštećena ploča stola, ne odbija. Zna li tko ima li još stolova kojima nedostaje neki rub ili imaju neku pukotinu na koju moraš računati ako na nju padne loptica?
Mrežica, što god da poduzmeš ne možeš je namjestiti na ispravnu visinu, a gornji rub ... mlitavo visi.
Savjet sa puno topspina gađaj nec liniju ili malo ispod nje, to su sve sigurne prasice.
3. Neispravna podloga za igranje
Bijela da ne vidiš lopticu, skliska kao na ledu (neki namjerno premažu parket prije tekme ), kamena, negdje čak i toliko neravna da moraš na nju gledati kao da je tu neka stepenica.
Taraflex, rijetko koji je ispravno zaljepljen većinom uvijek vijori neki list salate.
Iskreno, kad se igra na nekom skliskom parketu mrsko mi je lopticu dirati rukom kad vidim koliko je pljuvačke na podu. Mislim da bi u pravilnik trebalo dodati da je pljuvanje po podu zabranjeno i kažnjava se sa ... neka oni odluče koliko poena.
4. Neadekvatno osvjetljenje
Mrak u cijeloj dvorani, primjereno svjetlo samo iznad stola, a ostalo preslabo, ili obratno.
Ili je svjetlo dovoljno jako, ali je toliki odbljesak na stolu da oslijepiš kod pogleda u njega, ili je na stropu reflektor zbog kojeg moraš nositi šiltericu ako želiš vidjeti stol i protivnika.
Često je na jednoj strani stola čak i dobro, ali druga strana je koma, savjet, biraj bolju stranu i pokušaj pobijediti sa 3:O.
5. Neadekvatno okruženje oko prostora za igranje
Negdje su to velike staklene plohe bez zastora pa ti se u proljetnom periodu u ranijem terminu sunašce smiješi, a negdje su to čak i cijeli stakleni stropovi, što ćeš nema se za zastore.
Ne mora to biti sunašce, mogu biti i blještavo bijeli zidovi, sve je bijelo, sve je bijelo ...
Ima slučajeva gdje oko prostora za igranje, ali i kroz njega, svako malo prolaze tete čistačice, ili možda nogometaši.
A ima slučajeva gdje je stvarno živo narodno veselje kada je oko tvoje arene, sa bočne i stražnje strane još koja utakmica pa svako malo igraš sa dvije ili čak tri loptice, ljudi viču stop stop ti staneš, a ono nema veze s tobom.
Tko ima iskustva u igranju na otvorenom vjerojatno mu neće smetati prelet nekog goluba, ali tko nema ...
6. Vremenska prognoza tj. temperatura i vlaga
Svi smo mi različite osobe, mladi i stari, neki navikli na hladnoću, vrućinu, zagušljiv prostor, neki ne.
Temperaturu i vlagu možemo promatrati sa dva pristupa.
Prvo kako ih čovjekov organizam doživljava. Velika količina vlage i zagušljiv prostor mogu biti pogubni za starije ljude ili ljude sa zdravstvenim problemima. U svakom slučaju određene osobe u takvim uvjetima imaju ograničene mogućnosti igranja, mladi organizam može sve to lakše podnijeti.
Drugi pristup je kako to tehnički utječe na samu igru. Ako je vlažan stol, pod i reket ... bilo koji igrač kojemu je rotacija glavna tehnika je u problemu.
Činjenica je da se neki mogu tome jako dobro prilagoditi, a neki nikako, oni koji igraju više sa čistim udarcima i koji igraju sa pips out gumama neće imate toliko problema.
Vjerujem da su ovi uvjeti u visokom postotku imali utjecaja na pogibije stolnotenisača u igri.
Koliko vas je otišlo na partijicu stolnog tenisa, a doma ste se vratili šmrcajući?
Vjerojatno ima još uvjeta kojih se nisam sjetio u ovom trenutku pa neka netko konstruktivno nastavi ...
(tko ne zna što je konstruktivno ima na wikipediji)
Ovo je amatersko natjecanje i nitko ne očekuje idealne uvjete, ali sakrivanje iza teze "što se buniš pa i nama je isto" i slične, jednostavno je presmiješno.
Smatram da bi bilo dobro pobrojati sve bitne uvjete za igranje točku po točku i za svaku što je moguće preciznije odrediti minimalne (i maksimalne ) uvjete kojih se treba pridržavati pa i po cijenu da se ukupan broj dvorana za igranje smanji.
Dakle uvjeti moraju biti precizno definirani da ne ostavljaju previše mogućnosti za dvojbe, ALI trebaju biti prilagođeni realnoj situaciji u kojoj se većina dvorana trenutno nalazi.
Mislim da nije problem razlučiti uvjete u kojima se može odigravati meč od onih gdje to nije moguće.
Domaćini u takvim neadekvatnim dvoranama mogu ili prilagoditi uvjete prema pravilniku ili nastaviti i dalje trenirati u svojoj dvorani, a službene mečeve igrati u dvorani koja zadovoljava uvjete.
Nedavne akcije popisivanja dvorana u kojima se igraju Sokaz mečevi su dobra prilika da se oformi baza dvorana u bazi podataka Sokaza te da se za svaku dvoranu omogući davanje ocjena za svaki važan kriterij, a koji bi istodobno bio i službeni kriterij u pravilniku o uvjetima za igranje (koji je trenutno prilično neodređen po mnogočemu).
Treba uzeti u obzir i da se mnogi od gore navedenih uvjeta mijenjaju, što vremenom, što godišnjim dobima i sl.
Uvjeti za svaku dvoranu trebaju biti stavljeni na ocjenjivanje svim igračima, kada neka dvorana objektivno dobije ocjene ispod traženog nivoa to će biti znak komisiji sokaza da provjeri da li dvorana zadovoljava pravilnik o uvjetima za igranje.
Da li je komisija Sokaza ikada proglasila neku dvoranu neadekvatnom za igranje??
Možda je i to razlog što neki uopće ne mare da zadovolje potrebne uvjete.
ps
Svaka sličnost naziva iz naslova sa stvarnim dvoranama je slučajna |
|
| [Vrh]
|
|
 |
MUNJA2
Pridružen/a: 16. 02. 2015. (18:27:55) Postovi: 680 Lokacija: Zagreb
|
Postano: ned sij 17, 2016 7:11 pm Naslov
|
|
| Možda ovo određivanje uvjeta koje dvorana mora zadovoljiti za odigravanje utakmice Sokaz-a treba već u prijedlogu ograničiti na SAMO NEKE VISOKE LIGE (1. - n.). Nekako mi se čini da mi iz nižih liga imamo i manje zahtjeve u pogledu adekvatnosti dvorane. Još nisam naišao na ekipu koja je jako naglašavala uvjete kao nenormalne za igru. Nisu nam bili smiješni argumenti "kako vama tako i nama" već to smatramo sastavnim dijelom igre. Kod nas još uvijek želja za igranjem nadjačava nezadovoljavajuće uvjete. Nisam protiv boljih uvjeta već sam PROTIV PROPISIVANJA uvjeta za dvorane u nižim ligama. Uostalom nešto je i propisano, .... dovoljno. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
wolf
Pridružen/a: 01. 12. 2005. (14:45:33) Postovi: 3827 Lokacija: Tumarina jazbina
|
Postano: ned sij 17, 2016 8:19 pm Naslov
|
|
Ma nemoj se uzbuđivat , da je po Kemi svi bi mi imali metar i osamdeset i plavu kosu  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Kemil
|
Postano: ned sij 17, 2016 8:20 pm Naslov
|
|
Slušaj Munjo (broj dva), meni je tvoja izjava da igračima iz slabijih liga ne smeta slabo svjetlo, niska temperatura, blizina zidova itd., smiješna, da ne budem stroži.
Osim toga, ako tebi odgovaraju i dobri i loši uvjeti, a meni odgovaraju dobri, a ne odgovaraju loši, onda to znači da ti nemaš ništa protiv toga da budu moji uvjeti, jer tebi odgovaraju svakakvi uvjeti.
Što to znači, ako igraš slabiju ligu da se ne možeš prehladiti?
Provjerio sam malo gdje ste vi domaćini. Kolika je inače temperatura u vašem debelom betonskom atomskom skloništu u Novom Zagrebu ovih dana kada je vani -10 stupnjeva?
Da li se ti to možda bojiš da tvoja dvorana ne dođe na loš glas ako se krenu malo preciznije gledati uvjeti igranja u dvoranama?
Tko je protiv reda, taj je za nered.
Brrr baš se narudlam na ovakve. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
MUNJA2
Pridružen/a: 16. 02. 2015. (18:27:55) Postovi: 680 Lokacija: Zagreb
|
Postano: ned sij 17, 2016 10:08 pm Naslov
|
|
| Mislim da je bolje da odustanem od nastavka komentiranja ove teme. Tko je razumio što sam rekao taj je razumio a tko nije ... ni neće. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
bduralija
|
Postano: pon sij 18, 2016 8:28 pm Naslov
|
|
Dobra ideja s ocjenjivanjem dvorana u kojima se igra... danas se puno toga ocjenjuje, za dvoranu bi moglo ono najvažnije, stol, podloga, osvjetljenje, veličina prostora, temperatura i sl...
izgleda da bi čak i za zimski turnir vani na betonskim stolovima bilo kandidata... tu bi možda oni najbolji imali veći hendikep...
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Brod
Pridružen/a: 13. 05. 2005. (07:14:13) Postovi: 2880 Lokacija: Tumarina Jazbina
|
Postano: uto sij 19, 2016 8:26 am Naslov
|
|
Dvorane koje zadovoljavaju sve uvjete koji se ovdje navode,prostor,podloga,stol,rasvjeta,temperatura,boja zidova,tuševi...itd,možeš nabrojat na prste jedne ruke!
One same po sebi ne mogu zadovoljiti masovno natjecanje kao što je SOKAZ,zbog prevelikog broja ekipa na pre mali broj stolova!
Inzistiranje na idealnim uvjetima je besmisleno jer SOKAZ u tim uvjetima ne može funkcionirati(premasovan je)!
Da ne dodajem na to neregularne gume,serve iz ruke,suđenje,napetost mrežice,vlagu u zraku,skrivanje servisa...
Tko želi idealne uvjete trebao bi iz rekreacije preći u profesionalne vode,tamo je sve to strogo regulirano i propisano!
Ostavite rekreaciju rekreativcima! _________________ Ako ti je slaba pamet,moraš imat jaku kičmu! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
zmilko
|
|
| [Vrh]
|
|
 |
Zdenko
Pridružen/a: 30. 09. 2005. (11:52:54) Postovi: 341 Lokacija: Dubrava
|
Postano: uto sij 19, 2016 8:48 am Naslov
|
|
Ne znam samo da li još uvijek znate koji je naslov ovog topica?
Radi se o temperaturi u dvorani a ona je propisana u pravilniku Sokaza i mislim da nema baš smisla pozivat se na amaterizam ili profesionalizam jer ako je u dvorani 10 stupnjeva, hladno će biti i amaterima i profesionalcima  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Guga
|
Postano: uto sij 19, 2016 9:50 am Naslov
|
|
Je, i ja se slažem.
Sve je to u redu, amaterizam, profesionalizam i tako dalje, ali 10 stupnjeva je 10 stupnjeva i to fakat nije temperatura za bavljenje bilo kojim sportom pa tako i stolnim tenisom.Kome može biti ugodno igrati, a pogotovo u 2 ili 3 navrata (ako igra i parove na kraju) čekati po 30-45 minuta da bi ponovno počeo igrati
Nema tu puno filozofije i uostalom ne treba vam niti termometar,
jer na toj temperaturi se i vidi i dah kod izdisaja.
Možda ne treba strogo robovati nekakvoj minimalnoj temperturi 15 stupnjeva,
ali isto tako nije ista stvar dali je temperatura 14 ili 13 stupnjeva,
ili........10 ili ne daj bože 9 stupnjeva
Pusti ti te fore. _________________ The Only Way Is Up...rutinski |
|
| [Vrh]
|
|
 |
drda
|
Postano: uto sij 19, 2016 10:26 am Naslov
|
|
Podrzavam Kemu  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Brod
Pridružen/a: 13. 05. 2005. (07:14:13) Postovi: 2880 Lokacija: Tumarina Jazbina
|
Postano: uto sij 19, 2016 10:52 am Naslov
|
|
Drda,daj si nađi nekog posla....  _________________ Ako ti je slaba pamet,moraš imat jaku kičmu! |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Kemil
|
Postano: uto sij 19, 2016 5:39 pm Naslov
|
|
Ovo je ključni dio moga posta koji je možda nekom promakao.
"Dakle uvjeti moraju biti precizno definirani da ne ostavljaju previše mogućnosti za dvojbe, ALI trebaju biti prilagođeni realnoj situaciji u kojoj se većina dvorana trenutno nalazi.
Mislim da nije problem razlučiti uvjete u kojima se može odigravati meč od onih gdje to nije moguće."
Ne zagovaram idealne takmičarske uvjete, ali malo više reda ne bi nikome škodilo.
Nemojte samo one fore "pa to se zna" i sl., pa dobro ako se zna onda idemo staviti na papir sve to što se zna pa da znaju svi, a ne samo oni koji znaju.
Kad su stvari na papiru onda se lako i dokazuju, a ovako pričam ti priču. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
zmilko
|
Postano: uto sij 19, 2016 6:56 pm Naslov
|
|
kada bi npr. odredio da se sokaz,sve, lige igraju u nekoliko dvorana koje imaju dobre uvjete ne bi mogao odugrat kolo u jednom tjednu. dakle igra se gdje se igra I to je tak...
inače hladne dvorana ne smeta igračima u igri. problem je kad završi partija I zagrijan sjediš,ili stojiš I navučeš neku bolest
meni ako je trening I igramo dvojica ne smeta hladna dvorana _________________ mi rekli smo si zbogom govoreć doviđenja
https://www.youtube.com/watch?v=WfgVpt01aVI |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Norrin
|
Postano: uto sij 19, 2016 7:29 pm Naslov
|
|
Kemile
Igram u dvorani koja po meni nije ni blizu savrsenstva ni po jednom od vasih kriterija (oko kojih se u potpunosti slazem s vama), ali je neusporedivo bolja od Preckog ili Gredica.
To sto netko lose igra (pa mozda samim time nije niti svjestan sto su to losi uvjeti za igru), ne znaci da bi trebao igrati na cesti, i da npr. samo jedan igrac servira cijelo vrijeme (jer se ne moramo ni pravila drzati ako smo amateri).
Za fontane u ZG imamo, za dvorane stolnog tenisa nemamo (a interesa za igranjem SOKAZ-a je svake godine sve vise).
A bas me zanima koliko vlasnika dvorana, trenera itd. opere pod i obrise stol bar jednom tjedno.
Recimo da nije bitan ni uzitak igranja, ni napredak u igri (a kamoli rezultat-vidi gore "cudne" gume, serve iz ruke itd.), pa ni druzenje, nego tjelovjezba i zdravlje.
Ako je samo zdravlje u pitanju, onda je bolje da se neke dvorane zatvore da ljudi ne moraju ici kod doktora. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|
|
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.
|
|