NOVI REZULTATI

SOKAZ forum
 <br />SOKAZ forum - Početna<br /> SOKAZ forum

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Tko mora suditi?

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> SOKAZ teme
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
papuanac

PostPostano: sub lis 05, 2019 11:30 am    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Zanimljiva je bila situacija na jednom turniru. U skupini od četiri igrača (nema suca, igrači sami sude) dvojica su završila meč i onaj koji je pobijedio rekao je poraženom da ide suditi idućem paru. Kad je ovaj pitao da zašto dobio je odgovor da je to tako, poraženi uvijek sudi, nikad pobjednik.

Nisam nikada čuo za takvo pravilo, čak sam uvjeren da ono i ne postoji no pitao sam druge igrače i oni su rekli da je to nepisano pravilo u SOKAZ-u. Znači li to da najbolji igrač turnira uopće ne mora suditi i nije li nepisano pravilo u sportu da svi podjednako sudjelujemo u njemu?

Kako je igrač koji je pobijedio vrlo bahato i arogantno rekao (više - naredio) poraženom igraču da ide suditi mislim da je odbijanje suđenja bilo opravdano jer je prije svega problem bio u načinu obraćanja. S druge strane, mi smo u sportu i po meni jednostavno nije fer i korektno od jednog igrača pa ma kako on dobar bio da se sam izuzme od suđenja. Jednostavno - nije sportski. Isto tako mislim da bahatosti i aroganciji u sportu, bilo kojem, nije mjesto.

(Napominjem da imena aktera nisu bitna, bitan je način komunikacije i kolegijalnost.)

Kakva su vaša razmišljanja?
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
MUNJA2

PostPostano: sub lis 05, 2019 11:53 am    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Istovjetna tvojem !
[Vrh]
cvijo

PostPostano: sub lis 05, 2019 12:51 pm    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Apsolutno se slažem da bahatosti i aroganciji nije mjesto u sportu.
Što se tiče suđenja poraženog, moram reći da se to pravilo primjenjivalo i kada sam davno igrao službene HSTS-ove kadetske turnire na kojima nije uvijek bilo sudaca (barem ne do četvrtfinala ili polufinala). Ne mogu reći da imam nešto protiv tog pravila - mislim da pobjednik zaslužuje privilegiju nesuđenja, odnosno da je pobjedom zaradio pravo da za vrijeme idućeg meča koristi to vrijeme kako mu odgovara - priprema se za svoj idući meč, gleda protivnike u meču koji ne mora suditi, ode na pivo (ili ručak) ako mu to paše... Ima turnira koji u svojim propozicijama izrijekom navode da poraženi igrač sudi iduću partiju, i mislim da bi se to trebalo navesti za svaki u kojem organizator ne osigurava službene suce za svaki meč.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Dinko Š.

PostPostano: sub lis 05, 2019 2:26 pm    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Slažem se da poraženi igrač sudi slijedeći meč. Nije bilo opravdano odbijanje poraženog igrača da sudi, bez obzira kojim tonom mu je to rečeno.
Jer, on očito nije znao za to pravilo i trebao se prvo raspitati da li je to opće pravilo, ili pak samo kapric pobjednika, i onda se lijepo prihvatiti suđenja.
Inače, ja volim suditi, i meni ne izgleda suđenje kao omalovažavanje, već, dapače, kao aktivno sudjelovanje u druženju za stolom. Osim toga, sudac je taj koji odlučuje o prasicama.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
papuanac

PostPostano: sub lis 05, 2019 6:37 pm    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Dobro, poraženi mora suditi. Ako zanemarimo aroganciju i bezobrazluk pobjednika i ako se stonlni tenis igra prema pravilima, a pravila zato i postoje, gdje to decidirano piše, pa i internim pravilnikom, da poraženi mora suditi idući meč?

Ovdje se spominje "da je pobjedom zaradio pravo da za vrijeme idućeg meča koristi to vrijeme kako mu odgovara - priprema se za svoj idući meč, gleda protivnike u meču koji ne mora suditi, ode na pivo (ili ručak) ako mu to paše...". Po čijoj/kojoj logici ili ITTF pravilu (a igra se po tim pravilima) poraženi mora suditi meč i onda odmah nakon toga igrati svoj, bez odmora. Jesu li tu svi igrači ravnopravni? I ako najbolji igrač uopće ne sudi mečeve i ima vremena za pripremu za iduće mečeve, nije li logičnije da svi u skupini budu u istom ritmu natjecanja? Pa nije suđenje nagrada najboljima, za to postoje pehari i medalje...

Ili?
[Vrh]
MUNJA2

PostPostano: sub lis 05, 2019 6:47 pm    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Ne opterećuj se, ta pravila su izmislili, samo za sebe a ne za nas ostale, neki tamo, bez razloga i bez veze, zato što jesu, nisam ni sam na čistu da je to baš tako, ako oni to ponove par puta na glas onda misle da je to tako, ...... a nije i ne mora biti jer NIGDJE nije napisano niti nije NIGDJE dogovoreno, samo u njihovim mislima, a.... ona nisu bitna.
Sudi se prema dogovoru, to ti dođe slično kao da karte miješa onaj koji je izgubio prethodni mešung, A BEZ VEZE, NEMA PRAVILA, čiste IZMIŠLJOTINE onih koji se žele svojom pobjedom praviti nešto važniji nego jesu. Sudi tko hoće i tko, poželjno, ne igra idući meč. A i to nije bitno.
[Vrh]
55

PostPostano: sub lis 05, 2019 8:03 pm    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Poštovani, Klanja se
Naravno da se ne radi o tradiciji, navici ili mišljenju. Radi se o jasno napisanom pravilu kojega se primjenjuje na turnirima SOKAZ-a. U biltenu 175 napisano je za Dedu 2019., u biltenu 174 za ljetne vikend turnire itd. Smile
Jasno piše da osoba koja izgubi meč treba suditi slijedeći meč na tom istom stolu na kojem je igrala i izgubila. Dogovor je sigurno potreban za utakmicu između 1. i 3. igrača u grupi. Obzirom da se radi o prvoj utakmici u skupini najčešće nema već poraženih na tom stolu. Tu je potreban dogovor 2. i 4. igrača u skupini.
Dogovor je potreban i u situaciji kada poraženi igrač igra slijedeći meč...
Svakako, postoji propis da poraženi igrač treba suditi slijedeću tekmu... Pravilo bi trebalo malo finije, detaljnije propisati i objasniti. Thumbs up
[Vrh]
papuanac

PostPostano: sub lis 05, 2019 9:52 pm    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

"Obaveza je suđenja svakog sudionika u natjecateljskoj skupini." To je moj prijedlog e da bi se izbjegli daljnji nesporazumi i moguće tenzije.

Ako netko ima bolji prijedlog s obrazloženjem...
[Vrh]
MUNJA2

PostPostano: sub lis 05, 2019 11:59 pm    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Sada vidim da sam bio u krivu, napisano je da sudi poraženi igrač. Embarassed
[Vrh]
Dinko Š.

PostPostano: ned lis 06, 2019 9:31 am    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Kaže cijenjeni Papuanac da "poraženi mora suditi meč i onda odmah nakon toga igrati svoj, bez odmora."
Bez odmora? Umara te sjedenje i okretanje brojčanika? Ostavi se pingića i prebaci se na rješavanje križaljki. Ili, zovi mene i za sitnu lovu (za penzionere veliku lovu) ću ići s tobom po turnirima i suditi umjesto tebe. Ili, potrudi se platiti trenera da te poboljša u igri, tako da više ne gubiš mečeve na turnirima i izbjegneš taj strašni napor suđenja.
Simpatični Munja se pak zajapuri i onda lijepo pokunji.
Smile
[Vrh]
MUNJA2

PostPostano: ned lis 06, 2019 9:53 am    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Ja ne znam polagano, uvijek brzo(pleto) i NIKADA me nije nitko pobijedio, uvijek sam pobijedio sam sebe. Toliko promašim lopti da protivnik ne može toliko aktivnom igrom poena dobiti. Smile Ukratko - zato i igram ove najslabije lige.
[Vrh]
papuanac

PostPostano: ned lis 06, 2019 11:22 am    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Da malo pojasnim za one koji čitaju bez razumijevanja: zanimljiva su mišljenja i komentari oko svake teme, ma kako ona bila nekome banalna. Mislim da se dobrom komunikacijom i raznim afirmativnim idejama uvijek može napredovati, u svemu - ne samo u sportu. Isto je tako i zanimljivo da budale bez ideja ne trebaš nikada zvati, one se uvijek jave same no to je pak neki drugi par kobasica... :)
[Vrh]
MUNJA2

PostPostano: ned lis 06, 2019 11:35 am    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Kaj bi to značilo na ovom tvom postu da smo po tebi svi mi ili možda samo neki od nas koji smo se javili na tvoje pitanje, budale bez ideja ?
Kojom svrhom sada spominješ tu nekakve poslovice ili izreke ?

Pomalo mi ovo tvoje okarakteriziranje ljudi na ovom mjestu i nakon naših komentara sliči na bahatost igrača koji je pobijedio i onako arogantno i svisoka naredio poraženome da ide suditi a čemu si se ti zgražao u svom postu a ja se složio sa tvojim mišljenjem.
[Vrh]
papuanac

PostPostano: ned lis 06, 2019 11:45 am    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Da ponovno pojasnim onima koji čitaju bez razumijevanja: ako sam postavio pitanje i tražio komentare onda očekujem odgovore kojih i ne mora biti. Ne očekujem spuštanje na osobnu razinu i nekakve priglupe savjete da se ostavim stolnog tenisa jer, eto, nemam kondicije i tako dalje i tako dalje. Da ima svrhe predložio bih adminu da otvori jedan topic samo za zajebanciju i trolove kojih je ovdje, kao i svugdje, lijep broj. I neka ih. Ja nikoga nisam imenovao ni dijelio neke dušebrižničke savjete, fokus je bio na "nepisanim pravilima". Dakle, ako postavim pitanje ne očekujem priglupu zajebanciju, još manje nepotrebnu svađu. Jel to sad malo jasnije?

P.S.
Hvala Petre na konstruktivnom i iscrpnom komentaru i sugestiji na kraju.
[Vrh]
MUNJA2

PostPostano: ned lis 06, 2019 12:36 pm    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Da sada je jasnije što TI očekuješ ! No nije nužno da ćeš to i dobiti, barem ne na ovom Forumu gdje je zajebancija sveprisutna. Ja zajebanciju smatram jednim začinom koji razbija monotoniju i svodi ovu našu rekreaciju na pravu razinu neobaveznosti i uživancije a što je prvenstveni cilj. Razumijem da netko ima više ciljeve od rekreativnih (iako je ovo REKREATIVNA udruga) i može to pokušati postići i u nekim drugim vodama i drugim Forumima gdje se rekreacija stavlja u drugi plan a gdje je ozbiljnost pristupa "poslu" primarna.

Meni Dinko daje dozu zanimljivosti jer je to zanimljivije što nas više RAZLIČITIH ima, iako se ne slažem - kronično - sa njime.

Oduvijek je bio problem sa budalama koje čitaju sa nerazumijevanjem BAŠ JEDNAKO kao i sa budalama koje pišu sa nerazumijevanjem. Povremeno se nađem u svakoj od ovih grupa. Jbga, tako to ide, svakim danom sve više.
[Vrh]
Dinko Š.

PostPostano: pon lis 07, 2019 10:28 am    Naslov : Tko mora suditi? Citirajte i odgovorite

Dakle, cijenjeni Nenad Dragaš, alias Papuanac, iz sedme lige, ne voli one "koji (ga) čitaju bez razumijevanja", "priglupe savjete", "priglupu zajebanciju" i "budale bez ideja".
Šteta, a baš sam mislio da smo se skompali.
Laughing
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> SOKAZ teme
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.