| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
papuanac
|
Postano: pet stu 08, 2019 11:31 am Naslov
: Izmjena ITTF pravila |
|
|
"Dorađen je Članak 82. Pravilnika o natjecanjima, koji sada glasi:
Sva natjecanja odigravaju se prema pravilima ITTF-a, sa sljedećim izuzecima:
ekspeditivni sistem ("igra na vrijeme") primjenjuje se samo kada susret sudi ispitani sudac,
u natjecanjima SOKAZ-a igrači mogu koristiti time out samo kada susret sudi ispitani sudac."
Naravno da SOKAZ kao sportska organizacija ima pravo izmjene vlastitog Pravilnika po kojem/im se održavaju natjecanja u njegovoj organizaciji. Ne znam zašto se onda naglašava da se natjecanja vode po pravilima ITTF-a? Zašto se jednostavno ne prepišu pravila ITTF-a i iz njih se izbace svi oni članci koji nisu primjenjivi u SOKAZ-u? Bilo bi lakše i bezbolnije, a primjenjivije.
Svrha (svih) pravilnika jest da uvedu red u natjecanja pa osobno ne vidim svrhu ova dva nova izuzetka jer:
- Čiji je interes da se za vrijeme susreta uopće nema pravo iskorititi time out (ako sudi "običan" član ekipe)?
- Zbog čega bi trebao suditi ispitani sudac pa da se ograniči vrijeme igre?
- Ima li SOKAZ sredstva da se plate ispitani suci u svim mečevima i je li onda suđenje "običnog" suca (člana ekipe) uopće regularno?
- Koliko verificiranih sudaca od Udruge sudaca HSS-a imamo u SOKAZ-u i koja je cijena njihovog suđenja (iznajmljivanja) po meču?
I na kraju:
- Trebamo li promptno mijenjati i dorađivati Pravilnike samo na zahtjeve nekih određenih visokorangiranih igrača a kojima ona ne odgovaraju ili ih ne shvaćaju?
Za ubuduće predlažem da se svako mijenjanje Pravilnika natjecanja SOKAZ-a stavi na javnu raspravu (Forum SOKAZ-a), da skupštinari na svojoj godišnjoj Skupštini verificiraju prijedloge članstva i da se sve izmjene nikako, ali nikako ne donose usred sezone natjecanja.
Ovaj moj komentar s pitanjima je isključivo u svrhu unaprijeđenja SOKAZ natjecanja bez ikakvih drugih namjera. Komunikacija je majka svih mudrosti.
Hvala na pažnji  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dinko Š.
|
Postano: pet stu 08, 2019 12:00 pm Naslov
|
|
Nije točno da bi "bilo lakše i bezbolnije i primjenjivije prepisati pravila ITTF-a i iz njih izbaciti sve one članke koji nisu primjenjivi u SOKAZ-u". To bi bio puno veći posao.
Igranje na vrijeme i korištenje time outa nepotrebno komplicira naše rekreativne susrete nas rekreativaca.
Nisam vidio nikakve navodne "zahtjeve određenih visokorangiranih igrača", pa me zanima koji su to igrači i njihovi zahtjevi?
Ne radi se o "izmjenama Pravilnika usred sezone natjecanja", već samo o normiranju postojećeg običajnog stanja.
I "ovo je moj komentar s pitanjima isključivo u svrhu unaprijeđenja SOKAZ natjecanja bez ikakvih drugih namjera", osim skromne namjere da postanem predsjednik SOKAZ-a.
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
MUNJA2
Pridružen/a: 16. 02. 2015. (18:27:55) Postovi: 680 Lokacija: Zagreb
|
Postano: pet stu 08, 2019 1:08 pm Naslov
|
|
Dinko je napisao : "Nije točno da bi "bilo lakše i bezbolnije i primjenjivije prepisati pravila ITTF-a i iz njih izbaciti sve one članke koji nisu primjenjivi u SOKAZ-u". To bi bio puno veći posao."
SLAŽEM SE !
I meni se čini da se neki članovi mijenjaju na zahtjeve samo nekih visokopozicioniranih igrača.
Dragi Dinko - i normiranje postojećeg stanja JEST IZMJENA Pravilnika ako to u njemu do sada nije bilo normirano. Tijekom Prvenstva ne bi smijelo biti NIKAKVIH dodatnih normiranja niti nadopuna niti brisanja članaka.
A moj je komentar iz čiste zajebancije  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dominick.
|
Postano: pet stu 08, 2019 9:08 pm Naslov
|
|
Što ako je jedan od članova ekipe licencirani sudac? To bi značilo da igrači kojima on sudi mogu zvati time out, a on kada igra nema pravo na time out? Po meni - nema smisla.
P. S. Nije mi uopce jasno zasto je time out toliko problematicna stavka u SOKAZ-u  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dinko Š.
|
Postano: sub stu 09, 2019 10:37 am Naslov
|
|
Svojstvo licenciranog suca gubi se kad je on igrač u ekipi, jer nije kompatibilno jedno i drugo. Ili je jedno, ili drugo, ne može istovremeno biti oboje.
Upravo je smisao licenciranog suca totalna neutralnost.
Time out se zloupotrebljava da se protivnika koji vodi dekoncentrira. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Pale
Pridružen/a: 15. 10. 2010. (13:28:23) Postovi: 2920 Lokacija: Tumarina jazbina "TOZ"
|
Postano: sub stu 09, 2019 11:01 am Naslov
|
|
Ako se dvije ekipe prije meča dogovore da mogu koristiti time out ne vidim problem....
Isto tako se pojedine ekipe dogovore da bu si sudili igraci sami.
Ako neko zeli licenciranog suca ima ih u sokazu.
Imate popis na hsts-u.
Slobodno se obratite  _________________ Znam da ništa ne znam, ali... još uvijek više znam od onog koji ne zna da ništa ne zna!
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dominick.
|
Postano: sub stu 09, 2019 11:36 am Naslov
|
|
Nista, ja onda kao licencirani HSTS sudac dajem svoje usluge na raspolaganje
Znači li to da ako dolazim kao licencirani sudac, onda mogu i uzimati poene za nepravilne servise i dijeliti kartone? Ako ne, tužno je da se onda licenciranog suca praktički angažira samo radi štopanja trajanja time outa. Ali Boze moj, ni prva niti zadnja nelogičnost u SOKAZ-u.
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dinko Š.
|
Postano: sub stu 09, 2019 2:34 pm Naslov
|
|
| Koja ti je tarifa za nas SOKAZ-ovce? |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Koki
Pridružen/a: 14. 05. 2008. (20:30:40) Postovi: 1441 Lokacija: Zagreb
|
Postano: sri stu 13, 2019 2:10 pm Naslov
|
|
| Dinko Š. (napisa): | Svojstvo licenciranog suca gubi se kad je on igrač u ekipi, jer nije kompatibilno jedno i drugo. Ili je jedno, ili drugo, ne može istovremeno biti oboje.
Upravo je smisao licenciranog suca totalna neutralnost.
Time out se zloupotrebljava da se protivnika koji vodi dekoncentrira. |
Time out upravo služi tome da kad osjetiš da su stvari krenule nizbrdo zatražiš mali odmor. Na to ima pravo i protivnik. Protumačiti to kao zloupotrebu je nerazumjevanje.
Da bi trebalo za igru na vrijeme možda imati suca pije vodu jer, realno, večina sokazovaca nezna kako se to igra, kako se broji..itd..itd. Bilo bi tu svega zbog nepoznavanja točne procedure. To vam govorim kao netko tko je nekad odigrao nekoliko mečeva na vrijeme i prisustvovao istima.
Što se Time outa tiče ne vidim problem niti vidim razloga za ispitanog suca. Pa pobogu valjda svi znamo štopati 60 sekundi da bi znali kada je time out gotov. Ovo je realno puno veči problem i nije ga trebalo staviti u isti koš s igrom na vrijeme za koju praktički ne postoji razlog. U vrijeme 38 mm loptica i puno većih rotacija to je imalo smisla no danas kada svatko može "opaliti" po lopti za to nema potrebe... _________________ www.sound-news.net
www.zvucne-novosti.hr |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dinko Š.
|
Postano: čet stu 14, 2019 12:59 pm Naslov
|
|
Dakle, engleski termin "time out" znači prestanak brojenja vremena. Stoga, kad se ne igra na vrijeme nije potreban niti "time out".
Osim toga, taj naš (mali) set do 11 ne traje tako dugo pa da bi se čovjek trebao odmarati. Umjesto tih striktno određenih 60 sekundi uvijek se može popiti vode, obrisati se, zamisliti se, pomoliti se, itd. tijekom seta, a kako bi se na taj način, koji je svima dostupan, pogotovo nama 70+, pokušalo spriječiti to da ti "stvari ne krenu nizbrdo".
Na shvatiti to kao (malu) zloupotrebu je nerazumijevanje. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Koki
|
Postano: čet stu 14, 2019 1:17 pm Naslov
|
|
Dakle ilegalni način krađe vremena (brisanje, molitva, razmišljanje i cuga) je ok a legalan način (time out) nije..? _________________ www.sound-news.net
www.zvucne-novosti.hr |
|
| [Vrh]
|
|
 |
MUNJA2
|
Postano: čet stu 14, 2019 3:36 pm Naslov
|
|
| Dinko Š. (napisa): | | Dakle, engleski termin "time out" znači prestanak brojenja vremena. Stoga, kad se ne igra na vrijeme nije potreban niti "time out". |
Kada se ne igra na vrijeme to onda nije "time out" nego "stanka" bez obzira na razloge i sastavni je dio ITTF pravila i zato ne bi prošlo Dinkovo mišljenje da "nije potreban".  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
papuanac
|
Postano: pet stu 15, 2019 8:14 am Naslov
|
|
| Koki (napisa): | | Dakle ilegalni način krađe vremena (brisanje, molitva, razmišljanje i cuga) je ok a legalan način (time out) nije..? |
Pravila postoje da bi se primjenjivala. Ako ćemo mijenjati i nadopunjavati ITTF pravila kako nam se sviđa i ako će ih mijenjati nekolicina kojoj se to može, bez konzultacija s ostalim igračima ili neke javne rasprave, onda ta ITTF pravila nemaju smisla.
Nekima je argument jednostavan: "Ovo je SOKAZ." pa onda ispada da se pravila ne trebaju poštovati. Možda ima izuzetaka (jačina svjetla, veličina i temparatura prostora, sude neispitani suci) no uzeti mogućnost time outa u jednom meču i nadomještati ga brisanjem nogu nakon svakog drugog poena, brisanjem znoja, gutljajem vode i da ne nabrajam sve SOKAZ smicalice nema smisla. Te smicalice, svi znamo, služe samo za nerviranje protivnika jer to je SOKAZ  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Pale
Pridružen/a: 15. 10. 2010. (13:28:23) Postovi: 2920 Lokacija: Tumarina jazbina "TOZ"
|
Postano: pet stu 15, 2019 9:31 am Naslov
|
|
Kaj ti jos treba time out? _________________ Znam da ništa ne znam, ali... još uvijek više znam od onog koji ne zna da ništa ne zna!
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-) |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dinko Š.
|
Postano: pet stu 15, 2019 11:21 am Naslov
|
|
No, dobro. Molim lijepo da mi se sad objasni što li je to kad profi igrači nakon svakog božjeg poena dolaze ležerno do stola, do mrežice, i onda nehajno obrišu svoj dlan po stolu? Da li je to legalno ili nelegalno? Zbog čega se to radi? Zašto im se to ne zabrani?
Inače, na moj novi stol nitko ne smije staviti niti mali prst, a kamoli obrisati svoj znojni dlan.
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
MUNJA2
|
Postano: pet stu 15, 2019 11:39 am Naslov
|
|
To bi se moglo svesti pod "normalno", malo krade vrijeme za svoju koncentraciju i dekoncentraciju protivnika a budući ne može prići ručniku nego tek nakon odigranih 6 poena negdje treba obrisati dlanove.
Ja sam vidio u Sokaz-u da igrači brišu dlanove o potplate tenisica, skoro iza svakog poena.
Vidio sam igrače koji pljuju po podu a onda tenisicom stanu na to.
Vidio sam igrače koji stavljaju lopticu u usta pa onda serviraju.
Na kraju trebaš se rukovati sa takvim protivnikom, hodati po tom podu, podizati loptice sa poda servirati sa tom lopticom, ..... uživancija.
O deranju iza svakog poena da ne govorim.
Prvo to pokupe u školi stolnog tenisa ili na videu.
Ima tu suca koji glasno navijaju za svog igrača, ima igrača koji lupaju nogom prilikom serve a o nepravilnim servama "iz ruke", "ispod ruke", iznad stola i bacanje unatrag ili u stranu loptice da ne govorim. Čak i školovani igrači prve lige koji igraju u Sokazu ne znaju ili NEĆE servirati pravilno a onda se mladi ugledaju na njih i čak ih uzimaju za primjer kako se može servirati ; "Vidiš kako on servira a prvak je Sokaz-a" a čovjek servira nepravilno. Da ne imenujem sada.
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Koki
|
Postano: pet stu 15, 2019 12:01 pm Naslov
|
|
| Dinko Š. (napisa): | No, dobro. Molim lijepo da mi se sad objasni što li je to kad profi igrači nakon svakog božjeg poena dolaze ležerno do stola, do mrežice, i onda nehajno obrišu svoj dlan po stolu? Da li je to legalno ili nelegalno? Zbog čega se to radi? Zašto im se to ne zabrani?
Inače, na moj novi stol nitko ne smije staviti niti mali prst, a kamoli obrisati svoj znojni dlan.
 |
Dinko, igrate stolni tenis a uopće ga ne osjećate. Postoje pravila i postoje normalna odstupanja od pravila. Kada je kraj seta blizu ili je fiks za razumjeti je da igrači u važnim ternucima uzimaju pauzu za koncentraciju. Nikom to ne smeta i normalni suci to razumiju i nitko od njih neće Ma Longa opomenuti kod 3-3 i 10-10 zato što je uzeo dužu pauzu...a servira za svjetski naslov... _________________ www.sound-news.net
www.zvucne-novosti.hr
Zadnja promjena: Koki; pet stu 15, 2019 1:53 pm; ukupno mijenjano 1 put. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
jazavac
Pridružen/a: 22. 11. 2016. (14:08:25) Postovi: 45 Lokacija: Zagreb
|
Postano: pet stu 15, 2019 1:50 pm Naslov
|
|
| MUNJA2 (napisa): | | Vidio sam igrače koji stavljaju lopticu u usta pa onda serviraju. |
Ali valjda je i to naučeno na YT
https://www.youtube.com/watch?v=F0MHyP7lLeU&feature=youtu.be&t=36 _________________ Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life. - Terry Pratchet, Jingo |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dinko Š.
|
Postano: pet stu 15, 2019 5:03 pm Naslov
|
|
Cijenjeni Koki koji, za razliku od mene, savršeno "osjeća stolni tenis", mudroslovno zaključuje kako "postoje pravila i postoje normalna odstupanja od pravila"!
Ergo, ne bili se onda moglo reći kako je neigranje na vrijeme i time out jedno sasvim "normalno odstupanje od pravila"?
Inače, slikoviti Munja je krasno opisao sve ono što ga (kao i sve nas ostale) nervira kod protivnika, ali je ipak zaboravio spomenuti ono što ga najviše može iznervirati - trava!
 |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Koki
|
Postano: pet stu 15, 2019 6:11 pm Naslov
|
|
Dinko, pišete bez veze...
Izgleda da ne čitate dobro postove. Napisao sam da igranje na vrijeme (večina nezna kako se to sudi i igra) i time out (valja znamo štopati 1 minutu) ne treba staviti u isti koš... _________________ www.sound-news.net
www.zvucne-novosti.hr |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|