|
SOKAZ forum
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
ib Site Admin
Pridružen/a: 12. 05. 2005. (22:23:20) Postovi: 5220 Lokacija: Utrine
|
Postano: uto stu 02, 2010 11:48 am Naslov
: Pravila stolnog tenisa i njihove promjene |
|
|
jedna trivia u vezi još jedne beskorisne intervencije u pravilima. do nedavno vrijeme nije istjecalo "ako su oba igrača ili para osvojili najmanje 9 poena".
well, odlučili su to POPRAVITI
odnedavno vrijeme ne istječe ako je u setu odigrano najmanje 18 poena.
drugim riječima, razlika je u rezultatu 10:8 -- prije bi krenulo vrijeme, sada više ne.
može li njima tamo biti dosadnije u životu? 
Zadnja promjena: ib; sri stu 03, 2010 10:42 am; ukupno mijenjano 1 put. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
zalive
|
Postano: uto stu 02, 2010 2:42 pm Naslov
: |
|
|
btw. kad smo već kod pravila...
ne znam koliko ljudi zna da kad loptica slučajno lupi u prst, da to prema ITTF pravilima nije krivi bod... sve dok nije bio takosvani 'second', ilitiga drugi dodir (npr prst pa loptica), i to se sudilo
ali...prema najnovijim ITTF pravilima (usvojeno doslovce prije koji mjesec), ni slučajni second se više ne sudi. dakle, ako loptica slučajno lupi u prst pa reket, to je ok loptica
objašnjenje ITTF-a je da je suđenje seconda ionako bilo teško i polemično, pa je bilo jednostavnije dozvoliti, jer ionako se radi o slučaju i događa se relativno rijetko |
|
| [Vrh]
|
|
 |
bojan
Pridružen/a: 04. 03. 2009. (13:55:51) Postovi: 191 Lokacija: Zagreb
|
Postano: uto stu 02, 2010 2:46 pm Naslov
|
|
| zalive (napisa): | ali...prema najnovijim ITTF pravilima (usvojeno doslovce prije koji mjesec), ni slučajni second se više ne sudi. dakle, ako loptica slučajno lupi u prst pa reket, to je ok loptica
|
Ukoliko igrač SOKAZ-a imalo drži do sebe, svoje savjesnosti i do fer igre, prijavit će i situaciju "samo prst" i/ili "second", jer je to nešto što nas dijeli od profi-igrača.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
zalive
|
Postano: uto stu 02, 2010 2:56 pm Naslov
|
|
| Bojan (napisa): | Ukoliko igrač SOKAZ-a imalo drži do sebe, svoje savjesnosti i do fer igre, prijavit će i situaciju "samo prst" i/ili "second", jer je to nešto što nas dijeli od profi-igrača.  |
što se tiče poštenja u igri, kako koji sokazovac...
sam je ovo sad problematično, ne znam što se očekuje od nas sokazovaca. ignoriranje ovog pravila igre do dana sudnjega? |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: uto stu 02, 2010 3:01 pm Naslov
|
|
Za ovo sam i ja čuo u dvorani, premda ne mogu pronać niđe na netu (baš tražeći to sam naletio na ovaj update za vrijeme).
OD-VRAT-NO
Teško je bilo sudit pa idemo iz lošeg u gore. A i majstor je tko je uopće dozvolio da se igra ičim osim reketom
Sljedeći potez je valjda legalizacija servi iz ruke jer ko može procijenit tih 16 centimetara
Svejedno, imam osjećaj da će ova vijest u SOKAZ-u biti dočekana s oduševljenjem  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
rope
Pridružen/a: 07. 03. 2006. (08:50:54) Postovi: 1562 Lokacija: Utrine
|
Postano: uto stu 02, 2010 3:30 pm Naslov
|
|
| ib (napisa): |
Teško je bilo sudit pa idemo iz lošeg u gore. A i majstor je tko je uopće dozvolio da se igra ičim osim reketom
Sljedeći potez je valjda legalizacija servi iz ruke jer ko može procijenit tih 16 centimetara
|
al su zato imali vrhunski pokušaj zabrana "trava", nedostatak znanja fizike i mogućnost primjene tehnologije su realizirali vrhunskim birokratskim metodama. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
bojan
Pridružen/a: 04. 03. 2009. (13:55:51) Postovi: 191 Lokacija: Zagreb
|
Postano: uto stu 02, 2010 3:37 pm Naslov
|
|
| ib (napisa): |
OD-VRAT-NO
Sljedeći potez je valjda legalizacija servi iz ruke jer ko može procijenit tih 16 centimetara  |
I second that  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
Dren
|
Postano: sri stu 03, 2010 8:44 am Naslov
|
|
po mome poznavanju pravila, dobra lopta je sve što se vrati, ako je lopta pogodila igrača DO ZGLOBA IGRAČE RUKE. Ako ispustiš reket, ne važi se poen jer to više nije IGRAČA ruka u kojoj držiš reket
Isto tako bacanje rekata na lopticu i vračanje iste tim potezom nije pravilan poen jer ne držiš reket u ruci
Al SOKAZ je SOKAZ i ako se do sad igralo "prst" protivnički poen i to je dogovor, nema razloga da se mjenja.
btw evo link:http://www.allabouttabletennis.com/basic-table-tennis-rules.html |
|
| [Vrh]
|
|
 |
zalive
|
Postano: sri stu 03, 2010 9:31 am Naslov
|
|
| ib (napisa): | Za ovo sam i ja čuo u dvorani, premda ne mogu pronać niđe na netu (baš tražeći to sam naletio na ovaj update za vrijeme).
OD-VRAT-NO
Svejedno, imam osjećaj da će ova vijest u SOKAZ-u biti dočekana s oduševljenjem  |
ne slažem se ib, to je samo stvar gledanja. to je kao da kažeš da je odvratno pogoditi prasca. to je dio igre, sreće, i na isti se način može gledati i second, a uzmi u obzir da se second događa bitno rjeđe u igri nego prasac ili prasica, prema tome uopće nije big dil
što se tiče servi iz ruke, nimalo usporedivo, zašto? zato što je second nehotičan i rijedak, dok je serva iz ruke hotimična i radi svoje brzine i iznenađenja stvara neku prednost. na kraju krajeva, lopta od seconda je manje nezgodna od prasice ili pogotovo prasca |
|
| [Vrh]
|
|
 |
zalive
|
Postano: sri stu 03, 2010 9:37 am Naslov
|
|
| Dren (napisa): | po mome poznavanju pravila, dobra lopta je sve što se vrati, ako je lopta pogodila igrača DO ZGLOBA IGRAČE RUKE. Ako ispustiš reket, ne važi se poen jer to više nije IGRAČA ruka u kojoj držiš reket
Isto tako bacanje rekata na lopticu i vračanje iste tim potezom nije pravilan poen jer ne držiš reket u ruci
Al SOKAZ je SOKAZ i ako se do sad igralo "prst" protivnički poen i to je dogovor, nema razloga da se mjenja.
btw evo link:http://www.allabouttabletennis.com/basic-table-tennis-rules.html |
sve što nije ispod zgloba ruke koja drži reket ne može se više okarakterizirati kao nehotično |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: sri stu 03, 2010 10:22 am Naslov
|
|
usporedba sa servama iz ruke je zbog jeftinog obrazloženja promjene pravila. jer suditi to je teško
ako već traže olakšanje za posao, mogli su ukinut nec. njega je isto teško skužiti ako lopta samo "lizne" mrežicu, i još cijelo vrijeme moraš držat iskobečene oči dok lik servira i onda se još svađaju jel je il nije, i općenito je baš tlaka
a nec mi je nekako puno "sportskija" sreća od igranja prstima, nošenja lopti, igranja duplih i troduplih. jer ovo drugo zapravo i nije sreća nego obična nesposobnost i kršenje suštine (barem moga) shvaćanja stolnog tenisa, da je to sport u kojem se lopta udara reketom. nešto kao tenis, badminton i squash.
u takvim sportovima ne bi smjelo biti mjesta za igranje rukama, laktovima, glavom ili čime već ne.
al to sam samo ja valjda
usput, koja je razlika između prasice i prasca? 
Zadnja promjena: ib; sri stu 03, 2010 10:29 am; ukupno mijenjano 1 put. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: sri stu 03, 2010 10:26 am Naslov
|
|
ma zapravo me najviše smeta što mi se čini da pokušavaju popovat pravilima stolnog tenisa ili a) iz dosade, ili b) da održe nekakav autoritet koji im je ozbiljno poljuljan blamažom oko provođenja kontrole ispravnih servisa, gdje im pola svjetskog vrha zaklanja loptu, i onda jednom u pola godine nađu žrtveno janje kojem će dić tri serve u setu, pa im je malo lakše
čemu ova promjena oko vremena nakon sto godina, samo radi situacije 10:8? zašto?  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: sri stu 03, 2010 10:35 am Naslov
|
|
| Dren (napisa): | | Al SOKAZ je SOKAZ i ako se do sad igralo "prst" protivnički poen i to je dogovor, nema razloga da se mjenja. |
mislim da će se promijeniti gotovo sigurno, u smislu da će sve manje i manje igrača zvati vlastiti "prst", i u jednom momentu ćeš se počet osjećat kao budala dok zoveš sebi, a svjestan si da bi protivnik na svoj reagirao sa "je bila je dupla PA ŠTA? ", i time bio savršeno usuglašen s pravilima. osim smajlija naravno
nije da je stvar izbora opirat se promjenama koje uvede i donese ITTF. na kraju krajeva, SOKAZ je stolnoteniska organizacija u okviru koje se igra stolni tenis, po pravilima stolnog tenisa za koje se zna tko je zadužen i mjerodavan.
sad sam siguran da će se nać neko s protupitanjem "je A GUME? i ljepila? ", ali impact ovoga je puno puno manji priznat ćete, nego natjerat cijeli SOKAZ da prelijepi reket, od čega polovicu i da si pronađu nove kombinacije za igru.
drugo je pitanje koliko su oni tamo odgovorni prema tim pravilima i je li svaka pojedinačna promjena opravdana ili nije. kakvi jesu da jesu, autoritet su.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
zalive
|
Postano: sri stu 03, 2010 11:24 am Naslov
|
|
| ib (napisa): | usporedba sa servama iz ruke je zbog jeftinog obrazloženja promjene pravila. jer suditi to je teško  |
nitko se neće žaliti zbog kojeg cm manje, pa čak ni u profi pingiću. vidim da se tamo veće pizdarije događaju zbog djelomičnog skrivanja loptice kod serviranja drugom rukom. broj centimetara koliko se baca i nije problematičan. u sokazu je također samo problem kad netko servira tako da uopće ili gotovo uopće ne baci lopticu u zrak, a tada je sve očigledno
| ib (napisa): | ako već traže olakšanje za posao, mogli su ukinut nec. njega je isto teško skužiti ako lopta samo "lizne" mrežicu, i još cijelo vrijeme moraš držat iskobečene oči dok lik servira i onda se još svađaju jel je il nije, i općenito je baš tlaka  |
to bi bilo vrlo opasno uvesti jer se mogu izvježbati serve koje rade nec
| ib (napisa): | a nec mi je nekako puno "sportskija" sreća od igranja prstima, nošenja lopti, igranja duplih i troduplih. jer ovo drugo zapravo i nije sreća nego obična nesposobnost i kršenje suštine (barem moga) shvaćanja stolnog tenisa, da je to sport u kojem se lopta udara reketom. nešto kao tenis, badminton i squash.
u takvim sportovima ne bi smjelo biti mjesta za igranje rukama, laktovima, glavom ili čime već ne.
al to sam samo ja valjda  |
pa pravilo je da udaranje bilo čime osim reketom mora biti nenamjerno. osim toga ne misliš valjda da bi netko namjerno išao igrati prstom kako bi to izveo, i što bi time mogao dobiti? pa bi mu ispadale loptice van
to je stvar tradicionalne percepcije, jer je uvriježeno smatrati neceve normalnim, dok je prst smatran nečim što je sportski prijaviti. ali realno, ne vidim neke razloge osim tradicijskih. na ovaj ili onaj način znamo da je i sreća dio igre
| ib (napisa): | usput, koja je razlika između prasice i prasca?  |
ja prascem nazivam ruba stola, prasicom dodir mrežice, tak su me učili ko klinca  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
dajdosta
|
Postano: sri stu 03, 2010 11:34 am Naslov
|
|
| zalive (napisa): |
ne slažem se ib, to je samo stvar gledanja. to je kao da kažeš da je odvratno pogoditi prasca. to je dio igre, sreće, i na isti se način može gledati i second, a uzmi u obzir da se second događa bitno rjeđe u igri nego prasac ili prasica, prema tome uopće nije big dil
što se tiče servi iz ruke, nimalo usporedivo, zašto? zato što je second nehotičan i rijedak, dok je serva iz ruke hotimična i radi svoje brzine i iznenađenja stvara neku prednost. na kraju krajeva, lopta od seconda je manje nezgodna od prasice ili pogotovo prasca |
Apsolutno se slažem s tobom, zalive.
Par protivnikovih mrežica i prasica po setu može utjecat na rezultat a prst je toliko rjedak da ga je šteta ne proslavit
Generalno sam za sva pravila koja smanjuju mogućnost nesporazuma i svađe. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
zalive
|
Postano: sri stu 03, 2010 11:35 am Naslov
|
|
| ib (napisa): | ma zapravo me najviše smeta što mi se čini da pokušavaju popovat pravilima stolnog tenisa ili a) iz dosade, ili b) da održe nekakav autoritet koji im je ozbiljno poljuljan blamažom oko provođenja kontrole ispravnih servisa, gdje im pola svjetskog vrha zaklanja loptu, i onda jednom u pola godine nađu žrtveno janje kojem će dić tri serve u setu, pa im je malo lakše
čemu ova promjena oko vremena nakon sto godina, samo radi situacije 10:8? zašto?  |
ne služi to ničemu (edit: te zabrane guma). nažalost oko ITTF-a ima puno kuhinje oko guma, tu je velika lova u igri, a dijelom i politika. koja se opet vrti oko love. najviše love se vrti u industriji hvatljivih beksajda, i industriji guma je u interesu da što više igrača igra beksajdima (izuzev antispin guma, traju predugo. ITTF ako mene pitaš mora dobivati lovu sa strane jer savršeno štiti interese moćnih
Zadnja promjena: zalive; sri stu 03, 2010 11:40 am; ukupno mijenjano 1 put. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: sri stu 03, 2010 11:37 am Naslov
|
|
| dajdosta (napisa): | a prst je toliko rjedak da ga je šteta ne proslavit  |
Ali pravila se trebaju validirati po smislenosti, ne po učestalosti
Meni se čini da je lakše naučit čokljat prstima nego odservirat nec. Tko zna namjerno gađat nec, valjda bi naučio i servu pras...sca. 
Zadnja promjena: ib; sri stu 03, 2010 11:40 am; ukupno mijenjano 2 put/a. |
|
| [Vrh]
|
|
 |
zalive
|
Postano: sri stu 03, 2010 11:39 am Naslov
|
|
| dajdosta (napisa): | Apsolutno se slažem s tobom, zalive.
Par protivnikovih mrežica i prasica po setu može utjecat na rezultat a prst je toliko rjedak da ga je šteta ne proslavit
Generalno sam za sva pravila koja smanjuju mogućnost nesporazuma i svađe. |
pa je, ovak su pravila ista za sve, a ne da se događa su jedni igrači pošteni, a drugi nisu. a bilo bi super kad bi se dala riješiti situacija kad loptica liže stol, a protivnici tvrde da nisu čuli kaj ne mora biti čak niti fingirano jer kad je na stolu deda od 7 banki, taj doista možda ne čuje taj zvuk. iako u većini situacija kad se to dogodilo rekao bih da su protivnici itekako čuli  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
zalive
|
Postano: sri stu 03, 2010 11:43 am Naslov
|
|
| ib (napisa): | | dajdosta (napisa): | a prst je toliko rjedak da ga je šteta ne proslavit  |
Ali pravila se trebaju validirati po smislenosti, ne po učestalosti
Meni se čini da je lakše naučit čokljat prstima nego odservirat nec. Tko zna namjerno gađat nec, valjda bi naučio i servu pras...sca.  |
ne znam, meni stalno te serve idu oko neca, pogotovo kad kemijam s promjenom guma
no kaj bi netko dobio da namjerno igra prstom? kak bi to bilo bolje od udaraca reketom? |
|
| [Vrh]
|
|
 |
ib Site Admin
|
Postano: sri stu 03, 2010 11:47 am Naslov
|
|
pa dođe ti šugava lopta, zar ne? prst je definitivno bliže travuljagi iz nego beksajdu.
al nije da bih ja znao išta o takvoj gumi
mislio sam da to i je glavni razlog borbe protiv prstiju to begin with.  |
|
| [Vrh]
|
|
 |
|
|
|
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.
|
|