NOVI REZULTATI

SOKAZ forum
 <br />SOKAZ forum - Početna<br /> SOKAZ forum

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Igrački efekti frictionless trava i obrađivanih trava
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeće

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Dren

PostPostano: pon lis 01, 2012 1:40 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

ib (napisa):
Drene, postoji razlika između ovakvih i onakvih trava. Točka.

Ne trebaš nam prevodit slikovnice i početnice, jer ovako mi u kupe ti u špade.

Rolling Eyes

dobro Igore, ti si dugogodišnji travaš, pa ti nama lijepo reci šta dobiješ kad igraš sa zabranjenom (ali ne modificiranom) travom.
Da ne bude da smo u različitim zogovima, trave su sve zabranjene jer nemaju dovoljno trenja s lopticom. Objasni ti nama šta ti kao travaš dobiješ kad igraš s travom koja nema trenja a šta kad igraš s travom koja ima. Pa da vidimo tu razliku s točkom.
varispin

PostPostano: pon lis 01, 2012 1:40 pm    Naslov : Re: Trave Citirajte i odgovorite

geek (napisa):

U nekom od prijašnjih postova spomenuta je nova trava Desperado od Dr Neubauera. Na turniru u Krapini imao ju je Slovenac, pa smo je Sux (on lovio) i ja probali (ja spinao). Ta guma je NIŠTA, mlaka voda, truba.

Istina, ona je sada ništa posebno. Ali dođite u Ljutomer, igrajte s tim Slovencom pa ćete zapaziti razliku. Površinski sloj tog Desperada se kod redovitih treninga vrlo brzo skida i ta guma opet postaje vrlo ljuta poput Super Blocka. Napominjem, bez posebnog tretmana.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ib
Site Admin

PostPostano: pon lis 01, 2012 2:15 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Dren (napisa):
Objasni ti nama šta ti kao travaš dobiješ kad igraš s travom koja nema trenja a šta kad igraš s travom koja ima. Pa da vidimo tu razliku s točkom.

Ako si spreman ići dalje od toga da su tebi iste, za početak se zapitaj zašto su ih zabranili. A inače ti je dobar dio objašnjenja sadržan u geekovom postu na koji si stručno odgovorio "Potpuno krivo." Klanja se
I u onom poslije njega.

Mikroval
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Lio

PostPostano: pon lis 01, 2012 2:50 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Pogledajte video koliko koncentracije treba Bastianu Stegeru da odkontrolira super block travu..kod 5:31 povlači spinove pa pogledajte rotaciju koju ta trava radi:)

http://www.youtube.com/watch?v=4NVmoJY2UMY

http://www.youtube.com/user/CRO0707

https://tabletennisblades.com/

Povratak prirodi...
http://www.udruga-flyer.hr/
[Vrh]
Tomaca

PostPostano: pon lis 01, 2012 2:56 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Dren (napisa):
Heh.
nisam baš sklon tome, al meni ovo sve smrdi na teoriju zavjere ROFL
Naime.
razmislimo malo.
- guma bez trenja
- jako tanka

dobro, igranjem, što se može desiti toj gumi? koje kvalitete će izgubiti da kupac (a tako treba razmišljati) promjeni takvu gumu i kupi novu?

-vremenom samo može imati manje trenja
- rubni udarci neće oštetiti gumu jer nema spužve koja je odvaja od drva i time daje prostor za oštećenje
- otpast će pipci.

Ako otpadaju pipci jako brzo, nitno neće uopće kupovati takve gume pa zadnja stavka otpada.

I šta sad? pa donijet će se zabrane. I onda će ljudi ić tražit novu, skuplju travu koja performansama odgovara staroj ali zadovoljava nove uvjete.
Tako će poslije Super Blocka Neoubauer izdat Desperado koji u OX verziji (pazi ovo!) košta 55€! Jebeni Tenergy košta toliko!
Naravno, treba isprobat bar 5 trava dok ne nađeš onu pravu. Opsa, eto finog izvora zarade!

A ova priča igrača, zabranjeno ili ne, to je zapravo pila naopako.
Svi igrači koji se bune na zabranjenost neke gume zapravo traže opravdanja. Ne pobjedi te guma nego igrač koji vitla s njome.

Priče kako "nije trenirao protiv takve gume jer je nitko "normalan" ne koristi jer je zabranjena" - su priče za malu djecu. Za naći kvalitetnog sparing partnera koji uopće ima travu na reketu trebaš puno truda uložit, a kamo li u situaciji kada se trenira ono jednom godišnje kad ste se dogovorili za pivo al eto prije nego otvorite pivo ćete odigrat partiju dvije jer ste ženi rekli da idete na stolni tenis. Alibi za pet. Thumbs up

Stoga u slučaju trava (a i ostalih rijetkih kombinacija) nije problem u zabranjenosti ili ne. Problem je u tome što su trave općenito rijetke (u prosjeku u Sokazu rekao bih svaki 10ti igrač) i problematične su isključivo jer se jako rijetko igra protiv njih i zato što su to gume kojima se treba prilagoditi. Kad igraš protiv travaša, treba razmišljati, taktizirati, mjenjati ritam i koristiti udarce koje u svojoj standardnoj igri koristiš rijetko.
Kome se to da?
I šta sad se dešava? Na primjer: imaš savršen spin, sve rasturaš s njim a trava je (pazi opet) guma osmišljena za igru protiv spina...i glatko izgubiš od tipa koji jedva zna držat reket. Al ima travu.
Naravno da ćeš reći da bi ga rasturio da nema travu.
A daj molim te razmisli, jel bi ti mogao povući takav spin da nemaš gumu koja ti to omogućuje? Isti si ko i taj "travaš" koristiš prednost materijala, ali se osjećaš mjerodavnim da njega optužuješ za stvari koje i sam provodiš.

Tako da te zabrane koje su vrlo vjerojatno motivirane novcem a ne problemima igranja protiv takvih guma samo su voda na mlin i opravdanje ljudima koji bi svojim stilom igre, bez razmišljanja, bez treniranja i bez taktike htjeli pobjeđivati sve.

Confused šališ se, što stvarno misliš da oni slučajno igraju baš sa tim travama, geek Klanja se
D-Tech

PostPostano: pon lis 01, 2012 3:04 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ajde ljudi šta ste se toliko zarajcali za te kriminalne trave. Zubo
Znam da se trebaju malo dignut tenzije da se ljudi priključe raspravi ali ajmo malo stati na loptu.
Stolni tenis kao sport postoji preko 100. godina, a trave su se počele banat prije 4-5. Eeeek! Gume su su se svake godine unapređivale a igra poboljšavala. Rijetki su bili spin igrači u 60-70-ima, možda iz razloga što tada gume nisu bile toliko nabrijane i loptica se nije mogla vrtit 18000 puta u minuti, a danas ak nemožeš povuč spin da onom preko puta loptica udari u strop, nisi igrač. Sa travom se takva igra može anulirati i tu nastaju problemi -što jači spin to se veći problem vrača natrag i tu je kvaka. Uglavnom, na FH imam Tenergy koji čupa kao lud, ali ljudi moji kad zaštopam sa SB speedy spin tik uz mrežu srce mi se para Evil
E da, stalno slušam izraz "fenirane trave", pa bih molio nekog da mi objasni kakve su to trave.
[Vrh]
Tomaca

PostPostano: pon lis 01, 2012 3:11 pm    Naslov : Re: Gume Citirajte i odgovorite

Dren (napisa):

Potpuno krivo.

A ovo što ti navodiš - da je ping - pong automatika i jest osnovni problem igrača na travu. Jer igraju automatski a ne razmišljaju.
Zna se dobro šta ćeš dobit od trave (kakva god bila).
Ako pošalješ jednu rotaciju dobit ćeš nazad nešto slabiju ili nešto jaču suprotnu rotaciju ovisno o pokretu i kutu protivničkog reketa. (osim u slučaju drajfa gdje se ponaša kao da je u pitanju spin)
No ljudi koji igraju automatikom tu se apsolutno gube.
Zašto?

ne, upravo se to neće događati s igrom na te trave,i da pingać je igra automatike s velikom naglaskom na voljni moment i brzinu reakcije

ps: neki da imao u rukama neki (abortus) od trave,50% gume ima trenja dok drugih 50% nema, pa si misli kaj ti dolazi od takve gume
Izra

PostPostano: pon lis 01, 2012 4:13 pm    Naslov : Re: Trave Citirajte i odgovorite

geek (napisa):
Koji je smisao "fenirati" gumu ???

Pa smisao je da se s njom može odigrati bilo što, nezavisno od protivnikove rotacije, nezavisno od standardnih pravila koja vrijede za tu gumu. Ta guma jednostavno ne prima rotaciju. Zato je i zabranjen Super Block, a ne što Dr Neubauer nije platio kotizaciju ITTF-u.

ne znam, nekako sumnjam da se s tim gumama stvarno moze odigrati bilo sto. mozda nisam mjerodavan ali jednom sam probao neciji reket s takvom travom i nisam mogao odigrati apsolutno nista. Zubo

mislim da je glavni razlog zasto ih je ittf zabranio to sto stalno traze nacine kako uciniti stolni tenis popularnijim i zanimljivijim za tv, a frictionless trave su po mnogima "anti stolni tenis" sto se estetike tice.

sto se mene tice covjek s druge strane stola moze igrati s bilo kakvim reketom, ali opravdano se postavlja pitanje koliko je fer da imas na reketu nesto za sto si siguran da tvoji protivnici nikad nemaju prilike iskusiti.

s druge strane, ako nisi posebno tretirao svog dr neubauera ili tt master insidera, to je sve unutar (sokazovih) pravila, a kako te stvari ni nisu neka novotarija u sokazu, ne vidim neki veliki problem.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ecwashere

PostPostano: pon lis 01, 2012 6:09 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

bi nebi replicirao...ali....

ljudi moji, ja sam travu prvi puta vidio tamo krajem 70' prošlog stoljeća - to ne da je bila pomutnja, to je bio armagedon, ali nitko nije postavljao pitanje legalnosti tih guma - od tada je prošlo puno godina i samo je polemika ostala ista - niti su sriveri isti, niti trave, niti drveta, niti ljepila, niti loptice...tko zna što će budućnost donijeti a sve u svrhu razvoja stolnog tenisa i punih računa sportskih kompanija...

igrajte, ne filozofirajte
[Vrh]
ib
Site Admin

PostPostano: pon lis 01, 2012 6:19 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ngh.

Ajmo pokušati da ova tema ne ode u smjeru "treba li zabraniti trave bez trenja i obrađivane trave?", jer takvih već imamo na bacanje.

Ovdje smo radije malo porazgovarali o tome ima li u igri razlike između trave s trenjem i one bez njega, te smo lijepo pokazali da ima, pobijedivši argumentaciju "naš prijatelj čokljavac igra s takvom travom pa ćemo ga braniti do smrti tupljenjem kako trava samo obrće rotaciju".

Beljenje
[Vrh]
Dren

PostPostano: pon lis 01, 2012 7:43 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Igore lijepo ste pokazali apsolutnu nulu.

geek je nabacao gomilu osim neprimjenjivih i gomilu netočnih podataka.
recimo najbrži udarac je oko 120km na sat i to sa lopticom od 38mm. s većom lopticom od 40mm procjena je da je brzina 20ak posto manja pa loptica ne leti više od 100km na sat, i ne vrti se toliko iz istog razloga.
Dakako, apsolutno neprimjenjivo na travu. Travom nikad nećeš generirati takvu brzinu niti spin...možda Lio i nauči:
Sa frictionless gumom nećeš zapravo uopće generirati spin. jer nema trenja. Trenje je nužno za generiranje spina.
Sve što s travom možeš je manipulirati tuđim spinom. Naravno, ovisno o travi s nekom ćeš moći više s nekom manje. Više frictionless manje možeš manipulirati, ali možeš viši postotak protivničkog spina vratiti.

Ti si bacio dva sarkastična komentara i nisi rekao ništa. osim da se apsolutno ne slažeš sa mnom. Argumenata nula.
Poslije si se pozvao na geekov komentar da stolnotenisači su u stvari roboti koji stvari rade automatski. I da je to točno, ako su automatski naučili da kad neko povuće reketom prema gore da dobiju spinanu lopticu pa nek automatski nauče da ako neko bloka travom na stolu kao Neubauer u video od Lia da će na njihov spin dobit backspin nazad i obrnuto. Pa će to bez problema savladati.

A sad, ozbiljno te pitam da se uključiš u raspravu oko frictionless guma i drugih (ne moraju biti trave) jer zbilja mislim da znaš dosta o tome i da bi mogao doprinjeti raspravi i proširiti spoznaje nekih sokazovaca uključujući i mene.

Ja sam mišljenja da je razlika između fictionless trave i obične trave ista kao razlika između srivera i tenergyja.
S razvojem tenergylike guma sad se generiraju strašni spinovi, neusporedivi s sriverom i onda do izražaja dolazi svojstvo gume koja ne prima rotaciju - nazad dobijaš svoj strašan spin.
Sad, doista jest problematika da u stolnom tenisu već duže vremena prevladava jednoumlje u obliku topspin je jedini atraktivan udarac pa svi tako igraju i kad dobiješ to nazad, svi se muče.
geek

PostPostano: pon lis 01, 2012 8:22 pm    Naslov : Gume Citirajte i odgovorite

Ma, ovo se sve pretvorilo u trkeljanu.

Ako je "isto" igrati sa friziranom i/ili zabranjenom gumom ili onom legalnom, zašto je svi koji je imaju jednostavno ne skinu ? Zašto pravila koja vrijede za većinu svijeta, ne vrijede i za nas ? Možda je Dren pametniji od njih ?

Ako dozvoliš igranje sa nelegalnim, gdje je kraj ? Neki će namjerno otkidati svaki 3 čep, neki će ga stvrdnjavati cijanofix-om, skraćivati grickalicom, jedan dio gume napraviti sa otporom, a drugi bez i sl. A, ja bi se na sve to trebao prilagoditi ?

Meni je vrhunac cinizma slijedeći. Naš međunarodni sudac najvišeg ranga, tzv. Blue Badge, sudio je i finala, koji je zadužen za dosljednu primjenu ITTF pravila, u Sokaz-u igra sa zabranjenom gumom Dr Neubauera.

Možda je najbolje da, kada sretneš takvog, jednostavno ne igraš meč. Jer, to nije zadovoljstvo, rekreacija. A, i on će biti zadovoljan, jer je postigao svoj cilj - REZULTAT BEZ OBZIRA NA SREDSTVA.

Prije 2 - 3 dana mi je jedan takav, koji je igrao sa 2 frictionless antispina na kojima je pisalo Sriver, skoro polomio kičmu, jer putanje njegovih loptica nisu imale nikakvog smisla. Ja mu više neću stati preko puta stola.
中國膠 (KINESKE GUME)
[Vrh]
55

PostPostano: pon lis 01, 2012 9:07 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Čovjek zna znanje! Bis OK, šalio sam se... Zubo
Potpuno sam protiv posebno tretiranih guma: prženih, paljenih, lakiranih, feniranih i svih tome sličnih Klanja se Klanja se Klanja se
No zbunjuje me slijedeća situacija; 1. SUPER BLOCK je bio nekada ITTF approved, 2. SUPER BLOCK je tvornička (originalna) guma i nije ničim tretirana, 3. moje iskustvo protiv SUPER BLOCK-a je takvo kako sam ga i opisao, igrao sam oko 200 utakmica protiv te "travuljage", nešto je jača u promjeni rotacije kod bloka na stolu, nikakav poseban problem i prilično je bezopasna ako suparnika koji je ima udaljiš od stola. Pojma nemam
Eh sad, netko je zna koristiti bolje, a netko lošije... u svakom slučaju, loptice koje mi se vrate od SUPER BLOCK-a ničim me posebnim ne iznenade u odnosu na ono što mi se vrati od drugih travuljaga, samo što puno pažljivije biram koju ću lopticu jako napasti (topspinom).
Volio bih da rasprava bude bez žuči, ali pokušavam reći da ima nečega u onome što je rekao Dren, ima u stolnom tenisu preko 100 različitih udaraca; treba izbjegavati one udarce nakon kojih te travaš "sčoklja"; pruži mu igru koja njemu ne odgovara, jer s beksajdima se doista može sve, s travom se može puno manje toga... Eeeek! Trk
Tenergy je fantastična guma, tako mislim da su sve tvornički proizvedene trave ovoga svijeta (dostupne su svima) inferiorne u odnosu na ono što tenergy može pružiti. Grouphug
[Vrh]
varispin

PostPostano: pon lis 01, 2012 9:26 pm    Naslov : Re: Gume Citirajte i odgovorite

Na Europskom prvenstvu za veterane u Poreču 2009. (na kojem sam aktivno sudjelovao) u drugom krugu natjecanja vršila se provjera guma natjecatelja na način da se utvrdi je li guma na autoriziranoj listi ITTF-a. Godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu za veterane u Kini - nije se vršila nikakva provjera guma a stolnotenisači veterani Njemačke tvrde da je tamo svaka druga guma/trava bila izvan liste ITTF-a. Ali regularnost Svjetskog prvenstva zbog toga nije bila dovedena u pitanje. Zna se da su ove posljednje zabrane nekih trava rezultat ljubomore i zavisti velike kompanije ponajprije na poslovne rezultate manufakture Dr. Neubauera. Zato Kinezi, Mongoli, Filipinci, Šveđani pa i Ameri doma igraju sa svim što im dođe pod ruku i što im se svidi. A vi pokorni Hrvati i dalje štitite interese velikih kompanija. I da ne ponavljam sve ono što je Dren tako lijepo i jezgrovito napisao. Trenirajte raznoliko ali ne kao robot. Spin protiv trenja i spin protiv netrenja. Pogledajte kako onaj Belaj iz Varaždina spina - njemu niti ovakva niti onakva trava nimalo ne smeta.
[Vrh]
Dren

PostPostano: pon lis 01, 2012 9:50 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Da se razumijemo - u potpunosti sam protiv bilo kakvog tretiranja gume koje joj mjenja svojstva. To spada u kategoriju koju geek spominje i to je samo na sramotu tim igračima. Ja bih ih javno prozvao i kako je geek predložio nebih ni igrao protiv njih. Al bih napravio jasnu razliku između tretiranih guma i guma koje su bile na ittf listi a naknadno su zabranjene.
55

PostPostano: pon lis 01, 2012 9:56 pm    Naslov : Citirajte i odgovorite

Klanja se Klanja se Klanja se
[Vrh]
Izra

PostPostano: pon lis 01, 2012 10:43 pm    Naslov : Re: Gume Citirajte i odgovorite

geek (napisa):

Meni je vrhunac cinizma slijedeći. Naš međunarodni sudac najvišeg ranga, tzv. Blue Badge, sudio je i finala, koji je zadužen za dosljednu primjenu ITTF pravila, u Sokaz-u igra sa zabranjenom gumom Dr Neubauera.

nemam pojma o kome se radi, ali bez obzira sto je po ittf-u sudac, u organizaciji pod kojom se natjece se u potpunosti drzi pravila. Pojma nemam

razlika je izmedju plesanja po sivoj zoni (serviranje iz ruke i gume tretirane u kucnoj radinosti su protiv pravila sokaza, ali nema nikog da to sankcionira) i igranja s gumama koje su po pravilima sokaza dozvoljene.

s druge strane, 55 ima srecu da cesto trenira protiv navedene gume, ali vecina drugih ljudi nema, bas zato sto te gume sad nose stigmu "zabranjenih". onda je sigurno da ce se svako toliko naci cangrizavi protivnik s pitanjem "sto nisi mogao odabrati neku normalnu gumu".
[Vrh]
Dren

PostPostano: uto lis 02, 2012 7:26 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Ma jasno. Stoga ih treba odstigmatizirati. Pobogu pa ovo je sokaz. Ima neka svoja specifična pravila (koja su po meni u redu) i ne smiju se razapinjati ljudi koji se drže tih pravila.
Stoga mi je i posve nejasno da recimo geek toliko pljuje po njima da mora dati krive informacije ovdje - evo recimo zadnji komentar da svi u svijetu imaju jedna pravila a mi druga...upravo je obrnuto. ITTF ima jedna pravila o gumama i ona se primjenjuju na ITTF natjecanjima.
U skoro svim rekreativnim ligama po svijetu (a i u dobrom dijelu profesionalnih) kad se radi o natjecanjima koja nisu pod pokroviteljstvom ITTF-a ova zabrana ne postoji.

Al kako je ib rekao, imamo hrpe topika o tome jel treba dozvoliti ili izbaciti gume koje nisu na ITTF listi, ja bi nastavio o razlici između frictionless i ostalih trava.

Recimo, trava koja ima frictionless vrhove čepića a ostalo s frikcijom mi se čini najneugodnijom i protivna pravilima. Ovisno pod kojim kutem udariš lopticu, možeš znatno povećati nivo manipulacije spinom.
A i protivno je pravilu da guma mora biti jednolika po cijeloj površini. Tako da mi nekako se čini da nije problem u frictionless gumi (ona bi u teoriji trebala biti najjednostavnija - vraća isključivo ono što si poslao gotovo bez mogućnosti manipulacije pa imaš potpunu kontrolu nad poenima...naravno ako znaš što si poslao) već je problem u razlici u trenju kad koristiš gumu s namjerom da loptica udari u frictionless dio i s namjerom da udari u friction dio.
geek

PostPostano: uto lis 02, 2012 7:51 am    Naslov : Gume Citirajte i odgovorite

Joj, što volim teoretičare !

Dren, koliko ti je naknadno friziranih guma prošlo kroz ruke ??? Ja ih na lageru, momentalno, imam 20-tak. Pa, feniranje se i radi da se skine otpor, prema tome, jednako je igrao protiv dozvoljene trave, koja je, po cijeloj površini fenirana ili protiv zabranjene frictionless trave.

Napravi opit. Zamoli Vegera da s tobom odigra 2 meča. U jednom neka koristi Super Block, a u drugom neku travu sa ITTF liste. I, usporedi rezultat. Trebao bi biti isti, jer si ti isti igrač u oba meča, a, po tvome, da li je guma sa otporom ili bez i ne donosi neku prednost.

Meni je rezultat unaprijed poznat. 4 sezone sam igrao u ekipi sa igračem koji koristi frictionless travu, koju sam mu, usput, ja nabavio. Imao je više pokušaja zamjene, barem 10 dozvoljenih modela. I NIŠTA. Niti jedna nije mogla ni približno onom što može zabranjena. Pa kako to, ako je isto ???
中國膠 (KINESKE GUME)
[Vrh]
D-Tech

PostPostano: uto lis 02, 2012 7:52 am    Naslov : Citirajte i odgovorite

Upravo se o tome i radi, samo što ljudi ne kuže razliku. U Sokazu je zabranjeno igrati sa "feniranim" travama, i tu se u potpunosti slažem.
Ima više načina za feniranje, ali i više tipova feniranih trava.
Daleko najneugodnija je trava koja ima dobru frikciju, a nafenirana je po vrhovima pipaca, npr. Friendship 755 + premaz od super glua po vrhovima, zato što je taj spin jako teško pročitati. Prilikom dolaska loptice na pipce neznate kakav će biti povratni spin, jer loptica može prokliziti po vrhovima bez trenja, može ući među pipce i zbog trenja bočnih dijelova pipaca imati normalan povratni spin, a može i (najneugodniji) loptica dijelom zahvatiti vrhove, a dijelom i ući u pipce, i tada ti se vraća ???.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
SOKAZ forum - Početna
-> Rasprava
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeće
Stranica 2 / 9.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.