Sarajevska deklaracija o jeziku

preporuka filmova, razmjena salveta i životinjskog carstva, iskustva s unucima

Moderatori/ce: Moderatori,Predsjedništvo

Odgovorite
Poruka
Autor/ica
Dinko Š.

#1 Post Postao/la Dinko Š. »

Svojedobno sam, krajem osamdesetih, u tjedniku "Danas", razobličio kontradiktornost Miloševićevih perjanica. Naime, tvrdili su da su Srbi u Hrvatskoj jako ugroženi time što im se ne dozvoljava korištenje njihovog jezika. Istovremeno su isticali kako su hrvatski i srpski jedan jedinstveni jezik. Pa ih onda upitah, kako je to moguće ugroziti Srbe u Hrvatskoj time što koriste hrvatski jezik, ako je isti identičan srpskom jeziku?
Sada vidim proturječje kod cijenjenih autora Sarajevske deklaracije o zajedničkom jeziku.
Naime, oni prvo ističu da sve republike mogu "slobodno i samostalno kodificirati svoju varijantu zajedničkog jezika, imenovati ga kako god to žele, te su varijante ravnopravne, niti jedna od njih ne smatra se jezikom, a sve druge samo varijantom tog jezika".
A odmah zatim, oni se, eto, protive "nasilnoj segregaciji tih varijanti zajedničkog jezika po tim republikama".
Tvorcima te Deklaracije očito logika nije jača strana.
MUNJA2

#2 Post Postao/la MUNJA2 »

Ja bih najradije izbrisao ovu temu sa ovog Foruma !!! :mad:
Ako se počne diskutirati biti će žuči više nego kod nekih tema stolnog tenisa.
Politička prepucavanja (ili ona sa takvom konotacijom) bi trebali biti "OUT" kod našeg Foruma a čini mi se da Dinko mnoge povlači za jezik, ... mene prvo iako me nije teško povući.
trnac

#3 Post Postao/la trnac »

Samo opušteno. :kava:
ib
Site Admin
Kontakt:

#4 Post Postao/la ib »

Ja bih također izrazio sreću da funkcioniramo odlično bez puno politike ovdje. :s:
Saša

#5 Post Postao/la Saša »

Neću politiku u moju butigu
Let the force be with you
Dinko Š.

#6 Post Postao/la Dinko Š. »

Sorry dečki, ne ću vas brzopleto proglasiti brzopletima (brzopletiljama), ali kad bio malo pažljivije pročitali moj tekstić, uočili biste da se u njemu govori samo o logici u lingvistici, a ne o politici (koja mi se gadi).
Odgovorite